PDA

Zobacz pełną wersję : Czy tak ma byc z lampą?

arekhit
06-12-2011, 13:57
Przeczytalem prawie wszystkie tematy z dzialu lampy blyskowe, ale mam pewne watpliwosci i zwracam sie z tym do was o pomoc.

Aparat Canon 60d , lampa 580exII ,
aparat ustawiony na M lampa na 0 skierowana w sufit biały
lampa wyswietla ettl, skierowana w sufit zoomu nie pokazuje, wszystkie funkcje lampy na zero w aparacie mam zmienione w c.fn I ekspozycja tryb av - czas synchr blysku na pozycje 1 czyli 1/250-1/60 sek autom.
1. czy tak ma byc, czy to w manualu cos daje?

ustawienia lampy zewnetrznej w menu aparatu
tryb blysku ettlII
tryb synchr z 1 sazł
sekwencja feb 0
kor eksp 0
pomiar ettl wielosegmentowy
zoom auto

2. Czy poprawnie czy cos zmienic?

jedno zdjecie 1/200 4.5 iso 800 drabinka mi pokazuje -1 , drugie, takie same ustawienia, tylko czas 100 i drabinka pokazuje na 0 czyli poprawnie

3. Czy powinienem wogole zwracac uwage na drabinke
4. Czy lampa nie powinna doswietlic sama ciemniejszego zdjecia aby wyszlo tak jak to jasniejsze?
link do zdjec, zmienilem tylko na mniejsze jpg:
www.hit.org.pl/580ex2.rar
Dziękuję

kaqkaba
06-12-2011, 16:57
1. Na manualu nic
2. Zależy co chcesz osiągnąć. Zdjęcie będzie.
3. Zwracać tak. Pokazuje o ile ustawienia Manual różnią się od wskazań światłomierza. Reszta światła pójdzie z lampy.

arekhit
06-12-2011, 17:39
1. Reszta światła pójdzie z lampy.

no wlasnie ale jak widac drugie zdjecie nie jest tak dosiwetlone jak pierwsze, dlaczego, czy tak ma byc?

ksx
06-12-2011, 18:42
no wlasnie ale jak widac drugie zdjecie nie jest tak dosiwetlone jak pierwsze, dlaczego, czy tak ma byc?
Tak ma być. W jednym zdjęciu miałeś -1 na drabince, a lampa w ttlu błysnęła mocniej. W drugim masz większy udział zastanego, lampa zmniejszyła moc błysku i nie doświetliła aż tak...
Ttl nie jest manualem, mimo że aparat w manual ustawiony.

arekhit
06-12-2011, 22:22
ale czy dwa zdjecia powinny wygladac tak samo ? jesli miala doswietlic lampa to gdzie drabinka pokazywala ze za malo to czemu jest ciemniejsze? Wlasnie tego nie rozumiem.

kaqkaba
07-12-2011, 14:13
W pierwszym przypadku miałeś ekspozycję na -1EV do światłomierza. Lampa dodała na niewielkiej części mocy brakujące 1 EV. Ekspozycja wyszła na "0"

W drugim wypadku miałeś ekspozycję na zero do wskazań światłomierza, lampa błysneła więc z minimalną mocą i efekt jest taki że ekspozycja jest minimalnie na + do światłomierza a zdjęcie jaśniejsze.

arekhit
07-12-2011, 14:18
rozumiem, czyli zeby zdjecia z lampa byly do przyjecia to jak rozumiem albo starac sie ustawic poprawnie aby drabinka wychodzila jak najblizej 0 wtedy lampy nie trzeba podciagac, albo jak mam na drabince za ciemno to podnosic moc blysku lampy tak?

Bangi
07-12-2011, 16:04
rozumiem, czyli zeby zdjecia z lampa byly do przyjecia to jak rozumiem albo starac sie ustawic poprawnie aby drabinka wychodzila jak najblizej 0 wtedy lampy nie trzeba podciagac, albo jak mam na drabince za ciemno to podnosic moc blysku lampy tak?

wszystko tak naprawdę zależy od tego jaki efekt chcesz uzsykać, a IMHO najlepiej o ile jest oczywiście czas zrobić fotki próbne,
na marginesie nie chwaląc się ;) był u mnie wczoraj mikołaj i ksiązkę Siła fleszy - polecam! Po pobierznym przejrzeniu (nie był wiecej czasu jak na razie :( stwierdzam, że bardzo ciekawa lektura.

kaqkaba
07-12-2011, 17:42

Zależy co chcesz osiągnąć.
Przy drabince na zero lampy w ogóle nie potrzeba dla prawidłowej ekspozycji.
I powtarzam to co było napisane wyżej jeżeli na aparacie masz ustawione M i sam ustawiłeś czas i przysłonę a lampa pracuje w E-TTL to lampa sama dobiera sobie siłę błysku.

Poczytaj wątek o zasadach działania TTL-a i działalniu lampy w różnych trybach fotografowania (P, Av, T, M). Powinno sie nieco rozjaśnić.
(oba wątki są przyklejone w odpowiednim dziale.

arekhit
07-12-2011, 21:11
Rozumiem, dziekuje wszystkim za pomoc

ksx
08-12-2011, 18:23

Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. Zakładamy że zastane światło masz zza okna, czyli boczne. Wypełniasz lampą odbitą od sufitu. Jak zrobisz korektę ekspozycji (zastanego) -1EV, to lampa nie pójdzie za okno skorygować braki w oświetleniu głównym. Ona nadal wali w sufit i coś rozjaśnia. Niekoniecznie to co dostałoby światłem głównym. Tylko teraz wali mocniej. Może dojść do sytuacji, kiedy to światło zza okna stanie się wypełniającym, a błysk głównym. A zdjęcia będą się różnić...