Zobacz pełną wersję : 50D -problem po zrobieniu zdjęcia
50D problem po zrobieniu zdjęcia
kilka razy po zrobieniu zdjęcia , gdy chciałem zrobić odrazu następne aparat był zajęty (na wyświetlaczy "BUSY")i nic nie mogłem zrobić , nie działał AF i dopiero po kilkunastu sekundach wszystko jest ok tz znaczy mogę zrobić następne zdjęcie i sytuacja się powtarza .
Ale też to się nie dzieje odrazu po właczeniu aparatu ,tylko po zrobieniu jakiś 20 -30 zdjęć od włączenia.
Aparat zakupiony w maju 2010 roku i zadnej aktualizacji firmware nie wykonywałem , a aparat służy do robienia zdjęć "domowych " .
greatidea
15-12-2011, 01:51
Spróbuj może z inną kartą pamięci lub chociaż sformatuj obecną. Później spróbowałbym przywrócić automatyczne ustawienia. Jeśli nic z tych rzeczy nie pomoże - nie przychodzi mi nic innego do głowy poza oddaniem do serwisu :(
Wygląda na problem z kartą pamięci i jej prędkością.
Przywróć ustawienia fabryczne.IMHO
Dzięki narazie za naprowadzenie, jak przetestuje dam znać o efektach
Jaki był czas naświetlania tych zdjęć, po których aparat się "zawieszał"?
Jaki był czas naświetlania tych zdjęć, po których aparat się "zawieszał"?
Ktoś tu usuwanie szumów podejrzewa? :). Jak zdjecia są "domowe" to długie czasy naświetlania raczej mało prawdopodobne ale spróbować warto.
A na czas testów najlepiej wszystkie ustawienia Cn.f. dać na zera.
Jaki tu może być problem z kartą pamięci jeżeli chodzi o zrobienie pojedynczego zdjęcia ?
Gdyby ich było kilka i do tego w RAW-ach to owszem a tak, to IMHO nie ma znaczenia.
Przywróć ustawienia fabryczne jak radzi janmar zrób zdjęcie i napisz co się dzieje podając parametry zdjęcia.
Ktoś tu usuwanie szumów podejrzewa?
Dokładnie. Ludzie czasem grzebią w C.Fn nie do końca wiedząc co robią, zapominają o tych zmianach i potem wyłażą takie kwiatki.
Całkiem niedawno prawidłowo zdiagnozowałem... włączone MLU ;-)
Jeżeli chodzi o czas to robiłem zdjęcia z właczoną lampa wbydowana -jpg nie Rawy i iso max 400 na programie P i tez na Av , i to samo sie działo
Co do mieszania w C.Fn to raczej nic tam nie robiłem z tego co bym nie wiedział :)Wieczorem bedę testował i sparwdzę ,
Dzięki narazie za podpowiedzi
Proszę wykasować z pozycji menu ustawienia aparatu oraz C.Fn.
Nie ma takiej opcji, żeby zatkał sie bufor przy wykonaniu pojedynczego jpg-a jeśli są standardowe ustawienia body.
Czesc
MAM JUZ ODPOWIEDŹ NA ZAWIESZANIE.
robiłem test -kartę włożyłem INNĄ- wyglądało to tak zacząłem pstrykać z lampą wbudowaną do momentu aż pokażą się objawy-zrobiłem jakieś z 50 klatek gdy się zawiesił dzisiaj - zrobiłem kasowanie ustawień do fabrycznych, formatu karty nie robiłem bo testowałem z inną (i też problem się pojawił) i ponownie test . po kilkunastu zdjęciach znowu te objawy :((Ale zamknąłem lampę wbudowaną i fotki dalej bez problemu robiłem - Wniosek że lampka się przegrzała i poprostu aparat nie dawał zgody na następne ujęcie :))
Jestem że tak powiem w "domu " sprzęt działa poprawnie , tylko z jednej strony dlaczego tak szybko po kilkudziesieciu zdjęciach już się tak dzieje -zaznaczę że nie były to ujęcia robione seryjnie.
Morał taki , że jak mam lampę zewnętrzną (a takową posiadam )to aby komfort fotografowania był trzeba zawsze i wszędzie zabierać:)))
Dzięki wszystkim za pomoc i uwagi ,
były pomocne zawsze coś nowego i coś do myślenia
No nie wiem czy to kwestia przegrzania, czy raczej słabej baterii. W moim 550d jak bateria słaba i pod rząd kilka fotek walniętych z wbudowaną lampą to też mi wyskakuje busy.
Baterie były w niedziele i dzisiaj na full naładowane,(na bateriach robie po kilka set zdjęć - są sprawne) więc to odpada- stawiam na przegrzanie i tak już zakończyłem testowanie.
Zreszta te przerwy trwały po kilkanaście sekund (dużo dużo więcej)a nie jak lampa się ładuje .
Oczywiście będę obserwował cały czas czy coś się znowu nie będzie dziać.
Tomeksad2
17-12-2011, 09:35
O ile dobrze pamiętam w 400D było i teraz spojżałem że w 40D też ( instr. str. 176 ) jest adnotacja, że przy robieniu zdjęć z lampę w małych odstępach po pewnym czasie lampa może wstrzymać działanie w celu ochrony palnika. Pamiętam, że miałem takie sytuacje w 400D. Teraz nie bo kukułki nie używam.
Jeżeli lampa wbudowana rzeczywiście się przegrzewa, to taki objaw może wystąpić. Jest to naturalna reakcja zapobiegajaca uszkodzeniu palnika. Zależy tylko ile tych zdjęć robisz do wystąpienia tego efektu. Jak rozumiem jedno po drugim - wszystkie z lampą :(
dokładnie lampa się przegrzewa.