Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50mm 1,4 do 550D

bogdfun
25-11-2011, 21:13
Witam wszystkich
Gdzieniegdzie można napotkać w necie opinie o rzekomym "braku współpracy" ww obiektywu z ww body. Nie udało mi się jednak odnaleźć informacji definitywnie przekreślającej sens istnienia takiego tandemu a dokładniej - odpowiedzi na pytanie czy serwis jest w stanie rozwiązać problem ostrości czy nie, oraz czy zdarzają się sztuki które taką współpracę podejmują bezproblemowo? Sory - jeśli odpowiedź na to pytanie jest w Wikipedii - a ja jej nie znalazłem. Za pomoc będę wdzięczny - chciałbym bowiem do 550D taki właśnie obiektyw zapodać.
Jeśli taka współpraca jest rzeczywiście niemożliwa - to jaką inną stałke z dobrym światłem nabyć?

Grzesiek_PL
25-11-2011, 22:04
Czemu 50mm 1.4 USM miałby nie współpracować z 550D ? Jeśli chodzi Ci o błędy FF/BF, to idź do sklepu i sprawdź czy obiektyw poprawnie ostrzy. (Ja wybierałem z 20 sztuk :-D z tego co pamiętam to 2-3 sztuki źle ostrzyły, reszta z niewielkimi różnicami, ale wiadomo każdy szuka tego najlepszego :-D )

Na cropie to bardzo fajna ogniskowa, ale to zależy od tego co kto lubi.

rabarbar
28-11-2011, 19:22
A mozesz podac jakis odnosnik do tego typu informacji? Byc moze cos zle zrozumiales.

mcno
02-12-2011, 00:06
Hmm. U mnie działał z 400D, tymbardziej z 550D nie powinno być problemu. Tak jak pisał @Grzesiek_PL - jeżeli chodzi o FF/BF - to ten "brak współpracy" a raczej wada, może wystapić z każdą puszką.

Pozdrawiam

MacGyver
02-12-2011, 00:22
Witam wszystkich
Gdzieniegdzie można napotkać w necie opinie o rzekomym "braku współpracy" ww obiektywu z ww body. ...
Jeśli masz tego typu dylematy to pytaj na tym forum. Internet jest niestety pełen bzdurnych wynurzeń. Ktoś kupił, nie umiał używać, fotki wyszły brzydkie więc zaczął wypisywać głupoty. Mogło się tez zdarzyć że komuś trafiła się felerna sztuka szkła albo body i na podstawie fotek testowych zrobionych przy biurkowej lampce wsnuł generalną teorię.
50/1.4 będzie współpracował z 550D tak samo jak 85/1.8 sprawdzi się z 40D a 35/2 z 5D. Pojawiają się oczywiście przypadki gdy jakiś konkretny egzemplarz szkła ma kłopoty z konkretnym egzemplarzem puszki ale tak jak napisał, są one jednostkowe i nie należy z nich wysnuwać jakichkolwiek dalej idących wniosków.