Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM z USA

2du
12-12-2011, 16:06
Witam,

Mój znajomy dzięki uprzejmości swojej szwagierki która mieszka w USA kupuje sobie 600D.
Jak mnie wiadomo jedyna różnica w samym body to nazwa na obudowie która w USA to Rebel T3i. Do tego body planuje on zakup obiektywu jak w temacie posta. Dał mi dwa linki do sprzedawcy z USA gdzie dokonuje zakupu.

http://www.thedigitalhunter.com/products.asp?dept_id=&product_id=1078
i
http://www.thedigitalhunter.com/products.asp?dept_id=&product_id=1952

I pyta mnie jaka różnica bo oprócz ceny i informacji że jeden jest "FOR DIGITAL SLR" to on nie widzi.
Mówię mu że dla mnie nie ma różnicy i bym brał ten tańszy bo nie słyszałem by jakiś obiektyw Canona z mocowaniem EF-S nie współpracował z body które takie mocowanie ma.

Dodatkowo sprzedawca w US wcisnął, że z zamówionym body ten obiektyw nie działa. Zapytany z jakim będzie działać znajomy dostał odpowiedź że z tą wersją US nie ale z 600D już tak ;) Co mnie jeszcze bardziej rozbawiło.

Proszę więc was o informację czy w ogóle zdarzają się takie przypadki że wersje sprzętu Canona (body,obiektywy, lampy) mogą być w jakimś przypadku nie kompatybilne pomiędzy wersjami produkowanymi na rynki US, Europa, Japonia.
No i czy istnieje taka opcja że 17-55mm f/2.8 IS USM był w dwóch wersjach dla analoga i cyfry?

Merde
12-12-2011, 16:23
Edit - coś mi tu śmierdzi, sprawdź czy to nie jest jakiś lewy sklep.
Bywa, że ceny tego samego obiektywu są różne, ale nie aż tak różne.

Przykład (znany i ceniony sklep):

http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=ef-s+17-55&N=0&InitialSearch=yes

Różnica to kraj pochodzenia, co ma wpływ na gwarancję (obszar jej obejmowania).

2du
12-12-2011, 16:34
może masz rację bo sprzedawca wspomniał że ten tańszy będzie z Japoni (co podobno wpływa na tą niekompatybilność), ale chyba nie aż tak dużo tańszy.

jaś
12-12-2011, 16:40
Jak kiedyś kupowałem (lata temu) przez telefon to sprzedawca miał takie same sigmy jeden z multicoating drugi bez :) to był wtedy typowy numer sprzedawcy, drugi typowy numer to jeden obiektyw "made in japan" a drugi "made in china" kupujesz i dowiadujesz się że jak dopłacisz to dostaniesz "made in japan" grzecznie dziękujesz, a i tak dostajesz ten "made in japan" (wiem bo kupiłem ten z chin) - kapitalizm panie wszędzie wygląda podobnie, a ten tamtejszy jest dodatkowo z tych mniej krwiożerczych.

O zobaczyłem posta :) tzn. teraz te tańsze są z japonii? dawniej tak nie było.

Merde
12-12-2011, 16:44
jeden obiektyw "made in japan" a drugi "made in china" kupujesz i dowiadujesz się że jak dopłacisz to dostaniesz "made in japan" grzecznie dziękujesz, a i tak dostajesz ten "made in japan" - kapitalizm panie wszędzie wygląda podobnie

Nie w tym przypadku, to wygląda na typowy wałek ze "sklepem" z adresem skrzynki pocztowej.
Nie ma bata, żeby mieli dwukrotnie taniej od B&H.

2du
12-12-2011, 17:00
Dodam, że zamówienie opłacone i ma być zrealizowane tak jak znajomy kupił (nie zgodził się na dokładanie do droższej wersji jak go namawiali). Zobaczymy co dostanie jeżeli w ogóle coś dostanie ;)

zug
12-12-2011, 18:39
Zobaczymy co dostanie jeżeli w ogóle coś dostanie ;)
szansa jest 50/50 ze dostanie
na przyszłość lepiej wcześniej sprawdzić taki sklep ;)
http://www.resellerratings.com/store/The_Digital_Hunter

mareqm
13-12-2011, 08:04
Zerknij na porównanie cen w różnych sklepach:

http://resellerratings.nextag.com/Canon-EF-S-Zoom-572678174/resellerratings/prices-html

Czy gdyby tak było np. na Allegro to nie zapaliłaby się Ci lampka ostrzegawcza?

pan.kolega
13-12-2011, 10:55
Dodam, że zamówienie opłacone i ma być zrealizowane tak jak znajomy kupił (nie zgodził się na dokładanie do droższej wersji jak go namawiali). Zobaczymy co dostanie jeżeli w ogóle coś dostanie ;)

Jasne, na pewno dostanie...tylko trzeba bylo dluzej poszukac, moze jest jakis biznes co za darmo wysyla...wersje tajwanska ze szklem brazylijskim i bagnetem mongolskim...hehehe:-P

sebfoto
14-12-2011, 15:13
omfg, jak to mówią - nigdy, przenigdy, wcale, w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem nie kupuj z podejrzanych źródeł.
2du - B&H zawsze działa. Po co ryzykować?

2du
14-12-2011, 15:53
2du - B&H zawsze działa. Po co ryzykować?

Spokojnie :) na szczęście to kumpel z pracy wpadł na taki pomysł nie ja.
Ja osobiście wole zapłacić często więcej, ale kupić u pewnego sprzedawcy.
Kumpel przekopał sklepy internetowe w USA i wybrał najtańszy bez zastanowienia.
Dodatkowo wkręcił zupełnie zieloną w temacie szwagierkę by mu to przywiozła. Problem się zaczął jak sprzedawca zaczął ją przekonywać że to nie będzie działać.

Goomis
14-12-2011, 16:55
Sklep zapewne nie powinien się nazywać Digital Hunter tylko Deer Hunter ale wtedy to może co poniektórzy "klienci" by się pokapowali o co tak naprawdę chodzi :D
Może nie z Japonii tylko z chin i nie jest to Canon tylko np. Cannon xD Jak wiadomo chińczyk potrafi wyprodukować podróbę wszystkiego i dlatego ta "niekompatybilność" - znaczy masz 50% szans, że będzie w ogóle działał i miał bagnet xD

Darx
18-12-2011, 16:36
They mentioned that the camera that they deliver is not usable until unless I buy a battery and charger as accessories in their website. They said it is not at all a good deal if I ended up buying charger and battery.

Aparat bez akcesoriów. Po dodaniu cen akcesoriów wychodzi nam prawidłowa cena, bo jednak taka ładowarka czy zaślepka z napisem canon kosztuje (bom oryginalna). Za wielką wodą takie rzeczy przechodzą. Kupujesz aparat z ceną kilkukrotnie niższą tylko dlatego, że nie ma akcesoriów czy nawet pudełko jest nieoryginalne.

W Polsce to nie przechodzi. Aukcje w których pojawia się sam aparat są usuwane przez allegro, a sklepy nie chcą niszczyć sobie reputacji.

Jeśli kolega skusił się na ten tańszy model, to pewnie dostanie go bez zaślepek, włączników (AF, IS) oraz pudełka czy gwarancji. Jednoznacznie możliwe, że obiektyw ten będzie używany (albo podcięty żeby pasował do FF ;) ).

tezmarek
18-12-2011, 22:49
...
Jeśli kolega skusił się na ten tańszy model, to pewnie dostanie go bez zaślepek, włączników (AF, IS) oraz pudełka czy gwarancji. Jednoznacznie możliwe, że obiektyw ten będzie używany (albo podcięty żeby pasował do FF ;) ).

Może też brakować soczewek, silnika AF, pierścieni ostrości i ogniskowej (bo po co, jeśli i tak nie nie będzie soczewek), bagnetu oraz wybranych elementów obudowy ;)
A tak na poważnie - albo przyjdzie "w miarę normalny" obiektyw albo nie przyjdzie nic.

Merde
18-12-2011, 22:51
A tak na poważnie - albo przyjdzie "w miarę normalny" obiektyw albo nie przyjdzie nic.

Raczej zwrot kasy po długotrwałej walce i straszeniu sądem.
Przecież to jest typowy schemat naciągania metodą bait and switch (http://en.wikipedia.org/wiki/Bait-and-switch).

Darx
20-12-2011, 10:59
Przecież to jest typowy schemat naciągania metodą bait and switch (http://en.wikipedia.org/wiki/Bait-and-switch).

Dokładnie, ktoś powyżej podlinkował recenzje sklepu.

A tak na poważnie
Jest tak jak mówię. Trafi do niego model bez dekielków, osłony, woreczka, w białym pudełeczku z instrukcją w znaczki ;)

tezmarek
20-12-2011, 22:41
Dokładnie, ktoś powyżej podlinkował recenzje sklepu.

Jest tak jak mówię. Trafi do niego model bez dekielków, osłony, woreczka, w białym pudełeczku z instrukcją w znaczki ;)

Bez woreczka i osłony z pewnością - 17-55 i tak nie ma ich na wyposażeniu. A białe pudełeczko z zestawiku nie przeszkadza. Poważny problem zamawiający ma więc tylko z dekielkami ;)

Merde
20-12-2011, 22:53
Nie łudziłbym się, że dostanie cokolwiek...

berbec_188
20-12-2011, 23:45
odnośnie body to sam użytkuje eos T1i Rebel czyli 500d..podpinam do niego przeróżne szkła i systemowe i inne, nie miałem przypadku aby coś nie działało...tak, że to bajka, iż z USA nie będzie działało z wersją europejską ...czasem za wielką woda też trafiają się okazyjne zakupy...bezpieczniej wówczas jest płacić za nie przez np. paypal w którym tak jak na naszym allegro są te płatności ubezpieczone...powiedziało się A to teraz trzeba czekać i powiedzieć B...znam to z autopsji....adrenalina rośnie, wersje zdarzeń coraz to nowsze...życzę wytrwałości...:wink:

janmar
21-12-2011, 14:52
...tak, że to bajka, iż z USA nie będzie działało z wersją europejską ...czasem za wielką woda też trafiają się okazyjne

Nie,nie jest tak jak piszesz.Należy zawsze sprawdzić.Np.nadajniki radiowe światłomierzy,sterowanie lampami błyskowymi studyjnymi itd.

berbec_188
21-12-2011, 14:59
Nie,nie jest tak jak piszesz.Należy zawsze sprawdzić.Np.nadajniki radiowe światłomierzy,sterowanie lampami błyskowymi studyjnymi itd.
...watek dotyczy c600d...

janmar
21-12-2011, 15:06
Wątek dotyczy: "EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM z USA " :smile:

W swoim poście pisałeś ogólnie nie precyzując o jakim sprzęcie piszesz,na wszelki wypadek nie zaszkodzi i to o sprzęcie "z USA" napisać IMHO. :smile:

berbec_188
21-12-2011, 15:21
dokładnie ;)odnośnie elektroniki nie mam wiedzy...tak samo róznice dotycza np. oprogramowania- pc czy mac...