Zobacz pełną wersję : 5 lat gwarancji na obiektywy TAMRON
Witam :) Mam przyjemność poinformować, że z dniem jutrzejszym, czyli 1 grudnia 2011 roku, dystrybutor obiektywów marki TAMRON, firma Foto-Technika wprowadza program 5-cio letniej gwarancji na obiektywy marki Tamron pochodzące z polskiej dystrybucji (posiadające kartę gwarancyjną F.H.Foto-Techniki.)
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/5latgwarancji-1.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/sklep/5latgwarancji.jpg)
Warunkiem uzyskania 5-letniej gwarancji na zakupione obiektywy jest
spełnienie przez użytkownika wszystkich poniższych warunków:
- Wypełnienie formularza rejestracyjnego na stronie
http://www.tamron.pl/?/gwarancja/form
- Niezbędne dokumenty: dowód zakupu (paragon fiskalny, faktura Vat), karta gwarancyjna Foto-Techniki (uzupełniona we wszystkich polach) oraz wydrukowany certyfikat który zostanie wygenerowany po zarejestrowaniu się;
- Przedłużenie gwarancji jest BEZPŁATNE i obejmuje obiektywy
zakupione nie wcześniej niż dnia 1 grudnia 2011 roku;
- Przedłużeniu gwarancji podlegają obiektywy marki Tamron
zarejestrowane w terminie do 60 dni od daty zakupu;
- Kalibracja systemu AF przeprowadzona jest bezpłatnie w ramach
udzielonej gwarancji, tylko z zarejestrowanym (w formularzu) aparatem;
- Programem 5-cio letniej gwarancji objęte są obiektywy Tamron
pochodzące tylko z polskiej dystrybucji i posiadające kartę gwarancyjną
F.H. Foto-Technika;
Okres 5-cio letniej gwarancji liczony jest od daty zakupu obiektywu;
Warunki wydłużonej gwarancji są jednakowe jak w przypadku
gwarancji podstawowej
Oczywiście obiektywy z tzw. gwarancją europejską, kupione spoza dystrybucji polskiej będą oczywiście naprawiane w polskim serwisie (tylko przez 1 rok),
jeśli w gwarancji jest wymieniony polski serwis i jeśli jest oryginalny dowód zakupu .
Reasumując - jeśli od jutra kupicie Tamrona z polskiej dystrybucji, macie gwarancję na 5 lat, jeśli kupicie z inną gwarancją (np. gwarancją "sklepową", gwarancją europejską itp.) bezpośrednio w polskim serwisie będzie można naprawić obiektyw tylko przez 1 rok.
Świetna wiadomość.
nie dla tych co zmieniają body częsciej niż raz na pięć lat (kalibracja) :mrgreen:
No tak, zawsze powód do narzekania się znajdzie.
No tak, zawsze powód do narzekania się znajdzie.
a czy to moja wina że jedna ręką dają a drugą zabierają...
Rozszerzenie gwarancji przecież nie jest obowiązkowe, zawsze można pozostać przy standardowej, 2 letniej.
a czy to moja wina że jedna ręką dają a drugą zabierają...
Co zabierają?
No koledze zabierają widocznie coś :)
Co zabierają?
no dobra, może nie zabierają (w dosłownym znaczeniu) ale nie dają tak do końca
no dobra, może nie zabierają (w dosłownym znaczeniu) ale nie dają tak do końcaTo jak powinno być, żeby było "do końca"?
To jak powinno być, żeby było "do końca"?
róbcie sobe żarty:twisted:, czy tylko ja uważam że jak juz ma byc możliwośc kalibracji przez 5 lat to powinna byc możliwa z kazdym innym body które zakupie w tym czasie a nie tylko z zarejestrowanym w formularzu zaraz po zakupie szkła? jesli jestem jedyny to sie poddaję:mrgreen:
Jak już napisałem jest wybór - albo pozostać przy 2 letniej gwarancji i kalibrować do woli, jeśli komuś to oczywiście do szczęścia potrzebne, albo rozszerzyć do 5 i mieć możliwość bezpłatnej kalibracji tylko z 1 body.
Raczej mało kto trzyma jedno body przez 5 lat, to będzie problem :(
Poza tym spora rzesza używa szkła w tym samym okresie z kilkoma różnymi puchami - co wtedy ?
Poza tym spora rzesza używa szkła w tym samym okresie z kikoma różnymi puchami - co wtedy ?
Mam 4 elki i 3 puszki, i co teraz ? Bezsensowny tok myślenia.
Mam 4 elki i 3 puszki
ciekawe ile tamronów :mrgreen:
ciekawe ile tamronów :mrgreen:
To chyba oczywiste - pełny magazyn :mrgreen:
Moim prywatnym zdaniem Tamron dał trochę z dużo. Jeśli ode mnie by to zależało to bym dał gwarancję 4 lata, a na kalibrację bezpłatną max rok. Dlaczego ? Ano, bo być może ożywi się nieco handel używkami.
gwarancja tradycyjnie tylko do użytku amatorskiego, bo jak zawodowo to już kupuj coś innego
osobiście wolałbym nawet i 3 lata, ale bez wymówek serwisu typu zużycie materiału lub nie odbiega od norm
tezmarek
30-11-2011, 22:11
Czy w wypadku odsprzedaży gwarancja przechodzi na nowego użytkownika?
seti_60d
30-11-2011, 22:49
Raczej mało kto trzyma jedno body przez 5 lat, to będzie problem :(
Poza tym spora rzesza używa szkła w tym samym okresie z kilkoma różnymi puchami - co wtedy ?
Co do kilku różnych puszek to mam te same obawy.
Jednak co do trzymania tego samego body przez 5 lat, to nie wiem - teraz są kryzysy, powodzie, podwyżki, wszystko to powoduje, że chyba dłużej będziemy się z tą starą puszką "obnosili" po mieście.. Ja dla przykładu chciałbym sobie kupić 1D czy 1Ds i powiedzmy za rok, czy dwa, kupiłbym, no ale zrobili 1Dx, i już nie będzie mnie stać, a na stare 1D(s) nie ma co teraz zbierać, skoro jest coś lepszego. No wiem, to takie dziwne myślenie, nie wszyscy tak patrzą na to. Sam zresztą w tym roku kupiłem 5DII wiedząc, że może wkrótce pojawić się Mark III. A dla profesjonalistów, którzy mają kasę na wymianę sprzętu, pewnie zupełnie nie ma to znaczenia.
Teraz przydaloby sie tylko, zeby jakis sklep na magazynie znalazl lezaka 17-35 dla mnie ;) albo zeby tamron wypuscil 17-35 II :)
To jak powinno być, żeby było "do końca"?
Mysle, ze posulat tombasa, zeby okresowi 5-cio letniej gwarancji towarzyszyl okres 5-letnich uprawnien do bezplatnej kalibracji w serwisie nie jest pozbawiony sensu. Poza mozliwoscia zmiany body przez uzytkownika, moze sie chyba tez zdarzyc ze dotychczas uzywany zestaw sie rozkalibruje :-?
Może nie tyle co darmowa kalibracja co możliwość przejścia gwarancji na inną puszkę, przy czym rozkalibrowanie/bf/ff traktowane jako usterka i naprawianie - darmowa kalibracja.
Miłe posunięcie, ale nakłada ograniczenia na rynek wtórny.
michael_key
02-12-2011, 21:32
Teraz przydaloby sie tylko, zeby jakis sklep na magazynie znalazl lezaka 17-35 dla mnie ;) albo zeby tamron wypuscil 17-35 II :)
Jest nas dwóch :lol:
Idą święta więc może coś z nieba spadnie, jakaś dobra nowina :wink:
- Kalibracja systemu AF przeprowadzona jest bezpłatnie w ramach udzielonej gwarancji, tylko z zarejestrowanym (w formularzu) aparatem;
- Czyż to nie uczciwe przyznanie, że Tamron nie jest w stanie przewidzieć ani zagwarantować, iż jego obiektywy zachowają zgodność z puszkami innej firmy, których jeszcze nie znamy i to z wyprzedzeniem aż 5-letnim!? Przecież to zastrzeżenie oczywiste, zrozumiałe a chyba nawet poparte doświadczeniami... (Sigmy?) - Wkalkulowane ryzyko (choć nikłe) zakupu "zamiennika".
seti_60d
02-12-2011, 23:23
- Czyż to nie uczciwe przyznanie, że Tamron nie jest w stanie przewidzieć ani zagwarantować, iż jego obiektywy zachowają zgodność z puszkami innej firmy, których jeszcze nie znamy i to z wyprzedzeniem aż 5-letnim!? Przecież to zastrzeżenie oczywiste, zrozumiałe a chyba nawet poparte doświadczeniami... (Sigmy?) - Wkalkulowane ryzyko (choć nikłe) zakupu "zamiennika".
Może na to mają jakiś paragraf osobny, żeby się zabezpieczyć?
Choć z drugiej strony niby nikt nie przewidzi, co będzie za 5 lat, aczkolwiek Canon raczej przestrzega rygorów i nowe szkła działają zgodnie ze starymi.
Przez ostatnie trzy lata cztery razy zmieniałem puszki i dlatego sądzę, że pożytek z takiej gwarancji raczej nijaki :(
Przecież wiadomo, że jak kupujemy uniwersalne szklo to po to, aby służyło w różnych kombinacjach. Dla mnie problem w sumie malo istotny ze względu na dużą rotację sprzętu.
szambonur
02-12-2011, 23:42
mnie się wydaję że chyba za bardzo dramatyzujecie z tą kalibracją, przecież w obiektywie może zepsuć się wiele innych elementów i nikt wam nie każe wysyłać puszki jeżeli ujawni się wada w stabilizacji, albo w mechanizmie AF, lub cokolwiek innego. Przecież mikro regulację można chyba samemu w niektórych modelach aparatów przeprowadzać...
Mnie też,jako świeżo upieczony właściciel 70-300 ciesze się że mam tak długą gwarancje. Mam w body mikro regulacje i powinna starczyć.
Tamrony nie cieszą się opinią niesamowicie wytrzymałych mechanicznie a taka gwarancja daje szanse na to że obiektyw posłuży przynajmniej 5 lat.
Pozdrawiam