Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z Sigmą EF-500 DG Super

Gregg
11-11-2011, 20:54
Witam wszystkich.
Mam problem z współpracą lampy Sigma EF-500 DG Super z aparatem Canon 600d. Problem polega na tym że lampa za cholerę nie chce współpracować z aparatem. Po włączeniu rzeźbi tylko fokusem palnika i wyzwala całą moc podczas robienia zdjęcia. Całkowicie nie działa pomiar siły błysku ani błysk wstępny "*" totalnie nic. Lampa posiada ETTL II i powinna działać. W menu aparatu pisze że lampa jest niełaścia albo wyłączona... Już nie wiem co myśleć. Muszę nadmienić, że lampa nie jest uszkodzona i ze starą 350ką działa jak zegarek.
Może mam coś źle ustawione albo rzeczywiście nie współpracuje z 600d.
Macie może jakieś sugestie rozwiązania problemu???

Kolekcjoner
11-11-2011, 22:52
Niestety może być tak, że nie będzie współpracować prawidłowo z nowszymi body.
Moja z 40D też raz działa raz nie :(, a z 350D bez problemu.

BTW: z 30D czasem zdarza się jej zwiecha

KuchateK
12-11-2011, 06:07
Niestety sigma klasycznie skopała coś z kompatybilnością i lampy EF-500 mają problemy z nowszymi puszkami.

Skontaktuj się z serwisem Sigmy. Część lamp EF-500 ma możliwość aktualizacji oprogramowania. Lampy te mają z tyłu oznaczenie "EO-ETTL II".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście nie zaszkodzi zapytać serwisu nawet jeśli twoja lampa ma z tyłu inne oznaczenia.

sylwek2k
12-11-2011, 09:01
Witam wszystkich.
Mam problem z współpracą lampy Sigma EF-500 DG Super z aparatem Canon 600d. Problem polega na tym że lampa za cholerę nie chce współpracować z aparatem.

Macie może jakieś sugestie rozwiązania problemu???
Oddac lampe do wymiany plyty glownej/oprogramowania.

Jak masz lampe na gwarancji, wymienia Ci soft/plyte za free. Inaczej licz sie z wydatkiem na poziomie 100-150 zeta.

Standardowo Canon, w kazdym nowym procesorze, odrobine zmienia komunikacje. O ile w przypadku lamp Canona miesci sie to w marginesie bledu, tak w przypadku innych producentow zaczynaja sie schody.

Z najnowszymi lustrzankami Canona kompatybilne sa wszystkie Sigmy ef-610 dg, oraz CZESC ef-530 dg

http://www.sigmaphoto.com/techupdates/notice-to-customers-using-sigmas-eo-ettl-ii-type-flashguns

Kolaj
12-11-2011, 09:45
podlaczales do tej 600d jakas inna lampe, zeby sie upewnic, ze problem nie lezy po stronie puszki?

Gregg
12-11-2011, 12:07
Niestety lampa już jest po gwarancji. Po prostu kupiłem nowy aparat a lampa została stara... byłem pewien że skoro obsługuje ETTL II to będzie działać a tu d...a zbita.
Spróbuję się skonataktować z serwisem w następnym tygodniu bo lampa ma oznaczenie EO-ETTL II. Czy wie ktoś może czy jest taki serwis we Wrocławiu?

Gregg
13-11-2011, 15:28
Wiecie może czyjest jakiś serwis Sigmy we Wrocławiu???

Gregg
15-11-2011, 22:37
Dodzwoniłem się do serwisu Sigmy i niestety będę musiał wysłać lampę do Gdyni. Nawet po podaniu numeru seryjnego i wszystkich oznaczeń nie wiedzą albo nie chcą powiedzieć ile będzie faktycznie kosztowała naprawa. Jeżeli będzie to wymiana softu to ma kosztować około 230pln +koszty wysyłki a jeżeli wymiana płyty to cos koło 400...
Powiem, że jestem strasznie zawiedziony takim postawieniem sprawy przez serwis. Na dobrą sprawę lampa jest dedykowana do Canona więc powinna działać ze wszystkimi Canonami. Jeżeli nie działa to nie jest moja wina a serwis taką usługę powinien wykonać bezpłatnie każdemu komu lampa nie chce współpracować z Canonem. W końcu to tylko dopasowanie. Gdybym wiedział że tak będzie to w życiu nie kupiłbym Sigmy.
Teraz będę polecał znajomym żeby czasem nie kupowali Sigmy, bo może się stać tak, że jak kupią sobie nowy aparat to lampę będą musieli wysyłać na serwis i płacić za naprawę wartość drugiej identycznej.

Proszę Administrację o nie zamykanie tematu. Napiszę jak sprawa zostanie rozwiązana do końca.

Kolekcjoner
16-11-2011, 00:41
Gdybym wiedział że tak będzie to w życiu nie kupiłbym Sigmy.

Otóż to, ja się właśnie na tej zasadzie wyleczyłem z tej firmy :-x.

Jago
16-11-2011, 07:18
...... Jeżeli będzie to wymiana softu to ma kosztować około 230pln .........

Teoretycznie jak za free kalibrują obiektywy to i w tym przypadku powinno być tak samo.

MacGyver
16-11-2011, 08:16
Miałem podobny problem z Lampą firmowaną przez Soligora. Z 300D działała jak należy, z analogowym 33 również a z 30D i nowszymi tylko z pełną mocą.
Po odkryciu tej niewygodnej prawdy pogodziłem się z rzeczywistością i kupiłem 430 EX :-)

Gregg
16-11-2011, 10:41
Teoretycznie jak za free kalibrują obiektywy to i w tym przypadku powinno być tak samo.

Niestety tylko teoretycznie :(
Również teoretycznie jest tak, że jak dbają o dobre swoje imię i prestiż firmy to powinni to zrobić za darmo. Jeden zadowolony klient przyciąga dziesięciu innych a jeden niezadowolony odradza stu innym. Przecież w międzyczasie pojawiły się nowe modele lamp Sigmy. Kto im teraz to kupi??? Ja na pewno nie, a i moi znajomi po rozmowie ze mną również nie, a jak ktoś przeczyta to co piszemy tutaj, to równiez nie kupi.
Widzę że na allegro zaczynają pojawiac się te modele lamp za śmieszne pieniądze... no ale jak nie działają z nowymi aparatami. :-(

sylwek2k
16-11-2011, 18:53
Widzę że na allegro zaczynają pojawiac się te modele lamp za śmieszne pieniądze... no ale jak nie działają z nowymi aparatami. :-(

Te lampy zawsze byly w smiesznych pieniadzach na alledrogo :P

Dlatego z nich korzystam ;P

Cena jaka osiagaja na alledrogo to 300-500 zeta :) A jako slave bardzo fajnie pracuja :P

Gregg
27-12-2011, 19:34
Tak jak obiecałem opiszę jak się sprawa z lampą zakończyła.

Lampę wysłałem do serwisu po kontakcie telefonicznym. Pomimo tego że lampa miała oznaczenie EO-ETTL konieczne było "skonsultowanie się z Sigma Japan" o czym zostałem poinformowany smsem. Okazało się że są dwie możliwe wersje naprawy... wymiana płyty głównej za 485,85 pln :!:+ wysyłka, albo wgranie nowego oprogramowania za 264,45pln :!:+ wysyłka. To czy da się wgrać oprogramowanie wiadomo dopiero po otwarciu lampy, nie żadne tam numerki, bo te podałem, nie żadne oznaczenia EO-ETTL bo te podałem... tylko i wyłącznie otwarcie lampy (tak twierdzi serwis). W moim przypdaku okazało się że można wgrać oprogramowanie. Od mojej decyzji co do kosztów naprawy wszystko poszło bardzo sprawnie (za to mogę pochwalić serwis Sigmy w Gdyni) i w trzy dni lampa była u mnie.
Kosztowało mnie to ~330pln (Za głupie wgranie nowego programu które trwało może z pięć minut) i trochę nerwów ale lampa śmiga jak należy i z tego jestem zadowolony.

A teraz troszkę się wyżalę... Gdybym przy zakupie lampy (2006 cena 1050pln) wydał te 330pln więcej miałbym canonowską 580kę. Moja rada NIE KUPOWAĆ NIC OD SIGMY!!! Bo kto wie co będzie za parę lat? Kupisz sobie szkło i się okaże że za kilka lat nie będzie współpracowało z nowym aparatem, a żeby je "naprawić" wydasz tyle co drugi obiektyw. Miałem ostatnio zakupić sobie jasnego zooma standardowego i wiem już że na pewno nie będzie to Sigma... choćby mi tysiąc osób doradzało.
:!::!::!:NIGDY WIĘCEJ SIGMY:!::!::!:

tomekd2
28-12-2011, 14:36
Serwis Sigmy w Gdyni jest koszmarnie drogi, bo mają chyba wyłączność na sprowadzenie jakiejkolwiek części (ktoś zna jakieś źródło części Sigmy?). Nie można u nich kupić części (wysyłając dokładny numer seryjny), tylko trzeba bulić za całą naprawę.

Taśma flex sterowania przysłoną w obiektywie 18-125mm - naprawa 480zł + przesyłka.
Wypatrzona na Allegro taśma 50zł, naprawę zrobiłem sam w 2h (pierwszy raz robiłem coś takiego, sprawny serwisant robi to pewnie w 1h, nie musiałem wykręcać żadnej soczewki, czyli nie były potrzebne żadne korekcje optyczne).

Gregg
29-12-2011, 16:49
Dlatego każdemu kogo spotkam będę odradzał zakup Sigmy.

violan
29-12-2011, 18:33
Miałem kiedys pare teleobiektywów Sigmy i bardzo negatywne doswiadczenia z serwisem Sigmy w Gdynii.
Wszystkich problemów Z sigmami pozbywalem sie,zawsze szybko i niedrogo w serwisie foto w krakowie:
http://www.fotoserwis.krakow.pl/
Pomimo róznych opnii krazacych w necie nt tego zakladu -ja z czystym sumieniem go polecam!!

Gregg
29-12-2011, 19:13
No to lewa jego mać gdzie byłeś jak pytałem wcześniej??? :cry::cry::cry:

violan
29-12-2011, 20:00
No to lewa jego mać gdzie byłeś jak pytałem wcześniej??? :cry::cry::cry:

Hehe..
Lubie zaglądać na CB ale nie sposob stale i wszystko monitorować.
Ja, moi znajomi wszystkie swoje długie teleobiektywy Sigmy dawali w ręce p.Bartka w serwisie na Czapskich w Krakowie.
Mialem obawy przed oddaniem szkla za pierwszym razem bo wiele w necie niepochlebnych opinii czytalem o tym serwisie ale w moim przypadku i moich znajomych naprawdę moge tylko chwalić ten serwis.
Nie wiem czy to prawda ale gdzieś slyszałem ,ze oni kiedyś współpracowali z Sigmą..

bucefal14
30-12-2011, 19:36
"wgranie nowego oprogramowania za 264,45pln"
Toż ja w Metzie 58-AF-1 wgrywałem już kilka razy i nie wiedziałem ile zaoszczędziłem... ;-)

Gregg
30-12-2011, 22:28
No więc możesz sobie wyobrazić jaki jestem wkur... wkurzony.