Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 30D + 430exII = zła ekspozycja, problem z naświetlaniem...

GoomeX
22-11-2011, 12:28
Witam serdecznie,

mam problem, krótko i zwięźle. Sprzęt: 30D z dowolnym obiektywem (70-200, T17-50) + lampa C 430 ex II. Po włączeniu lampy w programie auto, P, AV aparat dobiera złe parametry naświetlania. W efekcie mam zdjęcie rozmyte, rozmazane, z czasami rzędu 0,4sek, 1,3sek... co jest nie tak? Dodam, że lampa na innych aparatach, z tymi samymi obiektywami śmiga i wszystko działa poprawnie. Sądzę, że problemem jest body, ale co dokładnie mogło 'klęknąć', czy ktoś się spotkał już z takim czymś i ewentualnie co to jest i ile kosztuje w serwisie?

Pozdrawiam,

Merde
22-11-2011, 12:54
Nie doczytałeś jak pracuje lampa w tych trybach.
W trybie AV aparat dobiera czasy tak, jakby lampy w ogóle nie było. Zadaniem lampy jest jedynie błysk wypełniający (fill light).
Wszystko jest w porządku, po prostu przestaw się na tryb M.

Bangi
22-11-2011, 13:05
No ale w P powinno mu wybrać czas 1/60, oczywiście przy ISO 400.. nie jest to takie oczywiste.
W sumie to torchę za mało zmiennych podano, przy jakich są robione fotki.
Daj może tryb P auto ISO i wtedy próbój np. na Tamim.

Merde
22-11-2011, 13:13
Korekta: w trybach auto i P faktycznie aparat ustawia na sztywno 1/60 sek i f/4 (nigdy nie używałem, to mogłem nie wiedzieć :)).
W trybie AV różnica pomiędzy lampą włączoną i wyłączoną to raptem 1 EV.

GoomeX
22-11-2011, 13:33
Bangi - wszystko się zgadza. W P powinienem mieć F=4 i 1/60 a mam czas jak w/w, czyli gdzieś 1/2 - 0,4sek, przysłona nie pamiętam, ISO 400 i 1600, efekt ten sam, rozmazane fotki, coś nie gra, wcześniej (na P) grało, bo miałem poprawne naświetlanie...

Bangi
22-11-2011, 14:09
A może taki "banalny banał" styki na body, bo jak lampa działa bez zarzutu z innymi to nie na lampie ;)

GoomeX
22-11-2011, 14:15
może być, wobec tego przeczyszczę styki dziś, a gdyby komuś przyszło jeszcze coś do głowy, to proszę o sugestie.

Adlatus
22-11-2011, 15:10
A z "kukułką" dobrze naświetla?

GoomeX
22-11-2011, 15:21
a to dobre pytanie o 'kukułe'. Sprawdzę to dziś, na ogół nie używam wcale wbudowanej lampy więc zapomniałem o jej istnieniu :)

sylwek2k
23-11-2011, 11:23
W trybie AV różnica pomiędzy lampą włączoną i wyłączoną to raptem 1 EV.A za przeproszeniem, ile ma byc roznicy? Skoro ustawione masz w FN, zeby aparat traktowal w trybie AV lampe, jako swiatlo doswietlajace, a nie jako zrodlo swiatla glownego.

Sądzę, że problemem jest body, ale co dokładnie mogło 'klęknąć', czy ktoś się spotkał już z takim czymś i ewentualnie co to jest i ile kosztuje w serwisie?

Zle sadzisz. Problemem jestes Ty sam, i Twoje lenistwo. Jakbys zmarnowal 5 minut, na przegladniecie instrukcji obslugi, to by Ci sie wszystko wyjasnilo...

W ramach gratisu: w FN zmien sobie na czas synchro po podlaczeniu lampy na 1/200 sekundy i bedziesz mial tak, jak sobie tego zyczysz - czyli bezsensownie :]

Merde
23-11-2011, 11:25
A za przeproszeniem, ile ma byc roznicy?

Przecież wiem że to jest tylko fill light, pisałem wyżej. To było tylko doprecyzowanie.

GoomeX
23-11-2011, 11:55
Sylwek, wobec tego wytłumacz proszę fakt, dlaczego na drugim korpusie, z tymi samymi ustawieniami wszystko jest okay, dostaję czasy rzędu 1/60sek a w omawianym przypadku tak nie jest, a wcześniej było. Tj. w poniedziałek robię fotki, wszystko gra, we wtorek robię fotki i mam czas 0,4 sek?!

flankerp
23-11-2011, 12:14
Przełacz na M i sprawdz czy naświetla prawidłowo (ustaw 1/60 i przesłone jak i ISO w/g potrzeby. Wtedy się wyjaśni czy cos jest nie tak ze sprzętem.

Lampy używa się w trybie M jeżeli ma pełnić funkcje oświetlenia sceny. Inaczej będzie działać jak, już kolega pisał chyba ze dwa razy, jako fill-light czyli wypełniajace, uzupełniajace itd.

Ja praktycznie z lampa zawsze pracuje na M nawet jak używam jako 'wypełniacza'. Wtedy poprostu na lampie zmniejszam siłę błysku w/g potrzeby i korzystam do ustawienia śwaitła z drabinki światłomierza. Wtedy masz pełna kontrolę nad tym co się dzieje i nie będziesz zaskoczony.

Polecam też: http://foto.jasiu.pl/

sylwek2k
23-11-2011, 12:59
Sylwek, wobec tego wytłumacz proszę fakt, dlaczego na drugim korpusie, z tymi samymi ustawieniami wszystko jest okay, dostaję czasy rzędu 1/60sek a w omawianym przypadku tak nie jest, a wcześniej było. Tj. w poniedziałek robię fotki, wszystko gra, we wtorek robię fotki i mam czas 0,4 sek?!

Drugi korpus i zapewne inne ustawienia Custom Functions!

Kurde, czy Ty potrafisz czasem czytac ze zrozumieniem?

Zagladniecie do instrukcji obslugi jest zbyt ciezkie?

Po raz kolejny: tu nie ma winy sprzetu, tylko uzytkownika.
Naprawde, to MY mamy przegladnac instrukcje obslugi Twojego aparatu, zeby powiedziec Ci krok po kroku jak wejsc w ta opcje menu i co masz w niej zmienic na co?

GoomeX
23-11-2011, 13:15
Sylwek, posiadam umiejętność czytania ze zrozumieniem, natomiast nadal uważam, że w ciemnym pomieszczeniu, przy podanym przeze mnie ISO, z włączoną lampą w trybie P, powinna ona na tyle błyskać a aparat dobrać taki czas, żebym miał zatrzymaną akcję, a nie rozmyty obraz.

Ktoś pisał o trybie M - tłumaczę, tryb M funkcjonuje jak należy. Parametry wprowadzam ręcznie i wszystko gra. W trybie P kiedyś też grało, bo aparat ustawiał z lampą sztywno 1/60 sek i f/4 i śmigało. Teraz ustawił 0,4sek +-, więc nie rozumiem co zdaniem Sylwka ma do rzeczy instrukcja obsługi aparatu a już tym bardziej nie wiem po co nagle grzebać w FN? Suma summarum, tryb P, czas 1/60 + błysk = działało i wszystko grało. Teraz ten sam tryb, czas diametralnie zmniejszony = nie działa? Powód? Nie przeczytałem instrukcji między czasem kiedy działało a kiedy przestało działać i 'ktoś' mi w funkcjach aparatu/lampy pogrzebał?! :)

flankerp
23-11-2011, 13:29
No to przywróć do fabruycznych, sprawdź wtedy, jak nadal niedział, to zmień parametry w Fn i bedzie działać....

Swoja droga nigdy nie odpalałem lampy przy P... Chyba nigdy nie używałem lampy poza M więc nie wiem jak defaultowo Canon ustawia Fn... Będe miał chwilę to sprawdzę...

Mimo wszystko polecam lekture z linka, który przesłałem.

GoomeX
23-11-2011, 13:46
'jasia' mam w ulubionych już od jakiegoś czasu, ale dzięki za przypomnienie. Swego czasu, pogłębiałem dość szeroko wiedzę teoretyczną z różnych dziedzin foto. Natomiast sytuacja, którą opisuję jest dla mnie lekko dziwna. Nie mniej, raz jeszcze dzięki;)

Adlatus
23-11-2011, 13:52
Do autora wątku, mam 30d i sprawdziłem jak się zachowuje lampa w trybie P (zawsze 1/60 i ƒ4 lub wyższe), Av (czas i przysłona wg. wskazań światłomierza a lampa tylko doświetla), Tv (podobnie do trybu Av chyba że masz w C.Fn 16 zaznaczone 'Enable' wtedy automatyka aparatu może zmienić ustawienia tak aby prawidłowo naświetlić klatkę) a nawet na zielonym kwadracie i mogę potwierdzić że twój aparat zachowuje się dziwnie.
Sugestie że namieszałeś w ustawieniach C.Fn są pozbawione sensu (dotyczy C.Fn 03 gdzie można ustawić Auto lub 1/250).

GoomeX
23-11-2011, 13:59
Adlatus dzieki wielki za te informacje. Rowniez wydawalo mi sie to nierealne i jest tak jak myslalem a Ty napisales, w P 1/60 i f/4). Wobec powyzszego gdzie i z czym lezy problem...?!

Adlatus
23-11-2011, 14:09
Ponawiam sugestię - sprawdź jak błyska na kukułce.

GoomeX
23-11-2011, 14:17
dzisiaj to sprawdze, wczoraj nie mialem czasu, pozdrawiam i dzieki

GoomeX
24-11-2011, 09:22
Informuję co następuje.
Kukułka - gdy włączona aparat prawidłowo dobiera wszystkie ustawienia.
Powtórzyłem raz jeszcze opisywaną wyżej sytuację, założyłem lampę zewnętrzną. Włączyłem - świeci. Raz, drugi, trzeci... Wszystko gra. Gdy lampę wyłączyłem, z sugerowanego przez program P czasu 1/60 sek, uzyskałem (wyłączona lampa) czas ok. 1/2sek - 0,4sek. Włączyłem lampę, ułamek sekundy i znów 1/60.
Morał? Chwilowy brak komunikacji między body a lampą, styki... (?!) w opisywanym wyżej przypadku, lampa na 100% była włączona, mimo to nie błyskała, a aparat jej jakby nie widział, dobierając ekspozycję pod samo body, bez dołączonej lampy.

Bangi
24-11-2011, 09:53
Czyli tak jak sugerowałem "banalny banał"?
:cool:

flankerp
24-11-2011, 10:43
lampa na 100% była włączona, mimo to nie błyskała

Upewni się, że aparat ma dobrze naładowany akumulator. W niektórych body (w moim również) jak bateria w body jest słaba to lampa zew czasem nie odpala...

GoomeX
24-11-2011, 11:41
Aku mam akurat na wyczerpaniu, czyli wszystko skleja się do kupy :)