Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żywotność 1Ds

bapit
07-11-2011, 16:54
Witam serdecznie,

To mój pierwszy post na forum. Starałem się zapoznać z wszelkimi regulaminami i wydaje mi się, że moje pytanie powinienem zadać właśnie tu - jeśli źle trafiłem, poproszę o przeniesienie i wyrozumiałość.

Pytanie dotyczy sprzętu leciwego, czyli najstarszego modelu 1Ds. Czy da się sprawdzić aktualny przebieg migawki? Sprawdzając zdjęcie przesłane przez sprzedającego 1Dcountem wychodzi, że aparat ma >2.1 mln strzałów. Mimo to samo body wygląda nieźle. Nie wydaje mi się, by był to przebieg aktualnej migawki - jeśli tak, to nieźle to o niej świadczy :) Ale wariant bardziej prawdopodobny jest taki, że jest to już któraś migawka z kolei, a po prostu licznik nie został skasowany. Czy jest to możliwe? Jeśli tak, to czy da się ustalić przebieg aktualnej?

Czy jest gdzieś lista numerów seryjnych skradzionych aparatów? Chciałbym upewnić się co do legalności tegoż egzemplarza. Sprzedający niby kupił go za granicą, ale nie ma papierów zakupu, a to trochę mnie martwi.

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam,
Bartek Pitus

airhead
07-11-2011, 17:28
2,1 mln zdjęć? to mało prawdopodobne, a jeśli już, to na 10. migawce
jesteś pewien, że ten program jest godny zaufania?

sprawdź www.sssf.art.pl

zanussi
07-11-2011, 17:36
mało prawdopodobne, bardziej 210 tysięcy

bapit
07-11-2011, 17:41
No właśnie. A body (jak na tak stary sprzęt) wygląda naprawdę nieźle. Sanki do lampy prawie nowe (lakier oryginalny), obudowa w stanie igła - w sumie to pancerny sprzęt, ale widać, że raczej nikt nim gwoździ nie wbijał :) Sprawdzałem kilka zdjęć zrobionych jedno za drugim i 1Dcount ładnie pokazuje kolejne numery - z tym, że hardcore'owo wysokie. Ponad 2,14 mln. Sprawdzałem tym samym programem starego 1D mkII i wynik pokrył się 100% z wynikiem z serwisu na Żytniej. Skończy się pewnie wizytą u nich (matryca i tak wymaga lekkiego przedmuchania) - być może powiedzą coś więcej o tej sztuce...

Dzięki za link. Na szczęście tego egzemplarza tam nie ma.

Pozdrawiam,
Bartek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

mało prawdopodobne, bardziej 210 tysięcy

Rzeczywistość jest chyba bardziej brutalna... link (http://www.pitus.info/temp/1Ds.jpg) . Nie wiem, jak przebieg sprawdzają na Żytniej. Pytać nie będę, bo swoją wiedzą zarabiają na chleb i głupio byłoby wyciągać od nich know-how...

Pozdrawiam,
Bartek

Merde
07-11-2011, 18:42
Rzeczywistość jest chyba bardziej brutalna... link (http://www.pitus.info/temp/1Ds.jpg)

To nie jest 2 miliony... Wg mnie program pokazuje bzdury, tak wytrzymałych migawek to nie ma :mrgreen:
Chyba że ktoś robił jedno zdjęcie co sekundę przez ostatnie ~67 lat...

Hmm, biorąc pod uwagę tryb seryjny tego sprzętu, to musiałby pracować non-stop przez ponad 22 lata żeby się takiego przebiegu dorobić :)

bapit
07-11-2011, 19:01
To nie jest 2 miliony... Wg mnie program pokazuje bzdury, tak wytrzymałych migawek to nie ma :mrgreen:
Chyba że ktoś robił jedno zdjęcie co sekundę przez ostatnie ~67 lat...

Hmm, biorąc pod uwagę tryb seryjny tego sprzętu, to musiałby pracować non-stop przez ponad 22 lata żeby się takiego przebiegu dorobić :)

Eeee. Bez jaj. Nawet trzaskając jedną klatkę na sekundę non stop, to ten wynik osiągniemy już po niespełna 25 dniach...

Tak na serio to mam dwie najbardziej prawdopodobne tezy - albo program pokazuje bzdury (tylko czemu wówczas kolejne zdjęcia mają kolejne numery?) albo to któraś migawka z kolei, tylko licznik nie został wyzerowany przy wymianach... I pytanie brzmi - czy serwis na Żytniej będzie mógł ustalić przebieg aktualnej migawki? A odpowiedź poznam w środę - łyknę tę puchę i poradzę się już na miejscu. Jednak jeśli ktoś z Was ma jeszcze jakiekolwiek inne sugestie, będę wdzięczny za pomoc. PhotoME i EOS info nie dają rady w przypadku tego modelu. Jedynie 1Dcount pokazuje coś w miarę logicznego. Ale >2.14mln? Kosmos... Inna sprawa, że akurat ten program przy innych 1D mi się sprawdzał. Z tym, że 1D i 1Ds to nie to samo...

Pozdr,
BP

Merde
07-11-2011, 19:06
Eeee. Bez jaj. Nawet trzaskając jedną klatkę na sekundę non stop, to ten wynik osiągniemy już po niespełna 25 dniach...

To jest 2,14 miliarda klapnięć.

Ten soft pewnie nie przypadkowo nazywa się 1Dcount (a nie 1Dscount).

Matt_K-K
07-11-2011, 19:11
Z tego co wiem po swojej byłej jedynce, to przy zmianie migawki przebieg nie jest zerowany ( przynajmniej w mojej nie był ) i mimo nowego elementu biegł dalej.

bapit
07-11-2011, 19:15
To jest 2,14 miliarda klapnięć.

Ten soft pewnie nie przypadkowo nazywa się 1Dcount (a nie 1Dscount).

Sorry - rzeczywiście coś mi na oczy padło. W tym przypadku rzeczywiście robi się 68 lat trzaskania 1 klatki na sekundę non stop, co sprawia, że prawdopodobieństwo poprawności wyniku podawanego przez 1Dcount dramatycznie zbliżyło się do 0 :(

Merde
07-11-2011, 19:17
prawdopodobieństwo poprawności wyniku podawanego przez 1Dcount dramatycznie zbliżyło się do 0 :(

To chyba powód do radości raczej? Jest szansa, że aparat ma taki przebieg, na jaki wskazuje jego wygląd zewnętrzny.

bapit
07-11-2011, 19:26
To chyba powód do radości raczej? Jest szansa, że aparat ma taki przebieg, na jaki wskazuje jego wygląd zewnętrzny.

Masz rację. Szczególnie, jeśli miałyby to być >2 mld zdjęć ;)

zanussi
07-11-2011, 21:30
2 miliardy zdjęć.... tyle to chyba wszyscy użyszkodnicy CB razem nie napstrykali :)

VomitroN
07-11-2011, 23:20
2 miliardy zdjęć.... tyle to chyba wszyscy użyszkodnicy CB razem nie napstrykali :)

Wszyscy z CB to pewnie tyle napstrykali, że jeszcze ze dwa zera trzeba dodać. :lol:
Bo 2mld to raptem 100 puszek ze średnim przebiegiem 20tyś. klapnięć każda. ;-)

Merde
07-11-2011, 23:32
Bo 2mld to raptem 100 puszek ze średnim przebiegiem 20tyś. klapnięć każda. ;-)

Nie ma to jak kolejna osoba która myli się o trzy rzędy wielkości :mrgreen:

JackC
07-11-2011, 23:43
Nie widziałem, że te 1Dsy to taki wytrzymały sprzęt :shock:

Czyli jak ma przebiegu raptem 200 czy 400,0 tys. to można brać w ciemno ;-)

VomitroN
08-11-2011, 00:15
Nie ma to jak kolejna osoba która myli się o trzy rzędy wielkości :mrgreen:

Faktycznie. :oops: Liczę od lat na stare piniendze i zawsze mi źle wychodzi :)

BTW, ilu jest wszystkich zarejestrowanych użytkowników na forum?

artd4
08-11-2011, 03:03
Wszystko zalezy od ceny i chęci posiadania aparatu profi o legendarnej wytrzymałości.
Jak tanio, to najwyżej wymienisz migawke(jeżeli padnie,ale to rzadkośc) i masz nastepne min 200 tysi (a moze 600-800 tysi) do pstrykania.
Duża zaleta to absolutny brak dbałości o wytrzymałość.
Ten sprzęt musi zwyczajnie cięzko pracować,bo do tego jest stworzony
Tam gdzie Ci co bedą bali sie wyciągnąć z grubych plecakotoreb swoje superbiezpieczne Canony 5D MK II,bo się zakurzą,zamoczą.Ty wyciągasz i walisz foty jedna za drugą
Jak cena Ok to bierz.
Ten sprzęt to czołg.A stare czołgi jeżdzą do dziś...
Moze Ci służyć jeszcze latami znosząc burze,kurz,temperatury czy ...upadki
Ale pamiętaj o wadach (parametrach tech)
Z własnego amatorskiego doświadczenia powiem ,że "1d MKIIN" mam prawie zawsze przy sobie (lub w bagazniku auta),mimo posiadania nowocześniejszego sprzętu Canona
Mogę z mojej "1" mało korzystać, ale lubię mieć swiadomośc jej niezawodności w potrzebie.
Jeszcze jedno.
Nie martw się drogimi akumulatorami.
Ja Ci padnie to wymień w nim ogniwa na Eneloopy i po sprawie.

jezyor
08-11-2011, 15:25
Jeszcze jedno.
Nie martw się drogimi akumulatorami.
Ja Ci padnie to wymień w nim ogniwa na Eneloopy i po sprawie.

możesz wyjaśnić jak? :)

Merde
08-11-2011, 15:48
możesz wyjaśnić jak? :)

Było już o tym na forum:

http://www.clubsnap.com/forums/canon/395188-replace-new-cells-np-e3-battery-pack-used-1d-1ds-body.html

jezyor
08-11-2011, 16:24
Dzięki Ci o Pomocna Dłoni ;)

a by nie było off to powiem założycielowi wątku, że 1ds mk1 jest b. fajny.
Miałem go krótko, bo sprzedający (z allegro znany temu forum jako Konrado z Kielc) przysłał mi aparat z uszkodzonym, pękniętym korpusem. Ale mimo to to bardzo udany masywny sprzęt. Gdybym miał okazję kupić go za niewygórowaną cenę, nie wahałbym się. Nawet gdyby trzeba było w niedługiej perspektywie wymienić migawkę.

jezyor
08-11-2011, 18:21
zapoznałem się z tym linkiem i generalnie się cała heca nie "opyla".
10 akumulatorków sanyo to ponad 80 zeta. a zamienniki do 1D kosztują teraz ok 80-90 pln. i odpada robota, grzebanie, niepewność...
tym niemniej jakby umarł jedyny aku w sobotę.. no, można się sprężyć i wypruć sanyo z lamp i dłubać :)

Em Es
08-11-2011, 19:36
obawiam się że może się opylać jednak - bo jakość aku w zamienniku może się diametralnie różnić od firmowych aku sanyo/eneloop czy jak one się tam nazywają :)

jezyor
08-11-2011, 19:44
no nie wiem.
mam 2 zamienniki, już rok mam i spoko 800 do 1000 fotek na jednym robię, a oryginał już niemal martwy :/

Merde
08-11-2011, 21:16
Pytanie tylko czy trzymają (w sensie: nie używane) tak jak Eneloopy?
Dla mnie to właśnie jest ich największą zaletą.

jezyor
08-11-2011, 21:47
wiesz, Merde, nie sprawdzałem po jakm czasie się rozładują, zdjęcia robię w sumie codziennie, choćby kilka, a ładuję aku bardzo rzadko. Stąd wniosek, że nieużywane też nieźle trzymają.

bapit
10-11-2011, 16:01
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jedynka już zagościła w moich skromnych progach i zgodnie z oczekiwaniami jest fantastyczna :) Od jakiegoś czasu używam 1D mk2 i właściwie odkąd go mam, zakochałem się w jedynkach, stąd decyzja o zakupie Ds'a. Nie jestem fanem wyśrubowanych megapikseli. Wprawdzie wykorzystuję sprzęt zawodowo (myślę, że można tak powiedzieć, mimo, iż mam świadomość, że do osiągnięcia poziomu dla mnie zadowalającego jeszcze długa droga...), ale zdjęcia wykorzystywane są wyłącznie w necie, więc z założenia muszą być lekkie (sklep internetowy z greckimi produktami, zdjęcia hoteli z oferty naszego biura podróży i przewodnik kulinarny po kuchni greckiej - ta strona nie jest komercyjna, więc pozwolę sobie na małą prywatę i podam adres - www.przepisygreckie.pl - może kiedyś komuś się przyda :) ).

Myślę, że trafiłem wymarzony sprzęt, przez co 5D mk2 trafi na półkę i będzie się kurzył :) Kilka subiektywnych refleksji na szybko:

1. 1D mkII i 1Ds biją 5D mkI i 5DmkII na głowę, jeśli chodzi o automatyczny balans bieli przy sztucznym oświetleniu (szczególnie w świele żarówki, ale ogólnie 5D (oba marki) mają problem z kolorami przy gorszym świetle. Jak ktoś nie lubi strzelać RAWów i później bawić się w obróbkę, to jedynki sprawdzą się dużo lepiej.
2. AF w jedynkach to bajka, w piątkach też jest nieźle, ale to jednak inna liga
3. Konstrukcja - jedynki są pancerne, później przepaść - piątki, siódemki i modele dwucyfrowe są w miarę ok, trzy/czterocyfrówki to już niestety pod tym względem bardziej zabawki (chociaż ja bardzo 450D lubiłem)
3. Licznik w moim 1Ds jest najprawdopodobniej walnięty, gdyż i 1Dcount i CanCount pokazuje ten sam nierealny wynik, a mimo to każde kolejne zdjęcie powiększa stan licznika o 1. Po prostu jak migawka zaliczy pad, spiszę licznik i będę znał przebieg nowej :)

Aby nie było za różowo - 5D (mk1 i mk2) niszczą stare jedynki na wyższym ISO. Szczególnie widać to w przypadku 5D mk2. Druga sprawa to rozdzielczość matrycy - jak komuś na tym zależy, to dinozaury nie dadzą rady... System czyszczenia matrycy - w starych sprzętach gruchą czasem trzeba dmuchnąć, a czasem i to nie pomoże. Z tym, że w nowych Canonach mechanizm samooczyszczania matrycy też czasem nie daje rady... Do tego klawiszologia mniej przyjazna, niż w piątkach/innych nowych modelach - mimo to do opanowania w kilka minut, więc tym przejmować się nie należy.

Aby post na coś się przydał - krótki wyciąg z moich poszukiwań softu do sprawdzania przebiegu:

Odczyt licznika z każdym sprzętem z Digic3/Digic4 (40D, 450D, 50D, 500D, 5D MkII, 7D) http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe

A to do starszych jedynek
1. 1D Count (http://199.91.152.201/u3aftx1h32yg/btm0mnhmtdy/1dcount.zip)
2. Stary CanCount, freeware (http://exphose.com/forceddownload.aspx?file=0;7)
3. Nowy cancount (wersja demo nie umożliwia sprawdzenia licznika, ale pełna wersja nie jest droga) (http://www.enjoyyourcamera.com/Canon-Zubehoer/CanCount-Zaehlsoftware-fuer-Canon-1D-s-Mark-II-N::525.html)
4. PhotoME (pokrywa się w 100% z poprzednimi programami w 1D mk2, natomiast z 1Ds mi nie działał) (http://www.photome.de/files/PhotoME079R17Setup.exe)

Niestety nie namierzyłem żadnego softu, który pokazywałoby przebiego 5d mk1. Może ktoś z Was kiedyś uzupełni tę listę :) Starą piątkę już pożegnałem, przez co zaniechałem poszukiwań właściwego programu. Może po prostu takowy nie istnieje...

W wolnej chwili spróbuję zrobić subiektywne porównanie 5D mk2, 1Ds, i 1D mkII (ten trzeci to wprawdzie crop, więc wspólnego mianownika nie będzie, ale co tam :) ). Być może ktoś jeszcze będzie stał przed dylematem, co wybrać z takiej trójki. Ja już wiem, że kupując nowe 5D mk2 popełniłem błąd. Za tę samą cenę mógłbym kupić 1Ds i 1D mkII, a za różnicę fajną L-kę. Zdjęcia na moje potrzeby byłyby lepsze.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,
Bartek

PS Z Eneloopami się chyba pobawię. Akumulator to totalna padlina, a że lubię proste zabawy z lutownicą, to raczej powinienem dać radę :)

Merde
10-11-2011, 16:33
3. Licznik w moim 1Ds jest najprawdopodobniej walnięty, gdyż i 1Dcount i CanCount pokazuje ten sam nierealny wynik, a mimo to każde kolejne zdjęcie powiększa stan licznika o 1. Po prostu jak migawka zaliczy pad, spiszę licznik i będę znał przebieg nowej :)

Nielogicznie rozumujesz, to nie licznik w aparacie szwankuje, tylko 1Dcount źle go interpretuje. To chyba jest program do sprawdzania przebiegu w 1D, nie 1Ds.

Spróbuj tego rozwiązania i podziel się z nami odczytanym wynikiem:

http://regex.info/exif.cgi/exif.cgi

bapit
10-11-2011, 16:58
Nielogicznie rozumujesz, to nie licznik w aparacie szwankuje, tylko 1Dcount źle go interpretuje. To chyba jest program do sprawdzania przebiegu w 1D, nie 1Ds.

Spróbuj tego rozwiązania i podziel się z nami odczytanym wynikiem:

http://regex.info/exif.cgi/exif.cgi

Być może tak jest. Teoria znajdzie potwierdzenie, jeśli jakiś użytkownik 1Ds znający przybliżony przebieg swojego aparatu sprawdzi cancounta lub 1dcounta i otrzyma wynik potwierdzający tenże przebieg lub krzaki takie, jak u mnie... Ten link bardzo fajny - wpadł już do ulubionych. Niestety wynik ten sam... Dwie duże (te większe ;) ) bańki z hakiem...

Pozdrawiam,
Bartek

Merde
10-11-2011, 17:06
Ten link bardzo fajny - wpadł już do ulubionych. Niestety wynik ten sam... Dwie duże (te większe ;) ) bańki z hakiem...

A czy przypadkiem w starych jedynkach shutter count nie był zapisywany w EXIF?

Ściągnąłem jakiegoś rawa/tiffa z sieci i wrzuciłem w PhotoME - pokazał ładnie ~3500 klapnięć.

bapit
10-11-2011, 17:40

Niestety w EXIF nie ma tej pozycji...

Ściągnąłem jakiegoś rawa/tiffa z sieci i wrzuciłem w PhotoME - pokazał ładnie ~3500 klapnięć.

No właśnie... A u mnie w PhotoME nie pokazuje wogóle pola "Shutter count" - a foty z 1D mkII ładnie obsługuje...

Sprawdziłem Twój link wgrywając fotę z 5D mkI. Niestety nie pokazuje licznika. Szkoda :(

Pozdr,
BP

Merde
10-11-2011, 18:12
Wrzuć gdzieś ze 3 rawy różniące się kolejno o 1 klapnięcie, coś mi się nie chce wierzyć w te odmienne pliki z twojego egzemplarza...

bapit
10-11-2011, 19:25
Wrzuć gdzieś ze 3 rawy różniące się kolejno o 1 klapnięcie, coś mi się nie chce wierzyć w te odmienne pliki z twojego egzemplarza...

tak na szybko, więc jakość fot nie poraża ;)

EA2V0594.TIF (http://www.pitus.info/temp/EA2V0594.TIF)

EA2V0595.TIF (http://www.pitus.info/temp/EA2V0595.TIF)

EA2V0596.TIF (http://www.pitus.info/temp/EA2V0596.TIF)

Pozdrawiam,
BP

fil91
10-11-2011, 23:29
tak na szybko, więc jakość fot nie poraża ;)

EA2V0594.TIF (http://www.pitus.info/temp/EA2V0594.TIF)

EA2V0595.TIF (http://www.pitus.info/temp/EA2V0595.TIF)

EA2V0596.TIF (http://www.pitus.info/temp/EA2V0596.TIF)

Pozdrawiam,
BP

Daj rawy:evil:
I jeszcze jpegi prosto z puszki :)

Janek1977
11-11-2011, 01:37
Daj rawy:evil:
I jeszcze jpegi prosto z puszki :)

Oj kolega chyba jedyneczki nie trzymał w rękach...

fil91
11-11-2011, 23:22
Oj kolega chyba jedyneczki nie trzymał w rękach...

Pierwszej wersji nie , ale myślałem że jest podobnie jak w 1DsII, 1DsIII, 1DIII, 1DIV:wink:
Czyli co niema formatu raw w 1ds?

justanimage
13-11-2011, 21:37
Pierwszej wersji nie , ale myślałem że jest podobnie jak w 1DsII, 1DsIII, 1DIII, 1DIV:wink:
Czyli co niema formatu raw w 1ds?

Raw jest i ma właśnie rozszerzenie *.TIF (tak dla zmylenia przeciwnika ;)

DarekB
19-11-2011, 08:03
Z Eneloopami się chyba pobawię. Akumulator to totalna padlina, a że lubię proste zabawy z lutownicą, to raczej powinienem dać radę :)

Również pomajstrowałem i wymieniłem "wkład". Najbardziej upierdliwe jest porządne i prawidłowe zamknięcie całości ponieważ nowe eneloopy mają minimalnie większą średnice (oryginały są bez koszulek izolacyjnych).
Teraz testuje ten wynalazek.

DawidL
11-01-2012, 23:18
DarekB jak tam sprawują się eneloopy? jesteś zadowolony?

DarekB
11-01-2012, 23:33
Witam,
I zadowolony i mocno zaskoczony wytrzymaloscia tego wynalazku.
W moim przypadku jest to jakies 2000-2200 strzalow (szklo bez IS). No i bezproblemowo "trzymaja" jak body lezy w kacie.
Koszt calej operacji jest zblizony do zamiennika ale IMHO warto.

Wysłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk

DawidL
12-01-2012, 00:17
jakiej pojemności masz baterie? 2000 czy 2500

DarekB
12-01-2012, 06:43
Zwykle biale o oznaczeniu HR-3UTGA 1900 mAh.

Wysłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk

DawidL
14-01-2012, 16:04
Zrobiłem to samo u siebie.
Żeby je upchnąć to jednak jest trochę zabawy.