Zobacz pełną wersję : Bardzo tani szeroki kąt do 5D???
Witam
Pewnie zostanę zjedzony żywcem za ten temat ale potrzebuje pilnie jakiegoś szerokiego kąta do pełnej klatki w baaaardzo rozsądnej cenie, obojętnie może być zoom albo stałka, EF albo nawet M42 (choć wolałbym jednak coś z AF), musi spełniać tylko dwa warunki:
- max 30mm na krótkim końcu
- cena max 200zł
a największy problem jest taki że na zakup mam tydzień...
na allegro wisi Canon 28-80 USM V za 150zł z przesyłką warto?
drugą alternatywą jest Pentacon MC 29/2.8 za ok 120zł
ma ktoś jeszcze jakieś propozycje??
z góry dziękuje za wyrozumiałość i pomoc
Pozdrawiam Dominik
jacek_73
21-12-2011, 20:10
Witam
Pewnie zostanę zjedzony żywcem za ten temat..
Tak zostaniesz:evil:
28-80 - to nie jest szeroki kąt to najbardziej ze standardowych zoomów (bardziej standardowe są już tylko 35-70).
No i za dwie stówki to masz wybór taki, że nie masz wyboru - bierz tego canona bo może być tylko gorzej.
Pozdrawiam.
Przemek_PC
21-12-2011, 20:28
Pomnóż budżet przez dwa i wtedy kupisz Canon 24-85/3,4-4,5 USM. Szału nie ma ale po przymknięciu nie będzie źle.
tamron/cosina/soligor/tokina 3,5-4,5/19-35mm
luciferi
21-12-2011, 21:03
nie rozumiem sensu używania 5d i szukania do niego szkła za 200 zł. Nikt nie każe ci iść w elki ale 28 1,8 za tysiaka z groszami da naprawdę fajne efekty.
chodzi o to że potrzebuje szkło na już, w lutym chce kupić C 17-40, ale na przyszłotygodniowy wyjazd w góry potrzebuje czegoś szerszego bo póki co mam tylko 85/1.8 i 50/1,4, ma to być rozwiązanie wyłącznie tymczasowe
nie rozumiem sensu używania 5d i szukania do niego szkła za 200 zł. Nikt nie każe ci iść w elki ale 28 1,8 za tysiaka z groszami da naprawdę fajne efekty.
Za tysiaka z groszami, a te grosze to prawie drugi tysiak, bo za nówkę trzeba dać 1,8-2,0kzł. Używkę niewiele mniej. A efekty z tego szkła są moim zdaniem mocno średnie jak na swoją cenę.
Lepiej dołożyć parę groszy i kupić 24L. :mrgreen:
Całkiem serio - może wypożycz coś?
w okolicy opola? ciezko, a wszyscy znajomi to nikonowcy
Przemek_PC
21-12-2011, 21:49
A to 5d to pierwsze czy mark II? Jeśli pierwsze to nie jest zbyt wymagające co do obiektywów więc coś w okolicach 200zł da satysfakcjonujące rezultaty.
:lol::lol::lol:
nie no rynce opadajom... do 5 obiektyw za 2 stówy... niech kolega napisze co chce tym sfocić.
w okolicy opola? ciezko, a wszyscy znajomi to nikonowcy
zmień znajomych ^^
canonierwer
21-12-2011, 23:17
Pentacon MC 29/2.8 tu (http://www.pbase.com/gummiebear/pentacon_29mm_f28) jest trochę sempli
Witam
na allegro wisi Canon 28-80 USM V za 150zł z przesyłką warto?
Weź którykolwiek z Canonów 28-80 z allegro.
Szybki rzut oka na allegro i widze aukcje 3 dni do konca
http://allegro.pl/canon-eos-28-80-f-3-5-5-6-i2006671871.html
Jest to starsza , solidniejsza mechanicznie wersja
niestety nie wypowiem sie co do stopnia zużycia.
Na portalu "Optyczne" ma dość dobre opinie ma pozytywne opinie co
do jakości optycznej, osobiście nie miałem w rękach więc nie wiem.
Przemek_PC
22-12-2011, 10:25
Czytać nie umiecie? Kolega ma w planach 17-40L a to co chce kupić to proteza na wyjazd w góry. Rynce to opodojom jak się czyta durne komentarze.
kup tego 28-80 i tyle.
ja wiem, ze na tym forum na pytania o szklo za XXX PLN czesc osob standardowo odpowiada propozycjami za 4 x XXX i "a w ogole to bez czerwonego paska to nie ma po co aparatu z torby wyciagac"... ale to naprawde nie o to chodzi.
w tej cenie ciezko inaczej wydziergac. stalki ponizej 50mm sa takie sobie w M42 (przynajmniej jesli mowimy o zakladaniu do cyfry) i tez do 200 PLN nie ma nadmiernego wyboru. Olympus mial sporo fajnych manualnych szerokich szkiel do OM-a, ale tez cenowo to nawet dzisiaj jest inna liga niz M42.
:lol::lol::lol:
nie no rynce opadajom... do 5 obiektyw za 2 stówy... niech kolega napisze co chce tym sfocić.
powinienem sie chyba ze wstydu spalic, bo swoja 5-tka robilem fotki szklem za 10 Euro. de facto, optycznie lepszym niz wszystko co masz w stopce :mrgreen:
Fajnie się to czyta :)
Niedługo się pozabijacie, w międzyczasie kolega coś za 200 PLN kupi, pofoci, sprzeda za 230, a wy tu jeszcze będziecie bić pianę :)
Do boju !!! Piana na świąteczne wypieki na pewno się przyda ;)
Ja proponuję wypożyczenie Sigmy 24/1,8 za 129zł/3dni a jak kolega ma w planach 17-40 f4 L to i na kucję założy...
http://www.sigma-procentrum.pl/produkty/obiektywy-szerokokatne,7/sigma-24-f1-8-ex-dg-asp-macro,500.html
Można i w Chorzowie i we Wrocławiu pożyczyć a swoja drogą oglądając zdjęcia i testy tego szkła pozostaje sens zakupu EF 24/1,4L pod znakiem zapytania.
http://photos.corbi.eu/Other/Sigma-24mm-vs-Canon-24L/11646841_LZ53Sf#821277646_zj2Ta
Pozdrawiam
kup tego 28-80 i tyle.
ja wiem, ze na tym forum na pytania o szklo za XXX PLN czesc osob standardowo odpowiada propozycjami za 4 x XXX i "a w ogole to bez czerwonego paska to nie ma po co aparatu z torby wyciagac"... ale to naprawde nie o to chodzi.
w tej cenie ciezko inaczej wydziergac. stalki ponizej 50mm sa takie sobie w M42 (przynajmniej jesli mowimy o zakladaniu do cyfry) i tez do 200 PLN nie ma nadmiernego wyboru. Olympus mial sporo fajnych manualnych szerokich szkiel do OM-a, ale tez cenowo to nawet dzisiaj jest inna liga niz M42.
powinienem sie chyba ze wstydu spalic, bo swoja 5-tka robilem fotki szklem za 10 Euro. de facto, optycznie lepszym niz wszystko co masz w stopce :mrgreen:
doprawdy...? a jakież to szkło za 10 euruchów est lepsze optycznie od tych co mam w stopce...? daj namiary od razu sobie takie sprawię:)
doprawdy...? a jakież to szkło za 10 euruchów est lepsze optycznie od tych co mam w stopce...? daj namiary od razu sobie takie sprawię:)
Zuiko OM 50/1.8
zgadzam się w pełni z przedmówcą ;) na razie spróbuje jeszcze od kogoś coś pożyczyć, jak się nie uda to kupię najwyżej tego 28-80, a w lutym sprzedam, dzięki za wszystkie opinie wnoszące coś do tematu, a tych pozostałych to się akurat spodziewałem, no cóż...
pozostaje mi tylko życzyć wesołych, pogodnych, a przede wszystkim rodzinnych świąt
Zuiko OM 50/1.8
to jest oczywiście wniosek na podstawie twoich obesrwacji?:)poza tym to stałka i bardzo mocno karkołomne porównanie jej do zoomów, bo o C 50 1.8 nie piszę i zgadzam się, że ten twój może być lepszy od ww.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to jest oczywiście wniosek na podstawie twoich obesrwacji?:)poza tym to stałka i bardzo mocno karkołomne porównanie jej do zoomów, bo o C 50 1.8 nie piszę i zgadzam się, że ten twój może być lepszy od ww.
i ten zuiko jest do wzięcia za 10 euro nawet używany? gdzie...?
FlatEric
22-12-2011, 15:30
zgadzam się w pełni z przedmówcą ;) na razie spróbuje jeszcze od kogoś coś pożyczyć, jak się nie uda to kupię najwyżej tego 28-80, a w lutym sprzedam,
I słusznie. 28-80 mm nie jest taki zły, zwłaszcza na szerokim końcu. Z napędem USM jest szybki i cichy - tylko raczej delikatny z racji na wystający i obracający się przy ostrzeniu tubus.
kawo, ten zuiko faktycznie leje Twoje obiektywy ;-) Ja kilka miesięcy temu kupiłem go na ebayu, a kosztował mnie 78 zł razem z przesyłką z UK :mrgreen: Kupiłem go, mimo że miałem już Zuiko 50/1.2 i nie żałuję zakupu. Dodam jeszcze, że widziałem test obiektywów 24 mm i w zakresie f/2.8 - 8.0 Zuiko 24/2.8 zlał pod względem ostrości 24/1.4L
geko123, tu http://allegro.pl/sigma-mini-wide-28-f2-8-multi-coated-i1989263938.html masz bardzo dobrą manualną Sigmę 28/2.8 makro w cenie takiej, że dokupując adapter zmieścisz się w tych 2 stówkach ;)
MacGyver
22-12-2011, 17:53
Spróbuj zapolować na ten: http://allegro.pl/canon-28-70-ef-mk-i-najlepsza-optyka-canon-i1964088367.html
Zazwyczaj chodzą po trzysta i więcej ale a nóż się uda, w święta ludzie są mniej aktywni na allegrze.
to jest oczywiście wniosek na podstawie twoich obesrwacji?:)
nie... ogladania tego obiektywu w starych folderach w antykwariacie... ;)
http://allegro.pl/jasny-szeroki-kat-2-5-28-m42-bedzie-na-prezent-i2005321769.html
Może to + przejściówka ;P?
kawo, ten zuiko faktycznie leje Twoje obiektywy ;-) Ja kilka miesięcy temu kupiłem go na ebayu, a kosztował mnie 78 zł razem z przesyłką z UK :mrgreen: Kupiłem go, mimo że miałem już Zuiko 50/1.2 i nie żałuję zakupu. Dodam jeszcze, że widziałem test obiektywów 24 mm i w zakresie f/2.8 - 8.0 Zuiko 24/2.8 zlał pod względem ostrości 24/1.4L
geko123, tu http://allegro.pl/sigma-mini-wide-28-f2-8-multi-coated-i1989263938.html masz bardzo dobrą manualną Sigmę 28/2.8 makro w cenie takiej, że dokupując adapter zmieścisz się w tych 2 stówkach ;)
całkiem możliwe, nie będę się spierał, bo nie mam go ani nawet nie widziałem, wystarcza mi stałka Canona. niemniej porównywanie stałki z zoomami imo jest bez sensu.
GhostRider
22-12-2011, 21:11
Strasznie dużo na forum nowych i mądrych użytkowników :D:D
Kolego - poszukaj 19-35 i naprawdę nie będziesz żałował. Ja tam używam od czasu do czasu i za ten pieniądz jest to super obiektyw.
Oczywiście jakością nie dorównuje elkom, ale jest to tania i dobra alternatywa :)
GhostRider, gdzie ma poszukać? On nie ma czasu na długie poszukiwania, sprawdziłeś, czy jakiś jest dostępny aktualnie na Allegro? Ja widzę, że w tej chwili nie ma żadnego, a zostało mu 6 dni na kupienie i przesyłkę, co znacznie zawęża możliwości :cool:
michael_key
22-12-2011, 22:41
Pisał o Canonie?
Jedyne co widać na Allegro to tylko to (http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=19-35&category=50590).
MacGyver
22-12-2011, 23:11
19-35 kosztują bliżej czterech stówek niż dwóch.
Poza tym Cosina/Soligor/Tokina/Tamron/Voightlander/Vivitar AF 19-35/3.5-4.5 z matrycami radzą sobie bardzo słabo (telecentrycznośc się kłania, ale i rozdzielczość nie zachwyca). Podpiąłem to kiedyś do 300D (cropnięta matryca 6,3 MPx0 i wygenerowało mi obrazki jakościowo podobne do tych z kitowego 18-55.
Droższe i bardzo trudne do ustrzelenia Tokina AF 20-35/3,5-4,5 i Tamron AF 20-40/2,7-3,5 to też nic o co warto by się bić. Po prostu, czas tych szkieł minął wraz z nadejściem ery cyfrowej. Jako proteza, owszem, zdjęcia da się nimi robić ale na pewno nie są to słoiki z którymi warto zaprzyjaźnić się na dłużej.
Najtańsze UWA z AF, które przyzwoicie spisuje się z pierwszą piątką i można pomyśleć o posiadaniu go przez czas dłuższy to Canon 20-35/3,5-4,5 USM, ale by je mieć trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 1 kzł.
MacGyver, mam Tamrona 19-35 kupionego tu na forumie mam też dostęp do 17-40
oba zapinam do 5DmkI
przy domknięciu do f8 -f11 oba na ~20mm bo tak z reguły potrzebuję
to tamron daje mniej aberracji a jakość obrazka jest bardzo porównywalna
19-35mm można wychaczyć już za 200zł
np tu poszedł przed chwilą
http://allegro.pl/tokina-af-19-35-mm-1-3-5-4-5-i2011055066.html
177plus wysyłka
plus adapter do canona 45zł
wychodzi 240zł
Canona faktycznie szukam jakiś czas w dobrej cenie kompletnego i niezajechanego ale to inna bajka i też inny poziom cen
Ten był do nikona i uszkodzony. Ludziska, przestańcie proponować coś, czego nie widać w handlu w tej chwili i autor wątku nie zdoła tego sprowadzić w ciągu 6 dni. Jak coś polecacie to dawajcie namiary, a jak tylko teoretyzujecie, to załóżcie sobie osobny wątek gawędziarze :twisted:
Ten był do nikona i uszkodzony. Ludziska, przestańcie proponować coś, czego nie widać w handlu w tej chwili i autor wątku nie zdoła tego sprowadzić w ciągu 6 dni. Jak coś polecacie to dawajcie namiary, a jak tylko teoretyzujecie, to załóżcie sobie osobny wątek gawędziarze :twisted:
optyka i mechanika była ok tylko uszczerbek w gwincie filtrowym był
co z tego że do nikona
zakładasz adapter i jedziesz;
masz więcej możliwości niż jakimś starociem na M42
w tej tokinie masz pierścień przysłony a w modelach do canona go brak
teraz to i tak można tylko teoretyzować a założyciel kupi lub nie to co znajdzie w słowach kluczowych w postach
jest jeszcze MIR 3,5/20mm
revuenony 28mm
vivitary czy inne 20 czy 15 letnie szkła robione do zenitów
w okolicach 200zł jest spory wybór szerokich staroci
Enter, to jest Tokina AF do Nikona, a nie manualna, przysłoną steruje puszka, to po pierwsze. Po drugie nie ma to znaczenia, bo pytającemu nic po kupionym już szkle, on potrzebuje tak naprawdę w tym momencie porady, co jutro kupić z tych, jakie są dostępne na Allegro. Kupi tą Tokinę? Nie, bo już ktoś kupił. Kupi jutro taką do Canona, albo z mocowaniem dającym się zapiąć poprzez adapter do Canona? Też nie kupi, bo takich w tym momencie na Allegro nie ma, a jak wiemy nie ma czasu na czekanie, aż się ewentualnie pojawią. To, że jest szeroki wybór różnych manuali też zapewne wie, ale chce konkretnej odpowiedzi jaki z AKTUALNIE dostępnych na Allegro lub w jakimś sklepie nabyć i co za tym przemawia. Jak chcecie pomóc, to pokazujcie linki do szkieł i wtedy zachwalajcie.
Dziękuję wszystkim za pomoc, kupiłem C 28-80, nad tokiną też się zastanawiałem, ale po dwóch przegranych licytacjach sobie odpuściłem, mam nadzieje ze przeżyje z nim te 2 miesiące ;)
jest jeszcze MIR 3,5/20mm
Ten Mir osiąga ostatnio ceny podobne do cen elementów stacji kosmicznej o tym samym imieniu. Trudno niestety nazwać go "tanim szkłem", ale obrazek generuje piękny. Bardzo go lubię.
Enter, to jest Tokina AF do Nikona, a nie manualna, przysłoną steruje puszka, to po pierwsze. .......
można manualnie ustawić wartość przysłony
http://www.adorama.com/images/large/TN1935NNKAF.jpg
https://canon-board.info/imgimported/2011/12/TN1935NNKAF-1.jpg
źródło (http://www.adorama.com/images/large/TN1935NNKAF.jpg)
a wiem że mir osiąga coraz dziwniejsze ceny
ale ja sobie już go dawno odpuściłem
aktualnie celuję w serię E nikona
Enter, z tą przysłoną masz rację, ale to było i tak już po ptakach z tym obiektywem. A z czym celujesz w serię E Nikona? Moim zdaniem nie bardzo ma to sens, są lepsze szkiełka w atrakcyjnych cenach.
Enter, z tą przysłoną masz rację, ale to było i tak już po ptakach z tym obiektywem. A z czym celujesz w serię E Nikona? Moim zdaniem nie bardzo ma to sens, są lepsze szkiełka w atrakcyjnych cenach.
cena i jakość mnie zadowala,
obrazek również
a M42 już już mi się znudziło, przerobiłem chyba większość szkieł od industara 3,5/50 po Pentacona 5,6/500
został mi tylko Flektogon 2,4/35mm
potem przerobiłem większość Tamronów adaptalli też nic nie zostało
następnie komplet Psixa od 30-300mm i został u mnie ale wiessz tylko 12 klatek na kartę wchodzi więc rzadko używam
aktualnie eSeria pod Fbagnet i jakieś szkiełka pod bagnet PK :)
wiesz trzeba mieć jakieś hobby : ) poza fotografowaniem :)
Rozumiem. Na co je przerabiasz? :mrgreen:
na lepszej lub gorszej jakości słoiki do canona :D
jeśli ktoś szuka taniego 1k-1,5k~(używka) UWA to wczoraj miałem okazję podpiąć Sigmę 10-20 DC HSM do 5d i w zakresie 14-20, nie ma ŻADNYCH winiet, za to mamy mega szeroko ... Naprawdę takie rozwiązanie się sprawdza, jeśli ktoś chce zobaczyć to jestem w stanie wrzucić kilka sampli za niedługo. Myślę, że to dość fajna alternatywa dla Samyanga 14mm (2.8 manualny... no ale umówmy się przy tak szerokim kącie nie trzeba wcale krótkich czasów, a AF się przydaje na imprezach).
jeśli ktoś szuka taniego 1k-1,5k~(używka) UWA to wczoraj miałem okazję podpiąć Sigmę 10-20 DC HSM do 5d i w zakresie 14-20, nie ma ŻADNYCH winiet, za to mamy mega szeroko ... Naprawdę takie rozwiązanie się sprawdza, jeśli ktoś chce zobaczyć to jestem w stanie wrzucić kilka sampli za niedługo. Myślę, że to dość fajna alternatywa dla Samyanga 14mm (2.8 manualny... no ale umówmy się przy tak szerokim kącie nie trzeba wcale krótkich czasów, a AF się przydaje na imprezach).
tokina 11-16 też nie winietowała tak od 15mm ale jakość na rogach była tak masakryczna, że i tak trzeba było cropować.
Pokaż full cropa z narożnika.
Wolę manualnego samyanga który w rogach prezentuje się bardzo dobrze niż AF i masakrę w narożnikach z jakiegokolwiek szkła UWA projektowanego pod aps-c i podpinanego pod FF.
Co nazywasz masakrą w narożnikach ? Mydło ? Bo jeżeli tak to używając 14mm na FF nie sądzę by jakakolwiek nieostrość w narożnikach przeszkadzała przy tak mocnej dystorsji... Zgram niebawem zdjęcia to prześlę, szczerze mówiąc sam jestem ciekawy jak się prezentuje w rogach, na wyświetlaczu od 5d niewiele można ocenić.
Zresztą zakres 15-16 w tokinie na ff to nie ten sam zakres co 14-20 w sigmie, więc dla mnie tokina od razu odpada. Między 16, a 20 jest naprawdę spora różnica w kadrze.
Co nazywasz masakrą w narożnikach ? Mydło ? Bo jeżeli tak to używając 14mm na FF nie sądzę by jakakolwiek nieostrość w narożnikach przeszkadzała przy tak mocnej dystorsji... Zgram niebawem zdjęcia to prześlę, szczerze mówiąc sam jestem ciekawy jak się prezentuje w rogach, na wyświetlaczu od 5d niewiele można ocenić.
Zresztą zakres 15-16 w tokinie na ff to nie ten sam zakres co 14-20 w sigmie, więc dla mnie tokina od razu odpada. Między 16, a 20 jest naprawdę spora różnica w kadrze.
Mydło? Obraz się tak rozjeżdżał, że zastanawiałem się czy może nie zacząłem robić zdjęć w 3D i jak kupię okulary to mi się w narożnikach to na siebie nałoży i będzie wystawać np. trawa z ekranu :D
Mydłem był tego nie nazwał tam się obraz wręcz rozwarstwiał + masakryczna dystorsja i aberracja.
Przy f11, 16 nawet nie było dobrze. A miałem to szkło akurat na wycieczkę w góry z założeniem szerokich landszaftów i panoram. W Efekcie panoramy robiłem 35 w pionie i dobrze bo te z tokiny to i tak musiałem mieć ze 2/3 pokrycia w sąsiednich klatkach żeby to się potem jakoś złożyło ;)
nie ma chyba nic tańszego niż samyang 14mm i to jest szeroko:) jak cos bardziej uniwersalnego to 35f2 lekkie i tanie:) ale z szerokoscia mało ma wspólnego
jak juz bardziej uniwersalnego to tamron 28-70 f2.8 tanio i przyzwoicie pod FF miałem go z 5dmk1 było ok.
Przemek_PC
25-01-2012, 19:33
Ten Samyang, 35/2 i Tamron są do kupienia w cenie ok. 200zł? Bo z tego co pamiętam taki był temat wątku czyli szeroki kąt za 200zł.
Ten Samyang, 35/2 i Tamron są do kupienia w cenie ok. 200zł? Bo z tego co pamiętam taki był temat wątku czyli szeroki kąt za 200zł.
autor pierwszego posta swój dylemat już rozwiązał.
Temat jest o tanim szerokim kącie do 5D.
Zależy co dla kogo jest tanie ;)
Dla mnie Samyang jest bardzo tani w porównaniu z niektórymi szkłami które mam lub zamierzam mieć w niedalekiej przyszłości ;)
Przemek_PC
26-01-2012, 10:38
No tak, 5DII też jest tani w porównaniu do 1Ds III. Nie oznacza to jednak, że przeciętny zjadacz chleba nosi w portfelu kwotę wystarczającą na zakup taniego 5DII. Nie patrz tylko na czubek własnego nosa. Średni miesięczny dochód netto w PL to około 2500zł. można więc przyjąć, że 200zł za coś co używane będzie minimum rok to tanio. 800zł już tanio nie będzie a wszystko co powyżej 2000zł to będzie drogo bo zmusi do mocnego ograniczenia wydatków na inne rzeczy. W przypadku większych dochodów czy podparcia się kredytem lub w sytuacji kiedy sprzęt zarabia na siebie sytuacja oczywiście wygląda zupełnie inaczej, szczególnie w tym ostatnim przypadku.
No tak, 5DII też jest tani w porównaniu do 1Ds III. Nie oznacza to jednak, że przeciętny zjadacz chleba nosi w portfelu kwotę wystarczającą na zakup taniego 5DII. Nie patrz tylko na czubek własnego nosa. Średni miesięczny dochód netto w PL to około 2500zł. można więc przyjąć, że 200zł za coś co używane będzie minimum rok to tanio. 800zł już tanio nie będzie a wszystko co powyżej 2000zł to będzie drogo bo zmusi do mocnego ograniczenia wydatków na inne rzeczy. W przypadku większych dochodów czy podparcia się kredytem lub w sytuacji kiedy sprzęt zarabia na siebie sytuacja oczywiście wygląda zupełnie inaczej, szczególnie w tym ostatnim przypadku.
Nie patrzę na czubek własnego nosa tylko patrze przez pryzmat forum które jest dla wszystkich.
Dla kogoś tanio znaczy nie więcej niż 200zl, dla kogoś innego nie więcej niż 2tys. zł.
Jak mówiłem autor pierwszego posta swój problem rozwiązał, watek nie jest zamknięty i można w nim dyskutować do woli (w obszarze tematu)
Powtórzę jeszcze raz: Samyang 14mm za ok 1tys. który jest projektowany pod FF i oferuje bardzo dobrą jakość zdjęć jest dla mnie tani i polecam go jako tani UWA do 5D (mkII, III i IV jak wyjdzie też i do każdej innej pełnej klatki), temu kto również uzna go za tani.
Rozumiem, że wg. Twoich kryteriów nie jest to tematem wątku. No ale cóż nie Ty tutaj podejmujesz o tym decyzje ;)
Przemek_PC
27-01-2012, 11:30
1000zł to nie jest tanio. Są dużo tańsze obiektywy do 5D a tytuł wątku jest "<b>Bardzo tani</b> szeroki kąt do 5D", zgadza się? Pisanie więc w takim wątku o obiektywie za 1000zł jest nie na temat i robi OT i to nie według moich kryteriów ale według ogólnie przyjętych zasad.
hubert12125
27-01-2012, 12:31
O ile pamietam to temat dotyczyl szkla do 5D a ta sigma i tokina o ktorej ktos wspomnial sa szklami pod malyobrazek.Ja ze swej strony powiem ze jezeli ktos szuka taniego i dobrego zooma to 28-80 jest jak znalazl
Uderz do centrum Sigmy i sobie taki obiektyw wypożycz... I tyle.
Temat od miesiąca nieaktualny, teraz żyje własnym offtopicowym życiem.