PDA

Zobacz pełną wersję : 3D tracking? Śledzenie obiektu?

MAF
11-11-2011, 20:25
Czy któryś z Canonów potrafi działać w obiekcie takim trybie że nastawiam ostrość powiedzmy środkowym czujniki aparat toem i potem przekadrowuję, a aparat utrzymuje ostrość na pierwotnie wybranym obiekcie zmieniając tylko aktywne czujniki? Jeśli nie Canon to może jakiś inny to potrafi?

arturs
11-11-2011, 20:52
Nie wiem czy chodzi Ci o to ale sprawdź czy nie chodzi o tryb - AI Focus

o rly??
11-11-2011, 21:28
chyba chodzi bardziej o nieruchomy cel, czyli tryb af ONE SHOT i trzymanie kciukiem przycisku z "*"

flankerp
11-11-2011, 21:40
Jak kolega napisał '*' ale ustaw w we funkcjach aby blokował AF a nie ekspozycje

arturs
12-11-2011, 00:22
ale kolega napisał o zmianie aktywnych czujników - więc to wygląda na servo albo aifocus z wszystkimi czujnikami aktywnymi

KacperP
12-11-2011, 00:50
Jeśli chodzi o przełączanie się między punktami AF, gdy obiekt "ucieknie" nam spod tego wybranego ale po sąsiedzku "zobaczy" w tej samej odległości inny, to najtańszy Canon jaki to umie to chyba będzie 7D.
Jeśli chodzi o połączoną pracę AF jak wyżej + wspomaganie AF przez rozpoznawanie obrazu to doczytałem się tego dla 1D X i jest to część możliwości funkcji nazwanej "EOS iTR".

'3D tracking' to nie jest uniwersalna nazwa funkcjonalności "dla wszystkich", ale szczególna nazwa marketingowa Nikona. Z tego co mi się wydaje to śledzenie AF ma być tam wspomagane śledzeniem namierzonego obiektu wg. koloru.