Zobacz pełną wersję : jak zrobić takie zdjęcie macro?
właśnie tak brzimi pytanie - spójrzcie:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=364513
na zdjęcia w tym linku i powiedzcie mi czy one są wykropowane? czy to po prostu takie cóś można wyciągnąć z omawianego w tamtym wątku obiektywu, b się w tym gubię? co zrobić, aby mieć takie zdjęcie? śa naprawdę oszałamiające szczegółowością:)
Obiektyw macro i po sprawie :)
wiktor2323
06-11-2011, 12:27
MP-E 65mm f/2.8 1-5X Macro dokładnie taki;) zwykłą makrówką aż takiego przybliżenia bez pierścieni chyba nie uzyskasz:)
jacek_73
06-11-2011, 12:30
Nie:!: obiektyw, dość drogi zresztą, to tylko narzędzie. Drugie primo to anielska cierpliwość i kilka lat zbierania doświadczeń.
Canon MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro Photo.To obiektyw o skali powiększenia 1-5x.Wez rozmiar muchy np i pomnóż przez 5.Taki rozmiar otrzymasz na matrycy.[to także ZOOM]
Jest tylko do macrofotografii sankowej,statywowej nie ostrzy na nieskończoność
"Normalnie" macroobiektyw ma skalę 1-1x.Używany również do celów standardowych przez preferujących ostrość w szkłach.Muchę mnożysz przez 1.:lol:
Niezależni producenci piszą macro często dla marketingu nie patrząc na skalę.
Cropować można zawsze ,ale w tym wątku nie oto szło .
al e czy 100L Macro wystarczy, aby zyskać takie przybliżenie? ja wiem, że od razu się takich zdjęćnie zrobi..., że praktyka i w ogóle. Ale póki co zastanawiam się nad obiektywem i nie chciałbym wydać kasy, żeby potem się okazało, że mogę co najwyżej zrobić nim zdjęcia takie jak sigmą 70-300 macro... tu chodzi o te szczegóły, które są niesamowite. Jaki obiektyw da takie obrazy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro Photo.To obiektyw o skali powiększenia 1-5x.Wez rozmiar muchy np i pomnóż przez 5.Taki rozmiar otrzymasz na matrycy.[to także ZOOM]
Jest tylko do macrofotografii sankowej,statywowej nie ostrzy na nieskończoność
"Normalnie" macroobiektyw ma skalę 1-1x.Używany również do celów standardowych przez preferujących ostrość w szkłach.Muchę mnożysz przez 1.:lol:
Niezależni producenci piszą macro często dla marketingu nie patrząc na skalę.
Cropować można zawsze ,ale w tym wątku nie oto szło .
aha...
jacek_73
06-11-2011, 12:37
100L jest uważany za jeden z najlepszych obiektywów do macro. Ma ISa i AFocusa oraz skalę odwzorowania 1:1. MP-E65 jest obiektywem bardzo specjalistycznym o skali odwzorowania do 5:1 i ręcznych nastawach. Przeznaczony jest dla bardzo zaawansowanych macrofotografów :D
edit: zwykłe sigmy z dopiskiem macro mają co najwyżej skalę odwzorowania 1:2.
Canon MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro Photo.
@kawo,poszukaj w sieci zdjęć z obiektywu powyżej,przeczytaj post #5.
Wszystko sie da,ale macrofotografia to oddzielna wielka działka w fotografii.Wymaga wielkiej wiedzy i b.duzo specjalnego sprzętu,pomysłowości ,czasu.Ludzie opanowywują dla niej hodowlę różnych stworków,roślin,dziedziny muzealnictwa jak np.numizmatyka,jubilerstwo itp.
Jeżeli ktoś w tej specjalności [ lub innej fotograficznej] w dzisiejszych czasach nie chce zaangażować siebie i środków [kasy] to ciemność widzę.Dostęp do zdjęć i poziom sprzętu ustawił poprzeczkę wysoko.
Polecam czytanie i oglądanie .
100 2.8 + pierścienie + crop da podobne fotki z tym, że większość tych ładniejszych zdjęć makro przy skalach sporo większych od 1:1 to stacki a o tym wiele osób zapomina :)
100 2.8 + pierścienie + crop da podobne fotki z tym, że większość tych ładniejszych zdjęć makro przy skalach sporo większych od 1:1 to stacki a o tym wiele osób zapomina :)
słuchajcie ja jestem amatorem co widać chyba po tym jakim sprzęt posiadam. po porstu zachwyciło mnie pare zdjęć macro i zacząłem sobie zadwać z ciekawości co trzeba mieć od strony sprżetowej, żeby podobne zdjęcia wykonywać. ja moge co najwyżej sobie sprawić 100L macro. nic więcej. stąd moje pytanie czy takim obiektywem da się robić zdjęcia może nie aż takie jak w tym linku, ale choć trochę porównywalne. widze, ze nie bardzo...:) co to są stacki? i czy skala odwzorowania 1:1 jest lepsza niż 1:2? poza tym w zasadzie całkiem miłe i fajne są choćby zdjęcia wnętrza kwiatów z dużym powiększeniem:) a do tego chyba 100L styknie?:)
słuchajcie ja jestem amatorem co widać chyba po tym jakim sprzęt posiadam. po porstu zachwyciło mnie pare zdjęć macro i zacząłem sobie zadwać z ciekawości co trzeba mieć od strony sprżetowej, żeby podobne zdjęcia wykonywać. ja moge co najwyżej sobie sprawić 100L macro. nic więcej. stąd moje pytanie czy takim obiektywem da się robić zdjęcia może nie aż takie jak w tym linku, ale choć trochę porównywalne. widze, ze nie bardzo...:) co to są stacki? i czy skala odwzorowania 1:1 jest lepsza niż 1:2? poza tym w zasadzie całkiem miłe i fajne są choćby zdjęcia wnętrza kwiatów z dużym powiększeniem:) a do tego chyba 100L styknie?:)
Żeby mniejszym kosztem robić podobne zdjęcia to używany tamron 90 2.8 (jest na allegro nawet jeden pod canona w bdb stanie za około 1000zł a jakością obrazka jest lepszy od canona 100 2.8 non L) do tego pierscienie z automatyką za 200zł i masz zestaw makro którym często robi fotki np. http://grzehoofr.digart.pl/ :) tyle, że on też mieszka uzywa zamiast pierścieni. A tu jego wątek na naszym forum i trochę info o stackowaniu czyli łączeniu kilku zdjęć z przesunietą głębią ostrości w celu uzyskania większej głębi bo jak wiadomo przy takim skalach odwzorowania GO jest taka, że połowy oka muchy nie obejmie :) proszę http://www.canon-board.info/showthread.php?t=72068
Możesz także zaopatrzyć się w jakiś obiektyw m42, np. jupiter 37A, odpowiedni mieszek i uzyskasz całkiem podobną skalę odwzorowania co w MP-E. Jak będzie mało to można dołożyć jeszcze jakąś soczewkę o małym powiększeniu, powiedzmy 4D. Masz lampę więc będziesz mógł doświetlać gdy braknie światła.
Z tym że to trochę rzucanie się na głęboką wodę, głębia ostrości w takim zestawie prawie nie istnieje a przymykanie przysłony równa się ciemnemu obrazowi w wizjerze. Nawet w 5D jest to czasami problem. Jeśli chcesz tylko do takiego niedzielnego pstrykania kwiatków i owadów C100L z pewnością będzie Ci starczył.
Żeby mniejszym kosztem robić podobne zdjęcia to używany tamron 90 2.8 (jest na allegro nawet jeden pod canona w bdb stanie za około 1000zł a jakością obrazka jest lepszy od canona 100 2.8 non L) do tego pierscienie z automatyką za 200zł i masz zestaw makro którym często robi fotki np. http://grzehoofr.digart.pl/ :) tyle, że on też mieszka uzywa zamiast pierścieni. A tu jego wątek na naszym forum i trochę info o stackowaniu czyli łączeniu kilku zdjęć z przesunietą głębią ostrości w celu uzyskania większej głębi bo jak wiadomo przy takim skalach odwzorowania GO jest taka, że połowy oka muchy nie obejmie :) proszę http://www.canon-board.info/showthread.php?t=72068
no właśnie. czytam, czytam i mi oczy na wierzch wychodzą. Dzięki. jajednak chyba zacznę od zwykłego dedykowanego obiektywu macro, żeby sobie w ogole zobaczyć jak to wygląda w praktyce, a potem się zobaczy:) dzieki za wszystkie cenne uwagi. gdyby ktoś jeszcze chciał coś dodać to jak najbardziej wszystkie przyjmuję:)
Jeszcze mała uwaga.Mieszek fajna całkiem sprawa w analogu.Przy jego pomocy plus pierścienie i odwrócone szkło to ho,ho,ho jakie rzeczy przy stosunkowo niskim koszcie ludzie robili.
Teraz przy matrycy łapiacej każdy naelektryzowany pyłek,ja niechętnie bym go używał.
Minimum to wydmuchać czy może wypłukać gada.
no właśnie. czytam, czytam i mi oczy na wierzch wychodzą. Dzięki. jajednak chyba zacznę od zwykłego dedykowanego obiektywu macro, żeby sobie w ogole zobaczyć jak to wygląda w praktyce, a potem się zobaczy:) dzieki za wszystkie cenne uwagi. gdyby ktoś jeszcze chciał coś dodać to jak najbardziej wszystkie przyjmuję:)
Tamron 90 2.8 to szkło dedykowane do makro w bardzo przystępnej cenie i o rewelacyjnej jakości obrazka...i fajnej cenie. Piszę to dlatego, że makro to wcale nie jest łatwa dziedzina fotografii i jak dla mnie inwestowanie 3kpln w szkło o specyficznym charakterze nie do końca wiedząc czego można się spodziewać to trochę przesada (wyłączając przypadek zasobnych kieszeni). A tak w ogóle to jakie masz już szkła ? Bo może na początek warto pomyśleć nad samymi pierścieniami, które i tak się przydadzą jakbyś chciał dalej iść w makro a na początek doskonale pozwolą Ci zrozumieć specyfikę makro fotografii.
Tamron 90 2.8 to szkło dedykowane do makro w bardzo przystępnej cenie i o rewelacyjnej jakości obrazka...i fajnej cenie. Piszę to dlatego, że makro to wcale nie jest łatwa dziedzina fotografii i jak dla mnie inwestowanie 3kpln w szkło o specyficznym charakterze nie do końca wiedząc czego można się spodziewać to trochę przesada (wyłączając przypadek zasobnych kieszeni). A tak w ogóle to jakie masz już szkła ? Bo może na początek warto pomyśleć nad samymi pierścieniami, które i tak się przydadzą jakbyś chciał dalej iść w makro a na początek doskonale pozwolą Ci zrozumieć specyfikę makro fotografii.
no tylko takie akie mam w stpoce...:) czyli nie za dużo ich mam.
Witam
Osobiście używam C70-200Lf/4 + pierścienie pośrednie (13 mm, 21mm i 31 mm).
Może nie jest to "mikroskop" ale dość uniwersalny zestaw - w razie potrzeby odpinasz pierścienie i masz zooma :D
Powiększenie można w łatwy sposób zmniejszyć (jak się trafi większy "robal") bez zdejmowania pierścieni kręcąc zoomem w stronę 200mm.
Oczywiście większość fotek trzeba powiększyć np. w DPP o ok 50%
A tu kilka moich fotek: link (http://makroglowacki.strefa.pl)
no tylko takie akie mam w stpoce...:) czyli nie za dużo ich mam.
To na początek dokup do tego pierścienie i do makro masz bdb zestaw a jak Ci się spodoba to szukaj szkła dedykowanego.
potwierdzam, przejdz się gdzieś do sklepu foto i przestrzel sobie szkiełko makro - jak ci przy trydnościach z AF zacznie latać po całym zakresie z końca w koniec to możę być tak że Ci się odechce makrofotografii dedykowanym szkłem ;)
Ja to w ogóle polecam zapomnieć o af w makro :)