PDA

Zobacz pełną wersję : Canon SX30IS vs Vivitar 2800D

venom80
16-12-2011, 10:18
Parę miesięcy temu kupiłem aparat Canona SX30IS. Zamierzałem do niego dokupić lampę.W końcu z braku gotówki, postanowiłem wykorzystać starą lampę, którą używałem z 500D.
Aparat działa z lampą tylko w trybie automatycznym. Niestety zdjęcia wychodzą prześwietlone.
Ma ktoś może pomysł, co zrobić żeby lampa błyskała również w trybie manualnym?

Darx
18-12-2011, 14:27
Rozumiem, że lampa bez względu na jakiekolwiek ustawienie strzela na maxa? czy to M czy w trybach? O ile na dobrą fotkę lampy trafiłem.

Spróbujmy tak:
Aparat (sx30is ma gorącą stopkę?)
Ustawiasz go na M, iso ustaw na 100 i ekspozycje na -1ev. Możesz też ustawić ekspozycję dotyczącą lampy błyskowej na -2.

venom80
18-12-2011, 18:15
SX30IS ma gorącą stopkę:) Pod gumową zatyczką.
Lampa działa w trybie automatycznym bodajże z minoltą, ale pewności nie mam. Na szczęście jest też tryb manualny i 6 ustawień mocy. Zdjęcia wychodziły prześwietlone nawet na najmniejszej mocy.

Aparat jest po prostu idiotą, albo robi mi na złość:)
Tak, czy inaczej, nie dałem za wygraną i zacząłem kombinować. W końcu znalazłem sposób. W trybie manualnym lampa strzela na wyzwalaczu 2s i tylko tak. Dla mnie jest to trochę dziwne, ale dobre i to.
Dziękuję za pomoc Darx. Myślałem, że już nikt się nie odezwie w tym temacie, a przecież było tu tyle fachowców ;)