Zobacz pełną wersję : canon 7d i zdjęcia z filtrem ir
wojtas29
02-12-2011, 14:19
witam
mam malutki pytanie
czy matryca w 7d pozwoli mi robić zdjęcia z filtrem ir?
chawison
02-12-2011, 18:15
tak pozwoli ...
tak pozwoli ...
Zdobywasz (nie)sławę:mrgreen:
czy matryca w 7d pozwoli mi robić zdjęcia z filtrem ir?
Nie jest to może regułą, ale w przypadku 350D musiałem nieco grzebać w aparacie by w pełni móc wykorzystać filtry typu IR. To było jednak dawno. Teraz efekt podczerwony można uzyskać tanim kosztem:
Zrobić podobny filtr z płyty CD, skorzystać z metody programowej lub ściągnąć odpowiedni do tego plugin.
Z tego, co patrzę po galeriach, to 7D oraz większość luster nie ma jakiś większych problemów z tego typu filtrami. Jednak trzeba zaznaczyć, że nie należy kupować tych najtańszych.
Do zlecenia potrzebowałem strasznie gęstej matrycy, czyli 50D poszło w ruch. Kupiony za zaledwie 120zł filtr podczerwony nie wystarczył. Musiałem wyłożyć nieco ponad 300zł by uzyskać najlepsze, zadowalające efekty. Bogu dzięki. Zleceniodawca, połknął bakcyla i odkupił filtr IR. Tak to by jego los spoczywał na dnie mojej szuflady :)
dziobolek
02-12-2011, 18:58
... Kupiony za zaledwie 120zł filtr podczerwony nie wystarczył. Musiałem wyłożyć nieco ponad 300zł by uzyskać najlepsze, zadowalające efekty...
Możesz zapodać jakieś namiary???
Pozdrówka!
Nie mogę obiecywać bym, cokolwiek w tej chwili podał, a nie chce wpuszczać w maliny. Jak odwiedzę rodziców, to zajrzę do ulubionych i coś wyciągnę.
wojtas29
02-12-2011, 23:54
hmm
na moje nieszczęście, po przeczytaniu że matryca da radę, poleciałem do sklepu i kupiłem najtańszy, zakładając że na początek wystarczy.
Jest to dHD ir720
Niestety przy próbie zrobienia jakiegokolwiek zdjęcia wychodzą czarne kadry.
Czasem coś widać, ale baardzo nie wiele.
po rozjaśnieniu programem straszne zakłócenia.
Nie ostawiałem jeszcze balansu bieli, ale chciałbym na razie zrobić czytelne zdjęcie.
Na pewno robię coś nie tak, nie wiem tylko co
A czy czasem nie robisz zdjec na auto? Znaczy sie uzywajac swiatlomierza aparatu? Nie wiem dokladnie, ale to jak z mocnymi szarymi filtrami bedzie ciemno w taki sposob, trzema recznie ustawiac czasy odpowiednie.
O ile sie nie myle.
hmm
na moje nieszczęście, po przeczytaniu że matryca da radę, poleciałem do sklepu i kupiłem najtańszy, zakładając że na początek wystarczy.
W kwestii najtańszego miałem na myśli sam jego wpływ na zdjęcie. Obraz był mniej ostry i w dodatku zbierał w niektórych miejscach światło. Było to widoczne dopiero przy dłuższych czasach.
Niestety przy próbie zrobienia jakiegokolwiek zdjęcia wychodzą czarne kadry.
Czasem coś widać, ale baardzo nie wiele.
Tak jak podpowiada kolega siudym, spróbuj ustawić w tryb manualny i dobieraj dłuższe czasy. Pamiętaj też o ISO ustawionym na 100 lub 200. Bez funkcji auto iso.
po rozjaśnieniu programem straszne zakłócenia.
Masz ustawione zbyt wysokie iso lub w funkcji auto. Stąd też aparat stara się dobierać jak najlepsze czasy przy zwiększaniu szumu.
Tak jak obiecałem koledze dziobolek jak tylko dotrę do rodzinnego miasta od razu wrzucę kilka zdjęć i podam dokładną nazwę (i być może cenę) filtra.
wojtas29
03-12-2011, 01:36
Iso mam ustawione na 200, zdjecia robilem ze statywu w trybie av. Jutro sprobuje dluzszych czasow, ale nawet przy 6 sekundach otwartej migawki w swietle dziennym ledwo rozpoznawalem cokolwiek.
To chyba juz wiadomo dlaczego tak jest.
Widocznie mocno niedoswietlony nawet 6s obraz probujesz rozjasnic extremalnie. Potestuj z czasami dluzszymi 30sec~ Widocznie 6s to zdecydowanie za malo.
easyrider
03-12-2011, 08:03
Generalnie to do zdjęć w podczerwieni nadają się Nikony a nie Canony...
Kiedyś się tym tematem bawiłem - podczas gdy Nikonem można było robić zdjęcia z ręki,
to z tym samym filtrem Canon wymagał naświetlania kilka minut, i to na wysokim iso !!!
Kompakt Canona s3is robił niezłe fotki - czas naświetlania wystarczał na poziomie kilku sekund...
wojtas29
03-12-2011, 12:29
Generalnie to do zdjęć w podczerwieni nadają się Nikony a nie Canony...
Kiedyś się tym tematem bawiłem - podczas gdy Nikonem można było robić zdjęcia z ręki,
to z tym samym filtrem Canon wymagał naświetlania kilka minut, i to na wysokim iso !!!
Kompakt Canona s3is robił niezłe fotki - czas naświetlania wystarczał na poziomie kilku sekund...
nie jestem pewny, ale doczytałem się gdzieś, że im nowszy aparat, im bardziej zaawansowany, tym gorszy będzie do zdjęć ir.
starsze lustrzanki lepiej radzą sobie niż nowsze, a już wprost idealne są aparaty kompaktowe.
starsze lustrzanki lepiej radzą sobie niż nowsze, a już wprost idealne są aparaty kompaktowe.
Chociaż najlepsza jest Camera Obscura...
easyrider
05-12-2011, 17:18
Uzupełniając moją poprzednią wypowiedź...
Nie pamiętam jaki aparat porównywałem z Nikonem - czy to był 40D czy może 50D,
dlatego wystawiłem za okno obecnie używany 7D i zrobiłem jeszcze jedną próbę.
Niestety nic się u Canona nie zmieniło - 30 sekund naświetlania przy maksymalnym iso jakim aparat dysponuje i obiektyw na pełnej dziurze (4) nie dały jeszcze zadowalającego efektu... ciemne, mało kontrastowe zdjęcie wyszło :(
Dla odmiany w kompakcie S3IS całkiem poprawnie naświetlona fotka wyszła - przy iso 400 i przysłonie 3,7 wystarczyło 15 sekund naświetlania...
Fakt że dzień był raczej pochmurny - ale prosty rachunek pokazuje że w tym przypadku lustrzanka Canona ma czułość o jakieś 7-8 działek gorszą od kompaktu ;)