Zobacz pełną wersję : tamron 17-50 vc canon 60D err 01
asciersk
15-12-2011, 11:12
Witam,
Niestety i mnie dopadł wyżej wymieniony problem. Zauważyłem, że po kilku minutowym ujęciu video( z włączoną stabilizacją), po przełączeniu na tryb zdjęć zrobienie ujęcia kończy się wyświetleniem błędu err01 na wyświetlaczu("przeczyśc styki"). Jednocześnie tak jakby vc trochę szwankował(dzwięki). Jak robię tylko zdjęcia to problemu niema, tylko po dłuższych ujęciach video. Podejrzewam, że to dopiero początek więc raczej bez serwisu się nie obędzie. Sprzęt jest nowy (i canon i tamron)< pół roku, więc stwierdziłem że zażądam wymiany tamiego na nową sztukę(w EURO RTV AGD katowice). Myślicie że mam szansę na wymianę obiektywu? Czy jeżeli wymienią mi na nowy to dostane nowy paragon? Ile może trwać okres od złożenia reklamacji z tytułu niezgodności a wręczeniem nowego sprzętu?
Taki fajny obiektyw z takim body i szwankuje :(
dodam, że przy foceniu poza err 01 nic innego sie niedzieje np f00 czy czas - wszystko ok tylko error wyskakuje. Czy serwis może mieć pretensje o tak długie ujęcia video z vc?
copperballs
15-12-2011, 13:07
po przełączeniu na tryb zdjęć zrobienie ujęcia kończy się wyświetleniem błędu err01 na wyświetlaczu("przeczyśc styki").
Miałem podobny efekt z T10-24. Pomagało zresetowanie aparatu, przy czym po każdym włączeniu było słychać odgłos jakby pracującej przysłony. Obiektyw pojechał kurierem do serwisu i po tygodniu (!) wrócił naprawiony. Z papierów wynikało, że wymienili przysłonę właśnie.
Myślicie że mam szansę na wymianę obiektywu? Czy jeżeli wymienią mi na nowy to dostane nowy paragon? Ile może trwać okres od złożenia reklamacji z tytułu niezgodności a wręczeniem nowego sprzętu?
Na te pytania nie potrafię odpowiedzieć, spodziewam się jednak, że raczej będą chcieli obiektyw naprawiać niż wymieniać.
asciersk
15-12-2011, 14:00
Miałem podobny efekt z T10-24. Pomagało zresetowanie aparatu, przy czym po każdym włączeniu było słychać odgłos jakby pracującej przysłony. Obiektyw pojechał kurierem do serwisu i po tygodniu (!) wrócił naprawiony. Z papierów wynikało, że wymienili przysłonę właśnie.
Na te pytania nie potrafię odpowiedzieć, spodziewam się jednak, że raczej będą chcieli obiektyw naprawiać niż wymieniać.
obiektyw ma niespelna 2 miesiace, z tego co czytalem w ustawie to mam prawo zadac wymiany na nowy - bo do pol roku domniemywa sie ze jesli cos sie zepsuje to bylo zepsute w dniu sprzedazy.
asciersk
09-01-2012, 21:44
Witajcie, podzielę się z wami moim zdaniem dziwnym faktem który się wydarzył ostatnio mianowicie okazało się, że karta sd którą mi zaproponowano w sklepie (hama class 10) jest za wolna do nagrywania video(bufor się zapełnia i nagrywanie zostaje przerwane). Saturn łaskawie wymienił mi za dopłatą na sandisk extreme class 10 i problem minął. Pytacie co to ma wspólnego z tematem, otóż od tamtego czasu pomimo wielu nagranych sekwencji video err 01 nie wystąpił ani razu. Powiedzcie, ponieważ jestem laikiem, czy to możliwe że z powodu zbyt wolnego oczyszczania bufora w aparacie przy zbyt szybkim zrobieniu zdjęcia pojawiał się u mnie ten error?
Potwierdziłeś tylko moje zdanie że należy stosować tylko karty sandisk ewentualnie lexar.
Inne firmy tylko na etykietkach mają dobre parametry.
Moze to zwykły zbieg okolicznośc? err01 wyskakuje mi notorycznie, nawet po naprawie VC.. ale wciąż nieodkryłem przyczyny. Najczęściej wiesza się w okolicach 50mm. Z ciekawości zrobiłem teraz kilakdzisiąt pstryków na długim końcu ale błąd się nie pojawił. Ale zapewne gdy będę chciał zrobić jakieś konkretne zdjecie, wyskoczy:)
Ale fakt, że problem nigdy niewystąpił w trybie LV, hm.
Po prostu, Tamron.. :rolleyes:
asciersk
10-01-2012, 17:08
Moze to zwykły zbieg okolicznośc? err01 wyskakuje mi notorycznie, nawet po naprawie VC.. ale wciąż nieodkryłem przyczyny. Najczęściej wiesza się w okolicach 50mm. Z ciekawości zrobiłem teraz kilakdzisiąt pstryków na długim końcu ale błąd się nie pojawił. Ale zapewne gdy będę chciał zrobić jakieś konkretne zdjecie, wyskoczy:)
Ale fakt, że problem nigdy niewystąpił w trybie LV, hm.
Po prostu, Tamron.. :rolleyes:
Wiesz co w moim przypadku tylko czekam, aż sie problem err 01 powtórzy i obiektyw idzie do zwrotu, aczkolwiek odkąd wymieniłem kartę (ok 2 tygodni) błąd nie wystąpił a starałem się :). Ogólnie jestem zadowolony z tamiego więc bardzo by mnie to ucieszyło gdyby jakimś cudem okazało się że to przez kartę :P.
A odnośnie twojego VC to było zepsute i jak się to objawiało, naprawiałeś to na gwarancji?
A odnośnie twojego VC to było zepsute i jak się to objawiało, naprawiałeś to na gwarancji?
A doznał szoku.. ;-) w wyniku czego zablokował się pierścień zoomu, wypadła jakaś część.. w diagnozie było o uszkodzeniu stabilizacji. Naprawiono na gwarancji, jednak err01 pojawia się do dziś.
Moim zdaniem, jeśli twój egzemplarz jest dobry optycznie(brak BF, FF) i jeśli err01 nie pojawia się nagminnie(co kilka klatek), to nie wymieniaj Tamiego.