Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa na rajd
Witam szacownych kolegów - doświadczonych fotografów.
Mam do Was wielką prośbę. Planuje wybrać się na Warszawską Barbórkę i potrzebuje dobrej lampy błyskowej, by zrobić zdjęcia na ulicy Karowej, na której jak dobrze wiecie nie ma dobrego światła:). Proszę o informacje jakimi parametrami powinienem się kierować i jaką wybrać firmę. Chciałbym żeby to była lampa pasująca zarówno do Canon-a, jak i do Nikona. Mam do wydania ok.300zł. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?
Ciężko, oj naprawdę ciężko. Poza nie wiedzą na temat rynku lamp błyskowych, orientujesz się, co nieco na temat ustawień? Jedyną lampą, którą możesz podpiąć i pod N jak i C będzie Yongnuo 460-II. Jednak cudów nie ma i wszystko będziesz musiał na niej ustawić ręcznie.
Problem w tym że nie znam się na parametrach lamp i na ich ustawieniu ;/
Zbyszko666
24-11-2011, 21:45
poradniki oraz książki też istnieją.
Nie jestem znawcą rajdów, ale zapewne ten rajd odbywa się nie długo - naprawdę szybko się obudziłeś:roll:
Nie ma lampy obsługującej oba systemy ttl pod C i N równocześnie. Musisz się zdecydować albo Canon albo Nikon. Wtedy być może zdołasz zakupić 420EX do Canona:)
Nie jestem znawcą rajdów, ale zapewne ten rajd odbywa się nie długo - naprawdę szybko się obudziłeś:roll:
Spokojnie, to dopiero w następna sobotę, też sie wybieram jak co roku od 1996 ;).
Rzeczywiście znaleźć coś dobrego do 300pln jest bardzo trudno, a jeszcze pasujacego do canona i nikona raczej niemożliwe. Na tak specyficznym OS-ie jak Karowa im silniejsza lampa tym lepiej, dobrze żeby miała też funkcje stroboskopu - można fajne efekty uzyskać, podstawą oczywiście jest synchronizacja na drugą kurtynę.