PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z naświetlaniem.

ToBe
04-11-2011, 16:57
Od pewnego czasu zacząłem bawić się w reportera, trochę życia miasta (street) i niebawem pierwszy większy projekt. Ale jest pewien szkopuł, a mianowicie mam jako początkujący fotograf spore problemy z poprawnym naświetlaniem, najbardziej przy szybkich, ulicznych kadrach.
Znacie może jakieś lekcje, czy poradniki w necie na temat naświetlania, jak korzystać z różnych trybów pomiaru itp.?

janmar
04-11-2011, 17:21
Nie piszesz czym fotografujesz.Jakie masz szkła?.Jaki to projekt?.Ile czasu robisz zdjęcia na ulicy.?W jakim celu?
Z tego co napisałeś wygląda że najpierw lub jednocześnie:
lektura instrukcji,książki o ekspozycji.Fotografowanie statycznych obiektów,oglądanie zdjęć streetphoto,
teoria zdjęć obiektów w ruchu i proby,próby, a potem projekt.
Street to ulica.Czy jesteś na niej obcy?Czy umiesz się zachować?Czy znasz min.prawa dotyczącego ochrony wizerunków osób i obiektów.
Reporterka uliczna to nie zabawa.To ciężki i niebezpieczny czasami kawałek chleba wymagający dużego doświadczenia.
Ale każdy kiedyś zaczynał ,więc jest to do zrobienia.Pamiętaj że lekcji do pracy na ulicy
udziela ulica..a to twardy nauczyciel.

ToBe
04-11-2011, 17:47
fotografuje 5d mark2 z 24mm f/2.8 i 50mm f/1.4
Reportażem zajmuję się od 2 miesięcy. mam zamiar zrobić cykl zdjęć o zanikających zawodach, ale to jak podrasuje technikę, o której tutaj mowa.
jakie lektury polecasz? prosiłbym o podanie tytułów związanych tylko z ekspozycją.

marfot
04-11-2011, 17:59
Można polecić nieśmiertelną książkę "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona. Łatwiej byłoby coś konkretnego poradzić gdybyś napisał jakie ustawienia, które stosujesz okazują się zawodne np.: "używam pomiaru matrycowego w trybie Av i mam prześwietlone zdjęcia".

ToBe
04-11-2011, 19:48
jutro kupię "Ekspozycja bez tajemnic" bo już od dawna za mną chodzi, jak tam nie znajdę odpowiedzi to będę drążył tutaj temat.
A tymczasem jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to z chęcią wysłucham.

Merde
04-11-2011, 19:52
A tymczasem jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to z chęcią wysłucham.

Zamiast słuchania poczytaj ten wątek:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

ToBe
04-11-2011, 22:13
Dzięki Merde, świetny artykuł.

ARN
05-11-2011, 00:32
Może od razu trzeba było zacząć od wyszukiwarki