Zobacz pełną wersję : 5D - czas synchronizacji i wyzwalacze.
Witam,
Jestem na etapie kupna czegoś porządniejszego niż Phottix PT-04 i związku z tym mam pytanie, posiadam starą piątkę (zresztą to bez znaczenia którą) i problem jest taki, że czas synchronizacji z z lampami wynosi 1/160 (przy 1/200 pojawia się czarny pasek). Czy jedyne wyjście, aby używać czasów 1/200-1/250 to kupno Pixel Knight/King ? Czy może takie wyzwalacze jak Pixel Rook dadzą radę z 1/250 ?
Od razu uprzedzam, że w googlach są wzmianki o 1/160 w 5d ale głownie w testach z wyzwalaczami yongnuo, dlatego pytam o pixele :)
Pozdrawiam
Witam,
Jestem na etapie kupna czegoś porządniejszego niż Phottix PT-04 i związku z tym mam pytanie, posiadam starą piątkę (zresztą to bez znaczenia którą) i problem jest taki, że czas synchronizacji z z lampami wynosi 1/160 (przy 1/200 pojawia się czarny pasek). Czy jedyne wyjście, aby używać czasów 1/200-1/250 to kupno Pixel Knight/King ? Czy może takie wyzwalacze jak Pixel Rook dadzą radę z 1/250 ?
Od razu uprzedzam, że w googlach są wzmianki o 1/160 w 5d ale głownie w testach z wyzwalaczami yongnuo, dlatego pytam o pixele :)
Pozdrawiam
Musisz kupić takie wyzwalacze, w których specyfikacji będzie czarno na białym napisane iż synchro jest też na czasie 1/200 - 1/250.. bądź konstrukcjami typu Pixel Knight które podobno synchronizują się tak jak lampa w trybie HSS, czyli na dowolnym czasie z przedziału 30s-1/8000 :)
IMO najlepszym wyjściem, ale najmniej budżetowym jest kupno Pocket Wiz. ale nie każdy może sobie pozwolić na 1000zł za jeden odbiornik :)
No własnie, pocket wizardy są grubo poza zasięgiem cenowym :)
W Yongnuo Rf-602 również jest napisane czarno na białym 1/250, a jednak z 5d tylko do 1/160 synchronizuje... dlatego pytam o te droższe pixele czy coś pomogą :)
Pozdr
AMMarshall
01-11-2011, 00:16
5D ma czas synchronizacji 1/200, a nie 1/250.
Chyba że MKII.
Używam m.in. RF-602, chodzą tak jak napisałeś na max. 1/160.
1/160, a 1/200 to już mała różnica. Chcesz więcej - grubszy wydatek.
Jakieś inny propozycje oprócz pocket wizardów lub pixel knight/king ? Czy tylko te wyzwalacze dadzą radę z choćby 1/200 lub 1/250 na 5d ?
sylwek2k
03-11-2011, 15:26
W Yongnuo Rf-602 również jest napisane czarno na białym 1/250, a jednak z 5d tylko do 1/160 synchronizuje... dlatego pytam o te droższe pixele czy coś pomogą :)
Pozdr
a) jedna sprawa, to minimalny czas synchronizacji body, inna sprawa, to minimalny czas synchronizacji wyzwalacza radiowego.
b) W PRAKTYCE, wyzwalacze pracujace na czestotliwosci 2,4 GHz (YN-602/603 itp ) wprowadzaja minimalne opoznienie, ktore umozliwia synchronizacje z czasami o 1/3eV dluzszymi, niz najkrotszy czas synchro migawki
Jak sprawdzic najkrotszy czas synchro migawki?
Bierzemy i zakladamy najprostsza lampe blyskowa na sanki aparatu (najprostsza, czyli ma tylko centralny styk), albo zaklejamy wszystkie, poza centralnym, styki w lampie systemowej i ustawiamy ja w tryb manualny.
Ustawiamy sie naprzeciwko jasnej sciany (najwygodniej), i robimy serie zdjec, z coraz krotszymi czasami synchronizacji, zaczynajac od 1/160, zmniejszajac ten czas za kazdym razem o 1/3 eV.
W momencie, w ktorym na dole zdjecia pojawi nam sie czarny pasek (wskazujacy niedoswietlenie tego miejsca, przez zakrycie czesci matrycy lamelka migawki) przerywamy eksperyment. Czas synchro z nadajnikiem radiowym, bedzie o 2/3 eV dluzszy od tego czasu, a czas sychro na kablu/z zalozona lampa blyskowa na body bedzie dluzszy tylko o 1/3 eV. Ten czas moze byc zdecydowanie krotszy, od gwarantowanego przez producenta, ale to zalezy od KONKRETNEGO modelu a nawet egzemplarza BODY.
https://canon-board.info/imgimported/2011/11/4885002992_b8c67fc1a3-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4141/4885002992_b8c67fc1a3.jpg)
Zdjęcie pobrane z testu pixel soldiera, który łatwo wygooglić. Co pokazuje ? Pokazuje, że radio również MINIMALNIE wpływa na tzw. lag. Osobiście z pt-04/yongnuo rf-603 na 5d przy 1/200 mam pasek wielkości ok. 1 - 1,5mm patrząc na wyświetlacz aparatu. Jest to dość uciążliwe przy większej ilości fotek... Dlatego pytałem czy Pixele dadzą sobie lepiej radę niż ww. yongnuo lub phottix.
Pozdrawiam.
Witam
mam pytanie czy komuś zestaw pixel knight z 5D Mark II i lampa 580 EX II też nie synchronizował na czasach dłuższych od 1/250 , z krótkimi czasami działa bez zarzutu, ale w momencie zmiany czasu na dłuższy do wyżej podanego błysk się wyzwala ale nie jest rejestrowany ...czy ktoś wie dlaczego ?
Z góry dziękuję za informację
więc Panowie istnieją jakieś alternatywy ?
AMMarshall
16-07-2012, 07:51
Witam
mam pytanie czy komuś zestaw pixel knight z 5D Mark II i lampa 580 EX II też nie synchronizował na czasach dłuższych od 1/250 , z krótkimi czasami działa bez zarzutu, ale w momencie zmiany czasu na dłuższy do wyżej podanego błysk się wyzwala ale nie jest rejestrowany ...czy ktoś wie dlaczego ?
Totalnie dziwne, czyli na 1/500 jest OK, a na 1/125 nie??
więc Panowie istnieją jakieś alternatywy ?
Ale alternatywy dla czego? Dla PocketWizardów?
Jeśli tak to wymienione wyżej Pixele.
a do powiedzmy 300 zł produkty są warte zawracania sobie głowy ? Czy jakiś konkretny model Pixela ?
Jackowski
19-07-2012, 00:51
......................