PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa na rajd

rally2
24-11-2011, 18:45
Witam szacownych kolegów - doświadczonych fotografów.

Mam do Was wielką prośbę. Planuje wybrać się na Warszawską Barbórkę i potrzebuje dobrej lampy błyskowej, by zrobić zdjęcia na ulicy Karowej, na której jak dobrze wiecie nie ma dobrego światła:). Proszę o informacje jakimi parametrami powinienem się kierować i jaką wybrać firmę. Chciałbym żeby to była lampa pasująca zarówno do Canon-a, jak i do Nikona. Mam do wydania ok.300zł. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?

Darx
24-11-2011, 19:52
Ciężko, oj naprawdę ciężko. Poza nie wiedzą na temat rynku lamp błyskowych, orientujesz się, co nieco na temat ustawień? Jedyną lampą, którą możesz podpiąć i pod N jak i C będzie Yongnuo 460-II. Jednak cudów nie ma i wszystko będziesz musiał na niej ustawić ręcznie.

rally2
24-11-2011, 20:47
Problem w tym że nie znam się na parametrach lamp i na ich ustawieniu ;/

Zbyszko666
24-11-2011, 21:45
poradniki oraz książki też istnieją.

Darx
24-11-2011, 22:13

Nie jestem znawcą rajdów, ale zapewne ten rajd odbywa się nie długo - naprawdę szybko się obudziłeś:roll:

Nie ma lampy obsługującej oba systemy ttl pod C i N równocześnie. Musisz się zdecydować albo Canon albo Nikon. Wtedy być może zdołasz zakupić 420EX do Canona:)

Matsil
24-11-2011, 23:25
Nie jestem znawcą rajdów, ale zapewne ten rajd odbywa się nie długo - naprawdę szybko się obudziłeś:roll:

Spokojnie, to dopiero w następna sobotę, też sie wybieram jak co roku od 1996 ;).

Rzeczywiście znaleźć coś dobrego do 300pln jest bardzo trudno, a jeszcze pasujacego do canona i nikona raczej niemożliwe. Na tak specyficznym OS-ie jak Karowa im silniejsza lampa tym lepiej, dobrze żeby miała też funkcje stroboskopu - można fajne efekty uzyskać, podstawą oczywiście jest synchronizacja na drugą kurtynę.