Zobacz pełną wersję : Szerokie, Najlepiej Jasne do 5D
Cześć,
od dłuższego czasu nurtuje mnie problem zakupu szerokiego szkiełka do 5D.
Górna granica finansowa 2000zł
Myślałem nad:
28 1.8 - Ale tu do f/2.8 bardzo cieżko mówic o używalności szkła ;P
50 1.4 - Sigma/Canon - Sigma wydaje się całkiem wporządku, ale boli troche cenowo.. za to canon jest awaryjnym szkłem.
i chyba ostatnia opcja
tami 28-75 f/2.8 - szkło podobno fajne, ale boje się jak będzie wyglądać pod względem konstrukcji, bo nie chce mieć szkła na jeden sezon.
Pomożecie?
17-40/4
Miałem pożyczone od znajomego, zacne szkło ale w pomieszczeniach już nie dar rady z tym bez lampy. Chociaż de facto potrzebuje obiektywu do fotoreportarzu, więc rozważe obiektyw ponownie.
szambonur
04-12-2011, 17:12
W sąsiednim wątku wspominałem Sigmę 20mm f/1.8 więc siłą rozpędu tutaj też polecam... :)
Od kiedy 50mm to szeroko?
canon 17-40L, sigma 20/1.8 (zależy jaki egzemplarz), Canon 28/1.8 (Spokojnie od 2.2 używalny od 1.8 w centrum tragedii nie ma), Canon 35/2 używalny od pełnej, brak USM.
Zapewne załozycielowi wątku chodzi o to żeby było jasno więc C50/1,4 jak najbardziej daje radę - mam i używam bez lampy, jest OK :)
Cześć.
Ja z wymienionych mogę Ci polecić 28/1,8. W centrum kadru od 2,0 jest naprawdę dobrze, gorzej na rogach, ale to nie skreśla tego szkła ponieważ jest naprawdę dobre no i ma USM.
Używam do reportażu ślubnego i do street.
Jak chcesz rawki z tego szkła daj znać na priv.
Pozdrawiam.
Od kiedy 50mm to szeroko?
canon 17-40L, sigma 20/1.8 (zależy jaki egzemplarz), Canon 28/1.8 (Spokojnie od 2.2 używalny od 1.8 w centrum tragedii nie ma), Canon 35/2 używalny od pełnej, brak USM.
Dla mnie w chwili obecnej cokolwiek poniżej 70mm to szeroko, bo po zmianie na 5d mam tylko s70-200 2.8 i puszke :D
Zupełnie nie rozumiem powodu dla którego skreślasz 28/1.8...
Cześć,
od dłuższego czasu nurtuje mnie problem zakupu szerokiego szkiełka do 5D.
Górna granica finansowa 2000zł
Myślałem nad:
28 1.8 - Ale tu do f/2.8 bardzo cieżko mówic o używalności szkła ;P
50 1.4 - Sigma/Canon - Sigma wydaje się całkiem wporządku, ale boli troche cenowo.. za to canon jest awaryjnym szkłem.
i chyba ostatnia opcja
tami 28-75 f/2.8 - szkło podobno fajne, ale boje się jak będzie wyglądać pod względem konstrukcji, bo nie chce mieć szkła na jeden sezon.
Pomożecie?
Miałem wszystkie wymienione szkła jeśli chodzi o ten zakres do tego 24-70 i najdłużej w używaniu ostała mi się 28 1.8 (W pełni używana na 1.8) Pozostałe były po prostu dobre ale nie dawały mi takiego efektu jaki potrzebowałem czyli małej głębi przy dość szerokim polu widzenia.Za nią przeważała również waga. Teraz udało mi się kupić szkło o jakim dawno marzyłem czyli 35 1.4 na rzecz którego pozbywam się 28+50 . Brakuje jednak czegoś bardziej szerokiego i oddalonego od 28mm ale tylko do sporadycznych zdjęć i celuję w coś pokroju cenowo-jakościowym samyanga 14mm . Gdyby nie fakt trafienia się dobrel eLki od forumowicza :D ,to został bym przy 28 1.8 i 50 a dokupił drugie 5d :P Zoomy też dają radę ale mimo wszystko czasem czegoś mi brakowało.
Na 28 i 35mm obskoczysz praktycznie cały reportaż bez zdejmowania szkła. W przypadku 20,24 lub 50mm może być czasem za wąsko lub za szeroko i zaczyna się żonglerka w przypadku stałek , na co nie zawsze jest czas ;)
Mega mydlane cokolwiek poza centrum na 1.8 ;P
ps. Jako reportaż, to nie mam na myśli ślubniaka. Sprzętu używam w normalnym fotoreportażu, wydarzenia itp plus bardziej ambitnie, mianowicie fotografia podróżnicza.( Nie biura podróży i widoczki, a bardziej backpacking i prawdziwe oblicze danego kraju).
Bo to sprzęt dla zaawansowanych.Centymetrowa GO jest nie do opanowania dla profesjonalistów wyrosłych na kitach. Ktoś kto nie wie jaki obiektyw jest mu potrzebny zwykle nie wie też czy bardziej lubi robić zdjęcia czy zbierać znaczki pocztowe.
Bo to sprzęt dla zaawansowanych.Centymetrowa GO jest nie do opanowania dla profesjonalistów wyrosłych na kitach. Ktoś kto nie wie jaki obiektyw jest mu potrzebny zwykle nie wie też czy bardziej lubi robić zdjęcia czy zbierać znaczki pocztowe.
Pamiętaj o tym, że nie każdy profesjonalista musi mieć wiedzę zakresem obejmującą występujący na rynku sprzęt fotograficzny. Mój znajomy nie ma nawet pojęcia, że istnieje 1ds, a raczej pełna klatka z super szybką migawką. To, że ktoś nie ma pojęcia o czymś, to nie znaczy że nie wolno mu robić zdjęć. Kolega grzecznie prosi o pomoc, a Ty poszukujesz osobistych wycieczek.
Cyrjak, czy to to musi mieć autofokus? Może 14/2.8 , to już jest naprawdę szeroko, a do tego poszukasz 50/1.4 w cenie 900-1100?
5D ma na tyle duży, czytelny obraz w wizjerze, że na pewno dasz radę utrafić z ostrością. Moja luba trafia na 600D z podpiętą 14mm więc i Ty problemu mieć nie powinieneś ;)
Mam 5D, mam 35/1.4 i mam dużo radości a jak chcę bardzo szeroko to mam Zenitara 16 mm
Piotrfoto
05-12-2011, 00:29
Miałem 24.1.4, cudo, ale jeśli chodzi o zakres finansowy kolegi to z czystym sumieniem - 28-80 2.8-4 ostro że można się golić
CyrJak - ale ja się nie onanizuję nad cropami...
michael_key
05-12-2011, 09:19
Zdecydowanie polecam 28mm 1.8
Miałem ostatnio od kolegi egzemplarz i mam zamiar je sobie kupić. Bardzo dobra opcja na FF.
CyrJak - ale ja się nie onanizuję nad cropami...
Zdaję sobie z tego sprawę że to zakrawa na onanizm sprzętowy, ale prosze mi wierzyć że tak nie jest.. patrzę na sample f/1.8 i widze że tylko centrum jest ostre, i to całkiem dobrze ale za to rogi już rozmyte mocno. Zrobiłem sobie strzały moją sigmą 70-200 @200mm f/2.8.. gdzie podobno mydli i zachowuje się o niebo lepiej jak ów 28mm. No chyba że delikwent od którego chce kupić to szkiełko ma wadliwą sztuke ;P
Jeżeli odrzucisz 28/1.8 to do definicji "Szerokie, Najlepiej Jasne do 5D" będą pasować albo manuale, albo znacznie droższe szkła AF (24/1.4, 35/1.4) albo ciemniejsze szkła bez USM/ciemniejsze zoomy z USM.
28/1.8 jest w moim odczuciu jednym z najciekawszych obiektywów w ogóle w stajni Canona - testerzy nim pogardzają ale fotografujący nim - chwalą.
Ale jednak jest różnica między: 200 a 28mm i 1,8 a 2,8, prawda?
Poza tym - nie jest to idealne szkło do krajobrazów. Tutaj chyba jeśli chodzi o rogi lepiej się sprawdzi 17-40. Ale tego z kolei nie otworzysz do 1,8 i nie pobawisz się z małą GO.
michael_key
05-12-2011, 09:43
CyrJak zaczynasz marudzić :)
Są propozycje, ty je odrzucasz... Czyli wiesz co masz kupić i podpuszczasz wątkiem czy co?! Sory, ale tak to odbieram.
O jakim szkle myślałeś???
jedyne godne polecenia szkło z tych wymienionych to - moim zdaniem - 50/1,4
jak nie 28/1.8 to 35/2 między 50 a 70mm nie ma aż takiej kolosalnej różnicy no i 50mm to już wąsko jako szkło "do wszystkiego"
Ale jednak jest różnica między: 200 a 28mm i 1,8 a 2,8, prawda?
Poza tym - nie jest to idealne szkło do krajobrazów. Tutaj chyba jeśli chodzi o rogi lepiej się sprawdzi 17-40. Ale tego z kolei nie otworzysz do 1,8 i nie pobawisz się z małą GO.
Zgadza się, chyba dzięki wam wybór padnie właśnie na 28 mm.
Dziękuje za pomoc :)
dreamstorm
05-12-2011, 14:02
C28 1.8 to świetne szkło. Miałem je i byłem bardzo zadowolony. Podobno nie wszystkie egzemplarze są ostre of 1.8. Mój był zadowalająco ok od 1.8. Na bokach nie było wcale tak źle. Po paru miesiącach użytkowaniu na jednym zdjęciu dopiero zauważyłem, że jakieś mydlate z jednej strony, ale przy normalnym użytkowaniu te wszystkie narzekania są raczej przesadzone. Warto jednak pomacać obiektyw przed kupnem. Uważam, że do reporterki w zbliżonej cenie nic równie dobrego się nie dostanie.(pomijam szkła bez USM)
stintrepid
05-12-2011, 15:14
jedyne godne polecenia szkło z tych wymienionych to - moim zdaniem - 50/1,4
Moim zdaniem 50/1.4 szkło bardzo fajne ale trzeba uważać bo czasem ulega uszkodzeniu z racji konstrukcji focusa, ale wystarczy pracować z osłoną i problem znika. Ostatnio nabyłem 28/1.8 i trudno mi sie przyzwyczaić do centymetrowej GO jednak po 50/1.4 trzeba trochę czasu żeby polubić to szkło jednak w cenie do 2000 uważam ze nic lepszego nie dostaniesz chyba ze wchodzi w grę manual Samyang 35/1.4 ale to już inna szkoła jazdy.
Rozważ jeszcze Sigmę 24/1.8.