Zobacz pełną wersję : Ceny - podzielcie się swoimi przewidywaniami :)
tomek1906
22-12-2011, 15:16
Witam,
po rocznym, przymuszonym rozbracie z lustrem nadeszła chwila zakupu.
Co do korpusu nie mam już wątpliwości, prawie...
na 99% będzie to 7D ale jest jedno ale, pojawiły się doniesienia o wprowadzeniu kolejnej odsłony 5D. Na 5D zwyczajnie mnie już nie stać, ale zastanawiam się na ile może polecieć cena 5D M/II po premierze 5D M/III?
Zresztą tym samym rozważaniem można objąć cenę 7D po premierze 7D MII.
Czy ktoś pamięta co działo się z ceną 40D po premierze 50tki?
Kojarzę że kiedyś na jakiejś stronce widziałem wykresy cenowe danych produktów ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Mając coś takiego można odnieść ceny do premier danych lustrzanek i założyć jakiś spadek %towy ceny.
Dokładnie taki sam dylemat ze szkłem :)
24-70 L przy zapowiedziach 24-70 II L
bede wdzięczny za Wasze opinie.
Czy ktoś pamięta co działo się z ceną 40D po premierze 50tki?
A pamiętasz może co się działo z ceną 5D po premierze 5D MkII?
Co do wykresów: być może chodziło ci o skapiec.pl, ale tutaj weź poprawkę na różnice kursów walut, których to taki wykres nie uwzględnia.
Edit: przeniosłem do właściwego wątku
zapewne będzie tak jak zawsze. Zacznie się od wieszania psów na następcy, zaś poprzednik stanie się "kłultowy"... wobec czego ceny poprzedników będą stabilne.
tomek1906
22-12-2011, 15:41
no tak czyli bez szału z oszczędnościami ...
kawo jak ten spacerzoom Ci się sprawuje?
zapewne będzie tak jak zawsze. Zacznie się od wieszania psów na następcy, zaś poprzednik stanie się "kłultowy"... wobec czego ceny poprzedników będą stabilne.
W przypadku 7D tak nie było, trudno się przyczepić do czegoś. Ale może dlatego że nie miał poprzednika? :D.
Na wiosnę będzie następna D700 i coraz głośniejsze plotki o 5D3. Ceny 5D2 zlecą, jak nie musisz kupować teraz to poczekaj.
Ceny 5D2 zlecą, jak nie musisz kupować teraz to poczekaj.
Zapewne o 5-10% max, a potem tylko z drugiej ręki.
MacGyver
22-12-2011, 16:09
Kojarzę że kiedyś na jakiejś stronce widziałem wykresy cenowe danych produktów ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Mając coś takiego można odnieść ceny do premier danych lustrzanek i założyć jakiś spadek %towy ceny.
Tu się zapytaj :arrow: http://wrozka.info/
:-)
no tak czyli bez szału z oszczędnościami ...
kawo jak ten spacerzoom Ci się sprawuje?
znaczy 15-85...?:) bez najmnijeszego zarzutu. Nie mam zamiaru pisać że to "ukryta L-ka", ale ten obiektyw jest naprawdę super. Przede wszystkim ostry, szybki i cichy w porównaniu z 70-200 gdzie stabilizacja chodzi tak głośno, że ją słychac kilka metrów od aparatu:) ale da się przyzwyczaić. 15-85 polecam.
tomek1906
22-12-2011, 19:06
znaczy 15-85...?:) bez najmnijeszego zarzutu. Nie mam zamiaru pisać że to "ukryta L-ka", ale ten obiektyw jest naprawdę super. Przede wszystkim ostry, szybki i cichy w porównaniu z 70-200 gdzie stabilizacja chodzi tak głośno, że ją słychac kilka metrów od aparatu:) ale da się przyzwyczaić. 15-85 polecam.
dzieki, dojrzewam do niego :)
dzieki, dojrzewam do niego :)
dojrzewaj, dojrzewaj... im szybciej tym lepiej:)
Pewien obraz cen masz tu: http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1052&tab=2 ale na ile sensowny - to sam musisz ocenić albo z kimś zweryfikować. Jednak to zawsze jakiś punkt odniesienia - czyli lepiej, niż nic.
tomek1906
22-12-2011, 21:36
dzięki abyss, mam świadomość że bardziej chodzi o trendy niż dokładne wartości
ćwiczenie z wejściem 50tki jest nastepujace , miesiąc po premierze 40tka idzie mocno do góry, 15% spadek ceny po 4 miesiącach :)
5D w pierwszym miesiącu po premierze 5DII idzie w górę, po 5 miesiącach osiąga cenę z momentu premiery następcy,
wniosek jest taki że najlepiej kupować moment przed premierą następcy, lub potem dać sobie długo na wstrzymanie , ale wtedy już tylko rynek wtórny.
Czyli nie czekam :)
greatidea
22-12-2011, 23:46
Zastanawiałem się długo czy nie czekać na 5D mk3. W końcu pomyślałem, że zanim wejdzie - minie jakieś 6 miesięcy, zanim spadnie do stabilnej ceny - kolejne 6 miesięcy, czyli z grubsza rok czekania.
A więc kupiłem mk2 i mam dodatkowy rok radości :)
tomek1906
23-12-2011, 11:47
greatidea myślę że mam łatwiejsze zadanie bo w przypadku 7D ciężko jakieś negatywy wyłapać , co do mk2 dochodzi motyw autofokusa, jesli się okaże celniejszy w trójce.
greatidea
23-12-2011, 12:26
Za rok wymienię na mk3 ;) Dzięki temu, że mk2 wrzucam w koszty, nie powinienem za bardzo odczuć straty wartości.
IMHO wyczekiwanie niewielki ma sens.
Czas ma niewątpliwy wpływ nie tylko na ceny ale i na wartość przedmiotu zakupu,jak i jego konkurencyjność do aktualnie produkowanego.
Jeśli wiem co chcę to realizuję i nie wracam do tego ile coś kosztowało ,a ile kosztuje obecnie i co by było gdyby..
Może by było a może by nie było,bo w dniu kiedy kupowaliśmy aparat bylibyśmy na innej ulicy i mielibyśmy stłuczkę z TIR-em [czołową].
Możliwości powstania różnych zdarzeń jest nieskończona ilość ,ale na pewno tego nie przewidzimy.A życzeniowe kreowanie niezaistniałej przeszłości jakoś mnie nie wciąga.
Żyję dziś.
Może by było a może by nie było,bo w dniu kiedy kupowaliśmy aparat bylibyśmy na innej ulicy i mielibyśmy stłuczkę z TIR-em [czołową].
Możliwości powstania różnych zdarzeń jest nieskończona ilość ,ale na pewno tego nie przewidzimy.A życzeniowe kreowanie niezaistniałej przeszłości jakoś mnie nie wciąga.
Żyję dziś.
Nareszcie jakieś zdroworozsądkowe podejście do życia a nie wróżbiarstwo poprzeplatane myśleniem życzeniowym :)
Gdybym wiedział co przyniesie jutro to zagrałbym w lotto za tydzień a nie dziś :D
Najlepiej to z zakupem 5d (lub czegokolwiek innego) poczekać jakieś 10 lat. Wtedy będzie na pewno tańszy. Zaś te 10 lat można poswięcić na czytanie forum o cenach aparatów i tworzeniu krzywych cen, by być pewnym dokonywanego wyboru (za 10 lat oczywiście). Broń Boże nie robić zdjęć zbyt drogimi aparatami w tym czasie!
tomek1906
23-12-2011, 19:41
Panowie, dziękuję za Wasze zdanie, pozwolę sobie się z nim nie zgodzić;
janmar - szanuję Twoje podejście do życia, jeśli masz taką sytuację (w tym wypadku dla mnie finansową) że realizujesz założenia bez głębszej weryfikacji to zwyczajnie może Cię na to stać, a mnie zwyczajnie nie. Dlatego też wchodzę na forum ludzi którzy mają wiedzę i mają ochotę tą wiedzą się podzielić. Nie uważam aby to o czym rozmawiamy miało charakter "kreowania niezaistniałej przeszłości".
nie widzę podobieństwa pomiędzy analizą wykresu cen na e-bayu a "możliwością powstania różnych zdarzeń nieskończona ilość", nawet jeśli to tylko trendy.
tomfoot - szczerze to nie rozumiem co Twój post ma do mojego pytania, z czego wynikają Twoje wnkioski?
rozumiem że zakup w Waszym przypadku sprzętu nastąpił na zasadzie nagłego impulsu ?
obudziliscie się rano nic nie przeczuwając, idąc ulicą zobaczyliście lustro na wystawie, weszliście i bez zastanowienia kupiliście?
nowart - tych "wróżbiarzy" znajdziesz w bankach, domach maklerskch, i innych instytucjach , tylko innaczej się nazywają :)
nowart - tych "wróżbiarzy" znajdziesz w bankach, domach maklerskch, i innych instytucjach , tylko innaczej się nazywają :)
ależ oczywiście masz rację. wszelkiej maści "analitycy" nie mający zielonego pojęcia co się stanie nazajutrz. prędzej zaufałbym cygance w parku niż tym wróżbitom w białych kołnierzykach :lol:
Dokładnie na tym samym bazuje ten wątek z którego kompletnie nic się nie dowiesz poza odwiecznym bajaniem...
tomek1906
23-12-2011, 20:08
tyle że ja już znalazłem to o co pytałem...
to zdradź reszcie te przewidywania, sam chętnie skorzystam i zainwestuję gdzie trzeba...
tomek1906
23-12-2011, 22:50
przeczytaj watek od początku to nie będę Ci musiał nic zdradzać,
szkoda czasu na tę dywagację, podejdę zdroworozsądkowo i zajmę się czymś innym niż wróżbiarstwo, albo pokręcę się po parku i poszukam kogoś godnego zaufania
tyle z mojej strony, bez odbioru :)
grzegorzki
01-01-2012, 05:56
Wiekszy wplyw na ceny bedzie miala cena dolara i euro niz cos innego. A po ile bedzie dolar i euro w grudniu 2012 to kazdy przeciez wie :D :D