Zobacz pełną wersję : [allegro] Humor dot. Canonów
Może nie powinienem ... ale co tam :-)
Kilka lepszych zapytań od klientów dotyczących Canona 350d, 300d i 20d..
1. "proszę od odpowiedź czym wersja 300d black różni sie od kolorowej "
2. "(...) Inny z kolei sprzedawca zaznacza, że oferuje aparaty wyprodukowane w Japonii. Nie wiem co różni takie aparaty a przede wszystkim skąd wiadomo, gdzie je wyprodukowano."
3. "(...) i co to oznacza że jest to europejska wersja.To znaczy że kupił pan ją w europie a nie w polsce? "
4. "ja już pisałem do pana.Uważam że to najlepsza konfiguracja sprzętowa na całej allegro jeśli chodzi o 350 d (CANON 350d + 18-55 II + B.GRIP + 2 AKUM.) .Żadnych miękko rysujących obiektówów sigmy 55-200 w zestawie.Ale nie w tym rzecz. Można kupić u pana ten zestaw ale z obiektywem 18-55 USM? Zresztą ten też jest miękki. "
5. "jakiej produkcji to body ??? zerknij na spod aparatu "
6. "(..)Pytam poniewaz chce kupic taki na poczatku pazdziernika. Czy mam sie kontaktowac w tym czasie z Panem czy to juz bedzie zbyteczne?"
cd.
7. "(300d black) Czy odudowa jest magezowa? A jeśli nie to czy plastik jest malowany?????"
8. "to dolne coś od tego apratu się odczepia ??
i do czego to służy? czy tym aparatem można robić negatywy??"
9. "niestety nie mam piniedzy teraz"
10. "Proszę powiedzieć, czy srebrny EOS 350D jest ciemno-srebrny, tak jak na zdjęciach, czy w realu jest tak jasno srebrny?"
yogi-bear
14-01-2006, 14:22
3. "(...) i co to oznacza że jest to europejska wersja.To znaczy że kupił pan ją w europie a nie w polsce? "
haha :D ja zawsze wiedziałem że u nas to Europą nawet nie pachnie :D
Cichy ! koniecznie musisz to wkleic do watku "Humor" :D
Ps.: Dzieki za polepszenie nastroju.
ale numer... hehehe .. to lepsze niż poranna kawa... maile powinieneś odbierać zawsze z rana... przed pójściem ... i do południa dobre samopoczucie murowane!!
rozbrajające :D
FOTODAREK
14-01-2006, 20:59
miałem klientkę która zamówiła u mnie kompakta cyfrowego, po czym przy odbiorze w.w wyjęła z torebki film i poprosiła o założenie
tu sie nie ma co smiac. tu plakac trzeba :D
Tomasz1972
14-01-2006, 21:19
Nie dziwią mnie , na różnych stronach internetowych sklepów foto , odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania .
np: Czy w aparacie cyfrowym znajduje się film.
Czy w aparacie cyfrowym znajduje się film.
kurde, faktycznie aż tak źle???
to tak jak babka przyszła do sklepu po drugą myszkę, bo dzieci się kłócą przy komputerze :mrgreen:
(to jeszcze za czasów praktyki w komputerowym)
....
....
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Cichy, dobre te cytaty, też dzięki za poprawę humoru :lol:
(dobrze, że żaden z tych cytatów nie był mój :-D)
Tomasz1972
14-01-2006, 21:45
Niestety czasami aż tak źle , ale zdarzają się inne ciekawostki , typu : "czy można mój aparat przerobić na cyfrowy ".
Nie ma się co dziwić, ludzie nie czytają nie wiedzą podziwiam że pomimo dostępu do internetu decydują się na ten sposób zdobywania wiedzy... :-)
Nie każdy musi być orłem ale wogóle to wesołe.
nie wiedziałem gdzie to wrzucić ale temat jest o allegro więc:
http://allegro.pl/show_item.php?item=80822611
koleś opisuje 430EZ (przynajmniej tak myśli) ale wydaje mi się że chyba skopiował złe dane...
mam tą lampę i zakres zoomu ma: 24-80, max 10Hz, i regulacja mocy 1/1 do 1/32 :D no i nie da się jej niestety odchylać w dół, tym bardziej o 70stopni! :D:D
nie wiedziałem gdzie to wrzucić ale temat jest o allegro więc:...
już się z leksza wątek rozchodzi, więc połączcie to lepiej z pozostałym o Allegro - bo młyn powoli będzie...
jest nawet chyba ich już kilka...
a mojego posta - delete :twisted:
to tak jak babka przyszła do sklepu po drugą myszkę, bo dzieci się kłócą przy komputerze :mrgreen:
(to jeszcze za czasów praktyki w komputerowym)
Przecież będą działać dwie myszki.
np. dwie USB albo jedna PS2 a druga USB :mrgreen:
Tomasz Golinski
16-01-2006, 11:17
Taa. ale kursor będzie jeden. Dopiero kłótnie będą :twisted:
dentharg
16-01-2006, 12:36
Ale zawsze mozna zlapac myszke mlodszego rodzenstwa i mlodsze rodzenstwo w leb :) No chyba, ze jest sie tym mlodszym...
albo po prostu być jedynakiem :mrgreen: pięęęekna sprawa :D:D
albo po prostu być jedynakiem :mrgreen: pięęęekna sprawa :D:D
nie byłbym tego taki pewien, na podstawie tych ludzi co znam...
BTW, w tym co pisałem, ogólnie chodziło tamtej mamie o to, żeby dzieci mialy dwa kursory...
dentharg
16-01-2006, 19:15
I zeby ekran na pol podzielic?
o ile pamietam to to sie dalo w settlers II zrobic ;)
nie byłbym tego taki pewien, na podstawie tych ludzi co znam...
.
a mi z tym w miare dobrze :) mam mnóstwo kuzynostwa - prawie jak rodzeństwo :D a tak w domciu mam spokój i kompa zawsze dla siebie :mrgreen:
KuchateK
16-01-2006, 23:11
Kupic drugi. Sprzedac jeden, kupic dwa gorsze...
Sposobow jest duzo :D
Zbaczacie z tematu.
Cytuję dalej :
- "Zapaliłeś mnie do Canona." :)
DoMiNiQuE
17-01-2006, 03:52
Cichy, widze, ze masz prenumerate tych dowcipow :mrgreen:
-=Festyk=-
25-01-2006, 12:49
:shock:
Hehe, potraficie to wyjaśnić???? :wink:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83425490
Nawet ma skalę odległościową:shock:
DoMiNiQuE
25-01-2006, 13:03
:shock:
Hehe, potraficie to wyjaśnić???? :wink:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83425490
Mam to szklo i faktycznie w miejscu gdzie powinien znajdowac sie czerwony pasek mam wglebienie, ktore swiadczy o tym, ze powinien tam ten pasek byc. Ale doaczego nie tam nie mam? Nie wiem :| Moze poprzedni wlasciciel przelozyl sobie do innego szkla :lol:
DoMiNiQuE
25-01-2006, 13:03
Nawet ma skalę odległościową:shock:
No ba ;) MkI posiadaja skale odleglosci ...i pare innych przyjemnych detali :)
Zbaczacie z tematu.
Cichy, mam nadzieję, że mi wybaczysz, ale nie chcę zakładać nowego humorystycznego wątku... :wink:
śmiejemy się z bystrości klientów, ale czasami ze sprzedawcami też nie jest dobrze...
oto, jakie ogłoszenie znalazłem właśnie w prasie lokalnej: :shock:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/eos350Dzoom.jpg)
FOTOGRAF
25-01-2006, 16:13
z takich sprzedawcow to nie wiem czy sie smiac czy plakac ale chyba zaczne sie smiac:D
niezle te ogloszenie....
Boże - widzisz a nie grzmisz :|:shock:
dentharg
25-01-2006, 16:58
Co tam grzmiec.. z piorunka by j*nal..
DoMiNiQuE
26-01-2006, 20:39
Aparat cyfrowy Canomatic wraz z ekfipunkiem !!! (http://allegro.pl/show_item.php?item=83313664)
:mrgreen:
Robson01
26-01-2006, 20:50
Na uwagę zasługuje:"stojak z ruchomą główką" oraz "bruliony dotyczące sprzętu". Pomijając sam aparat to opis z lekka :shock:
KuchateK
26-01-2006, 20:52
Nie zapominaj o plytach i przewodzie USB :) Wypas :D
DoMiNiQuE
26-01-2006, 21:03
Mnie zabilo to:
Nie znam dokładnie możliwości sprzetu gdyż nigdy go praktycznie nie używalem na początku tylko trochę do zdjęć, a pozatym nic wiecej.
https://canon-board.info/imgimported/2005/07/hahaha-1.gif
źródło (http://www.dominique.neostrada.pl/stuff/emots/hahaha.gif)
Robson01
26-01-2006, 21:22
Może chodzi mu o to, że po tym początku już do niczego więcej się nie nadawał (a przynajmniej nie do robienia zdjęć). :grin:
Silent Planet
26-01-2006, 22:25
Boże, tą aukcję należy w allegro zgłosić, zanim jakiś idiota... yyy... nieświadomy techniki to kupi... :roll:
Boże, tą aukcję należy w allegro zgłosić, zanim jakiś idiota... yyy... nieświadomy techniki to kupi... :roll:
wystawiony jest w aparatach cyfrowych, a jes to zwykły kompakt kliszowy dociążany ołowiem :lol:
Tomasz1972
26-01-2006, 23:09
wystawiony jest w aparatach cyfrowych, a jes to zwykły kompakt kliszowy dociążany ołowiem :lol:
A nagrywanie filmów ? też ma :-) :-) :-)
kabel usb i CD w komplecie :-) :-) :-)
A nagrywanie filmów ? też ma :-) :-) :-)
kabel usb i CD w komplecie :-) :-) :-)
Ma wszystko - przecież jest z ekfipunkiem
Pozdr
AS
wystawiony jest w aparatach cyfrowych, a jes to zwykły kompakt kliszowy dociążany ołowiem :D
no tak...ale przecież ma napis DIGITAL! :O :shock:
no tak...ale przecież ma napis DIGITAL! :O :shock:
no tak wysłałem zapytanie o bardziej szczegółowe dane techniczne :lol:
tak z nudów, może się pomęczy troche
zapytaj jaka matryca :mrgreen:
DoMiNiQuE
27-01-2006, 00:12
zapytaj jaka matryca :mrgreen:
źródło (http://www.dominique.stage.com.pl/stuff/cb/allegro/01.jpg)
;)
uhuhuh niezły sprzęcior ;)
jednym słowem istny jełop z kolesia :lol:
podobna sytuacja jak z tą lampą co podawalem kiedyś linka :D
na szczęście nikt jej nie kupił :mrgreen:
tak z nudów, może się pomęczy troche
i dostałem odpowiedź
Jasne ze tak juz podaje to co jest w jednej z tych kartek
- Image resolution:
High resolution (VGA): 640x480 Pixels
Low resolution (QVGA): 320x240 Pixels
- 24 Bit True Color
- Storage Media: On board 4 x 16 Mbit
- Self-timer: 10 Seconds Delay
- Continuously Take
- Infra-red Remote
- VIDEO MODE
- Auto White Balance
- LCD Dsiplay
- Lens & Aperture: F=6.0mm 1:2:0
- Picture Storage Capacity:
VGA: 26 pictures
QVGA: 107 pictures
- Focous: 0.4m~...
- Shutter Speed: 1/4~1/1000 Seconds
- Can delete all pictures
- Interface: USB
- Power Source: 2x1.5V AA Alkaine Batteries
- Power Off: 30 seconds
- Low Battery LCD Display
- Reflex view
Jeszcze jest cos takiego:
- Aluminium suitcase with carryingstrap
- Electronic flash unit
- Tripod
- Digital camera
- Carryingstrap
- Protectioncover
- Keys
- Battery
- Lenscover
- CD
- USB cable
- Remote control
POZDRAWIAM
tu mnie zagiął bo myślałem że napisze coś o kliszy, chyba jeszcze walnę jedno zapytanie o przykładoe fotki:lol:
tu mnie zagiął bo myślałem że napisze coś o kliszy, chyba jeszcze walnę jedno zapytanie o przykładoe fotki:lol:
I jeszcze się okaże że rzeczywiście były produkowane w jakiejś limitowanej serii takie aparaty i będzie nam wszystkim głupio ;)
i dostałem odpowiedź kolejna odpowiedź
Kurcze wiesz co ja to mam wlasnie straszny problem z obsluga tego aparatu,
nie wiem wogole jak z niego zgrywac w tych programach, kiedys na samym
pocztaku jak jeszcze braciak u nas mieszkal to jakos mu sie to udawalo,
przepraszam cie ale naprawde nie umiem, jezeli sie na tym znasz to prosilbym
cie o wydanie opini czy to jest cos dobrego czy nie bo ja wogole nie mam o
tym zielonego pojecia, dlatego wlasnie chce to sprzedac
Silent Planet
27-01-2006, 13:56
Google znajduje dość dużo, ale generalnie większość linków jest nieaktualna.
Co udało mi się wyszukać: jest coś takiego jak "canomatic digital", ma toto matrycę 360kpx ( VGA ) i 64MB pamięci SD.
I wszystkim nam głupio... :|
DoMiNiQuE
27-01-2006, 16:02
Co udało mi się wyszukać: jest coś takiego jak "canomatic digital", ma toto matrycę 360kpx ( VGA ) i 64MB pamięci SD.
Ale cios :shock:
Silent Planet
27-01-2006, 16:26
W ogóle znalazłem stronę producenta: www.canomatic.de
Są tam zdjęcia produktów, żadnych technicznych danych.
Jest też forum, ale nikoniecznie znam niemiecki.
Są też posty po angielsku.
Na jednej z... hmm, giełd w UK znalazłem post ( koniec 2003 r. ), jest to ogłoszenie o chęci sprzedaży takiego cudeńka:
"(For Sale) Canomatic Digital Camera. 360k pixels. 64mb SDRAM. Comes with three blank CD's in a small neat silver briefcase. Ł100.00"
Jest adres mailowy do sprzedającego: peprine64@yahoo.co.uk
Może ktoś chętny dowiedzieć się czegoś o sprzęcie od ex-właściciela...?
A gdzieś na necie na jakimś forum chyba ( domyślam się z tego, co dało google w wynikach, bo strona nieaktualna ) ktoś nazwał sprzęt: "unwanted gift".
Gdzieś indziej przewinęło mi się: "you can't: canomatik" :wink:
Ogólnie jest coś na rzeczy... :mrgreen:
TommyTheCat
27-01-2006, 17:50
widze ze Cie wciagnelo :D
kup, moze jeszcze na tym zarobisz :D
Silent Planet
27-01-2006, 20:16
A odkupisz? :mrgreen:
Il fuoco
01-02-2006, 21:11
http://allegro.pl/show_item.php?item=84612316
humor dot. może nie tyle Canonów, ile sprzętu foto:)
słyszałem jak kilka osób skrażyło się że ich kadr jest często przechylony w którąś stronę - a tu proszę - Hama oferuje coś takiego:D
Tomasz Golinski
01-02-2006, 21:19
']Mam to szklo i faktycznie w miejscu gdzie powinien znajdowac sie czerwony pasek mam wglebienie, ktore swiadczy o tym, ze powinien tam ten pasek byc. Ale doaczego nie tam nie mam? Nie wiem :| Moze poprzedni wlasciciel przelozyl sobie do innego szkla :lol:
Ja mam 35-70 i też ma takie wgłębienie. Taki był wygląd wczesnych EF-ów... Ktoś w ten rowek pewnie plasteliny napchał.
słyszałem jak kilka osób skrażyło się że ich kadr jest często przechylony w którąś stronę - a tu proszę - Hama oferuje coś takiego:D
to powinno raczej to tips & tricks trafic, tak jak pisal oskarkowy, jak ktos nie ma matowki z liniami, to poziomnica sie bardzo przydaje, nieraz na krakowskim rynku widzialem ludzi z czyms takim przyklejonym do aparatow.
No i gdzie tu humor?
Il fuoco
01-02-2006, 23:03
No i gdzie tu humor?
ooo.... tam!... uważaj - ucieka :lol:
Widzę wątek idzie w innym kierunku, niż zamierzony.
Sprowadzam go na właściwą drogę. Cytat z dzisiejszego maila (przepraszam autora-potencjalnego klienta) :-D Cytuję mail w całości bez korekt.
.
.
"Witam jestem zaiteresowany twoją ofertą.Czy jest u ciebie mozliwość kupienia zestawu Aparat Nikon 350+BG+CF 1Gb+ob USM 55-200 lub 70-300.Jaka była by cena za zestaw.Nie potrzebuje faktury wat,tylko poaragon.prosze o wyszczególnienie ceny poszczególnych rzeczy,oraz cene zestawu.Czy jest mozliwośc kupna dwóch zestawów.Ewentualnie Canon350+Nikon D70s"
.
.
"Witam jestem zaiteresowany twoją ofertą.Czy jest u ciebie mozliwość kupienia zestawu Aparat Nikon 350+BG+CF 1Gb+ob USM 55-200 lub 70-300.Jaka była by cena za zestaw.Nie potrzebuje faktury wat,tylko poaragon.prosze o wyszczególnienie ceny poszczególnych rzeczy,oraz cene zestawu.Czy jest mozliwośc kupna dwóch zestawów.Ewentualnie Canon350+Nikon D70s"
A teraz (bez korekt) pokaż nam swoją odpowiedź. :rolleyes:
Jeszcze nie odpisałem :-)
Teraz parę ostatnich:
"Chcialbym prosic o przetestowanie i przeslanie mi probek zdjec obiektywu ktory zamowie u Pana po otrzymaniu próbek."
"Po prostu w mailu o dzis 16:41 miały być dziś a w 2. mailu o 16:48, że
maja być jutro."
"Nie wiem czy mnie jeszcze pamietasz kiedys kupowałem od Ciebie cyfrówke Olympusa C4000 ale ok mozesz mnie nie pamietać."
"Ja za bardzo nie znam sie na fotografii ale mam zamiar zmienic na bardziej profesjhonalny sprzęt mimo ze napewno w pełni go nie wykorzystam lubie duzy sprzet."
"zastanawiam się za ile jest Pani w stanie oddać aparat. Tak jak widać jest ich całe mnustwo na allegro."
:-D
No właśnie ja chcę taki aparat kupić :mrgreen:
źródło (http://imageshack.us)
"Po prostu w mailu o dzis ............................."
"Nie wiem czy mnie jeszcze pamietasz ................
".............................. lubie duzy sprzet."
:-D
Zamieszczaj swoje odpowiedzi, to naprawdę może być zabawne.
Załóż wątek "Profesjonalna Obsługa Klienta" :smile: , a na trudne pytanie możesz odpowiedzieć np.
"Ja za bardzo nie znam sie na fotografii ale mam zamiar zmienic na bardziej profesjhonalny sprzęt mimo ze napewno w pełni go nie wykorzystam lubie duzy sprzet."
"ja także lubię duży sprzęt, proponuję ...",
albo
"Nie wiem czy mnie jeszcze pamietasz kiedys kupowałem od Ciebie cyfrówke Olympusa C4000 ale ok mozesz mnie nie pamietać."
"oczywiście, że Cię pamiętam, czy Ty czasem nie kupowałeś u mnie cyfrówki Olympusa C4000 ?",
Rozumiem, że zdarzają się pytania na które nie da się odpowiedzieć, jak to
"Po prostu w mailu o dzis 16:41 miały być dziś a w 2. mailu o 16:48, że
maja być jutro.".
Musisz odpowiadać równie abstrakcyjnie, odsyłam po natchnienie do poetów, Mirona Białoszewskiego albo Brzózki Brzózkiewicza.
Może odpowiedz tak: " Tak, przepraszam ale po prostu jutro, że w mailu".
Gwarantuję, że klient zrozumie. :mrgreen:
Silent Planet
02-02-2006, 10:32
Na takiego maila ( "Po prostu w mailu o dzis 16:41..." ) po czterdziestej ósmej próbie zrozumienia go odpisałbym chyba tylko: "spieprzaj, dziadu!" :mrgreen:
Tomasz1972
03-02-2006, 13:45
Ostatnio dostałem taką wiadomosć :-)
" Treść wiadomości:
witam chcialem sie dowiedziec bo widze ze masz duzo aparatów Praktoca czy mógł czy masz moze kabel do aparat cyfrowy z matrycą praktica CMOS 2"
Il fuoco
03-02-2006, 13:49
<lol> to to już jest przegięcie:) chociaż nikon 350 też dobry:)
Ostatnio dostałem taką wiadomosć :-)
" Treść wiadomości:
witam chcialem sie dowiedziec bo widze ze masz duzo aparatów Praktoca czy mógł czy masz moze kabel do aparat cyfrowy z matrycą praktica CMOS 2"
A mnie interesuje co odpisałeś, czy krótka piłka np. "Stary, bredzisz", czy gimnastyka językiem polskim, tak jakby pytanie było sensowne? :)
Niestety czasami aż tak źle , ale zdarzają się inne ciekawostki , typu : "czy można mój aparat przerobić na cyfrowy ".
Odpowiedź powinna brzmieć: "Jasne, że można" to tylko kwestia nakładów finansowych" :) :)
Tomasz1972
03-02-2006, 16:03
A mnie interesuje co odpisałeś, czy krótka piłka np. "Stary, bredzisz", czy gimnastyka językiem polskim, tak jakby pytanie było sensowne? :)
Odpisałem że w ofercie nie mam kabli :-)
Odpisałem że w ofercie nie mam kabli :-)
I to jest właśnie to, o co mi chodziło, piękny unik. :lol: A klient zadowolony, dostał odpowiedź, pójdzie zadać mądre pytanie następnemu sprzedawcy.
No i oczywiście oszczędna odpowiedź z typu "krótka piłka".
Kolejne, co prawda jedno, ale dobre:
cyt: "(...)a osłona przeciwsłoneczna jest tak? Mam na mysli to kółeczko z falbankami.."
Pytanie o aukcję: NEGATYW: CANON S2 IS:
"Witam
Czy aparat jest dostepny w kolorze czarnym ?"
:lol:
I wiadomo ze mamy do czynienia z profesjonalista
Z prhn: jest propozycja, zeby Allegro dolozylo do strony z aukcja przycisk z wielkim napisem "CHYBA CIE POJE*LO", ktorego wcisniecie powoduje wyslanie do wystawiajacego maila o tej tresci :-D
Z prhn: jest propozycja, zeby Allegro dolozylo do strony z aukcja przycisk z wielkim napisem "CHYBA CIE POJE*LO", ktorego wcisniecie powoduje wyslanie do wystawiajacego maila o tej tresci :-D
Można zaproponować kilka szablonów do automatycznych odpowiedzi, np. PROSZĘ O POWTÓRZENIE PYTANIA, lub
TAK TO TYLKO W ERZE DOPASUJĄ itp.
Jeszcze świeży cytat:
" Wlasnie przestala mi dzialac automatyka ustawiania ostrosci, ale tylko z obiektywami, ktore nie maja wbudowanego silnika"
LOL
Jak przestała to znaczy, że działała kiedyś. No WOW cóż to za korpus który porusza soczewkami w obiektywie za pomocą pola magnetycznego :?: :?: :?:
W ogóle znalazłem stronę producenta: www.canomatic.de
Strona poswiecona podrobka i szmelcowi sprzedawanemu na ebay'u. W sumie pasuje do podanej aukcji.
Edit:
Cala rodzine mozna znalesc pod:
http://www.kameramuseum.de/canomatic/index.htm
Nowsze sa sprzedawane z "bagaznika" na stacjach bezynowych, w wycinkach z prasy sa ostrzezenia policji. Srednia cena 250 Euro. Wspolna cecha wszystkich modeli: kawalek olowiu sugerujacy solidne wykonanie.
"Dotychczas miałem hp 945 ale mi nie wystarcza jet za wolny bo bez procesora."
:)