Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z wbudowaną lampą - err05

sadek_86
26-11-2011, 14:34
Witam,

Problem zaczął się dzisiaj rano. Pojechałem do sklepu po nowy obiektyw, w momencie jak bawiłem się z nim w sklepie to pierwszy raz się stało - aparat próbował uruchomić lampę, 3 pyknięcia w odstępach półsekundowych, i error:
error 05
the built-in flash's auto pop-up was obstructed.
Na początku nie przyjrzałem się informacji, wyłączyłem/włączyłem aparat, parę jeszcze fotek strzeliłem w sklepie (bez lampy) wszystko niby było ok. Pojechałem w plener porobić parę fotek, i w momencie gdy dałem na auto w ciemniejszym miejscu problem znowu się pojawił - na początku myślałem że to wina obiektywu (obiektyw ten to Tamron 70-300 mm), i zdjęcia jakie chce nim robić i tak nie potrzebują lampy. Dopiero jak wróciłem do domu, i zmieniłem na kitowy Canona 18-55 mm błąd znowu wyskoczył.
Dodam tylko, że nigdy wcześniej nie używałem na body zewnętrznej lampy błyskowej. Natomiast wciskając przycisk do wyskakiwania lampy dzieje się to samo - 3 pyknięcia i error.
Spotkał się ktoś z Was z takim problemem? Czy podpięcie Tamrona mogło spowodować jakieś uszkodzenie lampy, czy po prostu zbiegło się w czasie z jakimś uszkodzeniem mechanicznym?
Nie wiem czy to ważne - body to canon 1000D.
Dzięki z góry za pomoc.

sylwek2k
26-11-2011, 15:42
pare postow nizej podobny watek, ale po co przegladnac forum... lepiej jebnac nowy post...

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79663

sadek_86
26-11-2011, 16:44
pare postow nizej podobny watek, ale po co przegladnac forum... lepiej jebnac nowy post...

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79663

tego wątku wcześniej nie widziałem. Wyobraź sobie że korzystałem z szukajki - i widziałem jedynie tematy pokrewne, ale wszystkie związane z zewnętrzną lampą - dlatego też podkreśliłem w poście, że nigdy wcześniej nie używałem lampy zewnętrznej - gdybyś przeczytał post byś wiedział. Ale mimo wszystko dzięki za wskazanie tego wątku - wypróbuje rzeczy, które tam niektórzy polecili.