PDA

Zobacz pełną wersję : Czy tę poważną wadę można skorygować ??? (T17-50)

centur
29-11-2011, 17:23
Przede wszytstkim witam wszystkich bo to mój pierwszy post choć na forum zaglądam od wielu lat, ale dorzeczy; od dłuższego czasu uzywam Tamrona 17-50 (bez VC) i jakiś czas temu zauważyłem znaczącą wadę polegającą na tym, ze ok 1/3 kadru z prawej strony jest nieostra. Jaśniej: gdybyśmy podzielili kadr na 3 równe części pionowymi liniami, to ta prawa część jest perfidnie rozmyta, tak to wygląda:

http://img585.imageshack.us/img585/5917/testtr.jpg
(1/200s, f:2.8, ogniskowa ok 30mm)

Robiłem naprawdę wiele prób, oczywiście im bardziej przymykam dziurę i im dalej jest fotografowany obiekt tym problem maleje ale nie znika. Nawet jak fotografuję 3 osoby stojące obok siebie to ta po prawej zawsze jest mniej ostra. Pożyczyłem nawet od kumpla 17-50 z VC i tam jest jak nalezy a u mnie kicha :-(
Pisałem do Fototechiki (dystrybutora Tamrona na Polskę) czy mozna tę wadę naprawić to nawet nie odpisali stąd więc zwracam się do Was. Czy ta wada jest w ogóle do skorygowania i czy mozę to wykonać ktoś inny poza Tamronem, np. chłopaki na Żytniej??? Jestem nawet skłonny podesłać mojego staruszka 20d razem z tym Tamronikiem do kalibracji. Z drugiej strony nie chce go sprzedawać i innego fotografa wpakować w g****. Jakieś rady ???? Pozdr ......

niektóre moje wypociny:
http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-28268-0-0-0-0.php

zuber
29-11-2011, 19:14
Jak dla mnie to szkoda kasy na kalibracje. Wydasz ok. 400PLN a i tak nie bedziesz zadowolony.

jacek_73
29-11-2011, 19:23
Miałem to samo z sigmą, tylko lewą część kadru i im bliżej tym lepiej - wymienili mi cały obiektyw, czyli chyba się nie opłaca robić:sad:

centur
29-11-2011, 19:29
czyli pozostaje mi sprzedać go za bezcen niewybrednemu pstrykaczowi lub używac dalej będą świadomym jego wady ...:-(

jacek_73
29-11-2011, 19:47
czyli pozostaje mi sprzedać go za bezcen niewybrednemu pstrykaczowi lub używac dalej będą świadomym jego wady ...:-(

Wyślij do serwisu niech sprawdzą i ocenią.

centur
29-11-2011, 20:22
Wyślij do serwisu niech sprawdzą i ocenią.

ale gdzie, na żytnią ?

jacek_73
29-11-2011, 20:25
Nie, do foto-techniki bo to oni się zajmują tamronami.

http://www.foto-technika.pl/

welury
29-11-2011, 21:41
Z opisu wady, wygląda na źle wycentrowane soczewki. Nie są prostopadłe do osi optycznej.

centur
29-11-2011, 22:03
tez odniosłem takie wrażenie, pytanie czy to jest wada naprawialna i w jakiej cenie, bo jesli w cenie kilkudziesięciu procent sprawnej używki to chyba nie warto grzebać, tu macie jeszcze jedno zdjęcie testowe, lżejsze i zrobione w bardziej "laboratoryjny" sposób:
http://img696.imageshack.us/img696/6060/test2dl.jpg
oczywiście przy landszaftach przy f8 czy 10 problem znika ale gdzie indziej istnieje i to jest bardzo wkurzające :-/

rabarbar
29-11-2011, 22:13
Mozna to naprawic - rozebrac obiektyw, zlozyc, lawa optyczna i te sprawy... ale mysle ze gra nie warta swieczki niestety.

centur
29-11-2011, 22:17
Mozna to naprawic - rozebrac obiektyw, zlozyc, lawa optyczna i te sprawy... ale mysle ze gra nie warta swieczki niestety.

moze potrafi to naprawić ktoś poza "ASO" Tamrona ???

Goomis
29-11-2011, 22:24
IMHO jeżeli nie jest mechanicznie uszkodzony to wygląda na wadę fabryczną. Możesz próbować dochodzić swoich racji, jednak jeżeli jest już po gwarancji to raczej lipa.
Pojawiło się teraz czy po prostu wcześniej nie zwróciłeś uwagi?

centur
29-11-2011, 22:31
IMHO jeżeli nie jest mechanicznie uszkodzony to wygląda na wadę fabryczną. Możesz próbować dochodzić swoich racji, jednak jeżeli jest już po gwarancji to raczej lipa.
Pojawiło się teraz czy po prostu wcześniej nie zwróciłeś uwagi?

machanicznie jest ok, obiektyw nigdy nie spadł ani tym podobne (naprawdę dbam o sprzęt). Żeby było śmieszniej kupywałem go osobiście w Fototechnice wybierając z 3 sztuk, pech chciał ze na testy miałem ok 20 min i zrobiłem to 'po łebkach' z podglądam na wyświatlaczu aparatu choć wziąłem laptopa. Przez 1 rok używałem go sporadycznie, dopiero potem jak zacząłem robić foty częściej i powtarzalne kadry, to dostrzegłem ze coś jest nie tak wiec trudno stwierdzić czy jest to od początku czy tez 'wada nabyta'. Szkieło oczywiście po gwarancji ...

rabarbar
30-11-2011, 00:15
Ale on nie musial upasc, wystarczylo ze sie obil za mocno w torbie, a ze cos bylo nie spasowane to tak sie stalo.
Mialem kiedys tokine ATX Pro, ktora nagle zaczela mydlic z prawej strony.

centur
30-11-2011, 00:24
Ale on nie musial upasc, wystarczylo ze sie obil za mocno w torbie, a ze cos bylo nie spasowane to tak sie stalo.
zapewniam Cię ze nic takiego nie miało miejsca, naprawdę jestem fotograficznym pedantem...

Mialem kiedys tokine ATX Pro, ktora nagle zaczela mydlic z prawej strony.
no i co dalej .... ????

Goomis
30-11-2011, 01:07
Tak czy siak okres gwarancji się skończył. Jeżeli obiektyw się wziął i rozjechał to jest szansa na naprawę. Pytanie czy jest to opłacalne. Jeżeli to tylko justacja to pewnie coś koło 200-300zł

centur
01-12-2011, 12:30
po rozmowie telefonicznej z miłym panem z serwisu Tamrona zapadła decyzja o wysyłce obiektywu do Foto-Techniki do Gdańska. Ekspertyza techniczna z wyceną naprawy to koszt kilkudziesięciu zł więc zaryzykuje ...