PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja - kolory w DPP, FB, PS osobliwa zależność

karvon
21-12-2011, 16:03
Witam!
Zauważyłem, że gdy edytuję zdjęcie w DPP (Digital Photo Professional) to kolor wygląda inaczej niż przy otwarciu go potem w windowsowej przeglądarce obrazów, w Windows 7 (dla uproszczenia WPO).
Dokładniej: edytuję w DPP plik CR2, zapisuję go jako JPEG i otwieram w WPO: kolory są cieplejsze niż miały być. Żeby mieć porównanie, importowałem plik CR2 do Photoshopa jako TIFF, zapisałem jako JPEG - kolor taki sam zarówno w czasie edycji TIFF jak i po zapisaniu jako JPEG jest taki sam jak w WPO. Dziwne, ale mógłbym z tym jakoś żyć. Problem pojawił się po zamieszczeniu zdjęcia na facebooku: kolory dokładnie takie same jak w DPP... Wszystko na tym samym komputerze, ten sam monitor, te same ustawienia.

Czy jest w tym szaleństwie jakaś metoda? Jak można przewidzieć, w jaki sposób zdjęcie zostanie wyświetlone? Czy jest jakiś sposób, by DPP, WPO i cała reszta wyświetłała to zdjęcie tak samo na tym samym sprzęcie?

Pozdrawiam!

kaqkaba
21-12-2011, 16:22
Ja tam się nie znam ale może mieć to związek z obsługą profili kolorów. Ale może niech ktoś mądrzejszy się wypowie.

Merde
21-12-2011, 16:48
Ja zacząłbym od poinformowania nas jakie profile masz ustawione w systemie i programach których używasz.
Bez tego to sobie będziemy spekulować do nowego roku.

Matt_K-K
23-12-2011, 12:27
Też spotkałem się z taką zależnością - nawet zdjęcie czarno-białe miało lekki żółtawy odcień, który znikał w momencie przeglądania tego samego zdjęcia w innej przeglądarce obrazów czy przeglądarce internetowej. Darowałem sobie szukanie przyczyny i po prostu zainstalowałem inny program do szybkiego przegladania.

Problemem jest tylko to, iż większość osób, które następnie ogląda te zdjęcia u siebie z poziomu windowsa będzie również widzieć lekkie zażółcenie.