Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5 lat gwarancji na obiektywy TAMRON

Cichy
30-11-2011, 16:29
Witam :) Mam przyjemność poinformować, że z dniem jutrzejszym, czyli 1 grudnia 2011 roku, dystrybutor obiektywów marki TAMRON, firma Foto-Technika wprowadza program 5-cio letniej gwarancji na obiektywy marki Tamron pochodzące z polskiej dystrybucji (posiadające kartę gwarancyjną F.H.Foto-Techniki.)

https://canon-board.info/imgimported/2011/11/5latgwarancji-1.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/sklep/5latgwarancji.jpg)

Warunkiem uzyskania 5-letniej gwarancji na zakupione obiektywy jest
spełnienie przez użytkownika wszystkich poniższych warunków:

- Wypełnienie formularza rejestracyjnego na stronie
http://www.tamron.pl/?/gwarancja/form

- Niezbędne dokumenty: dowód zakupu (paragon fiskalny, faktura Vat), karta gwarancyjna Foto-Techniki (uzupełniona we wszystkich polach) oraz wydrukowany certyfikat który zostanie wygenerowany po zarejestrowaniu się;

- Przedłużenie gwarancji jest BEZPŁATNE i obejmuje obiektywy
zakupione nie wcześniej niż dnia 1 grudnia 2011 roku;

- Przedłużeniu gwarancji podlegają obiektywy marki Tamron
zarejestrowane w terminie do 60 dni od daty zakupu;

- Kalibracja systemu AF przeprowadzona jest bezpłatnie w ramach
udzielonej gwarancji, tylko z zarejestrowanym (w formularzu) aparatem;

- Programem 5-cio letniej gwarancji objęte są obiektywy Tamron
pochodzące tylko z polskiej dystrybucji i posiadające kartę gwarancyjną
F.H. Foto-Technika;

Okres 5-cio letniej gwarancji liczony jest od daty zakupu obiektywu;

Warunki wydłużonej gwarancji są jednakowe jak w przypadku
gwarancji podstawowej

Oczywiście obiektywy z tzw. gwarancją europejską, kupione spoza dystrybucji polskiej będą oczywiście naprawiane w polskim serwisie (tylko przez 1 rok),
jeśli w gwarancji jest wymieniony polski serwis i jeśli jest oryginalny dowód zakupu .

Reasumując - jeśli od jutra kupicie Tamrona z polskiej dystrybucji, macie gwarancję na 5 lat, jeśli kupicie z inną gwarancją (np. gwarancją "sklepową", gwarancją europejską itp.) bezpośrednio w polskim serwisie będzie można naprawić obiektyw tylko przez 1 rok.

MC_
30-11-2011, 16:31
Świetna wiadomość.

tombas
30-11-2011, 16:40
Świetna wiadomość.

nie dla tych co zmieniają body częsciej niż raz na pięć lat (kalibracja) :mrgreen:

MC_
30-11-2011, 16:41
No tak, zawsze powód do narzekania się znajdzie.

tombas
30-11-2011, 16:44
No tak, zawsze powód do narzekania się znajdzie.
a czy to moja wina że jedna ręką dają a drugą zabierają...

Cichy
30-11-2011, 16:48
Rozszerzenie gwarancji przecież nie jest obowiązkowe, zawsze można pozostać przy standardowej, 2 letniej.

Kolaj
30-11-2011, 16:49
a czy to moja wina że jedna ręką dają a drugą zabierają...
Co zabierają?

Cichy
30-11-2011, 16:50
No koledze zabierają widocznie coś :)

tombas
30-11-2011, 16:53
Co zabierają?

no dobra, może nie zabierają (w dosłownym znaczeniu) ale nie dają tak do końca

Kolaj
30-11-2011, 16:55
no dobra, może nie zabierają (w dosłownym znaczeniu) ale nie dają tak do końcaTo jak powinno być, żeby było "do końca"?

tombas
30-11-2011, 16:59
To jak powinno być, żeby było "do końca"?
róbcie sobe żarty:twisted:, czy tylko ja uważam że jak juz ma byc możliwośc kalibracji przez 5 lat to powinna byc możliwa z kazdym innym body które zakupie w tym czasie a nie tylko z zarejestrowanym w formularzu zaraz po zakupie szkła? jesli jestem jedyny to sie poddaję:mrgreen:

Cichy
30-11-2011, 17:36
Jak już napisałem jest wybór - albo pozostać przy 2 letniej gwarancji i kalibrować do woli, jeśli komuś to oczywiście do szczęścia potrzebne, albo rozszerzyć do 5 i mieć możliwość bezpłatnej kalibracji tylko z 1 body.

Bolek02
30-11-2011, 18:53
Raczej mało kto trzyma jedno body przez 5 lat, to będzie problem :(
Poza tym spora rzesza używa szkła w tym samym okresie z kilkoma różnymi puchami - co wtedy ?

Cichy
30-11-2011, 19:28
Poza tym spora rzesza używa szkła w tym samym okresie z kikoma różnymi puchami - co wtedy ?

Mam 4 elki i 3 puszki, i co teraz ? Bezsensowny tok myślenia.

tombas
30-11-2011, 20:09
Mam 4 elki i 3 puszki
ciekawe ile tamronów :mrgreen:

Sunders
30-11-2011, 20:19
ciekawe ile tamronów :mrgreen:

To chyba oczywiste - pełny magazyn :mrgreen:

Cichy
30-11-2011, 21:19
Moim prywatnym zdaniem Tamron dał trochę z dużo. Jeśli ode mnie by to zależało to bym dał gwarancję 4 lata, a na kalibrację bezpłatną max rok. Dlaczego ? Ano, bo być może ożywi się nieco handel używkami.

szuler
30-11-2011, 21:55
gwarancja tradycyjnie tylko do użytku amatorskiego, bo jak zawodowo to już kupuj coś innego
osobiście wolałbym nawet i 3 lata, ale bez wymówek serwisu typu zużycie materiału lub nie odbiega od norm

tezmarek
30-11-2011, 22:11
Czy w wypadku odsprzedaży gwarancja przechodzi na nowego użytkownika?

seti_60d
30-11-2011, 22:49
Raczej mało kto trzyma jedno body przez 5 lat, to będzie problem :(
Poza tym spora rzesza używa szkła w tym samym okresie z kilkoma różnymi puchami - co wtedy ?

Co do kilku różnych puszek to mam te same obawy.

Jednak co do trzymania tego samego body przez 5 lat, to nie wiem - teraz są kryzysy, powodzie, podwyżki, wszystko to powoduje, że chyba dłużej będziemy się z tą starą puszką "obnosili" po mieście.. Ja dla przykładu chciałbym sobie kupić 1D czy 1Ds i powiedzmy za rok, czy dwa, kupiłbym, no ale zrobili 1Dx, i już nie będzie mnie stać, a na stare 1D(s) nie ma co teraz zbierać, skoro jest coś lepszego. No wiem, to takie dziwne myślenie, nie wszyscy tak patrzą na to. Sam zresztą w tym roku kupiłem 5DII wiedząc, że może wkrótce pojawić się Mark III. A dla profesjonalistów, którzy mają kasę na wymianę sprzętu, pewnie zupełnie nie ma to znaczenia.

Andrus
01-12-2011, 23:32
Teraz przydaloby sie tylko, zeby jakis sklep na magazynie znalazl lezaka 17-35 dla mnie ;) albo zeby tamron wypuscil 17-35 II :)

Sunders
02-12-2011, 08:31
To jak powinno być, żeby było "do końca"?

Mysle, ze posulat tombasa, zeby okresowi 5-cio letniej gwarancji towarzyszyl okres 5-letnich uprawnien do bezplatnej kalibracji w serwisie nie jest pozbawiony sensu. Poza mozliwoscia zmiany body przez uzytkownika, moze sie chyba tez zdarzyc ze dotychczas uzywany zestaw sie rozkalibruje :-?

o rly??
02-12-2011, 19:11
Może nie tyle co darmowa kalibracja co możliwość przejścia gwarancji na inną puszkę, przy czym rozkalibrowanie/bf/ff traktowane jako usterka i naprawianie - darmowa kalibracja.
Miłe posunięcie, ale nakłada ograniczenia na rynek wtórny.

michael_key
02-12-2011, 21:32
Teraz przydaloby sie tylko, zeby jakis sklep na magazynie znalazl lezaka 17-35 dla mnie ;) albo zeby tamron wypuscil 17-35 II :)
Jest nas dwóch :lol:
Idą święta więc może coś z nieba spadnie, jakaś dobra nowina :wink:

ewg
02-12-2011, 22:25
- Kalibracja systemu AF przeprowadzona jest bezpłatnie w ramach udzielonej gwarancji, tylko z zarejestrowanym (w formularzu) aparatem;
- Czyż to nie uczciwe przyznanie, że Tamron nie jest w stanie przewidzieć ani zagwarantować, iż jego obiektywy zachowają zgodność z puszkami innej firmy, których jeszcze nie znamy i to z wyprzedzeniem aż 5-letnim!? Przecież to zastrzeżenie oczywiste, zrozumiałe a chyba nawet poparte doświadczeniami... (Sigmy?) - Wkalkulowane ryzyko (choć nikłe) zakupu "zamiennika".

seti_60d
02-12-2011, 23:23
- Czyż to nie uczciwe przyznanie, że Tamron nie jest w stanie przewidzieć ani zagwarantować, iż jego obiektywy zachowają zgodność z puszkami innej firmy, których jeszcze nie znamy i to z wyprzedzeniem aż 5-letnim!? Przecież to zastrzeżenie oczywiste, zrozumiałe a chyba nawet poparte doświadczeniami... (Sigmy?) - Wkalkulowane ryzyko (choć nikłe) zakupu "zamiennika".

Może na to mają jakiś paragraf osobny, żeby się zabezpieczyć?

Choć z drugiej strony niby nikt nie przewidzi, co będzie za 5 lat, aczkolwiek Canon raczej przestrzega rygorów i nowe szkła działają zgodnie ze starymi.

Bolek02
02-12-2011, 23:35
Przez ostatnie trzy lata cztery razy zmieniałem puszki i dlatego sądzę, że pożytek z takiej gwarancji raczej nijaki :(
Przecież wiadomo, że jak kupujemy uniwersalne szklo to po to, aby służyło w różnych kombinacjach. Dla mnie problem w sumie malo istotny ze względu na dużą rotację sprzętu.

szambonur
02-12-2011, 23:42
mnie się wydaję że chyba za bardzo dramatyzujecie z tą kalibracją, przecież w obiektywie może zepsuć się wiele innych elementów i nikt wam nie każe wysyłać puszki jeżeli ujawni się wada w stabilizacji, albo w mechanizmie AF, lub cokolwiek innego. Przecież mikro regulację można chyba samemu w niektórych modelach aparatów przeprowadzać...

piezak
03-12-2011, 18:03
Mnie też,jako świeżo upieczony właściciel 70-300 ciesze się że mam tak długą gwarancje. Mam w body mikro regulacje i powinna starczyć.
Tamrony nie cieszą się opinią niesamowicie wytrzymałych mechanicznie a taka gwarancja daje szanse na to że obiektyw posłuży przynajmniej 5 lat.

Pozdrawiam