Zobacz pełną wersję : pliki sRAW, a format DNG
bartekh86
18-11-2011, 23:40
Witam,
jest to mój pierwszy wątek na forum. Dzisiaj udało mi się odebrać zestaw 5dmkII i 24-70L. Po siedmiu latach siedzenia w systemie Nikona to największa zmiana sprzętowa. Większość nowinek, których jeszcze nie rozumiem wyszukam w instrukcji, ale jedno mi nie daje spokoju.
Zawsze korzystałem z formatu DNG od Adobe, tworzonym w locie przy kopiowaniu w Lightroomie. Pierwsze kilka zdjęć, które zrobiłem nowym Canonem to normalne RAWy, kolejne to sRAWy 10mpx. Po skopiowaniu na komputer jako DNG okazało się, że zdjęcia mają około 25mb niezależnie od rozdzielczości. Po sprawdzeniu w aparacie widać, że sRAWy są mniejsze (ok 15mb), ale w formacie DNG ponownie zajmują 25mb.
Czy ktoś potrafi to wyjaśnić?
Pewnie Adobe DNG Converter nie radzi sobie z stawami.
Zjawisko takie występuje:
http://forums.adobe.com/message/2143650#2143650
Przyznam, że nigdy nie pomyślałem o wykorzystaniu sRAW bo na myśl o kompresji pliku źródłowego skóra mi cierpnie (może niesłusznie).
bartekh86
19-11-2011, 14:02
Kompresji? Jeżeli dobrze rozumiem jest to ograniczenie rozdzielczości pliku o połowę, a nie kompresja. Liczyłem na wykorzystanie sRAWów w reportażu, gdzie nie potrzebuję ogromnych rozdzielczości. @marfot mógłbyś rozwinąć?
Kompresji? Jeżeli dobrze rozumiem jest to ograniczenie rozdzielczości pliku o połowę, a nie kompresja. Liczyłem na wykorzystanie sRAWów w reportażu, gdzie nie potrzebuję ogromnych rozdzielczości. @marfot mógłbyś rozwinąć?
W miarę precyzyjne określenie jak powstaje sRAW znajdziesz tutaj (plik pdf "The Canon sRAW...):
http://dougkerr.net/Pumpkin/index.htm#sRaw
O ile RAW jest zapisem informacji z matrycy to już sRAW wymaga programowego przetworzenia informacji z sąsiadujących pixeli wg jakiegoś algorytmu. Operację tą okreslają w artykułach terminem "demosaic". Przyznam, że jak sobie uzmysłowiłem, że muszą być wykonywane na surowym pliku jakieś operacje to mi odeszła chęć do sRAW. Wolę zrobić to samo po swojemu (choćby w PS) z możliwością powrotu do źródła o pełnej rozdzielczości.
bartekh86
19-11-2011, 14:30
Myślę, że marfot wiele wyjaśnił w tym temacie.
Jeszcze tutaj wyjaśnienie dlaczego rośnie rozmiar plików ze strony zaproponowanej przez marfota:
"The SRAW image is in a hybrid format; it is not truly raw any more. It is raw only in the sense, that the colors are in the camera's color space and WB has not been applied yet, but otherwise it has nothing common with the original raw format. It is demosaiced, i.e. the pixels have three color components. However, not each pixel has three separate color component: adjacent pixel pairs are sharing two of the three color components.
This format is Canon specific, DNG does not know such format. The nearest format in DNG is the "linear" image, which is demosaiced and each pixel has its own three color components. Thus the amount of data is much more in the DNG linear format than in the sRaw format. Of course, this does not represent any enhancement of the image quality, the DNG converter can not really add to the image content.
"
Dziękuję bardzo za odpowiedź i również tym samym zaprzestaję korzystania z sRAWów