PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie a zwarcie układu zasilania w 5D

malyglod
22-11-2011, 00:42
Witam

Ostatnio w Canonie 5D mk I padł mi układ zasilania. Nastąpiło to podczas robienia zdjęć z podpiętymi pierścieniami pośrednimi marki Delta (wersja z automatyką, AF i metalowym bagnetem). Nie wyciągałem baterii, ani karty, generalnie poza naciskaniem spustu i wymianą pierścieni nie robiłem w nim nic.

W związku z tym nasunął mi się wniosek - podczas, gdy aparat był włączony, a ja wykręcałem, bądź wkręcałem pierścień mogło dojść do zwarcia na stykach. Innego logicznego wytłumaczenia nie znalazłem. I tu jest pierwsze pytanie - czy jest taka fizyczna możliwość?

Drugie pytanie - czy jest szansa, aby problem wrócił podczas ponownego korzystanie z pierścieni, tym razem wyłączając korpus przed każdym ich założeniem/zdjęciem? Czy może od razu kupić najtańsze pierścienie bez styków i mieć problem z głowy? Trochę boli mnie fakt, że będę musiał robić manewr z przytrzymywaniem podglądu ostrości i odpinaniem obiektywu w celu zablokowania przysłony (swoją drogą - czy jest możliwość, aby analogicznie zepsuło mi to aparat?), no ale na Żytniej i tak już za dużo na mnie zarobili.

Pozdrawiam!

Przemek_PC
22-11-2011, 18:05
Porównaj szerokość styków w pierścieniach z tymi w obiektywie i będziesz znał odpowiedź czy to winne były styki czy może coś wewnątrz pierścieni. A może po prostu jakiś kosmicznie nieprawdopodobny zbieg okoliczności i przyczyna leży gdzie indziej?

mxw
22-11-2011, 18:33
I tu jest pierwsze pytanie - czy jest taka fizyczna możliwość?
jeżeli pierścienie (lub obiektyw) są prawidłowo wykonane, to fizycznie nie ma możliwości uszkodzenia aparatu. pierwsze styki (te dłuższe, wyższe) odcinają zasilanie od pozostałych, gdy tylko ruszymy mocowaniem.

natomiast, jeżeli pierścienie (lub obiektyw) są źle wykonane, to wszystko się może zdarzyć.
w szczególności, jeżeli nastąpi zwarcie VBat z PGnd (które nie są odłączane), to masz problem, o którym piszesz.

opis tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount

Drugie pytanie - czy jest szansa, aby problem wrócił podczas ponownego korzystanie z pierścieni, tym razem wyłączając korpus przed każdym ich założeniem/zdjęciem?
wyłączanie korpusu nie ma nic do rzeczy.
nawet po wyłączeniu na stykach głównych obiektywu jest napięcie.

musiałbyś wyciągać baterię (zasadniczo wystarczy otworzyć klapkę) i odczekać chwilę.

ale IMHO to i tak nic nie da. uszkodzenie nie jest mechaniczne, tylko elektryczne (zwarcie wewnątrz pierścienia). weź miernik i sprawdź.