Zobacz pełną wersję : Podziemia, sufit i ściany z czerwonej cegły - jak to dobrze zrobić?
BartasPL
16-12-2011, 03:03
Czołem w tą zimową noc ;D
Mam jutro zlecenie do realizacji. Impreza firmowa w poważnej firmie. Ma się odbyć w piwnicach wysokości ok 4m (w najwyższym punkcie) z sufitem o sklepieniu krzyżowym całym (ściany i sufit) wyłożonych z czerwonej cegły. Impreza jest w stylu wampirów, ciemnica-piwnica, brak świateł głównych, ściany podświetlone będą tylko światłem strukturalnym (halogeny od od dołu) poza tym świece na wysokości kolan lub maksymalnie pasa. Byłem tam i oglądałem to pod kątem zdjęć kiedy nie było jeszcze tych świateł. Słabo to wygląda. Nie da się błysku odbijać od ścian czy sufitu - wyjdzie czerwony zafarb. Mam 580II Lumiquesta i Stofena, ale cała nadzieja w szkłach. Mam 5DmkII i 24-70L,35L,85L,135L i fisha na Nikonie D300 ;) sprzęt super, ale jak robić zdjęcia? W rawach oczywiście, ale czy macie jakieś wskazówki jak naświetlać, jak świecić lampą itd. Jeśli tak to bardzo proszę o podpowiedzi. Nie chciałbym tego schrzanić, a impreza za kilka godzin :|
Sergiusz
16-12-2011, 03:20
A podłoga jaka jest?
BartasPL
16-12-2011, 03:31
Z tego co pamiętam to czerwona cegła.To jest dawna piwnica na zboże (jak mniemam) w Pałacu Prymasowskim w Warszawie - jesli to coś może pomóc
komarsnk
16-12-2011, 11:58
Niestety nie załapałeś powszechnej (niestety) tutaj ironii...
Masz Lumiquesta w sensie jakiem? Bouncera? Jak tak to tylko tak delikatnie doświetlaj a całą resztę zrób tak, żeby wykorzystać całą "moc" tych zajefajnych stałek ;)
Dokładnie masz pole do popisu dla stałek, wysokie iso, wielka dziura :) i jak najwięcej zastanego łapać a do tego muśnięcie lampą...albo po hardkorze pójśc i zrobić wszystko w stylu harsh light i obrobić na mocny mocny kontrast :)
manfred1
17-12-2011, 08:21
PW, trzy lampy umieszczone na statywach. Raz robisz w zastanym raz kontra raz błyskasz na całego z całego zestawu. Ot i po kłopocie.
tak jak KUBAwo
a jak błyskać, to z czerwonym filtrem i wtedy balans bieli przy wywołaniu RAWa powinien być ok :)
a swoją drogą, mając taki sprzęt, zadawać tak podstawowe pytania, ech .... :)
wiktor2323
17-12-2011, 19:56
tak jak KUBAwo
a jak błyskać, to z czerwonym filtrem i wtedy balans bieli przy wywołaniu RAWa powinien być ok :)
a swoją drogą, mając taki sprzęt, zadawać tak podstawowe pytania, ech .... :)
Raczej trzeba oziębić błysk, żeby przy odbiciu od czerwonego zachować mniej więcej normalna temperature bez zafarbow.. ;)
BartasPL
17-12-2011, 20:00
Hom_er chyba nie chcesz powiedzieć,że to sprzęt czyni fotografa?
Na ten sprzęt sam zapracowałem wykonując niezliczoną ilość zleceń foto. Jestem samoukiem, a nie alfą i omegą i uważam,że lepiej czasem zapytać o coś niż być ignorantem przekonanym o własnej wszechwiedzy. Tym bardziej,że to forum służy edukacji właśnie.
Folii nie używałem. Zdjęcia wyszły dobre, ale na wielu ludzie mają blady odcień twarzy. Co prawda wszyscy mieli trupi makeup bo taki był klimat imprezy,ale folia mogła by zdjęcia polepszyć. Nie mając doświadczenia z folią, wydawało mi się,że skoro skóra jest niebieskawa to trzeba użyć żółtego filtra, a nie czerwonego jak piszesz,a tymbardziej nie niebieskiego jak pisze wiktor2323 więc jak to jest z tymi filtrami?
wiktor2323
17-12-2011, 20:21
Z filtrami to jest tak że dobiera się je na oko i " doświadczalnie". Ja zawsze dobieram do oświetlenia zastanego, ale w Twoim wypadku to nie tędy droga:)
Janusz_K
18-12-2011, 18:30
Kawałek kartonu pod kątem 45 stopni do lampy skierowanej w górę, przymocowany gumką aptekarską i walisz swoim światłem, nie przejmując się, że tak się nie robi. Bo wiele rzeczy się nie robi, ale pamiętaj, że tego o czym wiesz ty, najczęściej nikt z obecnych wiedział nie będzie. A na odbitce 10x15, czy na stronie internetowej firmy i tak wszystko dla profanów będzie wyglądało pięknie.
manfred1
18-12-2011, 18:34
Teoretycznie brzmi wspaniale praktycznie jest do ... bani.
trzeba użyć filtra zielonego (kolor dopełniający do czerwonego) na lampie.
o, chyba za późno zobaczyłem ten wątek :P