PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 550D i górki

MORFu
10-12-2011, 07:47
Witam, chciałbym zakupić Canon'a 550D który w większości będzie używany w wycieczkach górskich, wcześniej używałem wyższych modeli z serii XXD czy XD. Czy w takiej fotografii będzie różnica w obrazku porównując go do 40D czy 50D?
Dodam że chciałbym dość niewielkich rozmiarów aparat.
Jeśli ktoś miał doświadczenia z takim porównaniem to proszę o rady.
Dzięki!

flankerp
10-12-2011, 07:52
Obraz bedzie taki sam. Jedyne co to AF troche gorzej radzi sobie w ciemności w porownaniu to XXD. No i body jest plastikowe, wiec teoretyczniej, bardziej narazone na uszkodzenia co w górach może mieć znaczenie. Na plus waga. Lekkie body napewno sprawdzi sie w 100%. To co na ogół w xxxD jest na minus, w przypadku gór sprawdzi się na plus :D

Natan
10-12-2011, 10:18
Obraz bedzie taki sam. Jedyne co to AF troche gorzej radzi sobie w ciemności w porownaniu to XXD. No i body jest plastikowe, wiec teoretyczniej, bardziej narazone na uszkodzenia co w górach może mieć znaczenie. Na plus waga. Lekkie body napewno sprawdzi sie w 100%. To co na ogół w xxxD jest na minus, w przypadku gór sprawdzi się na plus :D

Cześć.

Wszystko i na temat;)
Podepniesz jeszcze jakąś leciusią stałeczkę i zapomnisz o ciężarze:)
Ja na takie wyprawy odpinam nawet grip z 400D do tego 28/1,8 i 50/1,8 wiem, że na cropie demonami szerokości nie są, ale to musi mi wystarczyć.

Pozdrawiam.

michael_key
10-12-2011, 10:30
Ja mam porównanie 40D i 50D z 500D i obraz taki sam.
Podejrzewam, że to samo będzie z 550D. Duża przewaga przy łażeniu... waga i gabaryty. Za poprzednikami uważam, że to dobry pomysł.

Bolek02
10-12-2011, 10:38
Znacząco gorzej nie będzie, tylko mniej wygodna obsługa - ergonomia znacznie ucierpi.
Jakość obrazka raczej zbliżona do serii xxD.

MacGyver
10-12-2011, 10:41
No i body jest plastikowe, wiec teoretyczniej, bardziej narazone na uszkodzenia co w górach może mieć znaczenie.
Masz racje, teoretycznie :-)

Kilka razy pisałem już o tym na CB: nie słyszałem aby ktoś rozwalił zwykłym puknięciem body xxxD, natomiast przypadki pękania magnezytowych obudów xxD się zdarzały. Jedyne co w tym plastiku jest wadą (rzeczywistą, a nie onanistyczno-estetyczną) to większa podatność na zarysowania.

jacek_73
10-12-2011, 11:22
...to większa podatność na zarysowania.

Sprzęt porysowany, znaczy użytkowany czyli spełniający swoją rolę i dający przez to zadowolenie :grin:

A tak BTW: przeglądając różne górskie zdjęcia na picassach zauważyłem że najfajniejsze robią ludzie aparatami seri xxxD właśnie, co niejako przeczy prawom fizyki 8-)

marfot
10-12-2011, 23:38
Myślę, że matryca w 550D zapewni dużą ilość szczegółów niezbędnych w krajobrazie zwłaszcza górskim. Polecam próbkę możliwości "górskich" takiej matrycy chociaż w oczko wyższym body (ale z mało ambitnym obiektywem ;)):
http://photo.net/photodb/folder?folder_id=1018714
Daje radę..., kolory też niczego sobie.

tezmarek
11-12-2011, 11:55
Myślę, że matryca w 550D zapewni dużą ilość szczegółów niezbędnych w krajobrazie zwłaszcza górskim. Polecam próbkę możliwości "górskich" takiej matrycy chociaż w oczko wyższym body (ale z mało ambitnym obiektywem ;)):
http://photo.net/photodb/folder?folder_id=1018714
Daje radę..., kolory też niczego sobie.

Monidło... ;)

Nosiłem kiedyś na wycieczki 400D z "kitem" - taki zestawik w roli plecakowca sprawdzał się znakomicie (słaba ergonomia w wypadku konieczności szybkiej pracy na wycieczkach nie miała większego znaczenia). 550D gabaryty i masę ma podobne, a obrazek pewnie nie gorszy. Jak ktoś ma FF i dosyć noszenia po bezdrożach torby klamotów to xxxD z kitem IS będzie w sam raz.

krzys41
11-12-2011, 23:37
im wiecej Mpx tym wiecej szczegółów w obrazie , ale jesli obiektyw do kitu to nawet 24Mpx nie pomogą . mam 1000D i 50D jako dla amatora duzych różnic w jakosci nie widać , przy ew. wydruku zdjeć nie odczujesz w jakosci . ale w noszeniu juz tak ,body prawie dwa razy wieksze i cięższe .
po gorach nie chodze ale jesli juz mial bym isc to napewno nie z 50

chyba ze tylko dla fotek a nie na wycieczke

Darx
12-12-2011, 13:51
jako dla amatora duzych różnic w jakosci nie widać, przy ew. wydruku zdjeć nie odczujesz w jakosci

chyba ze tylko dla fotek a nie na wycieczke

Czemu na siłę próbujesz coś z siebie wyciągnąć? Od jakiegoś czasu na forum można przeczytać, że różnic w obrazku z 50D, a 550D nie widać. Jedyne różnice, to ergonomia, ciężar oraz szybkość AFu.

stintrepid
12-12-2011, 14:46

Waga owszem na plus ale brak uszczelnień in minus.

flankerp
12-12-2011, 18:02
No ale nie czarujmy sie, dobrze uszczelnione body to dopiero 1D, nawet 7D nie powala...

krzys41
12-12-2011, 21:03
Czemu na siłę próbujesz coś z siebie wyciągnąć? Od jakiegoś czasu na forum można przeczytać, że różnic w obrazku z 50D, a 550D nie widać. Jedyne różnice, to ergonomia, ciężar oraz szybkość AFu.

jesli to do mnie to nie bardzo rozumiem o co ci chodzi .

Darx
16-12-2011, 00:24
jesli to do mnie to nie bardzo rozumiem o co ci chodzi .
Tak*
Przeczytaj ponownie. Wtedy zbytniego sensu by nie było w cytowaniu Twojej wypowiedzi, nie sądzisz?

Wpierw twierdzisz, że różnicy w obrazku nie ma, a następnie zmieniasz zdanie. Powtórzę po raz kolejny różnic pomiędzy obrazkiem 550D, a 50D nie ma. To jest ta sama matryca. Różnice, które można odczuć to szybszy AF, ergonomia, więcej punktów krzyżowych itd. Jednak obrazek zostaje ten sam.

marfot
16-12-2011, 16:59
... różnic pomiędzy obrazkiem 550D, a 50D nie ma. [B]To jest ta sama matryca.

To niefortunne sformułowanie. 550D posądzany jest raczej o posiadanie matrycy typu 7D choć nie identycznej jak twierdzi Canon.

michael_key
16-12-2011, 21:06
To niefortunne sformułowanie. 550D posądzany jest raczej o posiadanie matrycy typu 7D choć nie identycznej jak twierdzi Canon.
Może przejęzyczenie, ale różnic i tak nie ma.

Kolekcjoner
16-12-2011, 22:28
To jest ta sama matryca.

Nie jest ta sama :cool:.

krzys41
17-12-2011, 19:09
Tak*
Przeczytaj ponownie.

Wpierw twierdzisz, że różnicy w obrazku nie ma, a następnie zmieniasz zdanie.
i ty rownież.
bo jakoś nie moge odnalesc tego gdzie pisalem w tym wątku za są roznice w obrazku 550 i 50 D . tylko o tym ze w górach moze byc kłopot z noszeniem ciazkiego sprzetu .dlatego na dalsze wypady wole zabrac 1000D

widze ze lubisz szukac dziury w całym i to nie tylko u mnie :lol:

MacGyver
14-01-2012, 19:23
A tak BTW: przeglądając różne górskie zdjęcia na picassach zauważyłem że najfajniejsze robią ludzie aparatami seri xxxD właśnie, co niejako przeczy prawom fizyki 8-)
Najciekawsze zdjęcia w górach robiłem poczciwym 300D, potem kupiłem 40D ale zdjęcia zaczęły się robić nieco wtórne. Po przesiadce na 5D odczuwam wyraźny kryzys formy i nie podoba mi się większość moich obecnych zdjęć :-D

KUBAwo
14-01-2012, 19:34
Najciekawsze zdjęcia w górach robiłem poczciwym 300D, potem kupiłem 40D ale zdjęcia zaczęły się robić nieco wtórne. Po przesiadce na 5D odczuwam wyraźny kryzys formy i nie podoba mi się większość moich obecnych zdjęć :-D
Nie martw się tym zbytnio, na bank znajdzie się ktoś kto ma 300D i z chęcią się z Tobą zamieni :)

jacek_73
14-01-2012, 19:43

Czyżby kryzys tożsamości :shock: Niestety przychodzi taka chwila kiedy zaczyna być coraz trudniej (coraz trudniej znaleźć czas, coraz trudniej rano wstać :p).

MAF
14-01-2012, 19:43

Spoko, nie jesteś sam. Mnie najbardziej podobają się te z Minolty 5d, te z A700 i Canona 5D już znaczenie mniej.

mirasb
14-01-2012, 19:47
Witam
Na pewno nikt się nie zamieni. Ten egzemplarz 5D jest wadliwy- pozbawiony magii i plastyki ;) .
p.s.
Minoltę D5D też miło wspominam, to moje pierwsze cyfrowe lusterko

Pozdrawiam
Mirek

MacGyver
14-01-2012, 19:52
Witam
Na pewno nikt się nie zamieni. Ten egzemplarz 5D jest wadliwy- pozbawiony magii i plastyki
Znaczy się duszy, tak ?:mrgreen:

jacek_73
14-01-2012, 19:54

Myślałem, że tylko żelazka były na duszę - a tutaj proszę, cyfrowe aparaty fotograficzne także:mrgreen:

mirasb
14-01-2012, 20:08

Witaj
Duszę to ma na pewno:razz:. Tylko cholera teraz boję się przesiadki na FF, bo jak się okaże , że zdjęcia nie będą chciały być ani trochę lepsze to....:twisted:
Pozdrawiam
Mirek

krzys41
17-01-2012, 22:32
pewnie mało na temat ale chyba znacie,, Jarka Sikore ,, ten to dopiero zaszałał z bezdusznym Canonem :lol:;););)

MORFu
15-02-2012, 21:16
Za wszystkie sugestie i rady serdeczne dzięki!