Zobacz pełną wersję : Canon 40D i problem z lampą 580EX
Gangster
12-11-2011, 17:59
Hi.
Mam ten zestaw i niestety okresami jest problem.
Dzisiaj podłączyłem lampę do aparatu i wystąpił problem z brakiem błysku lub czasami z prześwietleniem.
Kilka razy działa prawidłowo potem nie błyska a czasami prześwietla zdjęcia.
Lampa w trybie ettl a aparat na M.
Kolejnym razem może działać cały czas bez problemu. Gdy nacisnę na * to aparat wyzwala błysk.
Czy to może być problem z lampą czy aparatem??
AMMarshall
12-11-2011, 20:17
Hi.
Mam ten zestaw i niestety okresami jest problem.
Dzisiaj podłączyłem lampę do aparatu i wystąpił problem z brakiem błysku lub czasami z prześwietleniem.
(...)
Czy to może być problem z lampą czy aparatem??
Podłącz lampę do innego aparatu i będzie wiadomo czy to wina lampy, czy aparatu.
Ja stawiam na to, że lampa pada, wycena na Żytniej bezpłatna.
Może to głupie pytanie, ale baterie masz w dobrej kondycji w lampie?
Może to głupie pytanie, ale baterie masz w dobrej kondycji w lampie?
Też bym od tego zaczął.
Błysk na * przy standardowych ustawieniach tego klawisza to prawidłowa praca aparatu.
Gangster
13-11-2011, 21:23
Co do baterii to są one 1,5 roczne eneloop.
A czy od złego stanu baterii takie rzeczy mogą się dziać??
Bo w sumie to jakiś miesiąc-2 ich nie ładowałem ale lampa szybko się ładuje.
Miałem podobnie ze swoją 430EX. Te same objawy albo brak błysku albo prześwietlone zdjęcia, czasem udało się zrobić prawidłowe zdjęcie, ale to tylko czasami.
Serwis na żytniej stwierdził wymianę palnika i od tej pory wszystko jest ok.
Mi tam czasem walnie pełną mocą (580EXII) zazwyczaj pomaga wyłączenie->zdjęcie ze stopki->przedmuchanie i przetarcie stopki korpusu i lampy->ponowne podłączenie i to tyle zazwyczaj problemy znikają.
Chociaż ostatnio cały czas muszę korygować na + (1/3 lub 2/3) bo mi ewidentnie niedoświetla... Hmm ciekawe czy powinienem się martwić?
MacGyver
16-11-2011, 08:21
Zimne luty na łączeniu kabelków sygnałowych mogą powodować tego typu cyrki.
Awaria taka wystąpić może zarówno w puszcze jak i w aparacie. Jej "łagodniejsza" wersja to zanieczyszczone styki i poszukiwania przyczyny zacząłbym od ich czyszczenia.
flankerp
17-11-2011, 18:10
Ja miałem problemy ze swoja, czasami nie odpalała wcale, a po pewnym czasie zamilkła (TEST odpalał) Wina były wyczerpane baterie w... aparacie. Wymieniłem aku i dalej śmigała...
Ale nie wiem, czy 40D jest na to wraźliwy...