Zobacz pełną wersję : Zmiana systemu - prośba o pomoc
Witam serdecznie,
proszę Was o pomoc przy wyborze sprzętu w systemie Canon. Jestem ambitnym amatorem lubiącym wysoką jakość i fotografującym właściwie po trochu wszystko (mam wiele zainteresowań). Aktualnie posiadam:
Nikon D7000 + szkła:
Sigma 17-70/2.8-4
Nikkor 35/1.8
Nikkor 55/2.8 Micro
Nikkor 85/1.4
Nikkor 135/2 DC
+ kilka innych, ale najchętniej korzystam z 35/1.8 + 85/1.4. Filmowanie głównie Sigma 17-70 OS ze względu na świetną stabilizację ale też jakość.
Budżet to ok 11500PLN.
Biorę pod uwagę zarówno 60D jak i 7D, chodziło mi po głowie nawet 5DII ale tu ze szkłami nie poszaleję. Bardzo proszę o Wasze typy gdyż w systemie C jestem zielony...
masz fajny sprzęt, nie kombinuj
no, chyba, że to jakiś żart/ "prowokacja"
masz fajny sprzęt, nie kombinuj
no, chyba, że to jakiś żart/ "prowokacja"
Wiem że sprzęt fajny i zapewniam że to nie prowokacja. Zwyczajna chęć poznania Waszych opinii. Swoje powody do zmiany mam i robię to świadomie.
Moim zdaniem zmiana systemu ma sens jedynie w przypadku posiadania znajomych, którzy mogą służyć za wypożyczalnię sprzętu. Poza tym system jak system.
waldekgdynia
24-11-2011, 00:36
Jak już musisz i chcesz zmieniać system a pełna klatka to za drogo to zostaje :
Canon 7D + Canon 17-40/4.0 + Canon 70-200/4.0
Zamieniać śliczne stałki na ciemne zoomy nie ma sensu.
Albo kupić dwie dobre stałki, czyli powiedzmy zestaw 60D + 35L i 85USM, albo dokupić filmową wydmuszkę pokroju 550D i do tego tani i względnie niezły obiektyw.
Nie wchodzi w grę. Za ciemne no i bardzo lubię stałki. Podoba mi się propozycja 35/1.4 + 85/1.8 tylko cena 35ki powala...
A może coś takiego: 5DII + 28/1.8 (35/2, 28/2.8 ???) + 50/1.4 + 85/1.8 (100/2 ??). Nie wiem tylko który z tych szerokich jest najbardziej ceniony, to samo dotyczy portretówki.
A mozesz powiedziec co Cie sklonilo do zmiany systemu? Moim zdaniem masz swietny zestaw w nikonie dlatego zupelnie nie rozumiem checi zmiany? No chyba, ze poprostu lubisz zakupy sprzetu bo wtedy zrozumiem, gdyz wiekszosc z nas tak pewnie ma. ;-)
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Cześć
Co do wymienionych przez Ciebie szerokich szkieł mam 28/1,8 i powiem Ci, że na rogach jest zbyt miękki nawet przy domknięciu, także proponowałbym Ci 35/2 które jest bardzo chwalone mimo tego, że nie ma USM. Natomiast co do szkieł o których wspominasz w drugiej kolejności to świetne obiektywy które warto mieć i które świetnie rysują:)
Także moja propozycja to: 5d2->35/2->50/1.4->85/1,8 :)
Pozdrawiam
Nie wchodzi w grę. Za ciemne no i bardzo lubię stałki. Podoba mi się propozycja 35/1.4 + 85/1.8 tylko cena 35ki powala...
A może coś takiego: 5DII + 28/1.8 (35/2, 28/2.8 ???) + 50/1.4 + 85/1.8 (100/2 ??). Nie wiem tylko który z tych szerokich jest najbardziej ceniony, to samo dotyczy portretówki.
85 1.8 i 100 2.0 to praktycznie identyczne jakościowo szkła. Wybór zależy IMHO tylko od preferowanej ogniskowej.
50 1.4 - tu bez rewelacji, ale solidnie, jak lubisz tą ogniskową to będzie to dobry wybór
28 1.8 - jest kiepskie na brzegach, ale jeśli nie zamierzasz go używać do widoczków, tylko np. do fotografii ludzi i tak kadrujesz że brzegi nie są istotne to może się świetnie sprawdzić.
35 2.0 nie ma silnika USM, ale poza tym to chyba jedyna wada tego szkła.
Generalnie to ja mam taki plan - 3 ciemne zoomy i 3 jasne stałki :)
17-40 + 24-105 + 70-200/4 i 28 1.8 + 50 1.4 (1.8 ewentualnie) + 85 1.8 (100 2.0 ewentualnie)
Odpowiedz sobie najpierw na pytanie: w jaki sposob zmiana systemu jest w stanie wpłynąć na moja kreatywność i styl fotografowania?
To jest, jak dla mnie, trochę znudzenie się starymi zabawkami...
A co będzie jak kupisz "piątkę" i okaże sie, że za duza, af niecelny...
Ogłosisz powrót do Nikona?
Tak można bez końca.
Zostaw to, co masz i dokup sobie jakiegoś bezlusterkowca...
krolewicz
24-11-2011, 09:46
kup sobie d700, sigme zamien na np 16-35vr i bedziesz pan zadowolony
Witaj
W pełni popieram przedmówcę.
sprzedaj to :
Nikon D7000
Sigma 17-70/2.8-4
Nikkor 35/1.8
i kup Nikon d700 + N35/2.0 . Reszta szkieł jest super.
Mirek
morlight
24-11-2011, 09:55
Odpowiedz sobie najpierw na pytanie: w jaki sposob zmiana systemu jest w stanie wpłynąć na moja kreatywność i styl fotografowania?
To jest, jak dla mnie, trochę znudzenie się starymi zabawkami...
Tak można bez końca...
Racja.
Jak odczuwasz jakieś braki np.ISO, czy AF(nie wiem na co się narzeka w nikonie) to zmień samą puchę.
Po zmianie systemu możesz czuć nawet dyskomfort, biorąc pod uwagę przyzwyczajenia z nikona...
Cudów się nie spodziewaj.
waldekgdynia
24-11-2011, 10:00
...Po zmianie systemu możesz czuć nawet dyskomfort, biorąc pod uwagę przyzwyczajenia z nikona...
Cudów się nie spodziewaj.
Jaki znowu dyskomfort ??
Zmiana Nikona D7000 na Canona 7D jest zasadna i warta polecenia.
Alternatywnie zakup Nikona D700 ma sens.
Prawdę mówiąc to już się pogubiłem o co chodzi w tej zamianie ?
morlight
24-11-2011, 10:08
... biorąc pod uwagę przyzwyczajenia z nikona...
Kłania się czytanie ze zrozumieniem ...
Dzięki za wszystkie komentarze. Dają do myślenia. Myślałem oczywiście o D700 ale jak widzę tą cenę to mnie krew zalewa. Dlatego z tej złości pomyślałem o porzuceniu "N" i zamianę na "C".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zostaw to, co masz i dokup sobie jakiegoś bezlusterkowca...
Mam GF2+14/2.5 :)
Złość nie jest dobrym doradcą ....
Prościej i bezpieczniej bedzie pozostać przy systemie i go dokonfigurować, pomyśl jaka złość byłaby gdybyś to sprzedał ze stratą - może zniwelowałaby różnicę w cenie do D700 która Cię złości :)
Dzięki za wszystkie komentarze. Dają do myślenia. Myślałem oczywiście o D700 ale jak widzę tą cenę to mnie krew zalewa
Jakby mi teraz ktoś ze znajomych zasugerował, że zmienia system to musiałby się nieźle natrudzić by mnie przekonać do jego wyboru.
Skakanie po systemach nauczyło mnie, że nie ważne jaki aparat posiadam i tak moja wiedza jest stosunkowo mierna bym mógł wykorzystać walory tego systemu w pełni.
Oczywiście jesteśmy tylko ludźmi. Kiedy pojawia się pewniejsza chęć zmiany, to nagle wady wyskakują jak z worka i ustawiają się w rządku przed nami.
Uważam, że pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić, to pochwalić się jakie argumenty przemawiają za zmianą. Następnie wrócić do początku swojego wątku i przeczytać komentarze kolegów. Wtedy przemyśleć sprawę jasno i bez zbędnego pośpiechu.
Tak można bez końca.
Dokładnie. 5D daje ładny obrazek. Jednak jest wolniejsza od D700 pod względem autofokusa. Stąd też ja jednak wezmę sobie 1d mark III lub 1ds mark II. Zależy,co w łapki się w klei.
Jaki znowu dyskomfort ??
Zmiana Nikona D7000 na Canona 7D jest zasadna i warta polecenia.
A to czemu? "Na papierze" te aparaty są bardzo podobne, a dodatkowo mamy matrycę ze sporo większym DR i nikonowy AF.
Nie miałem tego sprzętu w rękach, ale stosunek ceny do możliwości ten korpus ma wyśmienity.
Dokładnie. 5D daje ładny obrazek. Jednak jest wolniejsza od D700 pod względem autofokusa. Stąd też ja jednak wezmę sobie 1d mark III lub 1ds mark II. Zależy,co w łapki się w klei.
5D w ogóle nie ma co porównywać do D700, 5DmkII ma przewagę rozdzielczości i to wszystko.
Ja np. nie potrzebuję więcej niż 12MPix i w tej sytuacji D700 jako korpus wygrywa pod każdym względem.
Jest tylko jedno "ale". Bardziej mi pasuje szklarnia Canonowa (pod FF, bo pod APS-C już wolałbym Nikona).
Główne zalety (dla mnie) D700 to AF, i wbudowana lampa błyskowa która może sterować innymi lampami.
Canony 1Ds w ogóle odpadają z powodu wielkości.
waldekgdynia
24-11-2011, 12:45
...Nie miałem tego sprzętu w rękach...
I w tym jest właśnie problem.
Tak jak Ty wielu ocenia aparaty na podstawie opisów.
Canon 7D ma pewniejszy i lepszy AF.
Poczytaj na Nikonie co potrafi Nikon D7000
O inne parametry tych aparatów nie będę kruszył kopii.
I tak za parę lat tylko iPhony będą robiły zdjęcia. :-D
I w tym jest właśnie problem.
Tak jak Ty wielu ocenia aparaty na podstawie opisów.
O, Waldek, Waldek. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - gdzie tam była ocena któregokolwiek z tych aparatów?
O, Waldek, Waldek. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - gdzie tam była ocena któregokolwiek z tych aparatów?
Każdy z nas niech na spokojnie sobie przeczyta. Przecież nie będziemy się rzucać.
@Maf w sumie miałem na myśli 5mk2, ale to i tak nie zmieni faktu, że AF jest wolny.
Główne zalety (dla mnie) D700 to AF, i wbudowana lampa błyskowa która może sterować innymi lampami.
Canony 1Ds w ogóle odpadają z powodu wielkości.
Akurat o wbudowanej lampie krąży wiele dziwnych opinii. Niektórym przeszkadza taki ficzer, bo nie czują się profi innym pasuje. Ja akurat bardzo przepadam za wbudowaną lampą - chociaż nie jest to wielki sukces w C.
W kwestii 1Ds, to akurat mi odpowiada jak najbardziej. Jeżeli dzięki niemu nie muszę obklejać go plastikową torbą by położyć się na śniegu, to jestem na tak. Sam zmienić bym nie zmienił na nikona, bo nie widzę bym miał jakiekolwiek wady w obecnym systemie. Jeśli nawet by wyszły, to ich widoczność sprowadza się bardziej do mojej niewiedzy niżeli problemów ze sprzętem ;)
Akurat o wbudowanej lampie krąży wiele dziwnych opinii. Niektórym przeszkadza taki ficzer, bo nie czują się profi innym pasuje. Ja akurat bardzo przepadam za wbudowaną lampą - chociaż nie jest to wielki sukces w C.
Sama wbudowana jako taka to mi nie jest bardzo potrzebna, ale w Sony mogłem zewnętrzną lampę postawić byle gdzie i sterować wbudowaną z zachowaniem TTL, do Canona muszę dokupić albo drugą lampę (i to 550EX lub 580EX) albo sterownik. Niby to nie problem, ale zawsze dodatkowy wydatek i niepotrzebny dodatkowy klamot do noszenia.
W kwestii 1Ds, to akurat mi odpowiada jak najbardziej. Jeżeli dzięki niemu nie muszę obklejać go plastikową torbą by położyć się na śniegu, to jestem na tak. Sam zmienić bym nie zmienił na nikona, bo nie widzę bym miał jakiekolwiek wady w obecnym systemie. Jeśli nawet by wyszły, to ich widoczność sprowadza się bardziej do mojej niewiedzy niżeli problemów ze sprzętem ;)
Zależy co i jak się fotografuje - mnie ta pancerność i wielkość nie jest do niczego potrzebna. Gripa też nie mam. A najbardziej bym się ucieszył gdyby korpus 5DmkIII był identyczny jak 60D.
Jeśli ktoś uważnie obejrzał ostatnio opublikowaną setkę najlepszych zdjęć prasowych nie będzie chyba miał wątpliwości co do powodów zmiany systemu.
Jeśli ktoś uważnie obejrzał ostatnio opublikowaną setkę najlepszych zdjęć prasowych nie będzie chyba miał wątpliwości co do powodów zmiany systemu.
a może po prostu zrozumie, że musi się uczyć, uczyć, cykać, cykać, uczyć? :D
Zależy co i jak się fotografuje - mnie ta pancerność i wielkość nie jest do niczego potrzebna. Gripa też nie mam. A najbardziej bym się ucieszył gdyby korpus 5DmkIII był identyczny jak 60D.
Bardziej ma to wpływ na jakość zdjęć,używanie jasnych szkieł,długich ogniskowych,długich sesji.
Aparat bez gripa,lekki a więc niezrównowazony przy poważnej pracy ,w podanych jw. warunkach to klęska i choroba kiści rąk.
Ciężki korpus iest niezbędny do cięzkich szkieł.Pancerność także.[Sztywnośc puszki,odkształcenia.]
jezyor
a może po prostu zrozumie, że musi się uczyć, uczyć, cykać, cykać, uczyć? "
Mówisz to do światowej elity fotoreporterów czy do mnie?
mówię, że system zapewne niewiele ma do rzeczy. świadomość górą.
choć dobry sprzęt nie "przeszkasza" - raczej. :)
Bardziej ma to wpływ na jakość zdjęć,używanie jasnych szkieł,długich ogniskowych,długich sesji.
Aparat bez gripa,lekki a więc niezrównowazony przy poważnej pracy ,w podanych jw. warunkach to klęska i choroba kiści rąk.
Ciężki korpus iest niezbędny do cięzkich szkieł.Pancerność także.[Sztywnośc puszki,odkształcenia.]
Tyle że ja nie mam ciężkich szkieł :)
A do tych co mam wystarczyłby korpus wielkości 600D, że o 60D nie wspominam nawet. Ja nie neguję potrzeby istnienia korpusów typu 1Ds, tylko że dla mnie jako amatora fotografującego tylko dla przyjemności tego typu korpusy mogłyby nie istnieć.
Używam 5D bo to najmniejszy korpus FF Canona. Jeśli pojawiłby się FF wielkości 60D zmieniłbym bez wahania. Bo 28 1.8, 50 1.4 i 85 1.8 nie potrzebują niczego więcej.
Przy tym sprzęcie jaki masz kupowanie 60 jest bez sensu. Jeżeli chcesz sie przesiąść to na
7D. Weź z podstawowym zoomem 15-85 F3,5-5,6(19-105 pełna klatka) razem ok 7400 zł, do tego stałki które lubisz (ogniskowa) F2.8 lub 2.0 i na które starczy ci kasy. Bedziesz miał uniwersalny zestaw startowy czy do filmowania oraz coś na zmianę do tego co lubisz najbardziej.
Przy tym sprzęcie jaki masz kupowanie 60 jest bez sensu. Jeżeli chcesz sie przesiąść to na
7D. Weź z podstawowym zoomem 15-85 F3,5-5,6(19-105 pełna klatka) razem ok 7400 zł, do tego stałki które lubisz (ogniskowa) F2.8 lub 2.0 i na które starczy ci kasy. Bedziesz miał uniwersalny zestaw startowy czy do filmowania oraz coś na zmianę do tego co lubisz najbardziej.
Wszystko się zgadza, tylko nie wiem skąd Ci wzięło to 19-105 ;-) ?
15-85 to raczej ~24-135 na FF.
Ale się dyskusja zrobiła, a Kolega dziulas milczy. Może dajmy człowiekowi powiedziec co tak naprawdę powoduje chęć zmiany systemu ? Może wiekszosć z nas w tym momencie powie, że zrobiłaby to samo ?
zaraz się wygeneruje 100 stron o niczym...
Olympus? Sony? Naprawdę uważasz, że to co piszesz jest prawdą? Dobór sprzętu powoduje od razu wzrost umiejętności? Przecież, to jakieś brednie. Widziałem masę ludzi, którzy robią fenomenalne zdjęcia kitem czy m42 w stosunku do tych zdjęć, które podsyłają ludzie bez wiedzy technicznej jak i obycia ze sprzętem. Posiadanie czterech nikonów d3 z najlepszą szklarnią nie czyni z nas Scotta Kelby-iego.
Spróbuj dążyć do perfekcji bez pustoszenia portfela. 8-)
Kolekcjoner
24-11-2011, 17:29
zaraz się wygeneruje 100 stron o niczym...
Dlatego profilaktycznie zamykam.
Jak się wątkozałożyciel ;) odezwie to otworzę.
BTW:
Spróbuj dążyć do perfekcji bez pustoszenia portfela. 8-)
Dobre :D.