PDA

Zobacz pełną wersję : upadek canon 24-70mm L

czolem_opatra_o_szybe
20-12-2011, 13:32
Witam Was Wszystkich,
pisze do Was z pytaniem, prosba o rade. wiem, ze watek juz sie pojawial, ale... Jakis tydzien temu (szczesliwie 13 grudnia) nowy obiektyw canon 24-70mm L zaliczyl solidna glebe! przywalil pierscieniem zoomowania (lekkie wgniecenie na krawedzi), w wyniku czego obiektyw blokuje w zakresie 24-28mm, przechodzi ale ciezko, powyzej 28mm chodzi plynnie. szok, ze soczewki cale!!! bo grzmotnal solidnie
obiektyw ostrzy i nic sie nie zmienilo w jakosci obrazu.
serwis w wiedniu wystawil mi ekspertyze na 1100 euro!!!
co jest dla mnie nieadektwatna cena, poniewaz nowy obiekt mozna juz kupic w granicach 1000euro.
czytalam troszke na forach i mozliwe, ze wystarczylaby wymiana samej obudowy/tuby. stad moje pytanie: slyszeliscie juz moze o takich przypadkach? znacie jakies dobre serwisy, gdzie ewentualnie moznaby przeprowadzic cala operacje w Polsce? jakie kwoty wchodza w gre? prosze pomozcie!!!
pozdrawiam karo.

pringles50g
20-12-2011, 16:16
no a na sławnej "żytniej" pytałaś??

janmar
20-12-2011, 16:28
IMHO tylko Żytnia w W-wie.Poczytaj kliknij tu (http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=67)

czolem_opatra_o_szybe
20-12-2011, 16:30
nie, nie pytalam, nie znam.
solidni sa?

janmar
20-12-2011, 16:34
Po prostu jest to jedyny autoryzowany serwis Canona w Polsce.Poza solidnością trzeba mieć jeszcze firmowe uzbrojenie techniczne do takiej operacji.

Merde
20-12-2011, 16:36
Janmar: nie zapomnij jeszcze koleżance wyceny zrobić :oops:

janmar
20-12-2011, 16:39
To jest jakiś pomysł :idea:

czolem_opatra_o_szybe
20-12-2011, 16:54
i jak to cenowo wyglada? mam sie zaczac bac?

janmar
20-12-2011, 17:05
Masz po pierwsze kliknąć w podany w 3 poście "kliknij tu" i poczytać

Masz po drugie spytać w serwisie.[Wysłać obiektyw do oceny]

Po trzecie przestrzegać zasad regulaminu i nie dublować wątków.[Dubla usunąłem.]

Te trzy punkty pozwolą Ci zalatwić Twój problem.Nikt za serwis Ci tu nie odpowie.Serwis bez oględzin nie dokona wyceny.

czolem_opatra_o_szybe
20-12-2011, 17:23
widze, ze tu jakos nerwowo u Was. przepraszam za dubla, jestem nowa, dzis zalozylam profil.
czytam caly dzien i zaczynam miec watpliwosci. odnosnie Zytniej

punky
20-12-2011, 17:36
Koleżanko wyślij na Żytnią,
Znajomy miał w 24-70L to samo, znaczy po upadku pierścień od zooma bardzo ciężko przechodził przez pozycję 28.
Przed i po niej kręcił normalnie i zrobili mu to.
Nie wiem za ile, ale nie były to jakieś kosmiczne pieniążki.

czolem_opatra_o_szybe
20-12-2011, 17:49
dzieki bardzo.

KGR
20-12-2011, 19:11
Jest pewien gość w Poznaniu, dośc znany na innym forum foto i chwalony.
Wysyłałem mu do kalibracji i czyszczenia Sigme, drugą do naprawy wróciły jak nowe ...
Polecam ... zaraz poszukam maila, możesz napisać/zapytać na pewno odpowie.
Dodam tylko że gość prowadzi serwis naprawy obiektywów już wiele lat, można mu zaufać.
Napisz, na PW podam Ci ten adres

MacGyver
24-12-2011, 11:04
Po prostu jest to jedyny autoryzowany serwis Canona w Polsce.Poza solidnością trzeba mieć jeszcze firmowe uzbrojenie techniczne do takiej operacji.
Aktualnie nie jedyny. Foto-Tronik też ma autoryzacje, tyle że bez napraw gwarancyjnych.
Jest jeszcze pan Szczepan Kostrzewski z Poznania, który ponoć potrafi czynić cuda, ale z eLkami nie zawsze może pomóc.

Mils
24-12-2011, 12:21
To co złe już się stało. Zazwyczaj kosz naprawy to zaledwie część wartości całoego szkła. Zapakuj dokładnie w dużą ilość folii bąbelkowej i karton iw wyślij na Żytnią. Załącz wydrukowane zgłoszenie ze strony e-csi.pl. Obejrzą, ocenią, wycenią i prześlą Ci na e-maila wycenę. Decyzja należy do Ciebie. Trochę boli, bo zazwyczaj trzeba wydać trochę pln'ów, ale można cieszyć się sprawnym szkłem. Przy odbiorze przesyłki lub odbiorze osobistym należy dokładnie sprawdzić działanie i czystość obiektywu.
Po kilku tygodniach nie będziesz pamiętać o całym zdarzeniu, a z otrzymanych uszkodzonych elementów będzie można wykonać firmowy stojak na długopisy.
Pozdrawiam.
M.

Bolek02
24-12-2011, 12:35
Serwis na Żytniej niestety wycenia takie szkody jako nieopłacalne, poniewaz wycena naprawy przekracza wartość kupna nowego egz. :) Warto poszukać na własną rękę.

KGR
24-12-2011, 13:49
Take it easy ... autor wątku otrzymamł juz namiary do pana Szczepana Kostrzewskiego, pewnie już się z Nim skontaktował i rozmawiał.
Jak nic nie załatwi wróci i napisze.
Wesołych Świąt :)

_igi
24-12-2011, 13:57
W tym szkle standardową "usterką" powodującą zacinanie się pierścienia jest wytarcie się / zniszczenie plastikowych "pręcików" trzymających tubus. Naprawa u np. Bykowskiego nie powinna wynieść więcej, niż 300-400 złotych. Ale to strzelanie w ciemno, nikt nie wie, co się stało. Akurat to szkło najlepiej jest używać z osłoną przeciwsłoneczną, która dosyć dobrze ochrania wysuwający się tubus obiektywu.

BRS
26-12-2011, 14:57
Aktualnie nie jedyny. Foto-Tronik też ma autoryzacje, tyle że bez napraw gwarancyjnych.
Jest jeszcze pan Szczepan Kostrzewski z Poznania, który ponoć potrafi czynić cuda, ale z eLkami nie zawsze może pomóc.
zawsze to jakas alternatywa, wysyl ktos do nich sprzet na wycene?