PDA

Zobacz pełną wersję : "Nie można odtworzyć tego obrazu"

misiek50
29-11-2011, 16:13
Witam. Jakiś czas temu zakupiłem nową kartę pamięci do aparatu. Karta SD 32GB. Ostatnio chcąc zrobić parę zdjęć pojechałem na wycieczkę. Wszystko pięknie ładnie, zdjęcia porobione, wróciłem do domu, zgrywam zdjęcia i się okazuje, że żadne zdjęcie nie chce się włączyć. Wsadzam z powrotem kartę do aparatu, włączam galerie i wyskakuje napis: Nie można odtworzyć tego obrazu. Sprawdziłem czy to problem z aparatem czy też z kartą. Odnalazłem starą kartę porobiłem parę ujęć i wszystko gra. Mój aparat to Canon 550D. Zdjęcia mają standardową wagę więc nie wiem co może być nie tak. Wiecie co mogę zrobić z tym fantem i czy zdjęcia da się odzyskać ?
Pozdrawiam!
Michał

kulek855
29-11-2011, 16:19
Przeskanuj komputer bo być może masz na nim jakieś wirusy.

stanfot
29-11-2011, 16:27
Miałem podobny przypadek na FUJI finepix s9500.
Problem stwarzała karta nie sformatowana przed pierwszym użyciem.

misiek50
29-11-2011, 16:31
kulek855 - to wina aparatu albo karty, ze względu, że na aparacie mi wyskakuje taka wiadomość
stanfot - kartę sformatowałem przez 1-ym użyciem oraz później jak zrzuciłem zdjęcia. Nic nie pomaga. Wiesz może czy da się odzyskać te zdjęcia?

stanfot
29-11-2011, 16:47
Nie wiem jak w Twoim przypadku, moje fotki odzyskał kolega informatyk.
Jak on to odzyskiwał to już nie pamiętam, tłumaczył mi ale dla mnie to była czarna magia.
Trzeba być dobrej myśli, ja nie umiem odpowiedzieć tak lub nie.

Demonos
29-11-2011, 17:32
Ja ostatnio robiąc backup jednej sesji, postąpiłem jak debil i skasowałem sobie zamiast zrobić backup (shift+del). Z dysku (pod EXT4) jakos nie udało mi się odzyskać, ale za to z karty bez problemu. Odzyskałem wszystkie foty (po sformatowaniu karty raptem 20 nowych zdjęć było zrobionych).
Użyłem windowsowej wersji programu PhotoRec
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download

sciągasz dla swojego systemu, rozpakowujesz folder testdisk w dowolnym miejsccu i odpalasz photorec (dla winowsa to bedzie photorec_win.exe).
Program odpali sie w konsoli windowsowej . Postępuj wg instrukcji. Dość proste i bardzo skuteczne narzędzie.
Kartę miałem podpięta przez czytnik przez USB.

flankerp
29-11-2011, 18:29
A zdjecia widzisz w aparacie? tzn. jak wlozysz karte do aparatu to widac zrobione fotki?

misiek50
29-11-2011, 19:32
Nie widać, wyskakuje "Nie można odtworzyć tego obrazu". Na komputerze zaś, że jest nie obsługiwany taki format pliku chodź jest w jpeg. Zaraz spróbuje zrobić tak jak napisał Demonos.

rabarbar
29-11-2011, 23:09
To jakiś bład po stronie samego nosnika. Uzyj narzedzia do odzyskiwania danych (jesli nic nie kombinowales odzyskasz wiekszosc) a pozniej sformatuj karte w aparacie i jesli bedzie dzialac to sie nie przejmuj, jesli nie to oddaj ja na gwarancje.

misiek50
29-11-2011, 23:51
Zdjęcia na wszelki wypadek mam zgrane na PC ale nie mogę ich otworzyć. Macie jakiś pomysł? PhotoRec nic nie dał :(

rabarbar
30-11-2011, 00:52
GetDataBack for Fat - spróbuj tego

Demonos
30-11-2011, 14:04
Zdjęcia na wszelki wypadek mam zgrane na PC ale nie mogę ich otworzyć. Macie jakiś pomysł? PhotoRec nic nie dał :(

Wysłałem ci wczoraj na pw maila - prześlij jakiś jeden plik tych zdjęć, których nie możesz otworzyć, Może coś się uda wykombinować, choć to wygląda na błąd zapisu i może być ciężko zwalczyć.

Demonos
30-11-2011, 16:53
misiek50 - niestety mam złe wieści. Obawiam się, że zdjęcia są stracone. Plik, który mi przesłałeś nie zawiera żadnych danych - a konkretnie - otworzyłem go w hex edytorze i okazało się, że wartości wszystkich pól są 00 - oznacza to, że pomimo iż plik ma taką samą wielkość, jak zdjęcie, nie niesie żadnej, ale to żadnej informacji.
Czy to był plik zgrany wprost z karty?

Takie coś mogą robić niektóre wirusy, więc przeskanowałbym wszystkie dyski antywirem.

Ale jeszcze spróbuję kilku programów. Może jednak inne narzędzia coś zdziałają.

misiek50
30-11-2011, 17:21
Zdjęcia zgrałem prosto z karty, nic z nimi nie robiłem. Wnioskuje, że karta pamięci się popsuła :(

Demonos
01-12-2011, 12:26
Na pewno wystąpił problem z zapisem danych. A czy się popsuła, to musisz potestować.
Jak masz czytnik to sformatuj ją pod PC-tem (cz innym Mac'iem ;-) ) i potestuj, czy dane się zapisują i odczytują bez problemu.
Jak tu nie będzie problemu, to włóż do aparatu i sfromatuj przez aparat i sprawdź, czy działa.