Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czyli Lepper premierem...

snowboarder
14-01-2006, 02:38
Takie male OT na smutna nute. Przeczytalem wlasnie,
ze Lepper zostanie wicepremierem. Zartowalismy po wyborach,
ze tak sie stanie i... staje sie. Szkoda slow :-(

Jac
14-01-2006, 02:44
no niestety straszna lipa... ale jednak ktos na nich glosowal (PiS Samoobrona) i niestety trzeba to uszanowac, co nie zmineia faktu ze lipa...

adamek
14-01-2006, 03:03
Kurcze snowboarder. Tobie prościej, boś poza krajem. My z tym będziemy musieli żyć!!!!!

Kubaman
14-01-2006, 09:35
A ja jestem dobrej myśli. Nie, nie dlatego, że ta koalicja będzie udana. Dlatego, że Lepper u władzy, to już nie Lepper. Jego głównym argumentem przemawiającym do prostych ludzi było to, że on jako jedyny "nie skalał się" władzą. Teraz główny argument wypada mu z ręki, ta koalicja nie ma większych szans na przetrwanie, a do tego Samoobrona i tak dostanie na pewno jakieś resorty, gdzie nie robienie niczego nie zaszkodzi (wystarczy popatrzeć na rząd Belki, który nie zrobił dosłownie nic przez kilkanaście miesięcy, a gospodarka i tak się rozwijała nieźle). Lepiej przejść tę próbę od razu i mieć ten temat z głowy.

Routlaw
14-01-2006, 10:34
tja... Ja pracuje w Głównym Inspektoracie Weterynarii.. Ministrem Rolnictwa zostanie ktoś z Samoobrony :( Bede miał za szefa jakąś Beger.. Będe musiał uważać na Qrwiki... Porażka

Madroz
14-01-2006, 10:39
Kurcze snowboarder. Tobie prościej, boś poza krajem. My z tym będziemy musieli żyć!!!!!

No nie wiem, Schwarzenegger też nie nie cacka z ludźmi.:mrgreen:

Pikczer
14-01-2006, 11:01
Czy ogladaliscie sztuke Teatru Telewizji pt. "19 południk" ? Polecam. To nie jest juz absurd. Sztuka traktuje wlasnie o tym co to by bylo gdyby Lepper zostal prezydentem.
A wracajac do tematu - to kolejny skandal w tym kraju. Jeszcze tylko brakuje nam aby jakies wysokie stanowisko objela pani z ****ikami w oczach - i mamy juz komplet.
Jesli dalej tak tu bdzie sie dziac, to naprawde wszyscy inteligentni i wyksztalceni ludzie uciekna z tego kraju a tu zostana takie wlasnie glupie, cwane, chamskie i nic nie potrafiace Lepperowe palanty przestepcy.

Mac
14-01-2006, 11:13
To się nazywa demokracja, podobno najgorszy system rządzenie ale lepszego nie wymyślono.
Niestety Lepper na stanowisku wicepremiera to porażka i jak nas ma ktoś poważnie traktować?
Kubmann masz rację trzeba tę próbę przejść teraz im szybciej tym lepiej i może ludziska się otrząsną.
Swoją drogą taka partia jedna w nazwie ma coś z prawem i niesprawiedliwością mówiła, że nie będzie kupczyć stanowiskami, no i nie kupczy ;)

kane
14-01-2006, 11:24
Swoją drogą taka partia jedna w nazwie ma coś z prawem i niesprawiedliwością mówiła, że nie będzie kupczyć stanowiskami, no i nie kupczy ;)

Noo, nie kupczy ;)

nastier
14-01-2006, 11:25
jakies pol roku temu w Wyborczej byl artykul z bylym wspolpracownikiem leppera. z tego co mowil, to mania przewodniczacego jest zostanie prezydentem i po trupach do tego dazy. wicepremier to, co prawda, cos innego, ale trzeba zgodzic sie z Kubamanem - to jedyna szansa na to,zeby sie durna czesc narodu przekonala o dnie mozgowym tego czleka. chociaz i tak nie wiadomo czy tak sie stanie ;)

Kubaman
14-01-2006, 11:44
Ja bym uważał z niektórymi opiniami. Nie sądzę, żeby polski naród był durny. Polski naród jest po prostu zainteresowany własnymi partukularnymi interesami. A że 25% ludzi w Polsce pracuje na roli, a 60% mieszka na wsi to zrozumiałe jest kogo wybieramy. Mnie to też nie pasuje, ale daleki jestem od wizji katastroficznych. Popatrzcie, odkąd PIS wygrał wybory, nie widziałem tu jednego komentarza, że jest OK. A przed wyborami wszyscy chcieli mieć koalicję PO-PIS, więc ten PIS nie był wcale taki zły. Teraz w sieci kaczki są głównym tematem mało gustownych żartów, których w takim nasileniu nie było nawet kiedy Kwaśniewski po pijaku parodiował Papierza, a Miller organizował przejęcie Orlenu. Jeśli polska przetrwała komunę, 15 lat nauki demokracji i ostatnie 4 lata kryminalnych rządów SLD, to naprawdę nic złego się już stać nie może. Być może tylko dłużej będziemy czekać na większą poprawę (ale poprawa jest i to widać i nie ma co ulegać propagandzie niektórych mediów). Jeśli miałbym poczekać dłużej o rok, ale pozbyć się Lepera, to poczekam.

Il fuoco
14-01-2006, 11:47
ja stąd wyjeżdżam jak ten idiota zacznie rządzić... nikt chyba nie jest w stanie ogarnąć głupoty polskiego społeczeństwa...

Silent Planet
14-01-2006, 11:56
Dziękuję, że masz także i mnie za głupca ( czuję się częścią polskiego społeczeństwa ).
Pomimo, że na Pis nie głosowałem.

Może by tak trochę delikatniej w opiniach, co panowie?

Kubaman
14-01-2006, 11:59
il fuoco, a powiedz mi jedną rzecz. Jak ocenisz poparcie Niemców dla Hitlera? Austriaków dla Heidera, Włochów dla Berlusconiego, Rosjan dla Putina, Białorusinów dla Łukaszenki, Francuzów dla Le Pena, zachowanie Schrodera z gazociągiem północnym, itd, itp. Wyjedziesz, a tam faszyści cię będą bić, mafiozi okradać, itp, itd. Lepper jest w porównaniu z tym niegroźny, niezbyt sprytny i niezwykle naturalny - co czyni go łatwiejszym celem do zniszczenia.

Wyczuwam ciągnący się na kilometr smrodek kompleksu z własnej tożsamości, którą nota bene niewielu zna dostatecznie dobrze. To bardzo charakterystyczne, a nie do końca uprawnione.

nastier
14-01-2006, 12:01
Ja bym uważał z niektórymi opiniami. Nie sądzę, żeby polski naród był durny. Polski naród jest po prostu zainteresowany własnymi partukularnymi interesami.

zgoda, ale jak nazwiesz czlowieka, ktory na reprezentanta swoich interesow wybiera kogos, kto ma kilkanacie spraw w sadzie( http://wiadomosci.onet.pl/1229614,11,item.html )?
ten czlowiek jest niebezpieczny, a skutki jego decyzji moga byc katastrofalne, nawet jesli mialby miec miejsce 'tylko' przez rok.

Popatrzcie, odkąd PIS wygrał wybory, nie widziałem tu jednego komentarza, że jest OK. A przed wyborami wszyscy chcieli mieć koalicję PO-PIS, więc ten PIS nie był wcale taki zły.

kaczory to skurczybyki, ale uczciwe skurczybki ;)
PiS w sferach spolecznych nawet mi odpowiada. jakos ostatnio zauwazam powrot wielu ludzi mojego pokolenia do wartosci konserwatywnych i ja sie z tym zgadzam, bo jest nam to potrzebne. podobnie uwazalo chyba wielu ludzi glosujacych na PiS.

nastier
14-01-2006, 12:03
ja stąd wyjeżdżam jak ten idiota zacznie rządzić... nikt chyba nie jest w stanie ogarnąć głupoty polskiego społeczeństwa...

gdzie wyjedziesz majac 18 lat i co bedziesz tam robil? :roll:

Może by tak trochę delikatniej w opiniach, co panowie?

mozna by rzec, ze mlodosc rzadzi sie swoimi buntowniczymi prawami ;) :D

adamek
14-01-2006, 12:45
Właśnie główny kłopot Andrzeja L. jest taki, że nie ma on kompletnie pojęcia o rządzeniu i o zasadach funkcjonowania państwa. I on do teraz jest przekonany, że blokowanie mównicy jest dobrym sposobem protestu (tak ostatnio pwiedział chyba dla wyborczej).
Czy można mieć nadzieję, że nic nie będzie robił? Chyba można... I to nasza jedyna nadzieja. Jednak przypominam o jego niedawnym pomyśle - wyprzedaży rezerw bankowych. :lol:

Kubaman
14-01-2006, 12:49
Marcin, jedna sprawa jeśli można. O ile dobrze wiem, to Kaczyńscy nie zmienili zdania o Lepperze i Samoobronie. Tylko teraz o to pytani, unikają odpowiedzi, rozmydlają. Zwykły polityczny trik, retoryka - ale chyba nie majaca z uczciwością zbyt wiele wspólnego, bo polityka to sztuka konformizmów - na tym to w pewnym zakresie polega. Przecież najśmieszniejsze jest to, że ten rząd ma listę ustaw dop przyjęcia, gdzie są również pomysły zaostrzenia przepisów wobec posłów, ułatwienie zniesienia immunitetu, lustracja mnajątkowa posłów i ich rodzin itd. To chyba zabawne, że najpierw Lepper pomoże to wszystko uchwalić, a następnie stanie się celem działalności tych urzędów ;)

P.S> nie głosowałem na PIS. Na Lepprea też nie ;) Nie potrafię tylko zrozumieć owczego pędu do znieważania wszystkiego, co swojskie, konserwatywne, tradycyjne, itd. Zupełnie pomieszano pojęcia i ktoś gra na reakcjach tłumu w obleśny sposób.

Kubaman
14-01-2006, 12:52
sorry, na jakiej podstawie? jest niewątpliwie jednym z najbardziej aktywnych polityków, cały czas coś robi.
Tylko i wyłącznie w mediach. Czytając Gazetę wyborczą odnoszę nieustannie wrażenie, że w Polsce najaktywniesza jest Partia Demokratyczna :lol: Samoobrona, Radio Maryja i faszystowskie bojówki LPR. No jeśli tak podchodzimy, to faktycznie lepiej stąd zwiewać, ale okiem nieuzbrojonym widać, że jest zupełnie inaczej.

Lepper cały czas robi szum, ale nie robi nic konkretnego.

adamek
14-01-2006, 12:58
Popieram kubamana. Andrzej ejst dobry w gębier --> gorzej z działaniem.
A poza tym mam małą nadzieję, że Andrzej jak się dorwie do władzy.... to się najnormalniej jej przestraszy i nie będzie wiedział co zrobić. I profilaktycznie nie będzie robił żadnych drastycznych ruchów.
Vide postawa LPRu obecnie --> pojawiła się możliwość wejścia do rządu to sę rpzestraszyli i wolą z boczku siedzieć. Nie brać odpowiedzialnośći.

Janusz Body
14-01-2006, 13:04
Eeeee.... kolejny skok na kasę. Beger na szefa agencji rozwoju i nadzór dopłat unijnych dla rolników. Andrew jako deputy PM od rolnictwa i paliw rolniczych - chyba benzyne przyjdzie kupować w niemczech... Balcerowicz musi odejść (kto pamięta, że był autorem jedynej skutecznej reformy finansów) albo może zostać. Polowania na czarownice czas nastał... Chyba Inkwizycja bedzie wracać.

thorin
14-01-2006, 13:04
Vide postawa LPRu obecnie --> pojawiła się możliwość wejścia do rządu to sę rpzestraszyli i wolą z boczku siedzieć. Nie brać odpowiedzialnośći.

no nie taka znowu z Giertycha dziewica orleanska ;) Mr. Frankenstein zarzadal dla siebie stolka MSZ jakoi warunek wejscia do koalicji... to jest dla mnie straszniejsze niz wicepremier Lepper...

Kubaman
14-01-2006, 13:15
a ja bym właśnie nie przyjmował takiej lekceważącej postawy wobec Giertycha. Ten facet jest niezwykle inteligentny, świetnie wykształcony i bardzo sprytny. Jest bardzo młody i zarządza sporą partią z wewnętreznymi problemami i konfliktami i sobie radzi. Myślę, że w bezpośredniej rozmowie wygrałby z wiekszością z nas, pod warunkiem, że dyskusja była by oparta na twardych argumentach. O ile wyjątkowo mnie mierzi LPR, to Giertycha bym do Leppera nie porównywał jednak - to zupełnie inna klasa człowieka.
Problem polega na tym, że nam się wydaje, że jak wprowadzą becikowe, a Giertych powie w telewizji Szczęść Boże, to cały świat nas wyśmieje, a Polska się zawali w gruzy - to niestety wpływ manipulacji mediów. Zupełnie nie rozmawia się o konkretnych propozycjach, faktach, celach działań partii. Straszy się tylko ideologicznymi pobudkami, które mają małe przełożenie na realia gospodarczo-społeczne.

adamek
14-01-2006, 13:41
No właśnie. ORganizował blokady, wysypywał zboże na tory. Takie działania mają się nijak do rządzenia krajem.

thorin
14-01-2006, 13:51
a ja bym właśnie nie przyjmował takiej lekceważącej postawy wobec Giertycha. Ten facet jest niezwykle inteligentny, świetnie wykształcony i bardzo sprytny. Jest bardzo młody i zarządza sporą partią z wewnętreznymi problemami i konfliktami i sobie radzi. Myślę, że w bezpośredniej rozmowie wygrałby z wiekszością z nas, pod warunkiem, że dyskusja była by oparta na twardych argumentach. O ile wyjątkowo mnie mierzi LPR, to Giertycha bym do Leppera nie porównywał jednak - to zupełnie inna klasa człowieka.
Problem polega na tym, że nam się wydaje, że jak wprowadzą becikowe, a Giertych powie w telewizji Szczęść Boże, to cały świat nas wyśmieje, a Polska się zawali w gruzy - to niestety wpływ manipulacji mediów. Zupełnie nie rozmawia się o konkretnych propozycjach, faktach, celach działań partii. Straszy się tylko ideologicznymi pobudkami, które mają małe przełożenie na realia gospodarczo-społeczne.

ja wiem ze to facet po prawie, ktorego ojciec studiowal w oxfordzie jeszcze w glebokim peerelu, ale jego partia i wizja nie ogranicza sie do szczesc boze w telewizji i prorodzinnej polityki, on ma pod soba najbadziej fanatyczna mlodziezowke w polsce - mlodziez wszechpolska, te dranie "hajluja" jak male nakrecane hitlerki i nie bardzo potrafia, lub i nie chca, zrozumiec dlaczego Pan Abdul studiuje w polsce medycyne i uczciwie za to placi albo ze Pan Czeng przyjecal tu az z korei zeby moc handlowac tekstyliami na targu, ja sie po prostu tego faceta i jego pomyslow boje bardziej niz lepperowskich, wlasnie dlatego ze leppera traktuje sie poblazliwie, a Giertych wie co chce osiagnac i do tego dazy... kolejny marsza czarnych koszul ? wcale bym sie nie zdziwil...

Kubaman
14-01-2006, 14:13
hehe, thorin, a teraz mi powiedz skąd wiesz o złowrogiej, brunatnej i niebezpiecznej młodzieżówce LPR :rolleyes: Mówię ci, że Unia Wolności robi takie przekręty do dzisiaj, że głowa boli, na przykład w telewizji publicznej, ale Gazeta Wyborcza zrobiła z LPR diabła wspieranego przez zbrojne hufce faszyzmu. To, że do Młodzierzy Wszechpolskiej wstąpili skini, oraz że zarząd stowarzyszenia utracił kontrolę nad swoimi szeregami na wyjazdach integracyjnych, to chyba nie świadczy, że są wszyscy faszystami? Uważam, że każde zdanie napisane w prasie na temat tej organizacji jest niepotrzebną stratą czasu i nagłaśnianiem nieistniejącego problemu. W USA ku klux klan działa nielegalnie do dzisiaj, ma w swoich szeregach dużo więcej członków niż młodzieżówka LPR, a nikt nie robi tragedii w codziennej prasie. Na marszach równości pojawia się 30 chłopaków z młodzieży i 100 szalikowców Lecha, a media traktują ich dokładnie tak samo.

Aby uniknąc rozmowy nie na temat - to nie jest poparcie dla kogokolwiek. To jest próba uświadomienia, że jesteśmy manipulowani, ulegamy złym skłonnościom i zamiast faktów rozmawiamy o pomówieniach, ideologiach i sprawach drugorzędnych. Oczywiście plany gospodarcze LPR są dla mnie nie do zaakceptowania, ale ta rozmowa staje się rozmową o faktach i propozycjach a nie o hasłach w stylu "moherowe berety".

Kubaman
14-01-2006, 14:42
nie wszystko da się sprowadzić do rozmowy o gospodarce. w ogole gadanie o gospodarce jest jałowe: był komunistyczny SLD, wzrost bije rekordy, jest populistyczny PiS, złotówka się umacnia. moherowe berety to nie jest zastępczy temat, wbrew pozorom.
w pewnym sensie zgoda - to jest dyskusja o wizję, kształt przyszłej Polski. Ale dyskusja podparta zarzutami ideologicznymi, oszczerstwami i agresją nie przyniesie niczego dobrego IMHO. Jeśli mamy dobre agrumenty, to je wyciągnijmy w partnerskiej rozmowie. Wtedy zetrzemy przeciwnika w pył i go ośmieszymy - tak działa polityka w cywilizowanym świecie. Tylko media w Polsce wolą mnożyć sprzedaż, i napędzać koniunkturę.

Inaczej naprawdę zejdziemy do poziomu ludów prymitywnych, tylko zamiast pałki będziemy stosować wyzwiska.

thorin
14-01-2006, 14:44
hehe, thorin, a teraz mi powiedz skąd wiesz o złowrogiej, brunatnej i niebezpiecznej młodzieżówce LPR :rolleyes: Mówię ci, że Unia Wolności robi takie przekręty do dzisiaj, że głowa boli, na przykład w telewizji publicznej, ale Gazeta Wyborcza zrobiła z LPR diabła wspieranego przez zbrojne hufce faszyzmu. To, że do Młodzierzy Wszechpolskiej wstąpili skini, oraz że zarząd stowarzyszenia utracił kontrolę nad swoimi szeregami na wyjazdach integracyjnych, to chyba nie świadczy, że są wszyscy faszystami? Uważam, że każde zdanie napisane w prasie na temat tej organizacji jest niepotrzebną startą czasu i nagłaśnianiem nieistniejącego problemu. W USA ku klux klan działa nielegalnie do dzisiaj, ma w swoich szeregach dużo więcej członków niż młodzieżówka LPR, a nikt nie robi tragedii w codziennej prasie. Na marszach równości pojawia się 30 chłopaków z młodzierzy i 100 szalikowców Lecha, a media traktyują ich dokładnie tak samo.

Aby uniknąc rozmowy nie na temat - to nie jest poparcie dla kogokolwiek. To jest próba uświadomienia, że jesteśmy manipulowani, ulegamy złym skłonnościom i zamiast faktów rozmawiamy o pomówieniach, ideologiach i sprawach drugorzędnych. Oczywiście plany gospodarcze LPR są dla mnie nie do zaakceptowania, ale ta rozmowa staje się rozmową o faktach i propozycjach a nie o hasłach w stylu "moherowe berety".

Kuba, no chyba nie myslisz ze bawi mnie powtarzanie bajek o majbachu ksiedza dobrodzieja i o zakonie staruszek sluchaczek, natomiast wszelaki fanatyzm jest dla mnie proba zamaskowania kompleksow, tak tez jest z wszechpolakami, jasne ze pojawi sie jeden lub drugi calkiem swiatly czlowiek, ale ich poglady mi nie odpowiadaja, dwa ja nie odpowiadam im... a skinow tam pelno... co do ku klux klanu, moze sie nie orientuje ale ich raczej jako mlodziezowke nie wykorzysutuje nikt ? Ja za duzo chyba ksiazek o II WŚ sie naczytalem... wszechpolacy - hitler jugend, 4 RP - III reich, itd... poza tym Giertych jest tak niesamowicie konserwatywny, ze zamiast reprezentowac nasz MSZ moze tylko zaszkodzic fochujac i nie podajac jakiemus dyplomacie reki z powodu jego orientacji (przyklad tylko) ale ok EOT wylaczam sie z dyskusji

Kubaman
14-01-2006, 15:05
thorin, masz sporo racji -nie neguję. Ja mam tylko przekonanie, że można być fanatykiem każdej opcji. Kiedy czytam dyskusje na Onecie, czytam paszkwile na Kaczyńskich na 4 strony A4, czy słucham dyskusji o marszach równości po raz sto pięćdziesiąty, itd. To przecież czysty fanatyzm, i jak każdy jest zły. Naprawdę, jestem zwolennikiem twardych faktów, a wtedy nie będziemy mieli problemu a Lepperem i spółką.

P.S> a do jakich celów LPR wykorzystuje MWP? IMHO to MWP sama niezależnie działa, i nawet gdyby LPR nie poszła na wiec, to MWP i tak pójdzie. To nie jest ta sama organizacja, w przeciwieństwie np. do młodzieżówek PO, SLD itp.

Tomasz Golinski
14-01-2006, 15:23
mlodziez wszechpolska, te dranie "hajluja" jak male nakrecane hitlerki
No to są to w końcu nacjonaliści czy nie? Z tego co piszesz, to wyglądają na przykładnych kosmopolitów, szerzących ideały wspólnej zjednoczonej Europy.

Tomasz Golinski
14-01-2006, 15:37
Nie może być merytorycznych dyskusji w naszej polityce, bo już dawno dowiedziono na setki sposobów, że każda wersja socjalizmu jest zła. Każda: czyli ta z SLD, PO, PiS czy Samoobrony. Nie mam pojęcia czym Lepper byłby gorszy niż Miller. Z mojego punktu widzenia jest lepszy, gdyż skuteczniej kompromituje etatyzm i socjalizm.

Kubaman
14-01-2006, 15:44
to dobrze, bo jeszcze chwile tego jakoś nie rozumiałeś ("nie rozumiem...")hm, a czy mógłbyś zacytować całą wypowiedź? Albo najlepiej obie obok siebie?

natomiast nie wiem jak te "twarde fakty" mają nas uchronić przed lepperem. bo niedługo i fakty mogą być po jego stronie. na razie twardy kurs stosuje rząd pis wobec monterów wanien i emerytek. to są twarde fakty.

o, jasne, zupełnie niezależnie ;) pewnie ;)
Marcin, to jest dokładnie poziom dyskusji, który uniemożliwia dyskusję. Kiedy piszę, że Rywin to kryminalista, to wiem co piszę, bo był proces, komisja śledcza, są dowody. Kiedy ty piszesz jak powyżej nie ma miejsca na relacje partnerskie w dyskusji - robi się miejsce na pyskówkę. Mówmy o faktach.

Ja na przykład mogę powiedzieć, że PIS miał wytaniać państwo, a przepycha ustawy socjalne podnoszące tylko wydatki. Miał odchudzić aparat biurokratyczny, a mnoży urzędy i agencje. Miał zawrzeć koalicję z PO, a nie zawarł. To jest nie w porządku. Ale fakt że Wasserman procesuje się o wannę od dwóch lat nic mnie w tym kontekście nie obchodzi, a już zupełnie mnie nie interesuje ile ona kosztowała tego znanego prawnika. To dziennikarskie kaczki i robienie teamtów na siłę. A są IMHO ważniejsze sprawy.

Tomasz Golinski
14-01-2006, 15:49
Marcin, to jest dokładnie poziom dyskusji, który uniemożliwia dyskusję.
Też zauważyłem. Już nie karmię.

Kubaman
14-01-2006, 15:58
komisja śledcza i jej ustalenia jako rzeczowy argument? analizy prokuratury? wyrok sądu? Dowody rzeczowe takie jak nagranie rozmowy Michnika i Rywina? Znalezienie ewidentnych malwersacji przy pisaniu ustawy? Cztery kolejne osoby z ministerstwa w więzieniu? Zbyt często rozmawiamy o tym co myślimy, a nie o tym co zostało ustalone przez odpowiednie ograny. My nie wiemy nic, dlatego nasze zdanie nie jest faktem do zastosowania w dyskusji. Jest opinią.

a mnie to obchodzi. pokazuje mentalność, tych którzy rzadzą.
ale to jest niemerytoryczne, nie podlegające ocenie. Podobno niedawno Kwaśniewscy wzięli ślub kościelny. Dla jednych nawrócili się, dla drugich skalali sakrament, dla innych zdradzili partię i socjalizm. Mentalność mentalnością, fakt pozostaje bez interpretacji.

p.s> czekam na moje cytaty ;)

osasa
14-01-2006, 17:19
echh, lipa, jakos mi ten cżłowiek nie pasuje do rządu, na sołtysa to moze i by sie nadawał...
Ja tam sobie stąd odfruwam :P Moze sie DSLRa w końcu dorobię;)

A to co by było jakby Andrew L. został prezydentem czytałem już gdzieś, oj, chyba wolałbym sie na Syberie przerowadzić wtedy :/

Robson01
14-01-2006, 18:14
Nie może być merytorycznych dyskusji w naszej polityce, bo już dawno dowiedziono na setki sposobów, że każda wersja socjalizmu jest zła. Każda: czyli ta z SLD, PO, PiS czy Samoobrony. Nie mam pojęcia czym Lepper byłby gorszy niż Miller. Z mojego punktu widzenia jest lepszy, gdyż skuteczniej kompromituje etatyzm i socjalizm.
Skutecznie to jemu wychdzi kompromitacja samego siebie.

Tomasz Golinski
14-01-2006, 18:20
Skutecznie to jemu wychdzi kompromitacja samego siebie.
O to chodzi, przy okazji kompromituje swoje poglądy, jawnie obnaża, które to idee są wynikiem troglodyctwa politycznego: np. podatek progresywny, dopłaty do rolnictwa, itd. :twisted:

Kubaman
14-01-2006, 18:27
dlatego mnie się wydaje, że się szybko ośmieszy i jako poważne zagrożenie zniknie na dobre.

Il fuoco
14-01-2006, 19:07
oby.

a głupota polskiego społeczeństwa przejawia się w tym że polskie społeczeństwo, po tylu wiekach dostawania od całego świata po dupie dalej nie wie kogo ma wybrać i co mają wybrańcy robić, nie potrafi od nich tego wyegzekwować. prl minął pzpr rozwiązane i co było? powstało SLD (pierwotnie pod inną nazwą). ale ludzie dalej kochają SLD i innych bałwanów. Sam też nie głosowałem na PiS więc mam teraz możliwość narzekana.
Gierytch jest niebezpiecznym na wpół poczytalnym człowiekiem a Lepper to niebezpieczny idiota oderwany do pługa który zgubi się w polityce tak szybko jak się odnalazł...

a na pytanie nastiera gdzie miałbym wyjechać i co robić mając osiemnaście lat odpiszę że nie wszyscy młodzi Polacy mają utrudniony start życiowy. naszczęście mamy kapitalizm i jeśli ktoś chciał w trakcie przemian po 89 coś osiągnąć to osiągnął i teraz młodsze pokolenie jednak ma jakieś alternatywy w stosunku do klepania biedy w Ojczyźnie po pięciu latach studiowania dajmy na to Prawa na UJ.

Tomasz Golinski
14-01-2006, 19:10
naszczęście mamy kapitalizm
A niby od kiedy?

Il fuoco
14-01-2006, 19:15
:) nie powiesz mi że mamy gospodarkę centralnie planowaną. jest wolny rynek i czasem ewidentnie widać przejawy czystego, krwiożerczego kapitalizmu w tym, co robią polscy prywaciarze.

Tomasz1972
14-01-2006, 19:28
Zastanawiam się czasami nad taką rzeczą .
Sprzątaczka by pracować w szkole nie może być karana .
policjant , strażnik miejski, ochroniarz itp nie może być karany .

A MINISTREM , POSŁEM , CZY SENATOREM MOŻE ZOSTAĆ OSOBA KARANA !!!!!!

PAŃSTWO PRAWA ??????

Kubaman
14-01-2006, 19:30
ilfuoco, naprawdę, większość ludzi - nie wszyscy ale większość - podejmuje decyzje na podstawie własnych, krótkoterminowych korzyści. I choćby nie wiem ile SLD kradło, to jest spora grupa, która własnie z tego korzystała i chciałaby korzystać dalej - tu żadna nauka nie ma nic do rzeczy. To samo dotyczy Samoobrony i PSL, bo te partie obiecują doplaty, KRUS, powrót do wspaniałych PGRów - aż się łza w oku kręci większości chłopów na Warmii. Jest pewnie kilkanaście, może dwadzieścia kilka procent społeczeństwa świadomego, a i z tej grupy wiele w końcu wypada, bo pojawiają się spory ambicjonalne - kto ważniejszy, kto mądrzejszy itd. Ale jest to cecha wszelkich społeczeństw, nie tylko polskiego. Po prostu gdzie indziej nie było 50 lat komunizmu, a wcześniej 120 lat okupacji i zacofania - dlatego u nas idzie trochę oporniej.

Przemoc
14-01-2006, 19:32
Mnie ciekawi nieco inna kwestia, wszyscy podobnie nisko oceniamy poziom polskiej polityki, to co się dzieje to żenada i tyle.

Ale dlaczego ludzie którzy mają coś do powiedzenia, nie angażują się w politykę, to dotyczy także nas rozmawiających o wydarzeniach na tym forum.
Przymując bierną postawę (nawet jak pójdziemy co 4 lata na wybory), oddajemy pole takim cwaniaczkom jak Lepper, Łyżwiński, Beger, Miller, czy chłopaczki od Giertycha.

Pytam gdzie jest głos rozsądnej części społeczeństwa, dlaczego mądrzy siedzą cicho i za chwilę będą wykonywać polecenia wyżaj wymienionych ?

Przemoc
14-01-2006, 19:38
Podobają mi się spostrzeżenia Tomka na temat polskiego kapitalizmu, zgadzam się, że do tej pory go w Polsce nie ma.

Od początku naszej demokracji władza jest w rękach socjalistów i związków zawodowych. Teraz jest tak samo, władza w rękach prawicowego, socjalnego Pisu.

nastier
14-01-2006, 19:38
a na pytanie nastiera gdzie miałbym wyjechać i co robić mając osiemnaście lat odpiszę że nie wszyscy młodzi Polacy mają utrudniony start życiowy. na szczęście mamy kapitalizm i jeśli ktoś chciał w trakcie przemian po 89 coś osiągnąć to osiągnął i teraz młodsze pokolenie jednak ma jakieś alternatywy w stosunku do klepania biedy w Ojczyźnie po pięciu latach studiowania dajmy na to Prawa na UJ.

rowniez i ja nie mam utrudnionego startu, wrecz przeciwnie, ale nie o to pytalem.
poza tym, masz 18 lat,wiec raczej nie jestes jeszcze po UJcie i z matura mozesz niezbyt duzo. no chyba, ze poslem zostaniesz, ale na to jeszcze 3 lata musisz czekac..

Il fuoco
14-01-2006, 19:39
bo są momentalnie odsuwani od władzy - psują większości cwaniaków interesy... albo są na tyle inteligentni że nie pchają się w bagno jakim jest polityka

Kubaman
14-01-2006, 19:39
Sprzątaczka by pracować w szkole nie może być karana . czy potrafisz to jakoś udokumentować? nie słyszałem nigdy o takim przepisie i z tego co wiem, zależy to od decyzji dyrektora placówki.

z tego co wiem to może, ale tylko w pewnych mniej szkodliwych obszarach.

PAŃSTWO PRAWA ??????
Ale czyja to jest wina, bo nie rozumiem? To oznacza tylko tyle, że prawo jest niedobre i trzeba je zmienić. I z tego co wiem, jest przygotowany projekt takiej ustawy, SLD nie chciało jej nigdy wprowadzić, bo od dawna miało z tym problemy (pamiętny immunitet i sprawa posła Sekuły, który zresztą się zastrzelił gdy mu się immunitet skończył). I prawo wszystkiego nie załatwi. W południowych stanach USA wciąż wykonywane są liczne egzekucje, wyroki kary śmierci. Jak wynika z niedawno przeprowadzonych badań DNA, w ciągu ostatnich chyba 10 lat wykonano nie mniej niż 300 takich egzekucji na ludziach, którzy nie popełnili przestępstwa. To bardzo źle, to straszne. Ale to nie oznacza, że USA powinny skasować jakiekolwiek sądownictwo i wprowadzić anarchię, tylko ulepszyć prawo. U nas dokładnie tak samo, a nam powinno zależeć, żeby o tym głośno mówić.

"Państwo prawa?" to dla mnie brzmi jak wyrzut, który można skierować do wszystkich i nikogo. A tu trzeba konkretów.

Il fuoco
14-01-2006, 19:43
rowniez i ja nie mam utrudnionego startu, wrecz przeciwnie, ale nie o to pytalem.
poza tym, masz 18 lat,wiec raczej nie jestes jeszcze po UJcie i z matura mozesz niezbyt duzo. no chyba, ze poslem zostaniesz, ale na to jeszcze 3 lata musisz czekac..

a tam posłem... jeszcze 17 lat i startuję na Prezydenta RP;) co się będę...
no i między innymi dlatego że po maturze nic nie można osiągnąć idę na studia.ale nie UJ ani UW.Prywatnie, spokojnie, na fajnym standardzie z wykładowym językiem synów albionu.nie ma co o takich rzeczach gadać. każdy ma swoje życie i swoje szanse.

tak więc pewnie spotkamy się Nastier gdzieś na Wiejskiej za te parę lat;)

nastier
14-01-2006, 19:48
Ale dlaczego ludzie którzy mają coś do powiedzenia, nie angażują się w politykę, to dotyczy także nas rozmawiających o wydarzeniach na tym forum.
Przymując bierną postawę (nawet jak pójdziemy co 4 lata na wybory), oddajemy pole takim cwaniaczkom jak Lepper, Łyżwiński, Beger, Miller, czy chłopaczki od Giertycha.

trzeba byc niezlym s****..,zeby sie w tym bagnie platac. takie jest moje zdanie.

Pytam gdzie jest głos rozsądnej części społeczeństwa, dlaczego mądrzy siedzą cicho i za chwilę będą wykonywać polecenia wyżaj wymienionych ?

odpowiedz do pierwszej czesci tekstu masz wyzej. a kto powiedzial,ze masz wykonywac ich polecenia? ;)

Kubaman
14-01-2006, 19:51
albo są na tyle inteligentni że nie pchają się w bagno jakim jest polityka
Ale skąd taka opinia ilfuoco? Polityka nie jst bagnem, po politycy z niej robią często bagno. Polityka to zaróno Tony Blair, czy Piłsudski, a także Putin, Łukaszenka i Saddam. Dlaczego tak łatwo mieszamy pojęcia? A to naród debili, a to państwo bezprawia? Ciekaw jestem ilu z was na codzień jest szczęśliwymi obywatelami tego kraju i cieszy się życiem. Z tej dyskusji wyłania się obraz kraju troglodytów, po ataku atomowym, bez przyszłości, gdzie mieszkają sami złodzieje, kłamcy i fanatycy. I tylko MY jesteśmy normalni :D Jakbym słuchał cioci mojej żony (panie a przed wojną to się żyło..)

A na dodatek, to za granicą pieniądze leżą na ulicy i wszyscy są uczciwi ;)

nastier
14-01-2006, 19:52
a tam posłem... jeszcze 17 lat i startuję na Prezydenta RP;) co się będę...

wole posla, bo jako prezydent trzeba sie czesto w tv pokazywac ;)

tak więc pewnie spotkamy się Nastier gdzieś na Wiejskiej za te parę lat;)

jako fotoreporterzy? :D

Przemoc
14-01-2006, 19:53
a kto powiedzial,ze masz wykonywac ich polecenia? ;)

O, to jest już jakiś wniosek z dyskusji: Jeżeli Lepper zostanie vice-premierem to przestajemy płacić podatki, takie obywatelskie nieposłuszeństwo. :smile:

Il fuoco
14-01-2006, 19:56
absolutnie nie żyje się za granicą pięknie i wszyscy nie są uczciwi.
ale tak jak my narzekamy, tak i każdy inny naród narzeka.
a opinia taka stąd, że odkąd wiem co to polityka - fakt, nie za długo - to widzę, jakie to jest bagno i kto w nim pływa...

nastier
14-01-2006, 19:57
Polityka nie jst bagnem, po politycy z niej robią często bagno. Polityka to zaróno Tony Blair, czy Piłsudski, a także Putin, Łukaszenka i Saddam.

Tony Blair - taki swiet(n)y on jest? :roll:
Pilsudski - jak by nie patrzec, popieral dyktature (nie musisz wspominac o dobrych stronach i potrzebie takich rzadow, znam je);)
reszta - wiadomo :)

Il fuoco
14-01-2006, 19:57
jako fotoreporterzy? :D

czytasz w moich myślach hehehe:)

Kubaman
14-01-2006, 19:58
Tony Blair - taki swiet(n)y on jest? :roll:
prezentuje odpowiednią klasę, jest autentycznym patriotą, i rozumie politykę jako służbę. A wykonanie - nikt nie jest doskonały, a ktoś to robic musi.

Il fuoco
14-01-2006, 19:59
Piłsudski brzydko mówiąc był facetem z jajami. Jak osiągnął władzę to wprowadził rządy autorytarne i to czego dokonał zrobił m.in. dzięki swojej haryzmie.

nastier
14-01-2006, 20:01
prezentuje odpowiednią klasę, jest autentycznym patriotą, i rozumie politykę jako służbę. A wykonanie - nikt nie jest doskonały, a ktoś to robic musi.

a jednak w ogole do mnie nie przemawia ;)

Il fuoco
14-01-2006, 20:15
może mam jakieś dziwne przekonania ale dlaczego nikt nie "puknie" takiego Putina, albo Łukaszenki?! Na Hiltera wprawdzie było kilka zamachów ale skurczybyk przeżył... złych strzeże zło...

nastier
14-01-2006, 20:25
może mam jakieś dziwne przekonania ale dlaczego nikt nie "puknie" takiego Putina, albo Łukaszenki?! Na Hiltera wprawdzie było kilka zamachów ale skurczybyk przeżył... złych strzeże zło...

Putin chetnie by puknal Łukaszenke, a Łukaszenko Putina zajmujac jego miejsce ;)

Il fuoco
14-01-2006, 20:50
z pierwszą częścią zdania absolutnie się nie zgodzę, a z drugą absolutnie się zgodzę.i nieważne że druga wynika z pierwszej.

nastier
14-01-2006, 20:55
z pierwszą częścią zdania absolutnie się nie zgodzę, a z drugą absolutnie się zgodzę.i nieważne że druga wynika z pierwszej.

wiec odwolam sie do 1 - puknal i albo wcielil Bialorus do Rosji albo posadzil tam kogos kto bedzie mu bezwzglednie posluszny i nie bedzie okazywal zadnych niechcianych przez Putina ambicji.

Tomasz Golinski
14-01-2006, 21:16
Sprzątaczka by pracować w szkole nie może być karana .

PAŃSTWO PRAWA ??????
To akurat logiczne. Np. Napoleon czy wspomniany już bandyta Piłsudski obejmują c władzę byli karani :twisted: Każdy, kto chciałby wprowadzić w Polsce normalność, musi dokonać zamachu na pseudo-konstytucję panującą u nas.

Tomasz Golinski
14-01-2006, 21:20
:) nie powiesz mi że mamy gospodarkę centralnie planowaną. jest wolny rynek i czasem ewidentnie widać przejawy czystego, krwiożerczego kapitalizmu w tym, co robią polscy prywaciarze.
W Polsce mamy gospodarkę planowaną w 50-60% -> tyle pieniędzy przechodzi przez budżet i jest centralnie dzielonych przez Sejm. Ponadto wydawanie całej reszty pieniędzy jest obłożone milionami restrykcji (średnio rocznie publikuje się kilkanaście tysięcy stron DZienników Ustaw), więc jest mało efektywne i głupie. Jakieś przepisy o obowiązkowych ubezpieczeniach (np. OC), funduszach emerytalnych, składkach na izby branżowe, koszty księgowości i łapówek dla urzędników...

Mimo tego w Polsce jednak z roku na rok się poprawia... Bo państwo jest tak niewydolne, że praktycznie nikt nie przestrzega tych wszystkich przepisów. Większość handlu i usług oraz spora cześć produkcji jest w szarej strefie. To nas ratuje...

Tomasz Golinski
14-01-2006, 21:21
Putin chetnie by puknal Łukaszenke, a Łukaszenko Putina zajmujac jego miejsce ;)
A ci idioci, którzy walczą w Polsce z Łukaszenką, po prostu działają w interesie Kremla. Łukaszenko jest w tym momencie jedynym gwarantem niepodległości Białorusi. Jeśli USArmy by się zdecydowała... to co innego :twisted:

nastier
14-01-2006, 21:30
A ci idioci, którzy walczą w Polsce z Łukaszenką, po prostu działają w interesie Kremla. Łukaszenko jest w tym momencie jedynym gwarantem niepodległości Białorusi. Jeśli USArmy by się zdecydowała... to co innego :twisted:

calkowicie sie z Toba zgadzam, tylko ze wiekszosc ten poglad wysmiewa, tak jak wysmiany i zagluszony zostal Korwin-Mikke, ktory podczas debaty przedwyborczej w Lublinie mowil to samo.

Il fuoco
14-01-2006, 21:31
zobaczymy co będzie. narazie US się szykuje chyba na Iran... ale coś tam bełkotał tamtejszy prezydent że cywilizowane kraje nie potrzebują atomu...
chyba się boi...

muflon
14-01-2006, 23:06
prezentuje odpowiednią klasę
Też tak uważałem, do momentu afery z tym dziennikarzem, który ostatecznie popełnił samobójstwo. Akurat przypadkiem oglądałem wtedy wystąpienie Blaira w izbie lordów - nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale była to hipokryzja prawie na poziomie małpy z żyletką (zza oceanu). I tak jak się do tego poziomu zniżył, tak na nim został.

Tomasz Golinski
15-01-2006, 00:43
Krótko mówiąc niezły jak na polityka demokratycznego. Czyli prosty jak na garbatego.

KuchateK
16-01-2006, 07:16
Widze, ze omawiacie kolejny odcinek serialu "co cztery lata w Polsce po wyborach". Szkoda ze wszystkie odcinki mozna zatytulowac "jak zwykle".

A na dodatek, to za granicą pieniądze leżą na ulicy[...]
No a nie? Wczoraj 5 dolcow zgubilem :mrgreen:

Kubaman
16-01-2006, 12:44
No a nie? Wczoraj 5 dolcow zgubilem :mrgreen:
hehe, no i niektórzy na forum juz o tym wiedżą ;)

pn_
16-01-2006, 16:00
Też tak uważałem, do momentu afery z tym dziennikarzem, który ostatecznie popełnił samobójstwo. Akurat przypadkiem oglądałem wtedy wystąpienie Blaira w izbie lordów - nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale była to hipokryzja prawie na poziomie małpy z żyletką (zza oceanu). I tak jak się do tego poziomu zniżył, tak na nim został.

Wszedzie jest tak samo, czyli wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma :-)