Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : korekcja ekspozycji w 50D

krzys41
11-12-2011, 20:52
witam .
mam mały problem z szybkim ustawieniem korekcji ekspozycji w 50D wyglądający tak .
ze po naciśnięciu przycisku korekcji obok wyświetlacza i spustu migawki , ten u góry ( ten sam co zmiana iso ) i jej zmianie na przykład na plus czy też minus jest ok . ale po naciśnięciu spustu migawki choc by tylko do połowy nastawy sie zeruja i przy lub robieniu zdjęcia tez , a po ponownym naciśnieciu guziczka pokazuje żądane nastawy .

jak można to przełączyć by w szybki i łatwy sposób korygować ekspozycję
nie mówiac tutaj o korekcji w menu

sorry może to dla nie których jest proste ,ale ja nie mam instrukcji obsługi

jacek_73
11-12-2011, 21:03
ponieważ zmieniasz kompensacje ekspozycji dla błysku.

Kompensację ekspozycji zmieniasz tylnym kółkiem po wciśnięciu spustu migawki do połowy - przy ustawieniu włącznika ON/Off na samą górę (ikonka kija hokejowego) :lol:

PS.

faking manual jest bodajże do ściągnięcia na forum :)

krzys41
11-12-2011, 21:14
dzieki za uświadomienie ze to kompensacja błysku :sad:
z przyzwyczajenia po nikonie nie dopatrzyłem sie dokładnie temu znaczku

ale na kólko mam ustawione zmiany punktu AF .
czy nie ma innego sposobu na ustawienie szybkiej i łatwej zmiany ekspozycji .niz tylko to w menu
aparat pracuje głownie w trybie priorytetu przysłony Av

jacek_73
11-12-2011, 21:23
Menu=>ikonka z aparatem=>C.FnIV: operowanie/inne=>[7] przypisz przycisk FUNC. =>[2] korygowanie ekspozycji...

...i masz na guziku FUNC.

;)

krzys41
11-12-2011, 21:36
dzięki serdeczne za pomoc .

jak bys mogł jeszcze podpowiedzieć do czego służy pozycja nr 6 w C.FnI bezpieczny przesuw ekspozycji .

jacek_73
11-12-2011, 21:43
Kwiatek do kożuszka :lol:

dla trybów Tv i Av - jeśli jasność obiektów zmienia się w sposób nieregularny i nie można uzyskać właściwej sekwencji naświetlenia, aparat automatycznie zmieni ustawienie ekspozycji celem uzyskania jej właściwej wartości :rolleyes:

krzys41
11-12-2011, 22:47
dziekuje za pomoc i poswiecony czas