Zobacz pełną wersję : canon 10 - 22 ustawianie ostrości
Ciekawi mnie czy w tym konkretnym obiektywie, podczas robienia zdjęć używacie AF? Zwłaszcza dla ogniskowej 10 mm i przysłon 5.6-11?
Ja używam i szczerze mówiąc nawet nie wpadło mi do głowy aby go wyłączać. Ciekawi mnie skąd to pytanie?
Cześć.
Też się dziwię czemu Ci to przyszło na myśl. Wyczytałeś gdzieś, że lepiej użyć manual, czy jak?;)
Chociaż zdarzyło się parę razy, że wyłączyłem ustawiając na hiperfokalną.
No cóż, tak się zastanawiam. Skoro dla 10 mm i przysłony 5.6, ustawiając ostrość ręcznie na 1 metr głębia ostrości zaczyna się od 50 cm do nieskończoności(tak mówi kalkulator) to po kiego grzyba mi ten AF?
Skoro dla 10 mm i przysłony 5.6, ustawiając ostrość ręcznie na 1 metr głębia ostrości zaczyna się od 50 cm do nieskończoności(tak mówi kalkulator) to po kiego grzyba mi ten AF?
Dla szybkości oraz pewności (chyba że korzystasz z LV).
jacek_73
18-12-2011, 22:07
No cóż, tak się zastanawiam. Skoro dla 10 mm i przysłony 5.6, ustawiając ostrość ręcznie na 1 metr głębia ostrości zaczyna się od 50 cm do nieskończoności(tak mówi kalkulator) to po kiego grzyba mi ten AF?
Żeby wygenerować 10 stron postów na forum:confused::mrgreen:
Żeby wygenerować 10 stron postów na forum:confused::mrgreen:
Nie to jest moim zamiarem!!!
Głębia ostrości nie jest strefą o jednakowej ostrości.
Fotografujesz przy różnych nastawach.Czasem potrzeba szybko zmienić punkt najwyższej ostrości.
Ustaw sobie manual i pofotografuj z miesiąc.Potem zdecydujesz czy włączać AF.
tezmarek
18-12-2011, 22:42
Może jestem ekstremalistą, ale na 10-22 mam ustawioną korektę mikroregulacji AF. Mało tego - to działa i ma realne znaczenie dla niezbyt odległych obiektów.