Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie zdjęcie?
adriandz1
15-12-2011, 23:52
Witam wszystkich mam małe pytanie. Otoz znajomy poprosil mnie abym zrobil mu zdjecie a on sobie je wywola w jakims duzym formacie i po oprawieniu wreczy jako prezent swiateczny. Ze wzgledu na to, ze nie robilem wczesniej czegos takiego chcialbym zapytac o czym powinienem pamietac aby dane zdjecie bylo ostre po druku. Rozumiem, ze musze ustawic najwyzsza mozliwa rozdzielczosc ale czy cos jeszcze? Najlepiej byloby ustawic aparat na statywie ale zdjecie bedzie przedstawiac zwierzaka i unieruchomienie go graniczy z cudem wiec ta opcja odpada. Zdjecia bede robil C 50D + 17-50 2.8 + 430ex. A moze ktos bylby chetny sprobowac obrobic taki RAW na gotowo? pozdrawiam
szambonur
16-12-2011, 00:03
Generalnie to ja osobiście przyklękam na prawe kolanko, przykładam aparat do oka, wciskam spust i wychodzi ostre wyraźne zdjęcie...
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955
dariuszsankowski
16-12-2011, 00:14
A to jest roznica w sposobie robienia zdjec do internetu i wydruku?
W obrobce troche tak, ale nie martw sie na troche innym poziomie. Ty poprostu staraj sie zrobic jak najlepsze zdjecie i bedzie ok.
Na kilku innych forach widziałem już osoby trollujące w taki sposób. Wpierw wymagało się pomocy w wykonaniu zdjęcia, następnie jego obróbki, a na końcu magicznym trafem wszelka pomoc kolegów poszła na sprzedaż.
Czy znana wszystkich metoda: "prób i błędów" daje po plecach prądem czy wygina ręce? Wydaje mi się, że problem w Twoim przypadku leży tylko po jednej stronie, Twojej. Zajrzyj do instrukcji. Jak nie będziesz w stanie czegoś ustawić w aparacie, to wypróbuj jeden z trybów pół-automatycznych.
YouCan92
16-12-2011, 00:19
Od ustawienia rozdzielczości, odpowiedniego ukierunkowania światła, prawidłowej ekspozycji ... poprzez wywołanie Raw'a zgodnie z profilem kolorów takim jak jest w Labie którym będzie druk, zeby uzyskać takie same barwy jak na monitorze który też powinien być odpowiednio skalibrowany ... po nadanie odpowiedniej rozdzielczości dpi i odpowiedniego wyostrzenia .... . Masz dobra puszkę, dobry obiektyw i dobrą lampę. Najważniejsze to ustawić dobrze światło i kadr.
xxkomarxx
16-12-2011, 00:27
Na kilku innych forach widziałem już osoby trollujące w taki sposób. Wpierw wymagało się pomocy w wykonaniu zdjęcia, następnie jego obróbki, a na końcu magicznym trafem wszelka pomoc kolegów poszła na sprzedaż.
Czy znana wszystkich metoda: "prób i błędów" daje po plecach prądem czy wygina ręce? Wydaje mi się, że problem w Twoim przypadku leży tylko po jednej stronie, Twojej. Zajrzyj do instrukcji. Jak nie będziesz w stanie czegoś ustawić w aparacie, to wypróbuj jeden z trybów pół-automatycznych.
Daj spokój. Prosi o pomoc a nie żąda. Nie ma co przesadzać.
Zdjęcie ma być na prezent a nie na okładkę NG. Po prostu nie robił czegoś takiego wcześniej a nie chce tego zepsuć.
morlight
16-12-2011, 00:40
Od ustawienia rozdzielczości, odpowiedniego ukierunkowania światła, prawidłowej ekspozycji ... poprzez wywołanie Raw'a zgodnie z profilem kolorów takim jak jest w Labie którym będzie druk, zeby uzyskać takie same barwy jak na monitorze który też powinien być odpowiednio skalibrowany ... po nadanie odpowiedniej rozdzielczości dpi i odpowiedniego wyostrzenia .... . Masz dobra puszkę, dobry obiektyw i dobrą lampę. Najważniejsze to ustawić dobrze światło i kadr.
WoW, po takiej poradzie (biorąc pod uwagę doświadczenie i poziom zaawansowania) to prędzej sprzeda aparat niż zrobi zdjęcie :)
Tak na poważnie to poczytaj może coś dla początkujących.
adriandz1
16-12-2011, 00:40
pytam po to zeby nie przypomniec sobie o czyms istotnym po fakcie. Jutro ide zrobic zdjecie wracam i je obrabiam. Nie mam mozliwosci siedzenia z aparatem caly dzien i bawienia sie w rozne opcje albo jeszcze lepiej powrotu i zrobienia zdjecia ponownie dlatego pytam za wczasu ale widze, ze co niektorzy wietrza tu podstep i probe wyludzenia darmowej obrobki. Prosilem tylko o rady i je otrzymalem. Osoba pomocnym dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.
Witam wszystkich mam małe pytanie. Otoz znajomy poprosil mnie abym zrobil mu zdjecie a on sobie je wywola w jakims duzym formacie i po oprawieniu wreczy jako prezent swiateczny. Ze wzgledu na to, ze nie robilem wczesniej czegos takiego chcialbym zapytac o czym powinienem pamietac aby dane zdjecie bylo ostre po druku. Rozumiem, ze musze ustawic najwyzsza mozliwa rozdzielczosc ale czy cos jeszcze? Najlepiej byloby ustawic aparat na statywie ale zdjecie bedzie przedstawiac zwierzaka i unieruchomienie go graniczy z cudem wiec ta opcja odpada. Zdjecia bede robil C 50D + 17-50 2.8 + 430ex. A moze ktos bylby chetny sprobowac obrobic taki RAW na gotowo? pozdrawiam
Sadzac po sprzecie jaki chcesz uzyc do sfotografowania tego ruchliwego zwierzatka jest duza szansa ze uzyskasz dobrej jakosci zdjecia o ile trafisz z ostroscia. Na twoim miejscu uruchomil bym funkcje AF - sciganie ostroscia (AI SERWO) mysle ze zestawik ktorym dysponujesz powinien sobie poradzic. Zrob kilkanascie a nawet kilkadziesiat ujec z ktorych wybierzecie z kolega to jedno najlepsze. O czym trzeba pamietac, hm, o wlasciwych parametrach ekspozycji, piszesz ze sesja bedzie jutro, mysle ze nie powinno byc ostrego slonca ale jesli by tak bylo staraj sie go unikac. Mysle ze dobor wlasciwego tla bedzie bardzo istotny, postaraj sie zeby nie zlewalo sie z tematem. Dobierz glebie ostrosci tak, zeby cale zwierzatko znalazlo sie w jej zasiegu. Mysle ze to by bylo na tyle, acha byl bym zapomnial, ustaw iso tak, zeby czas otwarcia migawki byl wystarczajaco krotki poniewaz temat jest ruchliwy i przy dlugich czasach wszystko wyjdzie nieostro. Jak juz skonczysz napisz do mnie na priwa, dam ci swojego maila to mi podeslesz rawa, zobaczymy co sie da zrobic:razz:
Pzdr
Jeszcze jedno, jesli nie musisz nie uzywaj lampy, ja fotografujac zwierzeta nigdy tego nie robie dzieki czemu zdjecia nie sa plaskie.
YouCan92
16-12-2011, 11:43
Jeszcze jedno, jesli nie musisz nie uzywaj lampy, ja fotografujac zwierzeta nigdy tego nie robie dzieki czemu zdjecia nie sa plaskie.
Zależy jak użyje tej lampy :]
Zależy jak użyje tej lampy :]
Intuicyjnie wyczuwam ze jej zle uzyje:D
Jak dla mnie to ten wątek jest dziwny, ktoś normalnie prosi o rady w kwestii przygotowania fotki do druku, w dziale dla początkujących a w odpowiedzi od niektórych dowiaduje się, że nie umie robić zdjęć.
Goomis i youcan dali dobre wskazówki i tędy idź. Zadzwoń albo przejdź się do labu gdzie będzie druk, zapytaj jaki najchętniej przyjmą plik i już wszystko wiesz.
A co do metody prób i błędów to owszem jest dobra ale nie przy robieniu dużych druków gdzie w grę wchodzą spore koszty...
Proponują Ci kilkadziesiąt ujęc a potem wybór tego jednego najlepszego.
Hmm, jezeli tak masz robic zdjęcia to wyslij gościa do kogoś kto zrobi góra 10 zdjec i z tego wybierze to najlepsze.
dariuszsankowski
16-12-2011, 13:20
Do KUBAwo
Rozumiem, ze musze ustawic najwyzsza mozliwa rozdzielczosc ale czy cos jeszcze? Najlepiej byloby ustawic aparat na statywie ale zdjecie bedzie przedstawiac zwierzaka i unieruchomienie go graniczy z cudem wiec ta opcja odpada. Zdjecia bede robil C 50D + 17-50 2.8 + 430ex. A moze ktos bylby chetny sprobowac obrobic taki RAW na gotowo?
To świadczy o tym że nie ma pojęcia o fotografii, więc nie dziw się reakcja co poniektórych w tym mnie.
Gdyby pytanie dotyczyło wyłącznie przygotowania do druku to co innego.
Jak dla mnie to ten wątek jest dziwny, ktoś normalnie prosi o rady w kwestii przygotowania fotki do druku
Mylisz się. Być może to tylko ja mam jakąś awersję, ale przygotowując tego typu projekt dla znajomego (never again!) postarałbym się bardziej. Na pewno kolega autora wątku zrozumiałby potrzebę skorzystania z kilku ustawień. Jestem też pewien, że jest to kwestia "obiecanek cacanek".
w odpowiedzi od niektórych dowiaduje się, że nie umie robić zdjęć.
Dowiaduje się tego, co będzie mu potrzebne by zrobić to zdjęcie jak najlepiej. Powtarzam, to wielu znajomym, że instrukcję obsługi dotyczącą aparatu posiadają przy sobie nawet profesjonaliści.
A co do metody prób i błędów to owszem jest dobra ale nie przy robieniu dużych druków gdzie w grę wchodzą spore koszty...
To w końcu autor robi zdjęcie dla znajomego czy dla jakieś większej firmy? Bo już się nieco pogubiłem?
Do KUBAwo
To świadczy o tym że nie ma pojęcia o fotografii, więc nie dziw się reakcja co poniektórych w tym mnie.
Gdyby pytanie dotyczyło wyłącznie przygotowania do druku to co innego.
A jeśli nawet to co?
Czy każda osoba pisząca na tym forum musi być od razu artystą fotografikiem?
Jeżeli to ma być zrobione na teraz to w kilka dni i tak nie przyswoisz nikomu zaawansowanej wiedzy w zakresie fotografii.
Zdjęcie zrobi jakie zrobi, czy znajomy będzie zadowolony to już jego osobista kwestia.
Ktoś pyta się o przygotowanie zdjęcia do druku, można dać konkretną odpowiedź i tyle.
A jeśli nawet to co?
Jeżeli to ma być zrobione na teraz to w kilka dni i tak nie przyswoisz nikomu zaawansowanej wiedzy w zakresie fotografii.
Zdjęcie zrobi jakie zrobi, czy znajomy będzie zadowolony to już jego osobista kwestia.
Ktoś pyta się o przygotowanie zdjęcia do druku, można dać konkretną odpowiedź i tyle.
Popieram.
Makudonarudo
17-12-2011, 15:57
Ja bym proponował czas naświetlania - 1/160 lub krótsze w zależności od warunków(czyli 1/200 , 1/640 itd)
Przesłona - nie chcesz się martwić o ostrość to ustaw ją na 5.6 .(możesz experymentować i patrzeć jak wychodzi tło na przysłonach od 2.8 do 8)
Ogniskowa może max (50mm) coby nie było zniekształceń .
Czyli tryb AV . Dajesz przesłonę 5.6 . I tak dobierasz ISO aby czas wyszedł 1/160 .
I tymi parametrami kombinuj w zależności od tego ile tego światła będziesz miał na sesji .
Jak będziesz miał nadwyżkę światła to czy będziesz miał czas naświetlania 1/160 czy 1/5000 to bez większej różnicy .
Staraj się też trzymać w miarę możliwości niskiego ISO . Tak do max 800 myślę . Ale im mniej tym lepiej .
I w wizjerze jak AF ustawia ostrość to patrz gdzie zaświeci się czerwony kwadrat - bo od tego miejsca dopiero będzie ostro.
Czyli bym radził może centralny punkt af + celuj w to co najbliżej aparatu czyli np nos psa .
A potem bym dokadrował na komputerze wedle preferencji .
Statyw w tym przypadku zbędny bo masz krótki obiektyw (50mm) i sesję która wymaga czasów krótszych niż ta ogniskowa (czyli krótsze niż 1/50)
Jak byś miał obiektyw 300mm i chciałbyś zrobić zdjęcie z czasem 1/100 to wtedy statyw niezbędny . (i znowu jakbyś tym 300mm robił np lecący pocisk z czasem np 1/4000 to wtedy statyw byłby zbędny)
(poczytaj o tych statywowych zależnościach bo jak wyczytałem w Twoim poście to ich do końca nie ogarniasz)
lecący pocisk z czasem np 1/4000? Chyba balistyczny :D
A tak na poważnie to do druku robisz tak samo zdjęcie jak normalnie. Wszyscy się upierają, że zdjęcie musi być super ostre... Ale czasami te poruszone zdjęcia wychodzą lepiej, bardziej dynamicznie. Zależy od pomysłu na zdjęcia.
Co do druku to tu jest kilka spraw. Dobrze jest żebyś wiedział na jakim formacie będzie robiony wydruk. Jeżeli przygotujesz do innego formatu w labie mogą ci przyciąć z byle której strony i zepsuć kompozycję.
Warto jest też poczytać podstawy z zarządzania kolorem bo mogą cię zdziwić różnice pomiędzy wydrukiem a obrazem na monitorze. Jeżeli lab jest na dobrym poziomie to powinni ci udostępnić profile do ich drukarek i papieru. Jeżeli nie masz kalibratora do monitora i nie wprowadzasz specjalnych efektów do obróbki, możesz ustalić prawidłowe kolory za pomocą curves lub levels w PS.
A jeśli nawet to co?
również popieram twoje słowa , bo czasem wystarczy kilka prostych słow by pomóc . a nie wyśmiewać sie i krytykować ze laik bierze sie za profesjonalne foto . i nawet jestem pewien ze każdy zaczynał z brakiem wiedzy technicznej , ktora zdobywał z czasem i praktyką