Zobacz pełną wersję : Kupilem 300D i jest problem..
dziki_lysy
11-01-2006, 00:52
witam.
mam pytanie do tych ktorzy troche dluzej niz ja (czytaj dluzej niz jeden dzien) bawia sie/ pracuja na 300D.
otoz kupilem roczny egzempalrz w/w aparatu i nie posaidal on zadnych oznak uzywania i tez sprzedajacy zapewnial mnie ze aparat uzywany byl sporadycznie. ale do reczy..
na mocowaniu obiektywu sa pewne luzy tak ze jak krece zoomem to daje sie odczuc to odczuc. czy ktos mial podobny problem?
czy mzoe to normalne w tych modelach?
podpowiedzcie mi bo nie wiem czy scigac sprzedawce czy przejsc nad tym do porzadku dziennego:)
pozdrawiam
Zmien obiektyw na inny i sprawdz czy masz to samo...
Jesli obiektyw to kitowy 18-55 to moga byc luzy. Sam mam takie ale nie wplywaja one na jakosc zdjec czy tez dzialanie calosci. Idz do sklepu foto jakiegos jesli masz watpliwosci i sprawdz na jakims innym obiektywie (byle na czyms z metalowym badnetem a nie na drugim kicie)
Witam
Mam ten sam objaw ,tylko ze na kicie luz jest minimalny ale na sigmie 24-60 ex i 70-300 apo juz dosc duzy.Na poczatku troche mnie to irytowalo teraz juz nie bo na jakosc zdjec to nie ma wplywu.(chyba).
A tak na marginesie czy ktos z forumowiczow ma te obiektywy z 20 D bo mam zamiar zmienic body i chce je zostawic .
Kitowy 18-55 ma plastikowy bagnet więć się wyrabia na zatrzasku. Lekki luz jest zwasze ale wyczuwalny dopiero przy pewej sile kręcenia. Jak koledzy pisali nie ma to wypływu na fotki, bo w momencie pstrykania obiektyw się nie porusza :)
20D+SIGMA 70-200 2,8 EX tez mam lekki luz
KuchateK
12-01-2006, 20:56
Nawet elka :mrgreen:
Przeciez to nie moze byc pasowane na wcisk bo by nie szlo tego mocowac bez mlotka. Fakt, ze m42 da sie dokrecic "na chama", ale bywa tez ze sie go nie da odkrecic, wiec ja juz wole te pol mm luzu.
dziki_lysy
15-01-2006, 23:39
to znaczy ze jednak cos takieog wystepuje w tym typie i nie mam jakis urojonych luzow :P a drazni mnie to dlatego ze kolega ma Nikona D50 i tam jest kompletnie zero jakiegokolwiek przemieszczenia obiektywu wzgledem body. Ale za to D50 ma skopany pomiar światła :P
dzieki za wszystkie wypowiedzi
dziki_lysy
22-01-2006, 00:07
i rozwiazalem moj problem bardzo chalupnicza metoda :) wyciałem z samoprzylepnej folii takie kółeczko zeby nim podkleic obiektyw na mocowaniu i luzy sa duzo mniejsze i prawie niewyczuwale.. jednak plastikowe obiektywy sa na prawde niewiele warte :/