PDA

Zobacz pełną wersję : EOS Utility nie zgrywa zdjęć

niunia1
26-12-2011, 13:37
Witam
Tak jak w temacie podałam, program nie chce mi zgywać zdjęć :( gdy podłączę aparat do komputera to pojawai się on jako dysk przeniśny, EU nie włącza się. Gdy kliknę na jego ikonkę to opcje, które zawsze były tam dostępne nie są możliwe do realizacji:(
nie weim co mogło się stać. Próbowałam odinstalować program,ale nic to nie pomogło :(

proszę o pomoc, z góry dziękuję :)

tombas
26-12-2011, 14:30
a musi to byc zgrywane przez program:???: jeśli tak, to sprawdz ustawinie komunikacji aparat-pc w menu aparatu, może inne wejście usb... w końcu może forumowa szukajka:mrgreen:

biodar
26-12-2011, 21:59
Jakki masz system w komputerze - chodzi o windows? Najprawdopodobniej ze strony Canona trzeba będzie pobrać uaktualnienia

adawro
26-12-2011, 22:06
A o jakim aparacie autorka pisze?
Bo wygląda jakby w aparacie było ustawione połączenie przez USB na Mass-Storage a nie na PTP Camera

biodar
26-12-2011, 22:25
A o jakim aparacie autorka pisze?
Bo wygląda jakby w aparacie było ustawione połączenie przez USB na Mass-Storage a nie na PTP Camera

najprawdopodobniej 400d i oryginalne sterowniki z płyty były chyba do systemu xp lub starszych a dalej np do visty trzeba było uaktualniać wszystko właśnie ze strony canona (Imagerowser, DPP i własnie EosUtility)

maciek1
26-12-2011, 23:06
Według mnie należy wejść w preferencje EOSutility i tam odzaczyć w zakładce automatyczne zgrywanie i podać scieżkę .

niunia1
27-12-2011, 15:58
mam teraz windowsa 7 i chodzo o canona 400d.
to spróbjuę ściągnąć te sterowniki i zobaczę, dziękuję baaardzo :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sciągnięcie sterowników pomogło, dzięki :)

biodar
27-12-2011, 16:44
mam teraz windowsa 7 i chodzo o canona 400d.
to spróbjuę ściągnąć te sterowniki i zobaczę, dziękuję baaardzo :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sciągnięcie sterowników pomogło, dzięki :)

gdyby jeszcze nie otwierała sie przeglądarka ImageBrowser (oraz DPP) to tak samo potrzeba uaktualnienie - chyba że już ściągnęłaś ;)
Na wszelki wypadek podaję link gdzie powinny być przynajmniej po angielsku, bo spolszczenia chyba nie ma:

http://software.canon-europe.com/products/0010371.asp

tarant
27-12-2011, 21:06
I sprawdź czy masz microsoft net.framework

amadeusz2007
21-04-2012, 18:21
Dla potomnych :) żeby wiedzieli jak rozwiązać problem bez ściągania sterowników . A więc żeby EOS Utility zgrywał zdjęcia automatycznie nie potrzeba uaktualniać sterowników ani instalować środowiska net.framework w gdyż w win7 jest on już zainstalowany żeby sie z tym uporać podłącz aparat pod PC za pomocą USB ,wejdź w Mój Komputer (klawisz "WINDOWS" / klawisz "E")odszukaj swój aparat (pod zakładką Skanery i Aparaty Fotograficzne) zaznacz , potem prawy klawisz myszy i Właściwości zakładka "Zdarzenia" i z rozwijanej listy zaznaczyć "Aparat fotograficzny podłączony" pod spodem "Uruchom ten Program" z rozwijanej listy wyszukać "EOS Utility" zatwierdzić Klawiszem OK i po kłopocie odłączyć aparat po czym ponownie włączyć , po włączeniu program "EOS Utility" automatycznie sie uruchomi co umożliwi bezpieczne przetransportowanie zdjęć z karty na dysk