Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : uszkodzony obiektyw w SX100 IS

Fajer
30-11-2011, 11:05
Mój 3 letni synek zbuntował sie podczas oglądani zdjęć i mocno uderzył rączka w aparat (PowerShot SX100 IS), który poszybował w dół ku podłodze - niestety z wysuniętym obiektywem.
Obiektyw sie lekko schował i zaciął. Aparat sygnalizuje błąd obiektywu i każe uruchomić go ponownie, co nic nie daje.

Jak rozumiem czeka mnie serwis, pikanterii dodaje fakt, że aparat nie jest mój.
Możecie polecić jakiś sensowny serwis?
Wiecie ile taka przyjemność może kosztować?

Czy mogła uszkodzić sie matryca?

pe.en.de
06-12-2011, 00:05
Mam podobny problem co Fajer, z tym że aparat nie upadł (prawdopodobnie)
a aparat to ixus i7. Może jednak ktoś zna odpowiedź na pytania Fajera:

Aparat sygnalizuje błąd obiektywu i każe uruchomić go ponownie, co nic nie daje.
Możecie polecić jakiś sensowny serwis?
Wiecie ile taka przyjemność może kosztować?

Czy mogła uszkodzić sie matryca?

tantal
06-12-2011, 10:10
Byle gie wystarczy żeby zablokować obiektyw w sx100. Polowałem kiedyś na aukcjach na ten model na tyle długo , żeby spotkać się z wieloma ofertami prawie nowych sx100 które miały ziarnko piasku w prowadnicach, upadły albo nic szczególnego się nie wydarzyło poza właśnie zacięciem obiektywu. Sprowadza się to najczęściej do właśnie zapiaszczenia prowadnic, wypadnięcia z prowadnic bądź uszkodzenia ząbków któregoś z trybików napędzających obiektyw. Jeden z serwisów naprawy reklamujących się na serwisie aukcyjnym życzy sobie 100-200 zł za naprawę. Więcej nie pamiętam, reputacja serwisu nie jest mi znana. Wycena na Żytniej jest gratis, jeśli decydujesz się na naprawę, to przesyłka aparatu w dwie strony jest (chyba) gratis kurierem, trzeba zerknąć na stronę CSI po szczegóły.
Co do matrycy, uszkodzenie jest mało prawdopodobne. Nie jest tak prosto uszkodzić coś wielkości małego paznokcia a taśmy połączeniowe nie pękają już tak łatwo jak kiedyś.

Naprawiacz
06-12-2011, 10:31
Obiektywy w modelach sx100 i następnych są bardzo delikatne. Silne uderzenie od przodu w wysunięty obiektyw w więcej niż połowie przypadków kończy się m.in uszkodzeniem silnika AF, co skutkuje brakiem ostrości nawet w przypadku "naprawy" domorosłego naprawiacza.
W modelach i zoom, i7 zoom obiektyw po uderzeniu zwykle nadaje się do wymiany - metalowe zębatki niszczą uzębienie na pierścieniu napędowym.