PDA

Zobacz pełną wersję : C 50D problem z wbudowaną lampą er 05

adamus84
21-11-2011, 00:30
witam.
Zauważyłem dzisiaj problem z moim aparatem. jak próbuje wysunąc lampę błyskową po 3 pstryknieciach pojawia się komunikat er 05 blokada autopodnoszenia lampy błyskowej wbudowanej, wyłącz-włącz aparat.
problem nie ustępuje,
miał ktos kiedys taką usterkę? jesli tak to droga sprawa w sewrwisie??
lampa działała, aparat używany " od święta"

sylwek2k
21-11-2011, 02:26
Poruszaj 'kukulka'. Ten komunikat pojawia sie zawsze, jak po 3 razach nie podniesie lampy, a to jest spowodowane najczesciej zakleszczeniem bolca blokady :)

Delikatnie, z wyczuciem - bez uzycia sily ;)

Natan
21-11-2011, 06:49
Cześć;)

W moim 400D działo się tak samo i także wyskakiwał ten sam błąd,ale to raz na jakiś czas i się tym za bardzo nie przejmowałem.Pamiętam,że już kiedyś był taki wątek i zgłaszał taki problem. Ktoś poradził żeby lekko spiłować haczyk który łapie kukułkę i podobno pomogło:). Ja pewnie też bym tak zrobił, ale u mnie to było sporadycznie i się do tego przyzwyczaiłem mimo tego, że musiałem wyciągnąć baterię żeby awaria ustąpiła.

Pozdrawiam

Kronos
21-11-2011, 18:48
Zobacz czy "bolec" znajdujący się pod lewą (patrząc od strony wizjera) "blaszką/stykiem" na sankach od zew. lampy nie jest zablokowany (powinien być podniesiony nie wciśnięty).

adamus84
21-11-2011, 21:58
przy majsterkowaniu i ręcznej pomocy udało mi się otworzyc lampe, wydaje mi się że to kwestia jakiegos niespasowania z tym haczykiem odpowiedzialnym za otwieranie.

nie widzę bolców na zewnętrznych sankach ale blaszka po leweejk stronie jest wyraznie opuszczona nizej

jacuś
29-11-2011, 18:55
SUPER , trochę techniki a i tak czasem trzeba po staremu.... puknąć i działa! Hit ! Też miałem problem z Error 5, paznokciem podniosłem lampę i działa wszystko po staremu !
To jest technika...

kuzi4
07-12-2011, 18:17
Mi kiedyś szampan skleił lampę z body. Dosłownie kropelka wystarczyła w szczelinie. Miało to miejsce na mecie jednego z rajdów. Cały aparat wyczyściłem ale tę jedną kroplę przeoczyłem - a, że wbudowanej lampy praktycznie nie używam... minęło parę ładnych miesięcy zanim zorientowałem się w problemie. Wyczyściłem jak należy i wszystko gra.

kulek855
10-12-2011, 23:20
Miałem takie coś w swoim canonie aby pozbyć się tej usterki rozkręciłem aparat by dostać się do środka. Okazało się, że w środku jeden z elementów haczyka trzymającego lampę błyskową przed samoczynnym otwarciem wyskoczył ze swojego miejsca. Po włożeniu go na swoje miejsce i skręceniu body wszystko działa jak powinno do dzisiejszego dnia.