PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat do 1300 zł?

panmateusz
10-12-2011, 20:03
Tak jak w temacie, co najlepiej kupić w tej kwocie? Ma być przeznaczony dla kobiety, amatorki jeżeli chodzi o fotografię. Chciałbym jej coś poradzić, ale niestety w ogóle nie siedzę w temacie kompaktów i jedyne małpki, o jakich mam pojęcie to Lumix GF2 i Olympus E-PL1.

Najważniejsza jest jakość obrazka, fajnie gdyby pstrykał w formacie RAW i dało się na nim uzyskać jakąś sensowną GO (głównie portrety).

dariuszsankowski
10-12-2011, 21:33
Najważniejsza jest jakość obrazka, fajnie gdyby pstrykał w formacie RAW i dało się na nim uzyskać jakąś sensowną GO (głównie portrety).

To chyba jednak nie kompakt tylko coś xxxD + 50mm 1.8 ?

jacek_73
10-12-2011, 21:39
samsung nx 10 lub 100 z kitem :grin:
ewentualnie jakiś 450D, 1000D z kitem - lekko śmigane.

szunaj60
10-12-2011, 22:28
Polecam Canona 40D i 28-135 f 3,5-5,6 super sprawa

szambonur
10-12-2011, 23:31
Tak jak w temacie, co najlepiej kupić w tej kwocie? Ma być przeznaczony dla kobiety, amatorki jeżeli chodzi o fotografię. Chciałbym jej coś poradzić, ale niestety w ogóle nie siedzę w temacie kompaktów i jedyne małpki, o jakich mam pojęcie to Lumix GF2 i Olympus E-PL1.

Skoro znasz epl-1 to nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz. Jeżeli nie będzie jej przeszkadzał trochę większy rozmiar niż standardowe kompakty to nie zawracaj sobie głowy dylematami, nic lepszego w takiej kwocie nie kupisz. Trzy miesiące temu kupiłem tego Pena i jestem super zadowolony z obiektywem kitowym kosztował 850 zł. Z tego co się orientuje w tej chwili ceny chyba poszły w górę, ale może uda się coś upolować i na jakieś dodatkowe szkiełko wystarczy funduszy...

Ernestoo
11-12-2011, 12:44
Polecam Canona 50d z jakimś dobrym szkłem, choć wyjdzie trochę więcej niż 1300zł

goran
11-12-2011, 13:22
Polecam Canona 50d z jakimś dobrym szkłem, choć wyjdzie trochę więcej niż 1300zł

nabijasz sobie posty ? po co takie bezsensowne rady skoro autor wątku ściśle określił parametry sprzętu - głównie cenę.

panmateusz: Nie napisałeś czy nowy więc polecę również NEX3. Mały, matryca apsc, dobra jakość obrazka i w zależności od szkła możesz mieć bardzo małą GO, jeżeli ostrzenie manualne nie straszne to podepniesz do niego w zasadzie wszystko. Sporo o nim w sieci wiec poczytaj sobie ...

igor58
11-12-2011, 15:54
to nie autor ma podpinac, tylko jego kobieta
o ile wiem, kobiety wolą małe aparaty, by mogły je nosić w torebce i focą gł. na automacie, zatem doradzam raczej kompakt

jacek_73
11-12-2011, 16:03
...o ile wiem, kobiety wolą małe aparaty...

A druga połowa twierdzi, że lubi jak jest za co potrzymać :mrgreen: Druh byłby dobry, za resztę można kupić lampę :twisted:

igor58
11-12-2011, 16:27
zgoda,
jedne panie wolą małe, inne - duże (aparaty, rzecz jasna...

panmateusz
12-12-2011, 08:23
Kobieta nie moja, aczkolwiek należąca do grona tych, co lubią trochę większe. Na pewno 40D/50D odpada, są za duże, ciężkie i drogie. Myślałem, żeby ja namówić na 1000D/1100D z kitem i 50mm f/1.8, aczkolwiek cenowo chyba nie da rady się wyrobić.

Sprzęt powinien być nowy, dlatego budżet dosyć mocno zawęża możliwości. Aktualnie działam mobilnie, ale jak będę miał dostęp do komputera, to przejrzę Wasze propozycje. Przyznam się, że o powyższych aparatach nie słyszałem, a to pewnie też bezlusterkowce z wymienną optyką :)

Sent from my BlackBerry 9300 using Tapatalk

igor58
12-12-2011, 10:07
C 1100 z kitem to suma ok. 1600 zl. (3 stówy ponad założony budżet)

waldekgdynia
12-12-2011, 10:33
Proponuje pomyśleć o Samsungu NX5 - to w tej chwili najtańszy aparat z matrycą APS-C.

panmateusz
12-12-2011, 13:48
A tak poza propozycjami - nie ma w stajni Canona nic poza G11 (który nas nie interesuje) w tym przedziale cenowym?

Co do wypowiedzi waldekgdynia - posiadasz może wspomnianego Samsunga NX5? Na papierze wygląda bardzo ciekawie. Niestety nie udało mi się znaleźć za dużo opinii użytkowników.

No i szambonur - posiadasz może do E-PL1 jakiś inny obiektyw, niż kitowy? Jak patrzyłem na ceny innych szkieł do tego maleństwa, to szczęka opada. Niestety szkła manualne odpadają, dziewczyna nie będzie się z tym męczyć i musi być AF.

Chyba czeka mnie wycieczka do sklepu i zapoznanie się z tymi nowościami. Znacie może w Warszawie jakiś dobry salon, gdzie mają sporo modeli i można przy okazji je przetestować? Parę dni temu byłem w Fotojokerze, ale mieli tylko Sony, Nikona i Canona.

stintrepid
12-12-2011, 13:56
Kobieta nie moja, aczkolwiek należąca do grona tych, co lubią trochę większe. Na pewno 40D/50D odpada, są za duże, ciężkie i drogie. Myślałem, żeby ja namówić na 1000D/1100D z kitem i 50mm f/1.8, aczkolwiek cenowo chyba nie da rady się wyrobić.

Sprzęt powinien być nowy, dlatego budżet dosyć mocno zawęża możliwości. Aktualnie działam mobilnie, ale jak będę miał dostęp do komputera, to przejrzę Wasze propozycje. Przyznam się, że o powyższych aparatach nie słyszałem, a to pewnie też bezlusterkowce z wymienną optyką :)

Sent from my BlackBerry 9300 using Tapatalk

Moim zdaniem najsensowniej było by kupić używane 1000D + 50 1.8 znaleziony w dobrym stanie ma on ta zaletę nad nowym 1100D ze ma system czyszczenia matrycy jeśli nie lusro to jakiś z seri G ja mam G9 i zona bardzo chętnie używa w RAW tez fotki robi wiec można obrabiać na kompie.

szambonur
12-12-2011, 15:37
No i szambonur - posiadasz może do E-PL1 jakiś inny obiektyw, niż kitowy? Jak patrzyłem na ceny innych szkieł do tego maleństwa, to szczęka opada. Niestety szkła manualne odpadają, dziewczyna nie będzie się z tym męczyć i musi być AF.

nie posiadam i na chwilę obecną nie planuje żadnych dodatkowych zakupów, przecież w kompaktach też nie wymienisz obiektywu a w tym przypadku drogę masz zawsze otwartą. Pisałeś o uzyskaniu w miarę sensownej głębi, więc dlatego taka propozycja, ewentualnie nexy, ale one chyba są trochę większe niż epl-1

14-42 jaki dają z Penem jest bardzo przyzwoity, nie ma potrzeby nic dokupywać...

panmateusz
20-12-2011, 15:13
Ostatecznie wybór padł na Panasonica Lumix G2. Dzięki za Wasze opinie i wskazówki, zaoszczędziło nam to wiele czasu na poszukiwaniach oraz wizytach w salonach :)

luczi
20-08-2012, 09:09
ja kupiłam Canona SX130 (http://www.megamarket.com.pl/aparaty-cyfrowe.CANON?start=20&sort=&order=&cena_od=1) i jestem zadowolona

becekpl
21-08-2012, 16:03
dzisiaj odebrałem nikona p310 mojej dziewczyny i jestem pod wrażeniem możliwościami tej kruszyny
i tylko 927 zeta

Lucky Luck
08-09-2012, 20:50
W takiej cenie jak tutaj napisałeś to mógłbym Ci polecić Aparat canona, model PowerShot SX40 (http://www.nokaut.pl/aparaty-cyfrowe/aparat-canon-powershot-sx40.html). Zoom 35x, matryca: 12.8 MP i ogólnie fajnie się nim robi foty. Pozdrawiam.

Taaaak .... zoomem 35x z pewnością można robić fajne foty, tylko na którym końcu

będą ona fajne , na najkrótszym czy najdłuższym ? Bo na obu na raz nie jest to chyba możliwe :)

.

cobalt
09-09-2012, 08:10
Nowy można próbować C 1100D z kitem. Może zabraknie 100 zł, ale to już lustrzanka.

jac+
11-09-2012, 17:37
Moim zdaniem podanie tylko parametru ceny to za mało na rzeczową poradę. Najpierw weź swoją kobietę do jakiegoś porządnego sklepu i daj jej się pobawić: a) kompaktem, b) kompaktem z wymienna optyką, c) niedużą lustrzanką. Pozycje b i c tylko i wyłącznie z kitowcem ( na początek lub nawet na dłużej - wystarczy). Dopiero po deklaracji ze strony przyszłej użytkowniczki będziesz wiedział co jej najbardziej pasuje i łatwiej będzie o trafiony zakup.

cobalt
13-09-2012, 09:09
Przestrzegam przed kompaktem z wymienną optyką. Nie jest tani. Rozszerzenie o dobry obiektyw, czy lampę błyskową kosztowne i funkcjonalność na minus w porównaniu z lustrzanką. Zależy ile zdjęć w ciągu roku będzie robione. Może okazać się, że kompakt to dobry wybór.

Digitalmax
02-10-2012, 12:21
Canon 1100D byłby dobrym wyborem, chociaż tak jak ktos zauważył wcześniej to juz jest lustrzanka (http://www.nokaut.pl/lustrzanki-cyfrowe/). Cena sie zamknie w tych 1300 które podałeś.

boozy
02-10-2012, 14:42
A nikt nie wspomniał o hybrydach Fuji z nie wymiennym teleobiektywem. Może taka namiastka lustrzanki zainteresuje potencjalną użytkowniczkę. Sam kiedyś zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale wybór padł na lustrzankę. Może komuś innemu przypadnie do gustu takie rozwiązanie.

Backfocus
02-10-2012, 18:28
Używane 30d!

Adam71
02-10-2012, 18:38
Za 1300 zł to 1000D + 50 1.8 i kit 18-55 .

mnocon
04-10-2012, 10:43
zalezu od potrzeb, lustrzanka jest ok ale wiem ze nie kazdy chce tak duzy aparat, pare dziewczym u mnie w pracy pytalo mnie o aparat i glownie zalezalo im na tym by byl maly, miescil sie torebce itp lustrzanki prawie zawsze odpadaly.
kupily canon z serii IS i wszystkie sa zadowolone :)
u mnie w domu zona ma jeszcze jakiegos starego sony dsc, najwiecej fotek malemu robi wlasnie nim, bo aparat lezy gdzies na stole i jest pod reka. Gdyby nawet spadl itp to nie bedzie duzej straty.
Lustrzanka zawsze w torbie w szafie schowana i to wysyko - wiadomo jakie pomysly ma roczne dziecko ;) ostatnio zonie komorke w herbacie wykapal.

kololovanka
04-10-2012, 17:12
cóż, trzeba naprawdę lubić fotografię by zdecydować się na lustrzankę, sama nierzadko wyklinam gabaryty mojej... ale z drugiej strony kompaktem nie osiągnę tego co dobrą optyką w lustrze... coś za coś, kurczę.

karlz
05-10-2012, 10:13
Rozważ używane 1000D + C 35/2. Mam taki zestaw i sprawdza się bardzo dobrze do portretów, a przy okazji daje więcej możliwości niż z 50/1,8