Zobacz pełną wersję : C 35 1.4 i 135 2.0 + redukcja i filtry na 77mm
Jakie wrazenia z takiej kombinacji? mam kilka fiterków na 77mm (17-40, 24-70, 70-200) i dwa szkła na 72mm, i teraz pytanie: kupowac nowe filterki czy za parę zł redukcje i cieszyc się z tego co mam? jakieś problemy typu winieta, zakladanie osłon ...
kup redukcje np hamy z 77 na 72, sam używam z 58 na 52 i nie zaobserwowałem winiety ale z mocowaniem już np osłony to mogą być problemy ja nie zakładam
Pozdrawiam
kup redukcje np hamy z 77 na 72, sam używam z 58 na 52 i nie zaobserwowałem winiety ale z mocowaniem już np osłony to mogą być problemy ja nie zakładam
Pozdrawiam
wybacz, ale pytałem o te konkretne szkła i rozm filtrów, jak zapewnie wiesz :mrgreen: z każdym szkłem jest inaczej (np. jeśli chodzi o winiete przy pełnym otwarciu)
strideer
07-12-2011, 20:14
Na 35/1,4 z redukcją 77->72 i cienkim polarem B+W nie widziałem winietowania. Na 135/2, ze względu na wąski kąt widzenia, w ogóle nie powinno być problemu.
Na 35/1,4 z redukcją 77->72 i cienkim polarem B+W nie widziałem winietowania. Na 135/2, ze względu na wąski kąt widzenia, w ogóle nie powinno być problemu.
dzięki, tez mam polar slim (a ten niestety jest najdroższy) inne już z grubszymi oprawkami, o 135 mysłałem podobnie, że nie powinno być problemu:p
nawet jeśli będzie działać, to nie jest złym pomysłem mieć więcej niż 1 filtr, bo jego ciągłe przekładanie między szkłami może być upierdliwe
Też używam takiej redukcji (filtry 77mm z 24-105 i 70-200) na 35L i 135L
Kupiłem kiedyś w RaysFoto (jakieś "noname'y" z gustownym napisem JAPAN na obręczy; a może nie kojarzę firmy...) i działają bardzo dobrze - nie winietują, i, co ważne, bardzo stabilnie spisują się w zmiennych warunkach atmosferycznych; nie miałem żadnych problemów na mrozie i w upale...
Andrzej Max
14-12-2011, 11:00
Jeśli masz na myśli bezbarwne filtry - to kup po sztuce na obiektyw i spokój. Do reszty możesz kupić redukcje.
manfred1
02-01-2012, 17:33
Mam pytanie odnośnie MRC 77 ale nie slim czy on powoduje winietowanie na 35 1.4?
Mam pytanie odnośnie MRC 77 ale nie slim czy on powoduje winietowanie na 35 1.4?
Nie sądzę, problem winietowania może się pojawić na szkłach UWA, a 35 mm nie daje specjalnie szerokiego kąta widzenia.
jeżeli pytasz o B+W, to ja na 35L używam B+W Clear (rozmiarowo jest chyba identyczny ze zwykłym UV MRC) i nie widzę problemu. Ale to 72mm.
Natomiast UV MRC 77mm (nie slim) na 24-105, na szerokim końcu potęguje trochę winietowanie, które to szkło "wytwarza" samo z siebie.
manfred1
02-01-2012, 22:18
Oczywiście z pośpiechu pomyliłem się zamiast 72 wpisałem 77. Interesuje mnie filtr który ma wew gwint na dekielek z ząbkami.
dołączam sie do pytania. Mam zooma na 77mm i 35L i fajnie by było obejść to jednym filtrem. Mysle tu o polarze kołowym. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym?
Nie jeśli chodzi o 35L, ale zasada będzie taka sama.
Generalnie największym problemem będzie to, że nie założysz osłony p/s.
strideer
24-01-2012, 16:29
35L z polarem B+W 77mm w wersji slim - bez winietowania.
To trzeb kupić redukcje.
Będzie mocna winieta.Jasne szkło ma winietę i bez filtra.A redukcja plus filtr...
Musi boleć.Drogi sprzęt jest dla tych z wymaganiami jakościowymi.Do fraka można włożyć tenisówki ,ale dziwne to by było IMHO.
Jasne b.drogie szkło z protezą redukcji i pozbawione osłony przeciwświetlnej to to samo.
Proponuję poza tym sprawdzić pracę tego szkła z polarem danego typu pod względem zgodności kątów.Najlepiej na pogodnym niebie.
24mm i polar? Nie bardzo.Chyba że zaakceptujesz efekt.