PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem w punkt - 350D.

ememl
25-11-2011, 20:22
Witam serdecznie!
Ostatnio pojawił się problem z moją 350ką.
Działając na trybie manualnym aparatu, AF nie ostrzy mi w punkt. Taki problem niestety działa w każdym z manualnych trybów, od P począwszy. Co ciekawsze, w trybach całkowicie automatycznych wszystko działa pięknie, focus trafia w punkt.
Co może być tego przyczyną?

Obiektywy z jakich korzystam to 18-55, 35-80 i Helios (z adapterem jednak bez potwierdzenia ostrości, więc podejrzewam, że nie będzie to miało wpływu.)

Proszę o szybką odpowiedź,
ememl.

andymis
25-11-2011, 21:34
Nie bardzo zrozumiałem - co jest w manualu - obiektyw czy aparat, a może jedno i drugie ? Czy też może obiektyw jest ustawiony na automatyczny a w aparacie wybierasz tzw strefę twórczą czyli P, Tv, Av, M ?

janmar
25-11-2011, 21:48
Manualny tryb aparatu masz jeden "M".Reszta to auto i półautomatyczne.
Autofokus działa w kazdym z nich jeśli nie wyłączysz na obiektywie z "A" na 'M".
Helios ma autofokus?
Jak sprawdzasz?
Czy do próby używasz statywu i obiektu statycznego?
Twój opis problemu jaki zamieściłeś nie pozwala na ocenę.Postaraj się trochę i daj nam szansę :-)

ememl
25-11-2011, 22:04
Sprawdzam ostrzenie z ręki, aczkolwiek AF nie ostrzy w punkt tylko w M i "strefie twórczej." W pozostałych, ostrość ustawiana jest bez żadnego dosłownie problemu!

zain
25-11-2011, 22:19
Instrukcje obsługi przeczytałeś ? Jak nie to 73 strona się kłania

ememl
25-11-2011, 22:22
Przeczytałam. Wszystko działało poprawnie do dziś. ;)

jacek_73
25-11-2011, 22:29
Przeczytałam...

A może w ustawieniach AF grzebałam, albo samo się zmieniło. A punkt AF jest przestawiony na jakiś boczny (samo się przestawiło). Na tematycznych nie ma to znaczenia bo tam użytkownik niewiele ma do gadania, ale w P,Av,T i M ustawienia są b.ważne.

Pozdrawiam.

andymis
26-11-2011, 15:42
A może w ustawieniach AF grzebałam, albo samo się zmieniło. A punkt AF jest przestawiony na jakiś boczny (samo się przestawiło). Na tematycznych nie ma to znaczenia bo tam użytkownik niewiele ma do gadania, ale w P,Av,T i M ustawienia są b.ważne.

Pozdrawiam.

W pełni się zgadzam, ja w swojej 400d kiedyś jak byla slaba bateria miałem tak, że nie podświetlały mi sie punkty AF na czerwono - nie widzialem, jak przestawiłem coś przypadkowo, albo zostało ustawienie z poprzedniego podejścia. Przy nałądowanej baterii nie bylo z tym problemu:?:

4kwiatek
26-11-2011, 16:24
Hi...

Ja miałem coś takiego jak farfocel przesłonił wybrany punkt AF'a (korzystałem wyłącznie ze środkowego). Pomogła gruszka i działa... Znajdziesz je na dole komory lustra. Farfocel (a dokładnie włókienko - cieniuteńkie było - ledwo je było widać.

Pozdrawiam...

rabarbar
28-11-2011, 19:24
Prawdopodobnie jest tak jak mowi 4kwiatek, jakis mikro pylem 'usiadl' na czujniku AF i zalamuje swiatlo.