Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Statyw typu gorilla

jac+
24-11-2011, 00:21
Szukam jakiegoś pewnego statywu typu gorilla, który mógłbym bezpiecznie podpiąć zarówno pod kompakt, jak i pod lustrzankę z zoomem typu 17-40 lub 24-105. Wybór w sieci jest szalony jednak obawiam się, że iluzoryczny. Statywy tego typu wyglądają na zdjęciach jak z jednej wytwórni, tylko mają pozmieniane loga. Możecie któryś z nich polecić z własnej praktyki?

allen79
25-11-2011, 13:31
Ja korzystam z statywu typu gorillapod (wersja najciższa XL), który miał być świetną kopią oryginału (kilka razy droższego). Statyw rozjeżdza się (5d2+50mm1.4) prawie zawsze, a im jest starszy tym bardziej. Nie da się go zawinąć stabilnie na innym obiekcie (poręcz) - bo albo się obsuwa, albo wypadają elementy nóżek - tandeta. Mimo, że jak wspominałem to jedna z najlepszych i droższych kopii.
Absolutnie nie warto tego kupować, dla zestawu cieższego niż 1kg, a w Twoim przypadku sam obiektyw waży niewiele mniej.
Jeśli już, to tylko oryginalne gorillapody, tu narzekań widziałem mniej (choć nie sądzę aby przy zestawie 2kg dawały radę...). Zawsze polecam przejść się ze swoim zestawem do skelpu foto i pobawić się, powyginać statyw i sprawdzić czy jest stabilnie, etc.

pajlot
25-11-2011, 18:24
jac+ nie wiem czy o to Ci chodzi ale polaroid robi cos takiego - piszą , że do 1,5kg dzwiga:
http://allegro.pl/polaroid-statyw-elastyczny-flexible-nowa-generacja-i1925560645.html

chawison
27-11-2011, 00:06
Szukam jakiegoś pewnego statywu typu gorilla, który mógłbym bezpiecznie podpiąć zarówno pod kompakt, jak i pod lustrzankę z zoomem typu 17-40 lub 24-105. ?

zadaj sobie jeszcze raz pytanie czy na pewno statyw typu gorilla ...
nie znam nikogo komu sprawdza sie na dluzsza mete ,czym wiecej ciezaru tym gorzej ...

miszak
27-11-2011, 13:40
do lustrzanki z 24-105 coś takiego?

powiesić 5 kzł na czymś za 50 czy 70zł i liczyć, że będzie ok... no w sumie zależy wiele od charakteru właściciela ;-)

sniper88
27-11-2011, 17:24
Mam Gorillapod SLR-Zoom i przy zestawie 400d + 18-200 nawet daje radę, choć czasem trzeba się namęczyć, żeby toto było stabilne. Do 5d i 24-105 polecałbym jednak mocniejszą wersję (gorillapod focus?), bo to co mam raczej Ci nie wystarczy. I niestety bez dodatkowej głowicy ani rusz;)

pajlot
27-11-2011, 17:51
do lustrzanki z 24-105 coś takiego?

powiesić 5 kzł na czymś za 50 czy 70zł i liczyć, że będzie ok... no w sumie zależy wiele od charakteru właściciela ;-)

a za ile masz pasek do aparatu ? :-) nie , zebym uważał , że ten statyw to swietny pomysł ale jak ktos potrzebuje.....

jac+
27-11-2011, 17:56
Sugerując się Waszymi postami - odpuszczam to ustrojstwo. Trzeba będzie dalej tachać manfrotto, alb posiłkować się różnymi metodami wydumanymi naprędce w różnych sytuacjach. Wspomniany przez pajlota polaroid to chyba najlepsze wyjście wśród mikro statywów. Ma szybkozłączkę i ogólnie jest najbliższy temu czego bym oczekiwał. Ciekaw tylko jestem jak długo jest w stanie wytrzymać wyginanie w różne strony. Nie do końca wiadomo jakiej konstrukcji są nogi pokryte pianką. Dzięki za próbę pomocy!

miszak
27-11-2011, 19:33
a za ile masz pasek do aparatu ? :-) nie , zebym uważał , że ten statyw to swietny pomysł ale jak ktos potrzebuje.....

złe porównanie - pasek jest wyprodukowany do noszenia konkretnego aparatu i przyznam, nie znam przypadku pęknięcia paska natomiast co do statywu to znam niejeden przypadek upadku aparatu a sam prawie to zaliczyłem kilka miesięcy temu kiedy pękła mi noga w wyprodukowanym na wzór oryginału w Chinach statywie ;-)

pajlot
27-11-2011, 22:46
złe porównanie - pasek jest wyprodukowany do noszenia konkretnego aparatu ;-)

:-) oryginalny. a reszta jak statyw, z tą róznicą ze na paskach nie podają kilogramow.

alnico
26-01-2012, 15:06
Jakby ktoś był zainteresowany to w Saturnie (przynajmniej w Katowicach) są JOBY Gorillapod SLR ZOOM w dosyć atrakcyjnej cenie 89 zł.