Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwne "odbicia" swiatelek - skad sie biora

plitfyg
13-12-2011, 04:29
Witam,

Probowalem poszukac odpowiedzi na swoje pytanie, ale problem jest taki, ze za bardzo nie wiem nawet o co zapytac. Dlatego chcialem zdjecie pokazac, bo to wyjasnia wszystko.

https://canon-board.info/imgimported/2011/12/img1246-1.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/822561/698035/img-1246.jpg)

Skad sie biora te odbicia swiatelek choinkowych ? Dodam, ze probowalem z dwoma roznymi obiektywami i to samo. Aparat: Rebel T3i. Potrafi mi to ktos wyjasnic ?

Dziekuje,

Marcin

Bangi
13-12-2011, 08:52
A jakimi szkłami to robiłeś? Ja jak w ubiegłym roku fociłem choinkę 50/1.8 lub 18-135 to nie miałem czegoś takiego. Zawsze tak wychodzi?

Merde
13-12-2011, 09:08
Może jakiś badziewny filtr UV?

Bangi
13-12-2011, 09:41

Jeszcze przy tych dwóch świecących odbiciach na dole jest jakaś dziwna otoczka. Chyba rzeczywiście to wina filtra...
Zaraz się dowiemy, że filtra Kolega nie używa :mrgreen:

szuler
13-12-2011, 11:04
może to choinka z zeszłego roku ;)

dariuszsankowski
13-12-2011, 12:24
wygląda jak by było robione przez szybę, czyli w ostateczności może i jest to wina badziewnego filtra

komarsnk
13-12-2011, 13:35

Jestem tego samego zdania

plitfyg
13-12-2011, 14:11
Witam,

RObilem zarowno obiektywek tzw. KITowym (18-55) jak i staloogniskowym 100 2.8 L. Efekt ten sam. Macie racje, faktycznie uzywam filtra - Tiffen ultra clear. Glownie w celu zabezpieczenia - cora jest mala i z obiektywami obchodzi sie w sposob hmm.... brutalny. Sprobuje pyknac fotke bez filtrow i zobacze. Swoja droga, do tej pory zarowno w kwestii aparatu jak i obiektywow zazalen miec nie moge. Dopiero teraz ..... Wrzuce pozniej fotke robiona bez filtra.

Dziekuje poki co.

Marcin

flankerp
13-12-2011, 17:10
Sorry za off topic, ale co robi mysz na choince? :D :D :D

plitfyg
13-12-2011, 17:39
Sorry za off topic, ale co robi mysz na choince? :D :D :D

Odpoczywa :)

Marcin

sebfoto
14-12-2011, 12:21
Witam,

RObilem zarowno obiektywek tzw. KITowym (18-55) jak i staloogniskowym 100 2.8 L. Efekt ten sam. Macie racje, faktycznie uzywam filtra - Tiffen ultra clear. Glownie w celu zabezpieczenia - cora jest mala i z obiektywami obchodzi sie w sposob hmm.... brutalny. Sprobuje pyknac fotke bez filtrow i zobacze. Swoja droga, do tej pory zarowno w kwestii aparatu jak i obiektywow zazalen miec nie moge. Dopiero teraz ..... Wrzuce pozniej fotke robiona bez filtra.

Dziekuje poki co.

Marcin

Nie oszczędzaj na filtrach. Wejdź w Heliopana, czy BW. Jedna dobra inwestycja przełoży się na jakość i bezpieczeństwo. Jednak foto hobby córki ograniczyłbym do kompaktu :)

Jeśli bez filtra te cuda też będą to imho masz na matrycy hot pixele.

bebesky
14-12-2011, 15:46

Z ciekawości zapytam jaki filtr nie da takiego samego efektu w tych samych warunkach?

Merde
14-12-2011, 15:55
Z ciekawości zapytam jaki filtr nie da takiego samego efektu w tych samych warunkach?

Nie wiem, jeszcze nie mam choinki żeby poćwiczyć ;-)

akustyk
14-12-2011, 16:06
a bez filtra tez tak to wyglada?

sytuacja jest o tyle dziwna, ze to wyglada jak odbicie lustrzane (tak oceniajac po ulozeniu lampek), wiec co do tego filtra to nie jestem jednak w 100% przekonany...

flankerp
14-12-2011, 17:12
A może kolega sfotografował ducha, UFO albo inne ORBsy? :D :D :D

Chociaż z drugiej strony, bardziej skłaniam się ku Elfom ;)

Roy P
14-12-2011, 18:10
podobne cuda miałem kiedyś z kitem i filtrem tej samej firmy :-?

plitfyg
14-12-2011, 19:04
Witam wszystkich,

Okazuje sie, ze faktycznie problemem byly filtry. Odkrecilem, i wszystko jest w porzadku.

Dziekuje za pomoc.

Marcin

dinderi
14-12-2011, 19:46
sytuacja jest o tyle dziwna, ze to wyglada jak odbicie lustrzane (tak oceniajac po ulozeniu lampek), wiec co do tego filtra to nie jestem jednak w 100% przekonany...
Alez to zupełnie naturalne. Obraz przechodzi przez filtr odbija się od soczewki obiektywu a nastepnie od wewnętrznej strony filtra i ponownie wpada do obiektywu.

rysz
14-12-2011, 19:51
Alez to zupełnie naturalne. Obraz przechodzi przez filtr odbija się od soczewki obiektywu a nastepnie od wewnętrznej strony filtra i ponownie wpada do obiektywu.

Tylko właśnie po parzystej liczbie odbić obraz powinien być normalny, a nie lustrzany (ew. przekręcony o jakiś kąt, jeśli powierzchnie odbijające nie były równoległe).

Obraz lustrzany powinien wystąpić przy nieparzystej liczbie odbić (jak patrzysz w lustro, to światło odbija się raz).

stintrepid
15-12-2011, 10:52
Witam wszystkich,

Okazuje sie, ze faktycznie problemem byly filtry. Odkrecilem, i wszystko jest w porzadku.

Dziekuje za pomoc.

Marcin

Z ciekawości jakiej firmy to był filtr?

akustyk
15-12-2011, 10:57
Tylko właśnie po parzystej liczbie odbić obraz powinien być normalny, a nie lustrzany (ew. przekręcony o jakiś kąt, jeśli powierzchnie odbijające nie były równoległe).

Obraz lustrzany powinien wystąpić przy nieparzystej liczbie odbić (jak patrzysz w lustro, to światło odbija się raz).

no wlasnie tez tak kminie. optykiem nie jestem, ale mi to odbicie zwierciadlanie nie pasuje. wyjasnieniem musi byc filtr, ale mysle, ze nie o odbicia tu chodzi.

z innej beczki - potwierdzam niezbyt pozytywne opinie na temat golego szkla Tiffena. mam szara polowke tej firmy, 70-300 po jej zalozeniu nie chce mi nawet ostrosci nastawic ;) uprzedzajac pytanie: UV-ki czy polary Marumi, B+W, Hoyi ten sam lens lyka bez zajakniecia. a AF tego szkla jest de facto sakramencko szybki.

z drugiej strony, mam tez ocieplajacy polar Tiffena i na szerokim kacie nie sprawia problemow.

streaker
15-12-2011, 12:36
Ja się tam na optyce nie znam, ale wiem, że podobne cuda działy się jak miałem na 50/1.4 założyną UV'kę Marumi Haze - dokładnie po drugiej stronie osi (ale już czy lustrzane, czy proste nie pamiętam) takie powidoki się pojawiały. Ostatecznie filtr leży teraz na półce i się kurzy.