Zobacz pełną wersję : Czy zapałki są fotogeniczne?
januszt25
03-11-2011, 14:47
Witam,
Ostatnio fotografowałem zapałki z pierścieniami i starym obiektywem szerokokątnym od ZENIT'A.
Otrzymałem, jeden komentarz od osoby która też fotografowała zapałki.
Stąd pytanie czy zapałki są fotogeniczne?
moje prace możecie znaleźć na :
http://fotodays.pl/galeria/category/8-swiat-zapalek
Zbyszko666
03-11-2011, 14:57
Owszem ,że są fotogeniczne. Tylko wg mnie trzeba znaleźć koncepcje oraz zamysł pokazania ich w różnych okolicznościach.
januszt25
03-11-2011, 15:00
Ja próbowałem odnieść je do ludzi i uczuć.
Zgadzam się ze Zbyszko666.
I tak naprawdę nie bardzo rozumiem intencję tego wpisu czy mamy odnieść się do twoich prac ? czy do samych zapałek?
januszt25
04-11-2011, 13:18
Chciałem sprowokować dyskusje, bo mnie one fascynują i chciałem sprawdzić czy inny też tak mają.
A ocenę moich prac to przy okazji
Chciałem sprowokować dyskusje, bo mnie one fascynują i chciałem sprawdzić czy inny też tak mają.
Obawiam się że na tym forum to ludzie się fascynują fotografią. A to czy będą to zapałki, kredki, ołówki, ludzie, zwierzęta - to moim zdaniem rzecz drugorzędna.
Jak zdjęcie trafia w gusta odbiorców, wybija się ponad przeciętność, to czy będą to zapałki czy patyczki do lodów nie robi różnicy.
A co do subiektywnej oceny zdjęć - mnie się nie podobają.
januszt25
04-11-2011, 14:50
No cóż szkoda że Tobie (bebesky) nie podobają się moje zdjęcia zapałek. Ciekawy jestem czy Ty masz w swojej kolekcji jakieś zdjęcia zwykłych przedmiotów pokazanych inaczej.
Ciekawy jestem czy Ty masz w swojej kolekcji jakieś zdjęcia zwykłych przedmiotów pokazanych inaczej.
A co to ma do rzeczy?
januszt25
04-11-2011, 15:00
Tylko tyle, że ja nie mogę zobaczyć, ocenić podobnych fotografii wykonanych przez Ciebie, może bym się czegoś nauczył.
Tylko tyle, że ja nie mogę zobaczyć, ocenić podobnych fotografii wykonanych przez Ciebie, może bym się czegoś nauczył.To, że komuś cos się nie podoba, nie znaczy, że koniecznie musi mieć lepsze. Zdarzyło Ci się kiedyś być w kinie na filmie, który nie przypadł Ci do gustu? A zapewne sam lepszych nie robisz, prawda? Tak samo jest ze zdjęciami.
Zresztą mam prośbę o nieciągnięcie tej "przepychanki", bo ona chyba niezbyt wiele wnosi do tematu. Z góry dziękuję.
Nawet kamień może być gwiazdą gdy dobrze się go sfotografuje.
januszt25
05-11-2011, 22:30
To może jakaś mała sonda na temat najbardziej zwariowane modele do fotografowania?
Galeria przedmiotów (nie)codziennych?
Mnie jakoś też nie za bardzo podchodzą te zdjęcia szczególnie, że temat też jest już nieźle w necie obcykany i można znaleźć sporo lepszych zdjęć. Wystarczy wpisać matches photo itp...
januszt25
07-11-2011, 15:47
To, że temat jest mocno oblegany, świadczy o tym, że jest populary i tym trudniej pokazać coś nowego.
Fakt z zapałką sesji typu Akt nie zrobimy :-P
Fakt z zapałką sesji typu Akt nie zrobimy :-P
No i ..
Jeżeli próbujesz pokazać ludzkie zachowania/odczucia wykorzystując do tego zapałki to byłby to ciekawy pomysł. Pokazać nie akt a raczej namiętność, za pomocą zapałek to byłoby ciekawe :) Pomysł mógłby wypalić skoro zapałki mają w sobie potencjał by rozpalać siebie a nawet swoim ogniem rozpalać inne zapałki :)
januszt25
08-11-2011, 08:36
Podsunąłeś mi bardzo fajne pomysły na paloną sesję. Muszę się tylko zabezpieczyć przed pożarem.
Powiem Ci, że mnie zainspirowałeś tymi zapałkami i patrząc na Twoje zdjęcia mam w głowie kilka pomysłów, ale narazie csssiii...
Pomysł fajny, będę tu i do Twojej galerii zaglądał.
januszt25
08-11-2011, 22:14
Ely 13, bardzo się cieszę, że mogę pomóc.
I zapraszam na swoją stronę.