Zobacz pełną wersję : Kalendarz CB na 2007 - propozycje punktów regulaminu.
Il fuoco
12-01-2006, 23:00
W tym wątku prosiłbym o wpisywanie propozycji do regulaminu dodawania zdjęć (ilość,czy będzie możliwość zmiany zdjęcia) itd. Jeśli nikt nie ma nic naprzeciwko to za 7 dni pasowałoby zamknąć ten wątek, wybrać najsensowniejsze propozycję i rozpocząć dodawanie zdjęć.
Moim zdaniem:
- fotki wrzucane w jednym wątku, tak jak normalnie w galeriach, czyli jak komu pasuje: załącznik, link do własnego serwera, imageshack, whatever
- każda wrzucona fotka musi posiadać "odpowiednik" w dużej rozdzielczości, powiedzmy tak od 1500x1000 w górę (to szczegół do ustalenia). Początkowo, "odpowiednik" leży sobie na dysku autora, ale w razie potrzeby (przyjęcia fotki) będziemy wołać.
- zdjęcia wrzucamy przez tydzień. Nie, nie więcej :)
- w wątku ze zdjęciami są same obrazki - posty zawierające coś oprócz IMG będą kasowane :) - mam nadzieję, że wszyscy się domyślają po co
- ostatecznej selekcji dokonuje jury wybrane przez moderatorów
- trzeba dograć też sprawy praw autorskich, tu są chyba lepsi ode mnie, żeby coś skrobnąć.
Il fuoco
13-01-2006, 00:05
no i super że coś zaczyna się dziać:)
co do 7 dni "otwartego serwera na fotki" ze to tak nazwe, to trzeba bedzie jakis realny termin ustalic, ja bym proponowal wrzesien, akurat po wakacjach. zime wlasnie mamy, wiosna bedzie i lato tez a we wrzesniu powoli czasem wkracza jesien. wkońcu to ma być kalendarz z najlepszymi fotkami roku. chyba że zaczynamy "prawie od zaraz".
to moze kalendarz 15-miesieczny od pazdziernika 2006 ?
Il fuoco
13-01-2006, 00:18
;)yhy... nie wyrobimy sie:D
pytanie, które na pewno się pojawi - ile fotek może wrzucić jedna osoba?
pytanie, które na pewno się pojawi - ile fotek może wrzucić jedna osoba?
IMHO jedną. Niech to będzie "przekrojowo", reprezentatywnie dla forum - a nie np. galeria landszaftów akustyka ;-)
BTW, 4000 postow :) hip hip hurra :mrgreen:
a cz jest jakis temat kalendarza? czy wszystko jak leci
a cz jest jakis temat kalendarza? czy wszystko jak leci
A to się okaże... mi się wydaje, że raczej wszystko jak leci, ale widziałbym też pewne plusy tematycznego :)
(bo można by zrobić np. kalendarz z samolotami :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )
Il fuoco
13-01-2006, 00:42
z samolotami to na 2008 ;)
to moze niech juz beda te landszafty, co? :smile:
fajny temat, wdzieczny na kalendarz :rolleyes:
Il fuoco
13-01-2006, 00:56
no. ja bym był za landszaficikami. jakby trzeba sprzedawać to zaraz by zeszły... z samolotami mogłoby być gorzej...
Ehem, no to jest pytanie: czy "kalendarz Canon Board" czy "kalendarz na sprzedaż" :)
BTW, 4000 postow :) hip hip hurra :mrgreen:
Cienias :mrgreen: .
Tak, wiem ze OT... sam sobie jutro ciachne ;)
A na temat odnosnie praw autorskich... gdzies mialem wzor oswiadczenia do podpisania przez autora zdjecia - przygotowane przez prawnika na potrzeby kalendarza forum kociego (wydany i sprzedawany a nie wewnetrzny tylko).
Ehem, no to jest pytanie: czy "kalendarz Canon Board" czy "kalendarz na sprzedaż" :)
No wlasnie, a jak CB to sila rzeczy musi byc przekrojowy. Tu landszafcik, tam hornecik, tudziez inny mruczek ;)
No to mocno zawęzi możliwości proponowania zdjęć.
Proponuję nie robić tematycznego kalendarza, bo zawsze znajdzie się ktoś / czytaj kilkadziesiąt osób / kto powie to całkowicie nie moja tematyka.
No wiec wlasnie dlatego napisalem powyzej - pytanie: czy to ma byc "kalendarz Canon Board" czy "kalendarz Canon Board" ;-) Obydwie mozliwosci sa rownie dobre, jednak nalezy sie zdecydowac na jedna.
to moze po prostu fotografie eLek ? :)
I to tez jest dobry pomysl :) Juz widze jaka jatke urzadziloby kilka wszystkim nam dobrze znanych trolli :mrgreen:
djtermoz
13-01-2006, 14:21
Yes! Tylko teraz - kalendarz Playboy edycja "Canon 2006". Wewnatrz znajdziesz 12 golych eLek bez filtrow na kazdy miesiac. Dla kazdego cos milego - eLki w dwoch kolorach (czarny i bialy - poprawnosc polityczna musi byc), i wielu rozmiarach. Ostre, szybkie i piekne. Zamow teraz!
A tak serio - kiedy bedzie mozna wrzucac zdjecia? Gdzie ten watek na fotki?
Ja też uważam, że jednak tematyczny.
Albo chociaż miesiące tematyczne (np po 3 fotki w miesiacu i te wg jednego tematu). Ale to takie moje luźne dywagacje. :)
Niestety, rzeczy o wszystkim (nie tematyczne) są zarazem o niczym. :)
Chyba, że nie ma byc na sprzedaż ten kalendarz.
Ja też uważam, że jednak tematyczny.
No jeśli wypadnie temat o lotnictwie, to poza Muflonem i Tomkiem Golinskim reszta forum chyba się za bardzo nie popisze swoimi fotkami. :lol:
Ja glosuje za fotografiami kociakow 8) ;)
No jeśli wypadnie temat o lotnictwie, to poza Muflonem i Tomkiem Golinskim reszta forum chyba się za bardzo nie popisze swoimi fotkami. :lol:
Zdziwiłbyś się trochę ;-) Ja tylko najgłośniej gadam :mrgreen:
Tomasz Golinski
13-01-2006, 21:48
Hm. Nieoficjalny fork: kalendarz z samolotami?
Ja glosuje za fotografiami kociakow
Jeśli już ma być kalendarz tematyczny to jestem ZA / w domu mam dwa wspaniałe modele czytaj koty /.
Tomasz Golinski
13-01-2006, 21:49
Szkoda, że f-16 nie masz w domu ;)
no dobra, powiedzcie otwarcie, ze chcecie miec kalendarz z landszaftami akustyka. no nie wstydzcie sie :lol:
to moze rzeczywiscie te eLki, zeby nie bylo konfliktu co do tematu? tak to przynajmniej neutralnie :)
EDIT: albo moze po prostu zrobmy ten watek z fotami i potem wybierzemy "the best". i wsrod najlepszych fot podliczy sie ktory temat zdobyl najwiecej glosow. i tyle.
Zróbmy kalendarz pt.: "ZDJĘCIA KTÓRE POWALIŁY MNIE NA KOLANA", ręczę że wszystkim się kalendarz spodoba.
Ja glosuje za fotografiami kociakow 8) ;)
Kociaków... Ok... ;)
Zróbmy kalendarz pt.: "ZDJĘCIA KTÓRE POWALIŁY MNIE NA KOLANA", ręczę że wszystkim się kalendarz spodoba.
Zaraz potem forum podzieli się na tych których te zdjęcia "powaliły" a których nie :)
Może jakiś (nie*)powalony kalendarz nam kiedyś wyjdzie? :)
*(niepotrzebne skreślić)
Coś Panowie ucichło o naszym kalendarzu.
Ja mam taki pmysl:
Zbierzmy wszstkie zgloszone zdjecia do kalendarza i wystawmy je pod glosowanie forumowiczow.
Jesli to ma byc Canon-Board kalendarz, forumowicze mieliby wmiare sprawiedliwe prawo decyzji, ktore zdjecia wybrac a ktore nie.
Moim zdaniem:
- każda wrzucona fotka musi posiadać "odpowiednik" w dużej rozdzielczości, powiedzmy tak od 1500x1000 w górę (to szczegół do ustalenia).
.
To chyba wymiar na pocztówke a nie na A4 :confused:
FOTOGRAF
08-03-2006, 16:17
Napisał Vitez
Ja glosuje za fotografiami kociakow
a ja za zdjeciami samolotow :-)
A ja wstawię zdjęcie mojej "ciotki" bo czasem naprawdę mnie powala :)
To chyba wymiar na pocztówke a nie na A4 :confused:
1000x1500 px to trochę mało na pełną kartkę chociaż to drukarnia z rastrem a nie lab ;). Możnaby to tak zaprojektować żeby oprócz dużej fotki były jeszcze mniejsze na niektórych stronach. Ciekawych zdjęć podobnych tematycznie będzie pewnie dużo, a stron w kalendarzu jest mało.
KuchateK
08-03-2006, 18:09
To moze tygodniowy? ;)
Ze wszystkich wystawionych zdjęć, wybieramy do kalendarza 12, które otrzymały najwięcej głosów.
Chyba bardziej prostego rozwiązania nie ma, a każdy inny pomysł z wyborem zdjęć, to tylko bezsensowne komplikowanie prostej sprawy i oczywiście niepotrzebna strata czasu.
A moze by tak fotki tablic testowych. W styczniu BF, w lutym FF w marcu cos innego i tak do grudnia ;)
Moje 3 grosze
Może fotki ze szkoły fotografi CB - w końcu z jakiegoś powodu tam się znalazły, moze te byłyby materiałem wyjściowym do dyskusji
Pozdrawiam
Artur Starz
Może dajmy sobie spokój z tym kalendarzem, bo coś mi sie wydaje że z tego nic nie będzie.
Nemeo, nie demonizuj :mrgreen:. Zamiast kombinować, ustalać regulaminy itp, trzeba coś zacząć robić czyli zacząć zbierać fotki bo nawet nie wiemy ilu będzie chętnych (chociaż pewnie nie mało).
W trakcie zbierania można dogadać szczegóły, tutaj jest chyba tylko kwestia wybrania najlepszych. Wracam do tego co powiedziałem, 12 zdjęć to jak dla mnie trochę mało, ale narazie nawet tylu nie ma ;).
Problem jest za to z projektem... jest na CB przecież paru grafików, może by ktoś zrobił prosty ale finezyjny projekt. Trzeba przecież oprócz fotek dobrać czcionkę, może jakieś zamazaje/gradient/etc na tło, wkomponować logo forum i gotowe.
Z drukarniami też nie ma problemu, pare osób nawet ceny podało, ja też mam nie drogą drukarnię i zrobią bez fakturki pare złotych taniej i co tylko chcecie bo kalendarzy robią sporo.
Żeby rozruszać towarzystwo proponuję aby zacząć zbieranie fotek od "już"... serwer do wrzucania pliczków nawet mogę udostępnić chociaż to tylko neostrada ale wystarczy. Róbmy coś, bo takie "dodawanie powagi" każdej rzeczy i planowanie przez pół roku nic dobrego nie prozyniesie.
Nemeo, nie demonizuj :mrgreen:. .
Zgadzam się diodak, zbierajmy foty, dogadalismy sie jednak, że zaczniemy około wakacji - wtedy też każdy z nas będzie miał kilka dodatkowych fajnych fot. Choć zbierać można zacząć już. Określić zaś termin spływu nowych fot.
Co do ilości kartek, to wyszło nam - że kalendarz będzie roczny w A3 lub A$ - 12 stronicowy - więcej po prostu kosztuje za dużo !
o tu http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7439&highlight=kalendarz+najlepszych
Dzięki za serwer, Moderatorzy pomogą? Zaczynamy? Co Wy na to?
Moje 3 grosze
Może fotki ze szkoły fotografi CB - w końcu z jakiegoś powodu tam się znalazły, moze te byłyby materiałem wyjściowym do dyskusj...
Witaj, raczej NIE. To ma być kalendarz a nie powód do dyskusji.
A moze by tak fotki tablic testowych. W styczniu BF, w lutym FF w marcu cos innego i tak do grudnia ;)
Tablic testowych też raczej nie będzie. Vide wyżej.
Witaj, raczej NIE. To ma być kalendarz a nie powód do dyskusji.
Nie chodzi o to żeby przy nim dyskutować.. ale skoro inni zaproponowali żeby je wstawić do szkoły CB to znaczy że się podobają.. to propozycja wyjściowa.... do dyskusji ;-)
Pozdrawiam
Artur Starz
ale skoro inni zaproponowali żeby je wstawić do szkoły CB to znaczy że się podobają
Po pierwsze - "inni" to przecież nie całe forum tylko parę osób, a po drugie -mnie osobiście nie wszystkie sie podobają.
Nie chodzi o to żeby przy nim dyskutować.. ale skoro inni zaproponowali żeby je wstawić do szkoły CB to znaczy że się podobają.. to propozycja wyjściowa.... do dyskusji ;-)
Pozdrawiam
Artur Starz
Artur - dyskusje proszę tu -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7439&highlight=najlepszych+fot
tutaj jedynie regulamin.
pozdr
Nemeo -> też jestem tego zdania. Wolałbym głosowanie i "WYBORY" :) fotkek