Zobacz pełną wersję : Wpływ stylu obrazu na RAW - istnieje?
bartekh86
19-11-2011, 14:09
Witam,
jak wspomniałem w innym założonym przeze mnie wątku po 7 latach siedzenia w systemie Nikona przesiadłem się wczoraj na Canona, konkretnie na 5DmkII.
Powiedzcie mi proszę, czy w Canonie wybór stylu obrazu (Standard, Portret itp) w aparacie ma wpływ na plik RAW? W Nikonie miał wpływ tylko na miniaturkę zdjęcia i jego podgląd. Styl nadawaliśmy sami w programie graficznym w zakładce Camera Calibration -> Profile (na przykładzie Lightrooma/ACR).
U Nikona styl (w Lightroomie) Adobe Standard był beznadziejny i trzeba było wybierać jeden z przypisanych do aparatu (np. Camera Portrait). U Canona jest z kolei na odwrót. Najnaturalniej zdjęcia wychodzą przy zachowaniu domyślnego profilu Adobe Standard.
Mógłby ktoś odpowiedzieć na to pytanie, będę wdzięczny.
Powiedzcie mi proszę, czy w Canonie wybór stylu obrazu (Standard, Portret itp) w aparacie ma wpływ na plik RAW? W Nikonie miał wpływ tylko na miniaturkę zdjęcia i jego podgląd. Styl nadawaliśmy sami w programie graficznym w zakładce Camera Calibration -> Profile (na przykładzie Lightrooma/ACR).
oczywiście, że nie
U Nikona styl (w Lightroomie) Adobe Standard był beznadziejny i trzeba było wybierać jeden z przypisanych do aparatu (np. Camera Portrait). U Canona jest z kolei na odwrót. Najnaturalniej zdjęcia wychodzą przy zachowaniu domyślnego profilu Adobe Standard.uważam wprost przeciwnie
polecam standard, faithful i neutral
oczywiście, że nie
uważam wprost przeciwnie
polecam standard, faithful i neutral
Ja również. Zależy od zdjęcia ale najlepiej wypada wg. mnie standard potem neutral i faithful.
bartekh86
19-11-2011, 16:14
Chyba macie rację. Faithfull rzeczywiście wydaje się najnaturalniejszy. Muszę opracować jakiś preset w Lightroomie, który będzie nadawany wszystkim zdjęciom w momencie kopiowania by mieć bazę do późniejszej obróbki.
Polecam tutorial Janusza Body (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828)
i inne tegoż autora w dziale Tipsy i Tricki.
U Nikona styl (w Lightroomie) Adobe Standard był beznadziejny i trzeba było wybierać jeden z przypisanych do aparatu (np. Camera Portrait). U Canona jest z kolei na odwrót. Najnaturalniej zdjęcia wychodzą przy zachowaniu domyślnego profilu Adobe Standard.
Nie wiem jak Ty wołałeś RAWy w Nikonie ale zawsze się wołało poprzez profile D2X i wszystko ładnie hulało.
Ja tak samo jestem nowy w Canonie i widzę, że od nowa trzeba się nauczyć wołać pliki. W tym momencie ACR mnie wkurza z kolorami i tak przy okazji się zapytam wyjadaczy, który program jest najlepszy, żeby mieć te legendarne już kolory piątki? :)
Najpierw to DPP potem wg mnie C1 (ale tylko przy niskich wartościach ISO) jeśli chodzi o kolory...
DPP nieco sie różni. Wg mnie ustawiając jakis styl masz po prostu ustawione odpowiedni suwaczki. Potem de facto Ty decydujesz co otrzymasz finalnie. Trzeba troche poćwiczyć. DPP jest całkiem przyzwoite i w miarę intuicyjne. Uwazaj tylko na wyostrzanie bo berdzo szybko robi sie brzydkie ziarno, nie wiem jak w nowszych wersjach, bo ja pracuje jeszzce na takim z 2006...
bartekh86
19-11-2011, 21:22
oczywiście, że nie
Niestety nie jest to takie oczywiste. Pliki RAW, mimo że z nazwy surowe niejednokrotnie są przez aparat w jakiś sposób przetworzone. Wszystko zależy od producenta, ale najczęstszą ingerencją w obraz jest jego wyostrzanie. Jeżeli 5DmkII jest aparatem, którego pliki RAW są naprawdę surowe to tylko się cieszyć.
Ale wydaje mi się, że odszumianie, mimo że ustawiłem na niskie ingeruje też w RAWy. W Nikonie np. w RAWy mocno ingerowała funkcją D-lighning czyli doświetlanie cieni.
Niestety nie jest to takie oczywiste.
Jest oczywiste,RAW to czysta informacja z matrycy.0 ingerencji aparatu.
Nikon nie zapisuje IMHO RAW.Ma swoje rozwiązanie pod swoją nazwą.
W Nikonie można zapisać ustawienia Picture Control i D-Lighting ale tylko CaptureNX to odczyta. W ACR wszystko jest tak samo surowe jak w przypadku Canona. Co do DPP to nie wiem, czy odczytuje Picture Style, jeszcze nie zdążyłem tego zainstalować. Czyli do najlepszych kolorów służy tylko DPP? Spróbujemy, zobaczymy :)
Kolekcjoner
19-11-2011, 22:41
Co do DPP to nie wiem, czy odczytuje Picture Style,
Tak :cool:.
"Na rynku" jest sporo programów do wywoływania RAWów, ale DPP naprawdę fajnie się sprawdza i nieźle uzywa (a do tego jest dostarczany razem ze sprzętem). Ma też tę zaletę, że z autoamtu przerzuca ustawienia z body dając jednocześnie możliwość dowolnej korekty i zmian.
strideer
19-11-2011, 23:41
Jest oczywiste,RAW to czysta informacja z matrycy.0 ingerencji aparatu.
Nie byłbym taki pewien, czy w plikach RAW są zawsze dane bezpośrednio po wyjściu z przetworników AD. I nie mam tutaj słynnego na całą Polskę "wyostrzania składowej", serwowanego na Optycznych. Przed zapisaniem dane i tak muszą przejść przez procesor, który może, ale nie musi, coś filtrować. Raczej nie posługiwałbym się dogmatycznym przekonaniem, że RAW to zawsze koszerny surowy zapis z matrycy.
Ja z taką wiedzą się nie spotkałem więc o niej nie piszę.
Inną sprawą jest że w jakiś sposób określić RAW trzeba.Uważam ze na potrzeby pytań zadawanych na forum przez osoby pytające "co to jest RAW" jest to właściwe określenie i pozwala zrozumieć róznicę miedzy Rawem a TIFF,JPEG itd .
Komplikowanie zagadnienia przez nadmierne uszczegółowienie niczego tu nie zmieni IMHO.a na pewno nie ułatwi zrozumienia istoty RAW.
strideer
20-11-2011, 01:04
Co to jest RAW? - chyba po prostu nieprzetworzone dane o obrazie. Raczej bym nie mówił, że to "czysta informacja z matrycy" bo tak naprawdę nie wiem, co się z nimi dzieje przed zapisaniem. Tylko to chciałem zauważyć :-)
Nie mam uwag do sformułowania które prezentujesz.IMHO lepsze.Dzięki.Przyda sie.