Zobacz pełną wersję : dziwne "odbicia" swiatelek - skad sie biora
Witam,
Probowalem poszukac odpowiedzi na swoje pytanie, ale problem jest taki, ze za bardzo nie wiem nawet o co zapytac. Dlatego chcialem zdjecie pokazac, bo to wyjasnia wszystko.
https://canon-board.info/imgimported/2011/12/img1246-1.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/822561/698035/img-1246.jpg)
Skad sie biora te odbicia swiatelek choinkowych ? Dodam, ze probowalem z dwoma roznymi obiektywami i to samo. Aparat: Rebel T3i. Potrafi mi to ktos wyjasnic ?
Dziekuje,
Marcin
A jakimi szkłami to robiłeś? Ja jak w ubiegłym roku fociłem choinkę 50/1.8 lub 18-135 to nie miałem czegoś takiego. Zawsze tak wychodzi?
Może jakiś badziewny filtr UV?
Jeszcze przy tych dwóch świecących odbiciach na dole jest jakaś dziwna otoczka. Chyba rzeczywiście to wina filtra...
Zaraz się dowiemy, że filtra Kolega nie używa :mrgreen:
może to choinka z zeszłego roku ;)
dariuszsankowski
13-12-2011, 12:24
wygląda jak by było robione przez szybę, czyli w ostateczności może i jest to wina badziewnego filtra
komarsnk
13-12-2011, 13:35
Jestem tego samego zdania
Witam,
RObilem zarowno obiektywek tzw. KITowym (18-55) jak i staloogniskowym 100 2.8 L. Efekt ten sam. Macie racje, faktycznie uzywam filtra - Tiffen ultra clear. Glownie w celu zabezpieczenia - cora jest mala i z obiektywami obchodzi sie w sposob hmm.... brutalny. Sprobuje pyknac fotke bez filtrow i zobacze. Swoja droga, do tej pory zarowno w kwestii aparatu jak i obiektywow zazalen miec nie moge. Dopiero teraz ..... Wrzuce pozniej fotke robiona bez filtra.
Dziekuje poki co.
Marcin
flankerp
13-12-2011, 17:10
Sorry za off topic, ale co robi mysz na choince? :D :D :D
Sorry za off topic, ale co robi mysz na choince? :D :D :D
Odpoczywa :)
Marcin
Witam,
RObilem zarowno obiektywek tzw. KITowym (18-55) jak i staloogniskowym 100 2.8 L. Efekt ten sam. Macie racje, faktycznie uzywam filtra - Tiffen ultra clear. Glownie w celu zabezpieczenia - cora jest mala i z obiektywami obchodzi sie w sposob hmm.... brutalny. Sprobuje pyknac fotke bez filtrow i zobacze. Swoja droga, do tej pory zarowno w kwestii aparatu jak i obiektywow zazalen miec nie moge. Dopiero teraz ..... Wrzuce pozniej fotke robiona bez filtra.
Dziekuje poki co.
Marcin
Nie oszczędzaj na filtrach. Wejdź w Heliopana, czy BW. Jedna dobra inwestycja przełoży się na jakość i bezpieczeństwo. Jednak foto hobby córki ograniczyłbym do kompaktu :)
Jeśli bez filtra te cuda też będą to imho masz na matrycy hot pixele.
Z ciekawości zapytam jaki filtr nie da takiego samego efektu w tych samych warunkach?
Z ciekawości zapytam jaki filtr nie da takiego samego efektu w tych samych warunkach?
Nie wiem, jeszcze nie mam choinki żeby poćwiczyć ;-)
a bez filtra tez tak to wyglada?
sytuacja jest o tyle dziwna, ze to wyglada jak odbicie lustrzane (tak oceniajac po ulozeniu lampek), wiec co do tego filtra to nie jestem jednak w 100% przekonany...
flankerp
14-12-2011, 17:12
A może kolega sfotografował ducha, UFO albo inne ORBsy? :D :D :D
Chociaż z drugiej strony, bardziej skłaniam się ku Elfom ;)
podobne cuda miałem kiedyś z kitem i filtrem tej samej firmy :-?
Witam wszystkich,
Okazuje sie, ze faktycznie problemem byly filtry. Odkrecilem, i wszystko jest w porzadku.
Dziekuje za pomoc.
Marcin
sytuacja jest o tyle dziwna, ze to wyglada jak odbicie lustrzane (tak oceniajac po ulozeniu lampek), wiec co do tego filtra to nie jestem jednak w 100% przekonany...
Alez to zupełnie naturalne. Obraz przechodzi przez filtr odbija się od soczewki obiektywu a nastepnie od wewnętrznej strony filtra i ponownie wpada do obiektywu.
Alez to zupełnie naturalne. Obraz przechodzi przez filtr odbija się od soczewki obiektywu a nastepnie od wewnętrznej strony filtra i ponownie wpada do obiektywu.
Tylko właśnie po parzystej liczbie odbić obraz powinien być normalny, a nie lustrzany (ew. przekręcony o jakiś kąt, jeśli powierzchnie odbijające nie były równoległe).
Obraz lustrzany powinien wystąpić przy nieparzystej liczbie odbić (jak patrzysz w lustro, to światło odbija się raz).
stintrepid
15-12-2011, 10:52
Witam wszystkich,
Okazuje sie, ze faktycznie problemem byly filtry. Odkrecilem, i wszystko jest w porzadku.
Dziekuje za pomoc.
Marcin
Z ciekawości jakiej firmy to był filtr?
Tylko właśnie po parzystej liczbie odbić obraz powinien być normalny, a nie lustrzany (ew. przekręcony o jakiś kąt, jeśli powierzchnie odbijające nie były równoległe).
Obraz lustrzany powinien wystąpić przy nieparzystej liczbie odbić (jak patrzysz w lustro, to światło odbija się raz).
no wlasnie tez tak kminie. optykiem nie jestem, ale mi to odbicie zwierciadlanie nie pasuje. wyjasnieniem musi byc filtr, ale mysle, ze nie o odbicia tu chodzi.
z innej beczki - potwierdzam niezbyt pozytywne opinie na temat golego szkla Tiffena. mam szara polowke tej firmy, 70-300 po jej zalozeniu nie chce mi nawet ostrosci nastawic ;) uprzedzajac pytanie: UV-ki czy polary Marumi, B+W, Hoyi ten sam lens lyka bez zajakniecia. a AF tego szkla jest de facto sakramencko szybki.
z drugiej strony, mam tez ocieplajacy polar Tiffena i na szerokim kacie nie sprawia problemow.
streaker
15-12-2011, 12:36
Ja się tam na optyce nie znam, ale wiem, że podobne cuda działy się jak miałem na 50/1.4 założyną UV'kę Marumi Haze - dokładnie po drugiej stronie osi (ale już czy lustrzane, czy proste nie pamiętam) takie powidoki się pojawiały. Ostatecznie filtr leży teraz na półce i się kurzy.