Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwna awaria Canona 40D

darekPolsztyn
11-11-2011, 19:16
witajcie,

czy ktoś może miał podobny problem albo ma pomysł co się mogło stać z moim canonem 40D? - otóż dzisiaj fotografowałem pewien koncert i w czasie jego nagle aparat przestał ostrzyć i wyzwalać migawkę. Najpierw myślałem, że poprostu coś się zacieło - wyłączyłem/włączyłem, nie pomogło. Sprawdziłem czy napewno mam AF włączony - był. W ustawieniach też wszystko po staremu. Myślałem, że wina obiektywu ale na innych to samo. Naciskam do połowy spust, nie ostrzy, dosciskam do końca - nie wyzwala. Myślałem, że wina spustu ale okazuje się, że np przy live view spust działa. Tak samo jak jest włączony na przeglądanie zdjęć, naciskam spust i przechodzi do gotowości ale dalej nie ostrzy i nie "strzela". Patrząc przez wizjer, nie pokazuje też rzadnych danych na dole... Po odpięciu obiektywu, ponownym podpięciu i włączeniu aparatu mija pare sekund zanim z 00 pokazuje aktualną wartość przysłony...
HELP! :sad:

kulek855
11-11-2011, 20:45
Wyczyść styki obiektywu i body spirytusem (po wyjęciu baterii).
Później sprawdź czy z innym obiektywem występuje taki problem jeżeli tak to pozostaje serwis. Ewentualnie masz przycisk wyzwalania migawki uszkodzony.

darekPolsztyn
11-11-2011, 21:58
sprawdzałem z innymi obiektywami i niestety to samo. Tyle, że dziwne własnie, że troche działa spust, bo przy live view wyzwala... ciekawe ile wezmą za to na żytniej i ile czasu to zajmie..

flankerp
11-11-2011, 22:15
A może przywrócić do fabrycznych? Zacznij od tego...

darekPolsztyn
11-11-2011, 23:23
niestety bez zmian... :/

darekPolsztyn
12-11-2011, 01:05
wiecie co - dziwna sprawa. Podczepiłem gripa i z nim było wszystko normalnie. Zdjąłem gripa i bez niego też już jest ok, wszystko działa. Niby fajnie, ale jak przy jakimś zleceniu znowu będzie taka akcja? ;/ ile kosztuje przegląd na żytniej?

molmat
12-11-2011, 01:49
ja miałem podobną akcję z gripem właśnie, na 30D. aparat w pewnym momencie zaczął świrować, raz spust działał, raz nie, czasem sam nawet wyzwalał migawkę. Grip oryginał czy zamiennik?

darekPolsztyn
12-11-2011, 02:19
zamiennik. I jak sobie z tym poradziłeś? Niestety (albo stety) w najbliższym czasie w większości muszę bez gripa pracować i nie wiem co się będzie działo...

Aleximov
12-11-2011, 15:21
Witam,

A czy bateria jest oryginalna Canona czy zamiennik ? (jak zamiennik, to czasem może tak być...) - jak się znowu tak "zatnie", to zmień baterię na Canona i zobacz, czy coś się zmieniło.

MacGyver
12-11-2011, 17:18
Aby zrobić pełen reset aparatu trzeba też wyciągnąć baterię podtrzymująca pamięć, niemniej wątpię aby to wyeliminowało problem.

darekPolsztyn
13-11-2011, 19:05
bateria akurat oryginalna, choć używam również zamienników. Spróbuję wszystkich tutaj zaproponowanych rad i bardzo dziękuję za chęć pomocy! Jednak napewno nieunikniona jest wizyta w serwisie w celu generalnego przeglądu i czyszczenia, ponieważ nigdy tego nie robiłem. Przebieg mam ok 40 000, nie wiem czy to mało czy dużo, napewno nie chciałbym żeby kiedyś mnie zawiódł w ważnym momencie.

MacGyver
13-11-2011, 20:22
Spróbuję wszystkich tutaj zaproponowanych rad i bardzo dziękuję za chęć pomocy! Jednak napewno nieunikniona jest wizyta w serwisie w celu generalnego przeglądu i czyszczenia, ponieważ nigdy tego nie robiłem.
Jeśli nie jesteś elektronikiem-hobbystą to raczej sam tego nie zdiagnozujesz, nawet gdy rozbierzesz aparat.

Przebieg mam ok 40 000, nie wiem czy to mało czy dużo...
Tak średnio, ale sprzęt powinien przeżyć bez grubszej awarii dwa-trzy razy tyle.

flankerp
14-11-2011, 15:34
Ja mam od czasu do czasu podobne problemy, ale ja gripu nie odczepiam od aparatu i czasem sie wlasnie grip zawiesza, wtedy mam podobne objawy. Recepta jest przeczyszczenie styków gripie. (zdarza się raz na kilka serii focenia... ale da się żyć jak nie jesteś zawodowcem :D

Często też przy nagłej zmianie warunków zewnętrznych, np z zimna wejdę do pomieszczenia; wtedy grip potrafi szalec. Niestety nieoryginalne tak maja, chociaż gdzieć tu na forum czytałem, że canonowskie, też potrafia się zawiesić...

C80
14-11-2011, 17:31
Często też przy nagłej zmianie warunków zewnętrznych, np z zimna wejdę do pomieszczenia; wtedy grip potrafi szalec. Niestety nieoryginalne tak maja, chociaż gdzieć tu na forum czytałem, że canonowskie, też potrafia się zawiesić...

Mi sam zmieniał przesłonę i bez względu na to czy był aktywny, czy nie. Co dziwniejsze po zmianie na inny 40D działał prawidłowo.. :confused:

diplo
15-11-2011, 09:45
Ja mam tak z 5dm2, dokładnie nawet w jakimś wątku to opisalem bo się martwilem, wina gripa. Jesli ci to nie przeszkadza olej, a jeśli tak kup oryginalny grip. Ale zwykle jest tak jak sie zatnie rusz kółko nastaw na gripie i body powinno ruszyć.