Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40D i problem z lampą 580EX

Gangster
12-11-2011, 17:59
Hi.
Mam ten zestaw i niestety okresami jest problem.
Dzisiaj podłączyłem lampę do aparatu i wystąpił problem z brakiem błysku lub czasami z prześwietleniem.
Kilka razy działa prawidłowo potem nie błyska a czasami prześwietla zdjęcia.
Lampa w trybie ettl a aparat na M.
Kolejnym razem może działać cały czas bez problemu. Gdy nacisnę na * to aparat wyzwala błysk.
Czy to może być problem z lampą czy aparatem??

AMMarshall
12-11-2011, 20:17
Hi.
Mam ten zestaw i niestety okresami jest problem.
Dzisiaj podłączyłem lampę do aparatu i wystąpił problem z brakiem błysku lub czasami z prześwietleniem.
(...)
Czy to może być problem z lampą czy aparatem??

Podłącz lampę do innego aparatu i będzie wiadomo czy to wina lampy, czy aparatu.
Ja stawiam na to, że lampa pada, wycena na Żytniej bezpłatna.

sebfoto
13-11-2011, 13:35
Może to głupie pytanie, ale baterie masz w dobrej kondycji w lampie?

Wojtas
13-11-2011, 19:49
Może to głupie pytanie, ale baterie masz w dobrej kondycji w lampie?
Też bym od tego zaczął.

Błysk na * przy standardowych ustawieniach tego klawisza to prawidłowa praca aparatu.

Gangster
13-11-2011, 21:23
Co do baterii to są one 1,5 roczne eneloop.
A czy od złego stanu baterii takie rzeczy mogą się dziać??
Bo w sumie to jakiś miesiąc-2 ich nie ładowałem ale lampa szybko się ładuje.

milus
13-11-2011, 22:19
Miałem podobnie ze swoją 430EX. Te same objawy albo brak błysku albo prześwietlone zdjęcia, czasem udało się zrobić prawidłowe zdjęcie, ale to tylko czasami.
Serwis na żytniej stwierdził wymianę palnika i od tej pory wszystko jest ok.

Goomis
13-11-2011, 22:38
Mi tam czasem walnie pełną mocą (580EXII) zazwyczaj pomaga wyłączenie->zdjęcie ze stopki->przedmuchanie i przetarcie stopki korpusu i lampy->ponowne podłączenie i to tyle zazwyczaj problemy znikają.
Chociaż ostatnio cały czas muszę korygować na + (1/3 lub 2/3) bo mi ewidentnie niedoświetla... Hmm ciekawe czy powinienem się martwić?

MacGyver
16-11-2011, 08:21
Zimne luty na łączeniu kabelków sygnałowych mogą powodować tego typu cyrki.
Awaria taka wystąpić może zarówno w puszcze jak i w aparacie. Jej "łagodniejsza" wersja to zanieczyszczone styki i poszukiwania przyczyny zacząłbym od ich czyszczenia.

flankerp
17-11-2011, 18:10
Ja miałem problemy ze swoja, czasami nie odpalała wcale, a po pewnym czasie zamilkła (TEST odpalał) Wina były wyczerpane baterie w... aparacie. Wymieniłem aku i dalej śmigała...
Ale nie wiem, czy 40D jest na to wraźliwy...