Zobacz pełną wersję : głośność i przesuw filmu - Eos 1, 3, 5, 33, etc...
czy któreś z analogów oprócz Eosa 5, posiadają paskowy/taśmowy przesuw filmu? czy cała reszta miała przekładnie?
Do czego zmierzam - po szczęśliwym posiadaniu Eosa 3 który choć świetny to tragicznie głośny, szukam body które będzie ciche jak piątka (lub jeszcze cichsze o ile to możliwe)... W grę wchodziłyby wstępnie cała seria 1, 30/33(V), i w ostateczności wspomniane 5 lub 50....
niestety to już nie te czasy żeby pójść do sklepu czy innego komisu i sobie pomacać, posłuchać ;-)
matti_1989
12-12-2011, 14:11
Polecam ten wątek
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78794&page=2
ten znam, ale nie rozwiązuje to mojego dylematu...
EOS 30 ma minimalnie głośniejszy przesuw filmu niż EOS 5 ale zwijanie powrotne już nie jest głośniejsze. Czy czasem EOS 3 nie ma dwóch prędkości przesuwu, przy czym wolniejszy jest cichszy?
Tylko piątka, 50 jest na pewno glosniejsze, 30/33 porownywalne, ale subiektywnie wydaje się wyraźniejsze.
Pozdrawiam :)
EOS 30 ma minimalnie głośniejszy przesuw filmu niż EOS 5 ale zwijanie powrotne już nie jest głośniejsze. Czy czasem EOS 3 nie ma dwóch prędkości przesuwu, przy czym wolniejszy jest cichszy?
ma dwie prędkości, ale to chodzi o zwijanie do kasety, a to jest mniejszy problem... przewijanie po klatce jest głośne tak jak szybka prędkość zwijania.
Tylko piątka, 50 jest na pewno glosniejsze, 30/33 porownywalne, ale subiektywnie wydaje się wyraźniejsze.
Pozdrawiam :)
gdzieś kiedyś z kolei czytałem że seria 30/33V jest cichsza od piątki... pytanie na ile tak faktycznie jest, a na ile jest to np. brak smaru w przekładniach trzydziestek wynikły z jakiegoś przebiegu...
dlatego fajnie by było gdyby trafił się ktoś komu przeszły przez ręce obie sztuki...
przed piątką się trochę bronię ze względu na jej wiek - najmłodsze ogzemplarze są sporo starsze jednak niż np. seria 30/33V...
Mój post napisałem mając w ręku oba korpusy. Tak jest w moich egzemplarzach, przy czym akurat w piątce głośniej pracuje lustro.
grafplast
13-01-2012, 16:45
miałem i 5kę i mam 3kę. wolę 3kę. czy taki głośny? kwestia wrażliwości. ale 45pkt i inne przydatne bajery to o wiele lepsze niż ciut głośny mechanizm. zastosowano go dla gripów dedykowanych, bo podwyższa sprawność. i jaka decyzja?
sprawdziłem 1 jest głośniejsza od 5 ale 1V jest cichsze od 5 ( zwykła 1 musi być głośna bo jeszcze ma zębatki - od sierpnia 1991 r canon zastąpił je napędem paskowym w modelu 100 i była to wtedy najcichsza lustrzanka AF na świecie). Dobrze, że przestałem robić C1 (zostawiłem ją z sentymentu) bo chyba bym ogłuch.
Ja nie rozumiem jaki jest sens zmieniać aparat na dużo gorszy model dla tego że przeszkadza hałas przy zwijaniu filmu, mam eosa 3 i szczerze nawet nigdy nie zwróciłem uwagi na dźwięk przy zwijaniu, a jeśli chodzi o dźwięk podczas robienia zdjęć to bardzo go lubię wręcz uwielbiam :)
grafplast
18-01-2012, 20:49
o, i też mam takie zdanie.