PDA

Zobacz pełną wersję : Zapowiedzi: nowa lustrzanka cyfrowa Canona

Canon_Board
04-11-2011, 16:27
Firma Canon Inc. poinformowała, że opracowuje nową lustrzankę cyfrową z serii EOS. Aparat wyposażony w ulepszoną wersję funkcji filmowania dostępną w bieżących modelach EOS, będzie idealnie nadawał się do zastosowań kinematograficznych i innych cyfrowych produkcji wysokiej rozdzielczości. Model będzie zawierał pełnoklatkową matrycę CMOS 35 mm, a dzięki możliwości rejestrowania wideo 4K (z częstotliwością klatek 24P i kompresją Motion-JPEG) zapewni taką jakość obrazu i subtelność ekspresji, jakiej można oczekiwać po nowej generacji „filmów EOS”.

Zapowiedź ta zbiegła się w czasie z premierą systemu Cinema EOS, która rozpoczyna ofensywę firmy Canon na rynku produkcji cyfrowej wysokiej rozdzielczości. Nowy system obejmuje takie kategorie produktów, jak obiektywy (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1014115#post1014115), cyfrowe kamery wideo (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1014110#post1014110) i lustrzanki cyfrowe.

Nie ustalono jeszcze dalszych szczegółów obecnie opracowywanej lustrzanki EOS, w tym nazwy produktu, specyfikacji ani planowanej daty premiery.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img854.imageshack.us/img854/7631/canoneosdslr.jpg)

Film EOS: nowy standard branżowy

Rejestrowanie filmów było standardową funkcją wszystkich nowych lustrzanek cyfrowych z serii Canon EOS od czasu premiery modelu EOS 5D Mark II w listopadzie 2008 r. W połączeniu z szeroką gamą wymiennych obiektywów Canon EF funkcja ta zwiastowała bogate możliwości wizualnej ekspresji, zapewniając m.in. atrakcyjne rozmycie obrazu i niski poziom szumów, zbierając jednocześnie pochwały za mobilność, która była zasługą kompaktowych i lekkich korpusów.

Imponujące obrazy stworzone przez kombinację cyfrowych lustrzanek Canon EOS i obiektywów EF, znane jako „filmy EOS”, zdobyły już uznanie na planie wielu produkcji filmowych, od reklam i materiałów promocyjnych do seriali telewizyjnych, a nawet filmów kinowych.

micles
05-11-2011, 01:43
Trochę ich nie rozumiem. Marketingowo źle to wygląda, że C300 ma max 1K, a ta nowość będzie miała 4K.

Wiadomo, Motion JPEG nie zachwyca, ale dla niektórych liczą się tylko MegaPiksle)

Ciekawe, czy 1K będzie realizowany podobnie co w C300 (4 czujniki (RGBG) tworzą jeden pixel)

strideer
05-11-2011, 02:18
Co to jest 1K?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

micles
05-11-2011, 03:35
Ok, wtopiłem.

1920x1080, FullHD. Nie 1K. Prawieże 2K.

Mad_Mac
05-11-2011, 11:58
4k jezu to tylko do kin puki co sie nadaje. Co prawda da sie kupic Toshibe z 4k ale ile ludzi na to stac.
Puki co nawet 1440p prawie nie istnieje a szkoda bo do projektorow by sie przydalo.

strideer
05-11-2011, 12:01
Sama rozdzielczość prezentacji to jedno, ale nie zapominajmy, że większej pikseli przenoszących obraz o możliwie niskim kontraście to przede wszystkim szersze możliwości edycyjne - przynajmniej dla zdjęć, bo jak teraz o tym myślę to nie wiem czy ludzi zajmujących się montażem wzrusza zapas pikseli.

airhead
05-11-2011, 14:07
4k jezu to tylko do kin puki co sie nadaje. Co prawda da sie kupic Toshibe z 4k ale ile ludzi na to stac.
Puki co nawet 1440p prawie nie istnieje a szkoda bo do projektorow by sie przydalo.
przecież to 4k to na przyszłość, w telewizji dopiero HD się pojawia

micles
05-11-2011, 19:39
1) Downscaling w celu lepszej jakości obrazu (najlepiej 50% :D)
2) Lepszy motion tracking, chroma keying i inne wymagające procesy.
3) Kadrowanie (mając 4K ze "skręconego na sztywno" statywu możemy dość dużo z takiego czegoś uzyskać (zarówno delikatny pan/zoom, jak i efekty handheld shakingu i inne bajery)

Mad_Mac
06-11-2011, 01:33
Jeśli te cudo będzie miało więcej MP niż 1Dx to czy pojawi się następca 5D MKII? Może to sobie źle rozumuje ale wychodzi pełna klatka reporterska z "niewielką" ilością MP a teraz kolejna pełna klatka z większą ilość MP na pokładzie coś jakby dla studia foto i film. Znajdzie sie miejsce na 5D MK III ?

Ale co ci sugeruje ze miał by mieć kupę mpx? Przecież 4k to jakieś 8pixow!

micles
06-11-2011, 01:34
jak dla mnie - jesli będzie 5d3 - oby połozyli nacisk na foto , video jak dla mnie mogą wyciąć ...i nawet niech nie myślą o ruchomym lcd ;)Przepraszam, że się wtrącam, ale to jest chyba wątek o tej nowej puszce spod czerwonego znaczka C i jedną z niewielu informacji odnośnie w/w sprzętu jest to, że będzie kręciło 4K w motionJPEG na matrycy FF, więc nawet jeżeli będzie to pucha okrzyknięta symbolem 5d3, to tak czy siak - będzie kręciła, i to raczej podobnie co C300 (w kwestii framerate'ów, rozdzielczości i kodeków)

strideer
06-11-2011, 01:35
Ale co ci sugeruje ze miał by mieć kupę mpx? Przecież 4k to jakieś 8pixow!

8 megapikseli to ma matryca w C300, która efektywnie daje 1080p, czyli jakieś 2 megapiksele w przeliczeniu. Jeśli matryca w tej lustrzance miałaby faktycznie dawać 4K w zapisie wideo, realizowane na takich zasadach, jak w C300, to prosta kalkulacja daje około 30 megapikseli właśnie.

micles
06-11-2011, 01:40
Ta. I te soczyste 4K opakują motionJPEGiem :) Nie ma bata, 4K nie będzie na zasadzie 1pix=RGBG.

strideer
06-11-2011, 01:41
Ta. I te soczyste 4K opakują motionJPEGiem :)

A to jakiś problem? Pomijając oczywiście rozmiary takich plików.

micles
06-11-2011, 01:51
http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_JPEG#CriticismsThese new developments make M-JPEG appear outdated and inefficient.

A tak bardziej z rzeczywistości wzięty przykład - dużo narzekań na wykorzystywanie mJPEG w Nikonie (jeżeli chodzi o kwestię jakości)

strideer
06-11-2011, 01:55
http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_JPEG#CriticismsThese new developments make M-JPEG appear outdated and inefficient.

A tak bardziej z rzeczywistości wzięty przykład - dużo narzekań na wykorzystywanie mJPEG w Nikonie (jeżeli chodzi o kwestię jakości)

No tak na moje to oryginalna informacja prasowa Canona wprawdzie mówi o MJPEG w prototypowym aparacie, jednak biorąc pod uwagę choćby zamkniętą specyfikację 1D X, to spodziewałbym się raczej zapisu MPEG-4 z samymi klatkami typu I (bez klatek pośrednich P i B) kiedy ta lustrzanka "C" zostanie faktycznie zapowiedziana.

micles
06-11-2011, 01:59
Tak w ogóle to nie ogarniam tego posunięcia z wrzuceniem tej drugiej puchy na plakat i teraz nic-nie-mówieniem o niej. Robią sztuczny buzz?

strideer
06-11-2011, 02:03
Powiedzieli, że ją robią - po raz pierwszy w znanej mi historii Canon zapowiedział prototyp, a nie gotowy aparat. Jak poskładać wszystkie klocki do kupy to wygląda na to, że ten aparat "C" prawdopodobnie zastąpi serię 1Ds. Wszystko pasuje: najpierw 1D X (robiący małą rewolucję w profesjonalnych lustrzankach EOS), teraz spodziewana wysoka rozdzielczość pełnoklatkowej matrycy w "C" i rozbudowany tryb filmowy. Ciekawe co jeszcze wymyślą.

micles
06-11-2011, 02:10
To ile kurna będzie kosztował ten C, jak on będzie miał 30mpix+, pełnił funkcję 1D studyjnego i kręcił 4K 1pix>RGBG czyli dużo lepiej niż C300, który wygląda raczej na bardziej wytargetowany do kręcenia filmów...

strideer
06-11-2011, 02:14
Przypuszczam, że tyle co 1D X, może tysiąc dolków więcej. Zwróć uwagę, że w lustrzance nie będzie złączy synchro, XLR, SDI i tak dalej - za które też się płaci i to sporo kupując C300. Nie będzie wersji z bagnetem PL. Nie będzie trybu seryjnego 12 kl./s. Zapewne zasadnicze różnice między 1D X i "C" to matryca i pewnie coś w procesorach (no i inny mirrorbox, bo ten w "C" raczej nie będzie musiał być tak wyśrubowany jak w 1D X).

dzik
06-11-2011, 19:56
Byly przecieki o nastepcy ds'a w okolicach 35mpix.
Obraz 4K ma ok 9mpix, aby zrobic samplowanie tak jak w C300 zrobia 35mpix.
Bedzie kamera i ds w jednym.

Kolekcjoner
07-11-2011, 14:25
Byly przecieki o nastepcy ds'a w okolicach 35mpix.
Obraz 4K ma ok 9mpix, aby zrobic samplowanie tak jak w C300 zrobia 35mpix.
Bedzie kamera i ds w jednym.

Nie wiem czy to tak będzie do końca, bo przy 4K ma być klatka rozmiaru APS-H, do tego nie jest przesądzone czy będzie 4->1 więc te rachuby co do ilości pikseli na matrycy w tym aparacie przy FF mogą się nie sprawdzić.

PS.
Przy okazji posprzątałem. Ten wątek dotyczy produktu, który jest już zapowiedziany bardzo proszę nie dodawać nam roboty i nie prowadzić tutaj spekulacji na temat przyszłości systemu od tego jest wątek plotkarski do którego oczywiście zapraszamy :D -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79108 .

polm
08-11-2011, 22:36
No tak na moje to oryginalna informacja prasowa Canona wprawdzie mówi o MJPEG w prototypowym aparacie, jednak biorąc pod uwagę choćby zamkniętą specyfikację 1D X, to spodziewałbym się raczej zapisu MPEG-4 z samymi klatkami typu I (bez klatek pośrednich P i B) kiedy ta lustrzanka "C" zostanie faktycznie zapowiedziana.
Jeżeli będą tylko pełne klatki, to będzie to... mjpeg. Na tym właśnie polega mjpeg, że nie ma międzyklatkowej kompresji. Obojętnie czy to jest mpg2 czy mpg4, pełne klatki są kompresowane tak jak jpg (nie jest zastrzeżony i daje dobrą jakość/stopień kompresji), bo jpg2000 jest tak naprawdę zastrzeżony.
Minus użycia mjpeg, to duży rozmiar lub słaba jakość. Nikon był krytykowany za użycie mjpega ze względu na to, że musieli zastosować mocniejszą kompresję klatek, żeby utrzymać mały rozmiar plików.
Mały rozmiar -> duża kompresja klatek -> słaba jakość, głównie artefakty przy obrazie o dużej ilości małych obiektów np. trawa, liście, włosy, ruchoma woda itd.
Nie wiem, dlaczego Nikon zdecydował się w D90 na mjpg. Może nie dali rady z h264 (duuużo większa złożoność kodowania), a może przestraszyli się MPEG LA.

Canon potrzebuje 4k, żeby wejść do kin, ale aparat którym można kręcić 4k to za mało. Potrzeba jeszcze akcesoriów na których Canon też powinien zarabiać zamiast np. Zacutto. Aha, 4k wcale nie oznacza 36 mpix. C300 dostał 8mpix do 2k, bo... dostał, ale to się nie przekłada na to że do 4k potrzeba 36mpix. Uważam, że jeśli chcą mieć porządne 4K (bez aliasingu), to matryca powinna mieć max 16mpix.

micles
08-11-2011, 22:47
Na akcesoria chyba się nie czają, bo w filmikach z Zacuto zostało powiedziane, że dostali prototyp het het przed announcementem, żeby mieć czas na kombinowanie, no i myślę, że to przez to, że Canon nie ogarnąłby zrobienia tego wszystkiego w tak krótkim czasie i tak dobrze jak Zacuto.

polm
08-11-2011, 23:19
Na akcesoria chyba się nie czają, bo w filmikach z Zacuto zostało powiedziane, że dostali prototyp het het przed announcementem, żeby mieć czas na kombinowanie, no i myślę, że to przez to, że Canon nie ogarnąłby zrobienia tego wszystkiego w tak krótkim czasie i tak dobrze jak Zacuto.

No i dla mnie to bez sensu ze strony Canona. Tłuką 5d II od kilku lat i zamiast zarabiać dodatkowo na rurkach, fokusach itp., to oddają te pieniądze Zacutto, Benro (tak, też produkują rigi) i innym. Canon to duża firma, reszta przy nim to manufaktury. Ogarnęli by to spokojnie. Arri, Red (redowe rurki w niskich cenach (http://www.red.com/store/rail-components), Vision Research, Panavision robią większość akcesoriów i zarabiają na tym dodatkowe pieniądze, a Canon zwykłego riga nawet nie zrobił.

rysib
09-11-2011, 10:29
No i dla mnie to bez sensu ze strony Canona. Tłuką 5d II od kilku lat i zamiast zarabiać dodatkowo na rurkach, fokusach itp., to oddają te pieniądze Zacutto, Benro (tak, też produkują rigi) i innym. Canon to duża firma, reszta przy nim to manufaktury. Ogarnęli by to spokojnie. Arri, Red (redowe rurki w niskich cenach (http://www.red.com/store/rail-components), Vision Research, Panavision robią większość akcesoriów i zarabiają na tym dodatkowe pieniądze, a Canon zwykłego riga nawet nie zrobił.

A skąd wiadomo, że Zakuto robi dla Canona akcesoria jako oficjalny producent i nie odpala części kasy z zysków do Canona.

polm
09-11-2011, 21:57
A skąd wiadomo, że Zakuto robi dla Canona akcesoria jako oficjalny producent i nie odpala części kasy z zysków do Canona.
Nic nie świadczy o tym, że są jakimś oficjalnym producentem. Robią dla wszystkich i nie mają powodu do odpalania kasy komukolwiek. Być może dla Canona to za mała produkcja, żeby linię otwierać i woli aby manufaktury sobie dorabiały. Stąd też tak wysokie ceny rurek, bo mała produkcja.

4bert
11-11-2011, 22:35
Gdzieś zniknał mój post z linkiem do pełniejszego opisu tej kamery. To lepiej gdybać, niż doczytać?

Kolekcjoner
11-11-2011, 22:43
Zniknął bo to nie jest wątek o kamerze tylko o zapowiedzi nowej lustrzanki Canona. Bardzo proszę pisać na temat i nie będzie problemu.